Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Meditatie oefening

geneesplanten leren gebruiken

  1. We hebben allemaal last van kleine en grote aandoeningen. Dus we kunnen allemaal wel iets gebruiken om onze lichaam en geest te verbeteren. Maar soms zijn we ziektevrij. Ook dan is het handig om of geneesplanten in huis te hebben voor het geval dat er wel iets gebeurt, of om sommige ziekten preventief te lijf te gaan. Eigenlijk betekent symptoomvrij niet ziektevrij. Een ziekte kan een onderhuids bestaan hebben en pas na triggers aan de oppervlakte komen. Deze triggers kunnen we dan zien als handelingen die vermeden moeten worden, oorzaken van ziekten. Neem bijvoorbeeld huiduitslag. Mensen die hieraan lijden hebben soms weken of maanden geen last, maar als ze een paar dagen gefeest hebben, en minder op hun eetpatroon hebben gelet, komt het weer terug. Dus de aandoening was sluimerend aanwezig.
  2. Iedereen heeft weer andere zwakke plekken, en deze kunnen we ondersteunen door preventief kruiden te gebruiken die die plekken sterker maken. Het is eigenlijk je gezond verstand gebruiken. Als je vaak verkouden bent, probeer dan elke maaltijd een prei, ui en knoflook te gebruiken, of één van deze drie. Deze groenten zijn alle drie goed voor de longen, zorgen ervoor dat virussen verwijderd worden, en bestrijden problemen met slijmvliezen. Zo voorkom je dat je verkouden bent, en ze maken ook nog eens het eten lekkerder. Maar het kan ook zijn dat je nu zegt, nee, als ik die drie groenten eet krijg ik last van winderigheid. Maar daar zijn ook kruiden voor. Neem dan extra groene kruiden als rozemarijn, bonenkruid, tijm en munt. Of eet vaker artisjokken, dat helpt allemaal tegen winderigheid en flatulentie. Daarnaast is het zo dat als je van winderigheid last hebt meestal dat komt omdat je de voeding waar het om gaat te weinig eet. Je lichaam maakt dan te weinig enzymen voor deze voedingssoort, en te weinig goede darmbacteriën aan om alliumgroenten te verteren. Dat komt vanzelf terug als je het vaker eet. Je kunt in het begin slechts een kwart ui nemen, en als dat goed gaat, een halve ui, en als dat goed gaat, driekwart ui, en daarna, als dat ook goed gaat, een hele ui. Op die manier leer je je lichaam eraan wennen. Ook zit er verschil tussen ui, prei en knoflook. Bij knoflook is de kans op winderigheid een stuk kleiner. Het kan het juist voorkomen. Knoflook, prei en ui zitten dan wel in dezelfde familie, maar dat betekent niet dat ze exact hetzelfde verteerd worden in ons lijf.
  3. Bovenstaand stukje gaat over een probleem dat veel voorkomt, maar misschien heb je iets dat zeldzaam voorkomt. Je kunt er dan zelf een studie van maken over hoe dit op te lossen met voeding als medicijn en geneesplanten. Natuurlijk zijn er ook experts, richtingaanwijzers, die je kunnen helpen, maar jij weet toch het meest van je eigen lichaam. Besef dat elke vorm van genezen met kruiden en geneesplanten komt door onderzoek, ook zelfonderzoek hoort daarbij. De hele ontwikkeling van de Mensheid is gebaseerd op dit soort onderzoeken, en jij kan daar mede aan bijdragen door je onderzoekservaring te delen, zodra je meent een oplossing te hebben gevonden. Zo kan je zelfs een probleem bij jezelf transformeren tot een nieuwe oplossingsaanpak bij een grote groep mensen. Dat is van iets negatiefs iets positiefs maken, en zo maken we als samenleving stappen vooruit.
