Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De druif puilt uit van geneeskracht

Latijnse naam: Vitis vinifera

Vitis vinifera

De druif is een struik die het in Nederland alleen doet als hij op een voor de wind beschutte plek in de zon staat. Voor België geldt dit eigenlijk ook. In de Middeleeuwen was het een stuk warmer in Nederland en Engeland en groeiden er volop druiven, zelfs op de nog koudere Britse eilanden. Dat ging door tot de kleine ijstijd intrad in de 17e eeuw, toen konden er geen druiven meer worden verbouwd in onze contreien.

Nu zitten we weer in een periode van langzame opwarming, wat door menselijk handelen wordt versterkt. Thans worden de druiven steeds vaker gekweekt, vooral in Limburg omdat druivenstruiken het beter doen in door heuvels beschutte plekken die veel zon vangen.


Druivensap tegen angst

Angst is het anticiperen op een denkbeeldige bedreiging. Veel mensen worden geleefd door angstgevoelens en gedachten, wat zeer ongezond kan zijn voor hen en hun omgeving.

Benzodiazepinen zijn de synthetische medicijnen tegen angst maar deze hebben veel nadelen zoals te ontspannen spieren, duizeligheid, slaperigheid, fysieke afhankelijkheid, geheugenverlies, hoofdpijn, zenuwachtigheid, overgevoelige huid, diarree, opwinding, zweten, en interacties met andere medicijnen.

Plantmedicijnen kunnen nieuwe behandelingen bieden die deze nadelen niet hebben, aangezien medicijnen uit het plantenrijk vaak over geen of slechts minieme bijwerkingen beschikken.


Druif weert angst

In een onderzoek op proefdieren blijkt dat druivensap een angstwerende werking heeft. 

De onderzoekers melden dat flavonoïden om hun werking tegen angsten bekend staan. 

Quercetine komt veel voor in druivensap en de onderzoekers denken dat deze stof in belangrijke mate de werking tegen angst bepaalt.



Cosmetisch gebruik van druivenpittenolie

Niet alleen druiven, maar ook de pitten bieden volop geneeskracht, zo meldt een onderzoeksteam.

Een olie van druivenpitten is goed voor de mondhygiëne, tegen cariës, tegen roos, antischimmel, antibacterieel, antioxidant, zonnebrandmiddel en het werkt tegen wonden en andere huidproblemen

Deze olie wordt gebruikt in allerlei cosmeticaproducten. Het kan ook worden gebruikt als toevoeging aan massage-olie.

Er zitten veel antibacteriële werkingen in de olie en masseurs die veel in aanraking komen met de huid van mensen, vinden het vaak wenselijk om deze olie te gebruiken. 

Je kan zelf druivenpittenolie gebruiken op de huid tegen allerlei huidstoornissen zoals eczeem, psoriasis en puistjes.


Vitis vinifera


Druivenpitolie tegen diabetes mellitus type 2

Diabetes is een optelsom van verschillende factoren. De bloedsuikerspiegel is maar één van de vele parameters die de zeikte diabetes in kaart brengt. Onderzoekers vertellen in hun studie hoe het zit met minder bekende oorzaken van diabetes, en hoe je deze oorzaken kunt wegnemen..

De bloedvaten van diabeten zijn niet gezond en dat komt onder andere door AGE's en GP's, respectievelijk afkortingen voor Advanced Glycation End products en Protein glycation products. Muscadine is een fytocomponent in druivenpitolie die voor de vorming van GP kan stop zetten.

Hierdoor worden allerlei bloedparameters beter en dat betekent aldus dat druivenpitolie op deze manier een antidiabeteseffect heeft.

Ook lijkt druivenpitolie een geneeskrachtige werking op de nieren en heeft het een functie tegen diabetische retinopathie. Het zijn vooral de diabetescomplicaties die kunnen verminderen door de druivenpitolie. Druivenpitolie is een veilig middel om in te nemen.


Kan een supplement cognitieve vermogens vergroten?

Er is een product op de markt, wat wetenschappelijk is onderzocht, maar welk merk we hier niet zullen noemen, wat goed zou zijn voor de cognitieve vermogens. 

