Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De geneeskracht van de Afrikaanse kaasboom

Botanische Latijnse naam: Alstonia boonei

Foto van http://www.westafricanplants.senckenberg.de

In het Nederlands wordt deze boom Kaasboom of patroonboom genoemd. Deze Afrikaanse boom is lid van de botanische familie genaamd Apocynaceae. De kaasboom komt van nature voor in het geografisch gebied van Senegal en Gambia tot Ethiopië en Oeganda.


Naamgeving

De Ghanese naam voor deze geneeskrachtige boom is Onyamedua of Onyame dua. Letterlijk betekent dat ''de boom van God''. Onyame betekent 'God' en dua betekent 'boom'. 

In het Engels zegt men in Ghana 'God tree'. Omdat de boom een heilige status heeft, wordt hij traditioneel niet gegeten. 

Zijn stam wordt wel veelvuldig afgezaagd en de bast wordt uitgekerfd voor medicinale doeleinden.

Geografische verspreiding van de Alstonia boonei of kaasboom


Nederlandse naam

Op Wikipedia wordt de boom in het Engels cheese wood of pattern wood genoemd. In het Frans heet het bois de fromage of bois de motif. In het Nederlands kunnen we het daarom kaasboom of patroonboom noemen.
De naam patroonboom heeft te maken met de groei van het blad, die een symmetrische vorm hebben en recht boven elkaar groeien.


Traditioneel gebruik kaasboom

De boom heeft diverse traditionele toepassingen in Ghana. De schors en de wortel worden gebruikt bij maagpijn. 

De twijgjes, wortel en bladeren worden gebruikt bij malaria, hypertensie en wonden. 

Schors van deze boom is eveneens een middel bij koorts. De bladeren kunnen ook gebruikt worden na een bevalling om het placenta beter te verwijderen. De wortel kan worden bereid tot een medicijn bij mazelen.
In de rest van Afrika zijn er nog meer toepassingen van kaasboomschors. Het wordt gebruikt bij::

  1. Koorts,
  2. Pijnlijke urineren,
  3. Slapeloosheid,
  4. Chronische diarree
  5. Reumatische pijnen.


Kaasboom als fytomedicijn en profylaxe

De werking tegen malaria wordt bevestigd door een wetenschappelijke studie. Het is een mug die de malariaparasiet Plasmodium berghei kan overbrengen en deze parasiet geeft mensen de ziekte die we malaria noemen. 

Een medicinaal middel dat wordt gemaakt op basis van de boombast brengt stoffen in het bloed die de malariaparasiet elimineren.
De onderzoekers noemen de bast een mogelijk goed werkend, goed beschikbaar en goedkoop fytomedicijn tegen malaria. De stoffen in de bast kunnen de parasiet onderdrukken, malaria genezen en voorkomen.
Het kan daarom ook als profylaxe worden gebruikt. Een profylaxe is een middel dat je uit voorzorg neemt om geen ziekten te krijgen. 

In het geval van malaria worden bijvoorbeeld profylaxen aangeraden aan reizigers en toeristen naar malariagebieden zoals veel landen in tropisch Afrika, Zuid-Amerika en Azië.

Foto van http://www.westafricanplants.senckenberg.de


Synthetische profylaxe

Helaas werken sommige synthetische profylaxen, zoals chloroquine, niet meer zodat onderzoekers genoodzaakt zijn andere middelen te onderzoeken. 

Chloroquine kennen sommige mensen uit de coronatijd. Het feit dat dit middel tegen corona werd aangeprezen door de fabrikant is eigenlijk ingegeven doordat het als malariamiddel onbruikbaar was geworden en men poogde er nog iets aan te verdienen. 

Een natuurlijk bitter middel is vaak een beter antivirusmiddel, zoals papaja, of citroenschil.


Natuurlijke malaria middelen

Als natuurlijke malaria profylaxe kunnen reizigers nu al gebruik maken van papajablad en allerlei andere bittere producten, zoals de bittere sinaasappel en een thee van de schors van de mangoboom.

In Suriname zou je Quassia amara of kwassihout kunnen gebruiken. Deze stoffen hebben antimalariawerking en maken eventuele malariaparasieten in het bloed dood.


Een sterk antioxidanteffect

Onderzoekers zien dat er alkaloïden, steroïden, saponinen, triterpenen, flavonoïden, tanninen en glycosiden in de wortelschors van deze boom zitten. Ze konden meten dat er een sterk antioxidanteffect vanuit gaat. 

Dat leidt tot de conclusie dat allerlei medicinale gebruiken van de wortelbast in verband kunnen staan met dit antioxidanteffect.

Foto van http://www.westafricanplants.senckenberg.de


Driedaagse koorts

Hippocrates beschreef in zijn boeken de ziekte malaria en noemde het de driedaagse koorts. Malaria tertiana is hiervan afgeleid want tertiana betekent “eens in de drie dagen”. Malaria wordt namelijk gekenmerkt door het feit dat de patiënt zich twee dagen redelijk goed voelt, maar de derde dag zwaar ziek is. 

Hippocrates kon geen goede remedie tegen malaria voorschrijven. Hij schreef wel dat er moet gezorgd worden dat de patiënten goed blijven eten.

Foto van http://www.westafricanplants.senckenberg.de


Bittere planten genezen malaria

Het heeft lang geduurd voordat men ontdekte dat de kinineboom malaria geneest. Dat doet kinine, een zeer bittere stof, nog steeds, maar de synthetische stoffen die lijken op kinine zoals hydroxykine, genezen malaria niet meer omdat de parasiet er resistent tegen is geworden.
Je zou zeggen, gebruik dan weer gewoon kinine, en ja dat zouden mensen moeten doen, maar dokters kunnen niets aan dit medicijn verdienen dus ze schrijven kinine over het algemeen niet voor, tenminste in Nederland. 

In andere landen is de medische beroepsgroep soms wat eerlijker ingesteld en staat genezing voorop, niet het verdienen van geld.

Downloadbare wetenschappelijke bronnen kaasboom

Foto van Akouete via Wikimedia Commons
Foto van Akouete via Wikimedia Commons