Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Hoe voorkom je verhoogde darmpermeabiliteit?

Een verhoogde darmpermeabiliteit houdt in dat je darm meer stoffen toelaat in je lichaam dan goed voor je is. Niet alle stoffen in voeding zijn nutriënten. Er zitten gifstoffen in voeding. Wanneer het darmslijmvlies goed werkt, worden deze stoffen eruit gefilterd en zal het lichaam ze niet opnemen. Vaak binden gifstoffen zich aan vezels zodat ze niet door het lichaam worden opgenomen.

Helaas werken om allerlei redenen de slijmvliezen niet bij iedereen goed om de barrièrefunctie uit te oefenen. Dat wordt verhoogde doorlaatbaarheid genoemd, of met een duur woord: verhoogde darmpermeabiliteit.


Verhoogde Darmpermeabiliteit en prikkelbare darmsyndroom

Verhoogde darmpermeabiliteit, ook wel bekend als "lekkende darm", is een aandoening waarbij de barrièrefunctie van de darmwand verzwakt is, waardoor kleine openingen ontstaan tussen de darmcellen. 

Dit kan leiden tot het lekken van onverteerde voedseldeeltjes, bacteriën en andere stoffen vanuit de darmen naar de bloedbaan en andere delen van het lichaam. 

Deze aandoening wordt steeds meer erkend als een mogelijke factor bij verschillende gezondheidsproblemen, waaronder het prikkelbare darmsyndroom (PDS) en andere aandoeningen.

Prikkelbare Darmsyndroom (PDS): 

PDS is een veelvoorkomende ziekte van het spijsverteringsstelsel, gekenmerkt door symptomen zoals buikpijn, opgeblazen gevoel, diarree of obstipatie

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de relatie tussen verhoogde darmpermeabiliteit en PDS. 

Hoewel het mechanisme niet volledig begrepen is, wordt vermoed dat de doorlaatbaarheid van de darmwand kan bijdragen aan ontsteking en de symptomen van PDS kan verergeren.


Verhoogde darmpermeabiliteit is een risico voor de gezondheid zoals prikkelbare darmsyndroom


Auto-immuunziekten: 

Verhoogde darmpermeabiliteit kan ook geassocieerd worden met auto-immuunziekten, waarbij het immuunsysteem per abuis gezonde weefsels aanvalt. Omdat onverteerde voedseldeeltjes en bacteriën via de "lekkende" darmwand in de bloedbaan terechtkomen, kan het immuunsysteem geactiveerd worden en een ontstekingsreactie veroorzaken. Dit kan bijdragen aan het ontstaan of verergeren van auto-immuunziekten zoals coeliakie, lupus en reumatoïde artritis.


Voedselintoleranties: 

Een verhoogde darmpermeabiliteit kan leiden tot een verhoogde blootstelling aan bepaalde voedseldeeltjes in de bloedbaan. Dit kan leiden tot overgevoeligheidsreacties en voedselintoleranties. Mensen met een lekkende darm kunnen merken dat ze symptomen ervaren na het consumeren van bepaalde voedingsmiddelen.


Chronische Ontsteking: 

Verhoogde darmpermeabiliteit kan een rol spelen bij het ontstaan van chronische ontstekingen in het lichaam. Ontstekingsstoffen die vrijkomen als reactie op "lekkende" deeltjes in de bloedbaan kunnen systemische ontsteking veroorzaken, wat op zijn beurt geassocieerd wordt met diverse gezondheidsproblemen, waaronder hartaandoeningen, diabetes en neurologische aandoeningen.


Behandeling en Preventie: 

Hoewel de exacte oorzaak van verhoogde darmpermeabiliteit complex is en nog steeds wordt onderzocht, zijn er stappen die genomen kunnen worden om de darmgezondheid te ondersteunen. 

Het aannemen van een gezond dieet met veel vezels, probiotische voedingsmiddelen en weinig bewerkte voedingsmiddelen kan de darmwand ondersteunen. 