In dit product zitten vooral polyfenolen van druiven. Uit een onderzoek waarbij oudere mensen 12 weken lang een druivenpitoliesupplement werd gegeven blijkt dat hun aandacht, geheugen en taalgebruik wordt verbeterd door dit natuurlijke supplement.

Wat wel opvalt is dat elk onderzoek waarbij de cognitieve vermogens worden onderzocht het leervermogen als een belangrijke parameter neemt, om de cognitieve vermogens te bepalen. 

Dat deed dit onderzoek niet, en dat doet afbreuk aan de resultaten van het onderzoek..

De onderzoekers melden dat op basis van hun resultaten het product een lichte verbetering van de cognitieve prestaties laat zien. Vooral anthocyaninen zijn goed voor de hersenen, zo blijkt uit allerlei onderzoek. 

Deze stoffen zitten ook in allerlei bessen zoals rode bes, zwarte bes cranberry en blauwe bes, kaki en aardbeien.

Als polyfenolen in druiven goed zijn voor de hersenen, dan kunnen we gewoon iets meer druiven eten om de hersenen te beschermen. Dat beschermt ook tegen depressie, parkinsonalzheimer en dementie.


Druivenpitten tegen diabetische periferale neuropathie

Niet alleen druiven, maar ook de pitten hebben geneeskracht. Druivenpittenextract blijkt bij te kunnen dragen aan het verminderen van het verlies van cognitieve vermogens bij diabetespatiënten.

Onderzoekers willen een natuurlijk middel bestuderen wat mensen met diabetes niet doet lijden aan cognitieve achteruitgang. Diabetische periferale neuropathie is een ziektebeeld dat de ziekte diabetes mellitus type 2 met zich meebrengt.

Er is al lange tijd gezien dat diabeten een extra risico hebben op de ziekte van Alzheimer,, maar in onze tijd wordt het verlies aan cognitieve vermogens als onderdeel va het degeneratieve proces van diabetes gezien, net zoals verhoogde kans op nierproblemen, blind worden en een verhoogd risico op amputatie van voeten, wat diabeten hebben.

De proanthocyanidinen blijken volgens onderzoekers bij te kunnen dragen aan een verminderd snel verloop van neurodegeneratie, waardoor de het risico op de ziekte van Alzheimer afneemt.

De uitslag van dit onderzoek is een extra reden om zelf druivensap met een slowjuicer te maken van druiven waar nog pitten in zitten, want op deze manier komen de gezonde stoffen uit de pitten ook in het sap. Ook het maken van een sap met een blender is een optie.


Vitis vinifera Druivenstruik die spontaan in de natuur is gaan groeien


Druivenbladextract tegen leishmaniasis

Leishmaniasis is een tropische en subtropische ontstekingsziekte die wordt veroorzaakt door zandvlooien. Er is nog geen goed vaccin of medicijn voor, hoewel de ziekte al minimaal 50 jaar rondwaart. Vaccins produceren is immers geen sinecure; er gaan vaak tientallen jaren gedegen onderzoek aan vooraf.

Bestaande behandelingen met antiparasitaire medicijnen of antibiotica levert geen goede genezing op en hebben vaak zeer ernstige bijwerkingen zoals hartproblemen, leverproblemen, nierdisfuncties en ontstoken alvleesklier.

Daarom gaan onderzoekers op zoek naar plantaardige medicijnen zonder bijwerkingen. Het blijkt dat een druivenbladextract een veelbelovende werking heeft tegen Leismaniasis ainfantum.


Polyfenolen in druiven tegen diabetes

Quercetine, myricetine en resveratrol in druiven blijken de bloedsuikerspiegel te kunnen nivelleren doordat ze allerlei biochemische processen in gang zetten. Deze stoffen zitten veel in druiven. Het blijkt dat druivenextracten waarin veel polyfenolen zitten diabetes mellitus type 2 zouden kunnen verlichten.

