Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Gezonde voordelen van de Afrikaanse olienoot

Olienoten is medicinaal voedsel van een boom vol geneeskracht


Latijnse naam: Ricinodendron heudelotii 
Ricinodendron heudelotii Foto: Ji-Elle
Deze boom is lid van de botanische familie met de naam Euphorbiaceae. In Ghana heet het Wama. De Engelse naam die over het algemeen wordt gebruikt is African oil nut. In het Nederlands mogen we dus Afrikaanse olienoot zeggen. In Nigeria heet het djangsa en in Kameroen Njangsang.
De Afrikaanse olienoot is een vorm van medicinaal voedsel. Het is een culinair medicijn bij diverse aandoeningen. Wetenschappelijk onderzoek heeft een aantal bewezen medicinale werkingen. 

 

Ricinodendron heudelotii Geografische verspreiding Afrikaanse olienoot


Traditioneel gebruik Afrikaanse olienoot

Volgens Chinees-Kameroens onderzoek heet het zaad in Kameroen Njansangmain.pdf. Dit onderzoek vertelt een groot aantal toepassingen van de plant in Afrika. 
  • De schors wordt het meest gebruikt. Het is een antigifmiddel en het wordt gebruikt als antihoestmiddel
  • De wortel worden In Nigeria en Ghana aangewend als laxeermiddel en zijn een onderdeel van een behandeling tegen buikpijn.
  • Een afkooksel van de schors worden in Kameroen als afrodisiacum verwerkt. 
  • De bast is verder een middel bij menstruatiepijn en pijn tijdens de bevalling
  • De wortel en de latex worden gebruikt bij de guineaworm en zijn een purgeermiddel
  • In Kameroen wordt het gebruikt om abortus te voorkomen
  • De bast helpt om malaria te genezen, net als gele koorts en dysenterie
  • Verder gebruikt men in Kameroen het als diureticum, een vochtafdrijvend middel.

Traditioneel medicijn in Ghana

Er zijn diverse medicinale toepassingen van deze boom in de Ghanese traditionele geneeswijze. 

De bladeren, stelen en bast worden aangewend bij onvruchtbaarheid en anemie. De bast op zich is een medicijn bij anemie, maagpijn en elefantasis. De wortel en de bast worden tegen diarree ingezet.


Diaserie Afrikaanse olienoot

  • 640px-Ricinodendron_heudelotii_trunk
  • 640px-Ricinodendron_heudelotii-Jardin_des_Plantes_de_Paris
  • Masque_kwesi_Yaka-Musée_royal_de_l'Afrique_centrale
  • Njansang
  • Screenshot 2023-04-25 at 13-27-42 West African Plants - A Photo Guide - Ricinodendron heudelotii (Baill.) Pierre ex Pax & K.Hoffm
  • Screenshot 2023-04-25 at 13-26-53 West African Plants - A Photo Guide - Ricinodendron heudelotii (Baill.) Pierre ex Pax & K.Hoffm
  • Screenshot 2023-04-25 at 13-26-34 West African Plants - A Photo Guide - Ricinodendron heudelotii (Baill.) Pierre ex Pax & K.Hoffm
  • Ricinodendron heudelotii kleiner
  • Screenshot 2023-04-25 at 13-27-20 West African Plants - A Photo Guide - Ricinodendron heudelotii (Baill.) Pierre ex Pax & K.Hoffm


Zaad Afrikaanse olienoot

Het zaad van de Ricinodendron heudelotii wordt in Ivoorkust, en vele andere Afrikaanse landen,  gegeten1. Het is voedsel dat in het wild wordt vergaard.
Ook in Kameroen wordt het zaad gegeten en heeft het de naam djansang. 

De zaden worden vaak gerookt of zongedroogd. Door ze in de zon te drogen worden de zaden lichtgeel, wat de consument het liefst heeft. 

Regen moet vermeden worden omdat de zaden dan kakikleurig of zwart worden. De onderzoekers uit Kameroen en India wilden vooral weten wat er met de voedingswaarde gebeurt als de zaden geschikt worden gemaakt voor consumptie. 

Men zag dat roosteren een beter effect heeft dan koken. Beide technieken om de zaden te garen veroorzaken verlies in mineraalwaarde, maar koken iets meer dan roosteren.


Afrikaanse olienoten vangen vrije radicalen

De zaden van deze plant kunnen we Afrikaanse olienoten noemen. Hierin zit een stof genaamd corilagine. Deze stof kan vrije radicalen elimineren. 

Om dit te onderzoeken gebruiken wetenschappers vitamine C als ijkmiddel. Het blijkt dat corilagine meer vrije radicalen elimineert dan vitamine C. 