Vermijden van voedselallergenen en het beperken van stress kunnen ook helpen. 

Daarnaast kunnen gezonde levensstijlkeuzes en het vermijden van overmatig gebruik van NSAID's (niet-steroïde ontstekingsremmende medicijnen) bijdragen aan het behoud van een gezonde darmintegriteit.
In het licht van de voortdurende onderzoeken en de groeiende bewustwording van de rol van verhoogde darmpermeabiliteit in verschillende gezondheidsaandoeningen, is het belangrijk om samen te werken met een medische professional als je vermoedt dat je last hebt van deze aandoening.


Vezelarme maaltijden

Groenten zijn goed voor de darmwand, want ze bevatten veel gezonde vezels.

Vezelarm betekent dat een maaltijd te weinig natuurlijke vezels bevat. Een vezelarme maaltijd kun je niet aanvullen met gewone vezels omdat deze juist slecht zijn voor de darmwand; Vezels kun je het beste in hun natuurlijke vorm innemen. Vezels zitten in alle groente- en fruitsoorten, maar in de een iets meer dan in de ander.

Een voorbeeld van een vezelarme maaltijd is slagroomtaart, patat met mayonaise en ijs. 

Vezelloze voeding verstoort de balans in de darmflora, ons microbioom, waardoor sneller een overgroei aan een bepaalde schimmel, zoals candida albicans, of bacterie kan ontstaan. Het lichaam reageert op deze overgroei door een infectie.

Deze infectie herstelt de balans maar de mens onderbreekt de infectie door het nemen van medicijnen. De vicieuze cirkel van antibiotica brengt een patiënt na verloop van tijd weer terug bij af.  Daardoor blijft het probleem van verstoorde darmflora en kan dat zich uit in een meer ernstige ziekte dan een infectie.


Suikerrijke maaltijden

Vele mensen zijn verslaafd aan suikerrijke voeding. Suiker is een drug. Suikerrijk staat vaak gelijk aan vezelloos. Wie te veel snoept, zich regelmatig te goed doet aan marsen, snickers of nutsen, veel supermarktvlaaien of -taarten eet, loopt grote kans om zijn darmflora voor langere tijd in de war te brengen. Suiker is de belangrijkste ontstekingsbevorderaar. Bovendien heeft het lichaam stoffen als chroom en vitamine B1 nodig om suiker te verteren. Door overconsumptie van suiker kunnen tekorten van deze stoffen ontstaan.

Frisdrank is een gevaar voor de darmen, vooral omdat mensen er verslaafd aan zijn door de suiker die het bevat.


Zure voedingsmiddelen

Zure voedingsmiddelen zijn gezond, maar verzurende middelen heel ongezond. Maar wat is zuur? Niet alleen een citroen is zuur, maar ook frisdrank waar veel fosforzuur in zit. Citroen is echter zeer gezond zuur en niet verzurend op het gebied van PH-waarde. Frisdrank is wel verzurend, net als energiedrank en lightdrank

Andere sterk verzurende producten zijn koffie, zwarte thee, witte azijn, (niet de troebele appelazijn), alcohol en tomaten. Wanneer de verzurende voedingssoorten worden ingenomen in combinatie met snelle koolhydraten, wordt het ontstekingsbevorderende aspect vergroot.

Hete voedingsmiddelen

Niet iedereen zal het even leuk vinden dat heet eten met veel sambal tot ontstekingen kan leiden. In feite is het zo dat rode peper ook tegen ontstekingen werkt. Hoe werkt het dan precies? 

De wetenschap is er nog niet over uit maar er is een sterk vermoeden dat heet voedsel in hete landen beter en gezonder is dan in koude landen zoals Nederland. Dat vermoeden is echter nergens op gebaseerd. 

De kans is aanwezig dat te veel zout, te veel suiker, en te veel E-nummers in industriële sambal ontstekingen op celniveau en oxidatieve stress veroorzaken, want een pure hete peper remt juist ontstekingen.