Onderzoekers zien in de polyfenolen een extra aanpak. Andere manieren om diabetes te bestrijden zijn verandering van levensstijl. Men zou meer moeten bewegen en meer gezonde dingen moeten eten, terwijl producten die de ziekte diabetes verergeren niet gekozen zouden moeten worden.

Als deze focuspunten samen in overweging worden genomen en de aandacht krijgen die ze verdienen, dan is diabetes mellitus type 2 omkeerbaar.


Druivenpoeder tegen PTSS

In een onderzoek op dieren blijkt dat geheugenverlies, depressie en angst bij mensen met een post traumatisch stress syndroom (PTSS) verminderd worden door druivenpoeder. Het experiment dat op proefdieren werd uitgevoerd laat goede resultaten zien,

De antioxidantwerking draagt grotendeels bij aan een positieve werking op allerlei hersenfuncties. Men ziet onder andere dat sleutel in de vorm van lichaamseigen enzymen met antioxidantfunctie, zoals superoxidedismutase, catalase en glutathionperoxidase effectief werken op hersengebieden rond de hippocampus, de amygdala en de prefrontale cortex.


Druivenpittenextract tegen virussen

Het blijkt dat druivenpittenextract werkt tegen het norovirus en hepatitus A. 

Nu zijn dit allebei virussen die door voedselvergiftiging kunnen worden verspreid. Het gaat de onderzoekers er dan ook om een een middel te vinden om voedselvergiftiging tegen te gaan.

Men weet al van de vele antibacteriële eigenschappen van druivenpitextract, maar de antiviruswerking is nog nauwelijks onderzocht. 

Met hun onderzoek willen de wetenschappers de mogelijkheid bieden aan fabrikanten om hun producten te beschermen tegen ziekten door bedorven voedsel met druivenpittenextract.


Vitis vinifera Kas die uitpuilt van de druivenstruiken


Recepttips druiven

  1. Als je druiven met pit verwerkt in een slowjuicer, dan krijg je ook het extract van de pitten in de sap. Zo maak je zelf een geneeskrachtig sap.
  2. Druiven zijn lekker om zo op te eten. Aangezien druivenpitten ook heel gezond zijn, kun je ervoor kiezen om alleen biologische druiven met pit te eten en de pit door te bijten, maar dat levert wel een bittere smaak op in de mond.
  3. Druiven passen goed in een groene salade. Je kunt ze eventueel half doorsnijden, dan eet je ze in een salade iets comfortabeler.
  4. Druiventrossen zijn ideaal om om te eten op je werk als je een kantoorbaan heb. Maak een schaaltje met druiven en zet deze naast je computer op je werkplek.
  5. Druiven passen prima in een muesli ontbijt. Omdat ze lekker zoet zijn heb je geen suiker nodig.
  6. Maak eens een smoothie met druiven. Meng een banaan, een paar aardbeien en druiven in de blenderbeker en zet de blender aan. Zo maak je zelf een zachte fruitrijke drank.
  7. Druiven kun je invriezen totdat ze helemaal bevroren zijn. Zo kun je druiven kopen in een goedkope tijd en ze als smoothiefruit gebruiken als ze te duur zijn om te kopen. Daarnaast doen bevroren druiven het goed als ijsblokje in een verkoelende drank of ijsthee.
  8. Druivensap uit een slowjuicer kun je gebruiken als saus voor een fruitdessert of ijsdessert. De vruchtenpulp kun je invriezen en later gebruiken voor een jam met meerdere vruchten.
  9. Gebruik druiven, een mango en een halve ongeschilde citroen in een slowjuicer en eet het sap op als fruitsoep. De vezelpulp kun je bewaren in de vriezer en later gebruiken om jam mee te maken. Omdat er citroenpulp in zit heb je dan geen pectine nodig. Als de jam nog te waterig is, kun je er appelschilpoeder door doen, aangezien daar ook het bindmiddel pectine in zit.
  10. Zet een druivenstruik in je tuin en maak gebruik van de eetbare bladeren door zelf dolma's te maken. Dolma's zijn kleine gekruide rijsthapjes gehuld in druivenbladeren.
Kastanjes
Sopropo
Geraffineerde vulling