In Maleisië en op Nieuw Guinea wordt de bananenbloem Bunga pisang genoemd. Bunga betekent bloem en pisang betekent banaan.
De bananenbloem wordt regelmatig gegeten in Zuidoost Azië. In West Papoea kun je op vrijwel elke markt een paar bananenbloemen kopen. Soms is het voorgesneden in een portie voor 4 personen, om te koken als groente. Het wordt beschouwd als groente, ook al is het de bloem van de bananenboom.
Niet in alle landen wordt bananenbloem gegeten. In Zuid-Amerika laat mijn deze lekkernij gewoon liggen aan de kant van de weg of men beschouwd het als voedsel voor vee. Deze delicatesse is echter niet alleen gezond voor dieren. Het is eigenlijk een beetje vreemd om een van de allerlekkerste en meest gezonde groenten aan dieren te geven.
De Brazilianen zien dat er vooral veel kalium in de bananenbloem zit. Daarnaast bevat het veel calcium en fosfor. Als vierde zit er veel magnesium in.
Alleen al uit deze opsomming zou je de conclusie kunnen trekken dat de bananenbloem goed is voor de opbouw van de botstructuur. Uit onderzoek blijkt dat veel tekorten van calcium, magnesium en fosfor te maken hebben met een verminderd metabolisme van deze stoffen.
Bloemen eten is heel gewoon. We houden ook van bloemkool. Deze bloem van de bananenpalm is een hele andere bloem dan bloemkool.
Het lijkt veel meer op een groot uitgevallen witlof, maar dan paarsachtig rood. Het heeft een reeks aan gezonde stoffen in zich die bij mensen voor veel voedingswaarde en geneeskracht kunnen zorgen.
Een duurzame economie kan juist ervoor zorgen dat de mensheid van meer verschillende producten wordt voorzien, zoals het gebruiken van de bananenbloem aantoont.
Het zorgt ervoor dat de celcyclus van een kankercel onderbroken wordt, waardoor de kankercel zich automatisch opheft, wat apoptose wordt genoemd.
Ook huidkanker en mondkanker kan ermee worden tegen gegaan, zo vermeldt een onderzoek naar de medicinale werkingen van banaan in het algemeen.
Deze flavonoïden zitten in gewone rietsuiker of de suikerbiet, maar in de fabriek wordt de stof geraffineerd tot een kristal van snelle koolhydraten. In dat geval missen we flavonoïden om de suiker door lichaamscellen op te laten nemen en is er sprake van verhoogd risico op insulineresistentie.
De vezels binden snelle suiker aan zich, zodat de suikers meer geleidelijk worden afgegeven aan het bloed. Hierdoor zijn er minder pieken en dalen waarneembaar in de bloedsuikerspiegel.
Volgens een onderzoek is er een belangrijke relatie tussen het eten van voedsel met veel antioxidanten en het verkleinen op het risico van chronische ziekten zoals obesitas, cardiovasculaire aandoeningen, diabetes en allerlei andere ziekten.
Er is minder oxidatieve stress in ons lichaam als we voedsel met een grote rijkdom aan voedingsstoffen eten, en deze oxidatieve stress is de grondoorzaak van vrijwel alle ziekten.
Ontstekingen op celniveau kunnen worden tegengegaan door antioxidantrijke voeding, en de bloem van de bananenplant behoort daar ook toe.
Bananenbloem blijkt goed te zijn tegen ziekten van de luchtwegen. Het helpt bijvoorbeeld bij astma. Het immuunsysteem wordt verbeterd, waardoor ook allerlei biomarkers zoals het aantal macrofagen en ontstekingen op celniveau worden verbeterd.
Astma heeft net als veel andere ziekten te maken met een tekort aan voedingsstoffen. Ook kan een teveel aan suiker een astma-aanval triggeren, wat komt omdat suiker het lichaam rooft van voedingsstoffen.
Als er minder cytokinen zijn, zijn er minder ontstekingen op celniveau, en is er minder risico op ziekte. Volgens onderzoekers kan de bananenbloem het aantal cytokinen in ons lichaam verlagen, waardoor we minder snel ziek worden.
Dat helpt ook tegen verkoudheid, zo zien onderzoekers. Dat is goed nieuws voor mensen in India, Sri Lanka, en Nieuw Guinea, waar de bananenbloem volop gegeten wordt.
Vrouwen in de overgang hebben verhoogd risico op osteoporose. Dat heeft te maken met een veranderde oestrogeenhuishouding.
De stoffen in de bananenbloem kunnen deze huishouding reguleren waardoor er minder gevaar is op broze botten. De dichtheid van de botstructuur blijkt beter te zijn als er bananenbloem wordt ingenomen.
Deze verbindingen hebben remmende werking op enzymen zoals α-amylase en aldose-reductase, wat bijdraagt aan de verlaging van de glykemische niveaus en de preventie van complicaties ervan. Met andere woorden: deze fenolzuren dragen bij aan verminderd risico op diabetes en andere chronische ziekten.
Laatste update
5-12-2023
Kies hieronder waarover je vandaag wilt lezen
Rudolf Steiner: "Wetenschap wordt spiritueler en spiritualiteit wetenschappelijker."
Voeding en spiritualiteit zijn vormen van licht
De inhoud die hier wordt weergegeven kan niet worden weergegeven vanwege de huidige cookie-instellingen.
Deze website kan inhoud of functies aanbieden die door derden op eigen verantwoordelijkheid wordt geleverd. Deze derden kunnen hun eigen cookies plaatsen, bijvoorbeeld om de activiteit van de gebruiker te volgen of om hun aanbiedingen te personaliseren en te optimaliseren.
Deze website maakt gebruik van cookies om bezoekers een optimale gebruikerservaring te bieden. Bepaalde inhoud van derden wordt alleen weergegeven als "Inhoud van derden" is ingeschakeld.