Medicijnen

Dat medicijnen slecht zijn voor maag en darmen dat weet iedereen die bijsluiters leest. Er is een aantal medicijnen dat nog veel slechter is dan andere medicijnen. Hier volgt een rijtje synthetische boosdoeners die zoveel bijwerkingen hebben dat het middel erger is dan de kwaal; ze veroorzaken kwalen. Voorbeelden zijn omeprazol, esomeprazol, aspirine, ibuprofen, naproxen, antibiotica, steroïden, hormoonpreparaten, antihistaminica.


(Ongediagnosticeerde) coeliakie

Coeliakie is een vorm van glutenintolerantie. Mensen met coeliakie worden zeer ziek als ze tarwe eten. Maar er zijn ook mensen die iets minder ziek worden van tarwe of die anders reageren op tarwe.

Tarwe bevat bio-aminen, morfine-achtige stoffen, die in het geval van verhoogde doorlaatbaarheid of permeabiliteit van de darmen kunnen leiden tot depressie en zelfs psychosen. Dit wordt door artsen geen coeliakie genoemd maar de oorzaak is wel hetzelfde, namelijk een overgevoeligheid voor gluten.

Bij mensen met gezonde darmen worden bio-aminen niet in het lichaam opgenomen. 


Onevenwichtige darmflora

Darmflora bestaat uit miljarden piepkleine organismen die als ze in de juiste verhouding zitten ons lichaam enorm helpen. Ze zijn verantwoordelijk voor de spijsvertering. Als we in ons lichaam te veel nutriëntloze voeding stoppen zoals witmeelproducten, geprocesseerde melk, transvet, suiker en fructosestroop, slaat de harmonische balans van de darmflora om. In dat geval kunnen sommige bacteriën in een overtalsituatie raken waardoor ze voor problemen zorgen.


Hoe krijg je verhoogde darmpermeabiliteit?

Het is lastig te onderzoeken maar waarschijnlijk gaat het ongeveer zo: 

 1. Het lichaam zal middels een infectie de balans willen herstellen. 
 2. Een infectie doet pijn, en hoewel het na drie dagen over kan zijn, gaat een patiënt meestal binnen 2 dagen te grote pijn ervaren en wordt bang hierdoor.
 3. De persoon voelt zich vervolgens ziek, heeft pijn en gaat naar een dokter. 
 4. Een maaginfectie lost het lichaam normaal gesproken zelf op maar door ingrijpen middels medicijnen kan het lichaam de infectieplek niet meer vinden en bestrijden. 
 5. Een andere manier is dat medicijnen zoals antibiotica vele bacteriesoorten elimineren zodat ons microbioom nog meer van slag is. 
 6. Hierdoor blijft de overtalsituatie van een schimmel of bacterie bestaan.
 7. De darmflora werkt niet meer goed en er is een basisvoorwaarde geschapen voor het verkrijgen van verhoogde doorlaatbaarheid van de darmen


Zware metalen of andere gifstoffen

Tegenwoordig zit er in elke voeding, zelfs verse voeding gifstoffen.

 1. In vis zitten zware metalen.
 2. In medicijnen zitten vele synthetische toxinen.
 3. In voedsel zit nutriëntloze en ziekmakende E-nummers.
 4. Er zit gif in groente en fruit (pesticiden, herbiciden).
 5. We ademen vervuilde lucht in, met name in de steden, maar ook rond fabrieken, geitenboerderijen en in de auto met name op de snelweg.
 6. Zelfs plastic flesjes water zijn niet gezond; hierdoor krijg je kleine plasticdeeltjes of microplastic binnen.
 7. Via deodorant, parfums en shampoos komen chemische gifstoffen via de huid in ons lichaam.
 8. We krijgen chemicaliën binnen als we schilderen.
 9. In varkensvlees en rundvlees zitten gifstoffen.
 10. In alcoholische dranken zit gif voor het lichaam en alcohol is een aanslag op de lever.
 11. Elk elektrisch apparaat in huis stoot plastic- en metaaldeeltjes uit.
 12. Op allerlei verborgen manieren zit er plastic in ons eten en drinken.
 13. In handzeep zit een vloeibare vorm van plastic, polyethyleen, die ook ons lichaam binnendringt.
Deodorant, shampoo, en andere cosmetica dringen je huid binnen en verzorgen in je lichaam voor aller;ei problemen, zo ook verhoogde darmpermeabiliteit