Hierdoor is het een sterke antioxidant te noemen en kunnen wetenschappers zeggen dat het een ontstekingsremmende werking heeft.

Eigenlijk is het in de afgelopen decennia duidelijk geworden da vitamine C slechts één van de vele gezonde stoffen is in groente, fruit en geneesplanten

Flavonoïden zijn gelijkwaardig aan vitaminen en mineralen. De laatste jaren is er een opstapeling van bewijs gekomen dat vrije radicalen oxidatieve stress kunnen veroorzaken en dat oxidatieve stress de gemeenschappelijke oorzaak is van een groot aantal ziekten.


Ricinodendron heudelotii Masker uit Centraal Afrika gemaakt van de Afrikaanse olienootboom

De geneeskracht van corilagine

Nigeriaans-Chinees onderzoek kan hieraan toevoegen dat corilagine remmende werking op het proces dat kanker veroorzaakt heeft. 

Men extraheerde corilagine uit de bladeren en liet het los op borstkankercellen. Het blijkt een giftige stof te zijn voor borstkankercellijnen. 

De onderzoekers zien in corilagine een stof die mogelijk de last van borstkanker in de wereld kan verlichten.


Corilagine uit Afrikaanse olienoot tegen kanker 

Een ander onderzoek, uit 2019, ziet corilagine als een nieuw middel tegen borstkanker. 

De Nigeriaanse onderzoekers luiden hun onderzoek ongeveer zo in: “Na vele jaren van onderzoek naar kanker, blijft kanker nog steeds een destructieve ziekte die verantwoordelijk is voor meer dan een kwart van de sterfgevallen wereldwijd. 

Het is een van de belangrijkste gezondheidsobstakels en de één na grootste vroegtijdige doodsoorzaak. 

Dit komt vooral omdat chemotherapie niet werkt, door een hoge mate van toxiciteit voor normale cellen of falen van de behandeling als gevolg van de ontwikkeling van resistentie tegen geneesmiddelen tegen kanker.

Van geneeskrachtige planten is echter steeds meer aangetoond dat ze antikanker eigenschappen bezitten. 

Dit is onlangs het onderwerp geworden van enkele wetenschappelijke studies, omdat geneesplanten als minder toxisch worden beschouwd en effectief kunnen zijn voor de behandeling van verschillende ziekten.”

De wetenschappers sluiten als volgt hun studie af: “Concluderend rapporteren we significante cytotoxische activiteiten van corilagine geïsoleerd uit bladextract van R. heudelotii op een borstkankercellijn, en het potentieel voor ontwikkeling als een middel tegen kanker om de last van kankerziekten wereldwijd te verminderen.”

Blad en bast als medicinaal voedingssupplement

Onderzoekers zien dat in de bast en het blad van Ricinodendron heudelotii veel vezels, proteïnen, calcium, ijzer en kalium zitten. Het kan om deze voedingswaarde een belangrijk supplement worden. 

De aanwezigheid van deze belangrijke fytochemicaliën is een indicatie dat het diverse medicinale aanwendingen heeft.

Het hoge gehalte aan vezels duidt erop dat er veel polysacchariden zoals cellulose en hemicellulose zitten, waarvan uit andere onderzoeken is gebleken dat ze antidarmkankerwerking hebben.

Ricinodendron heudelotii Olienoten op een markt

 

Olienoten tegen aderverkalking

In Kameroen en andere Afrikaanse landen worden olienoten vaak gegeten. Het is medicinaal voedsel. Ze bevatten een groot aantal natuurlijke, gezonde vetten. 

Een onderzoeksinstituut in Kameroen gaf twee groepen met ratten verschillend voedsel. 

Ze kregen beiden industrieel voedsel zoals mensen eten, met dit verschil dat een groep veel olienoten kreeg als bron van vetten. 

De groep ratten die olienoten op het menu hadden vertoonden aanzienlijk minder last van aderverkalking

De gezonde oliën hielden de cholesterolgehaltes en bloedvettenniveau omlaag, zodat er minder ontstekingen zijn in de aderwanden. 

Op deze manier kunnen gezonde vetten cardiovasculaire aandoeningen verminderen.

Bronnen bij artikel Afrikaanse olienoten


  • Olienoten tegen aderverkalking: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19700038/
  • Kaartje geografische verspreiding: Thomas Dijkman
  • Foto's:: Wikimedia commons
  • Foto stam van de boom: Laurie E. Clark and Terry C. H. Sunderland
  • Foto olienoten op de markt: Publiek domein
  • Foto masker en kopfoto: Ji-Elle
  • Overige foto's:  http://www.westafricanplants.senckenberg.de
  • Informatie is deels afkomstig uit interviews
  • Wetenschappelijke informatie komt uit onderstaande downloadbare bronnen:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5