Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De geneeskracht van zwarte sesam

Latijnse naam: Sesamum radiatum

'In zwarte sesam zit net als in witte sesam sesamine, sesamol, sesamoline en tocoferol, ofwel vitamine E, als belangrijkste antioxidanten. Zwarte sesam wordt in Nederland op internet verkocht met de omhulsels er nog heen, de zaadjes die er binnen zitten, zijn wit, net als gewone sesam.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is zwarte sesam niet erg veel gezonder dan witte sesam

In Afrika, waar de zwarte sesam als medicijn geldt, worden vooral de bladeren gebruikt, dus die werkingen zijn in dit artikel niet genoemd. In dit artikel gaat het alleen om de zaadjes en de olie


Traditioneel gebruik zwarte sesam

Zwarte sesam wordt gegeten in landen waar het van nature groeit. In diverse landen worden de bladeren en de wortels van de sesamplant gebruikt als medicijn.

In Zuid-Nigeria, worden de zwarte sesamzaden aangewend om hun medicinale activiteit tegen virussen en werking tegen schimmels. 

Daarnaast worden de bladeren ingezet om hun vruchtbaarheidverhogende werking.


Meerdere soorten sesam

De sesamzaad die we het best kennen is de Sesamum indicum, maar daarnaast zijn er nog 5 andere sesamsoorten die voornamelijk in het wild worden aangetroffen, namelijk de S. radiatum S. malabaricum  S. laciniatum  S. prostratum en de S. alatum.

Via internetwinkels is de Sesamum radiatum soms te koop onder de naam zwarte sesam. 

Overigens zijn er twee soorten gewone sesam, het plantenras dat van nature voorkomt en een plantenras dat commercieel wordt gebruikt. 

De commerciële laat hele andere voedingswaarden zien dan de oorspronkelijke plant. 

Er zitten iets meer oliën in de commerciële plant, want de commercie wil graag het sesamzaadje gebruiken waar de meeste olie uit te persen is.


Verschillen tussen sesamsoorten

Volgens een onderzoek blijkt de witte sesamzaad die het meest wordt gebruikt in de keuken het meeste olie te bevatten. 

De wilde soorten bevatten daarentegen een hoger gehalte van antioxidanten

Zwarte sesam bevat 23% olie terwijl de gewone sesam 49% bevat.

De andere wilde sesamsoorten bevatten allemaal nog lagere percentages olie dan zwarte sesam. 

De S. malabaricum bevat het laagste aantal fenolen. Gewone sesam laat veel fenolen zien, en bevat zelfs over de hoogste fenolenwaarde, maar zo blijkt uit dit onderzoek, de fenolen zij minder actief als antioxidant, dan de andere sesamsoorten.


Belangrijke inhoudsstoffen zwarte sesam

In Sesamum radiatum zitten sesamlignanen zoals sesamine, Sesamoline, Sesaminol, Sesamolinol, Pinorsinol, Sesamol en gammatocoferol, een sterke vorm van vitamine E, in tegenstelling tot de synthetische varianten.

Deze stoffen in zowel de zaden van witte sesam als zwarte sesam hebben een werking tegen kanker, en een hormoonregulerende werking, naast een antioxidantwerking en deze werkingen zijn sterker dan de medicinale werkingen in andere sesamsoorten.


Sesamolie verhoogt vruchtbaarheid

Van de sesamplant worden in Nigeria de bladeren ingezet om hun vruchtbaarheidverhogende werking. 

Onderzoekers wilden bezien of sesamzaad ook de mannelijke vruchtbaarheid kan verhogen.

Het blijkt uit onderzoek dat in ratten meer spermatozoïden aan maken en dat het sperma meer beweeglijk wordt, als er een sesamolie wordt gegeven aan ratten. 14 andere parameters die de mannelijke vruchtbaarheid in kaart brengen verbeteren eveneens na consumptie van sesamolie.

Lees verder:

Artikel 7 De Magnetron draait verkeerd

Sinapsis alba Gele mosterd

Papaver somniferum maanzaad