 


Binnenkant darmen staat in contact met buitenwereld

Wat je binnen krijgt via de mond mag niet onderschat worden. De binnenkant van de darmen is het grootste oppervlak wat in contact staat met de buitenwereld. Als de maag- en darmslijmvliezen dermate aangetast zijn dat je te veel gifstoffen doorlaat, kan dat wel eens de druppel zijn die de emmer doet overlopen.

We kunnen allemaal een bepaald percentage gifstoffen aan maar als het te veel wordt, worden we onherroepelijk ziek omdat er ontstekingen op celniveau ontstaan waarvan bekend is dat ze de oorzaak kunnen zijn van een groot aantal welvaartsziekten zoals chronische ermoeidheidkanker, diabetes, obesitas, hartziekten, vaatziekten, depressie alzheimer, parkinsondementie en artrose.


Stress

Voeding en milieuvervuiling zijn belangrijke factoren maar ook de huidige stressvolle maatschappij is een factor in het ziekteproces. Stress zorgt ervoor dat er hormonen in omloop worden gebracht die ervoor zorgen dat onder andere het eten minder goed wordt verteerd. Verder zorgt stress voor de aanwezigheid van vrije radicalen. Normaal gesproken lost het lichaam ontstekingen op celniveau op door het gebruik van antioxidanten.

Wanneer echter te veel gifstoffen in het lichaam zijn, kan het niet meer alle vrije radicalen, die ook door antioxidanten moeten worden bestreden, uitschakelen. Hierdoor kan het lichaam de genadeklap krijgen; een overbelast immuunsysteem, een jarenlange vergiftiging in combinatie met een verhoogde doorlaatbaarheid van de darm kan leiden tot een scala aan ernstige ziekten.


Voorkomen verhoogde darmpermeabiliteit

Wit meel is niet goed voor de darmwand.

Hoe moet je verhoogde darmpermeabiliteit voorkomen? Door alle gevaren zo veel mogelijk uit te bannen. Tegelijkertijd kun je darmwandversterkende voeding zoals fruit en groente eten. Kruidenthee is al veel beter voor de darmwand dan frisdrank. Maak zelf gezonde keuzes en geef je darmwand de kans om te herstellen.

 • Alles wat toxinen in het lichaam oplevert moet je laten staan.
 • Eet geen suiker, witmeelproducten en met pesticiden vervuild fruit. Maar eet biologisch-dynamisch.
 • Doe een eliminatiedieet in samenwerking met een erkend medisch professional, zodat je weet waarvoor je allergisch bent en je eventuele problemen kunt voorkomen.


Zoek een baan zonder stress.

Het belangrijkste is dat je weet waar je zwakke punten liggen. we moeten allemaal beseffen dat ons voedsel de afgelopen eeuw sterk in kwaliteit is achteruit gegaan en dat daardoor de explosie aan ziektegevallen in de samenleving te wijten is. Stress, milieuvervuiling en vervuiling door elektrische apparaten helpen hard mee aan het bedreigen van onze gezondheid. dan is er nog niet eens genoemd de vele stralingsbronnen waarin we ons bevinden welke eveneens zeer ongezond zijn.

Daarom is het belangrijk om bij jezelf na te gaan wat je het beste kunt doen om een ziekte zoals verhoogde darmpermeabiliteit, die in relatie tot een groot aantal andere ziekten staat, te voorkomen.


Kruiden die helpen bij ziekte van Crohn en prikkelbaredarmsyndroom


Bronnen bij artikel verhoogde darmpermeabiliteit

 • Foto's: Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • K.D. Runow de darm denkt mee