  4. Misschien heb je elders al gelezen dat geneesplanten zich vaak aanbieden aan mensen, door op de plekken te gaan groeien waar mensen ze het hardst nodig hebben. Je kunt deze kennis ook omkeren. Je kunt op zoek gaan maar welke planten spontaan opkomen rondom je huis of in de bloembakken van je balkon, de planten die we vroeger onkruid noemden. Dan kan je opzoeken waar deze planten tegen werken. Op die manier kan je ook een aanwijzing krijgen, en snap je misschien ineens waarom die bepaalde plant daar opkwam. Een voorbeeld is robertskruid. Tegenwoordig komt dit kruid in zeer veel steden op in de tuinen van mensen. Het groeit soms massaal, en dan als vrijwel enige plant, op platte daken. Er is een goede kans dat dit te maken heeft met zijn medicinale werking tegen stralingsschade, want de laatste decennia is de hoeveelheid straling door wifi-netwerken, mobiele telefoons, en allerlei andere technologie enorm toegenomen. Of neem een ander kruid, perzikkruid, wat ineens opkomt op je balkon in een pot waar eigenlijk een andere plant in zit. Je denkt dat je helemaal niet ziek bent, waarom zou er dan een geneesplant opkomen. Maar als je gaat bestuderen wat er allemaal is geschreven en dus onderzocht over dit kruid, kom je misschien iets tegen waarvan je zegt, ''Hey!'' Perzikkruid is bijvoorbeeld goed tegen bloedend tandvlees, en het kan best zijn dat je appels vermijdt te eten, omdat dan je er een bloedplekje op zit. Het kan ook best zijn dat je met een zachte tandenborstel poetst, om bloedend tandvlees te voorkomen. Dan is het bloedend tandvlees nog geen ziekte, maar wel een soort aandoening, een symptoom van een andere ziekte die sluimert. Tandvleesproblemen kunnen namelijk ook te maken hebben met onderliggende hartproblemen, die zich nog niet uiten als ziekte. Inzichten in hoe je lichaam werkt, en hoe je kleine gezondheidsprobleempjes soms wegdrukt, kunnen je helpen om later grote gezondheidsproblemen te voorkomen.
  5. Het is goed om soms het haar te wassen met koude brandnetelthee. Het haar wordt er voller van. Het is ook goed voor de hoofdhuid. Met brandnetelthee kun je kaalheid voorkomen. Alleen dit gegeven geeft al aan dat het handig is om deze geneesplant te plukken, drogen en verpoederen om het in een potje in de kast te bewaren. Je kunt er thee van zetten, maar ook hoofdhaar en eigenlijk de hele huid mee wassen. Over het algemeen wassen mensen hun haar te weinig met gezonde kruidenwaters die we zelf kunnen maken en geen cent kosten. Een kruidenbad kan voedend zijn voor de huid en zuiverend. De huid kan er zachter en soepeler van worden en problemen als uitdroging kan de huid zelf beter reguleren, als we de huid soms wassen met een kruidenbad.
  6. In allerlei huidcosmetica schuilen gevaren omdat de stoffen via de huid in het bloed worden opgenomen. Dus substanties die we nooit zouden eten, waarvan onze maag direct braakneigingen krijgt om het eruit te gooien, stoppen we toch in ons lichaam via onze huid. Dat is niet erg slim. Weet dan dat steviathee, behalve een prima suikervervanger, ook goed is voor de huid. Je kunt hier je huid mee wassen om een zachte huid te verkrijgen. Het risico op allerlei huidproblemen en huidziekten wordt dan aanmerkelijk lager.
  7. Behalve wassingen met kruiden kun je ook een kruidenbad nemen met de kruiden die je zelf hebt geplukt. Ook dat is de huid voeden met gezonde, ontstekingsremmende stoffen en kan het risico op allerlei ziekten verkleinen.
  8. Misschien heeft niet iedereen een ligbad, maar het is wel mogelijk om je huid te wassen met kruiden, gewoon door een kruiden thee op een washand aan te brengen en je lijf ermee te wassen, en door een teiltje met kruidenwater als voetbad te gebruiken. Ook door deze handelingen versterk je de huid waardoor je preventief allerlei problemen voorkomt.
  9. Met een bad versterk je niet alleen de huid. De ontstekingsremmende stoffen trekken je huid diep binnen, maar worden als ze nuttig zijn ook door het bloed opgenomen. Dat gebeurt ook in omgekeerde zin, verkeerde stoffen uit cosmetica worden ook in het bloed opgenomen, maar dan niet omdat ze goed zijn, maar omdat ze zo onschadelijk kunnen worden gemaakt. Dus een bad nemen kunnen we zien als een vorm van een geneeskrachtig  bad nemen. We kunnen bijvoorbeeld een kruid nemen wat goed is voor verschillende delen va het lichaam, zoals hondsdraf en brandnetel, en dan kiest het lichaam vanzelf de stoffen uit die het nodig heeft, en brengt ze naar de plekken waar ze het hardst nodig zijn. We hoeven alleen de voorwaarden te scheppen om ons lichaam zelf zijn werk te laten doen. In vele gevallen doen we juist het omgekeerde, en smeren we allerlei chemische make-up, en cosmetica op onze huid, wat juist problemen geeft voor het lichaam. Nu is het zo dat als je een ziekte ervaart, de kleine voortekenen van die ziekte niet goed zijn geanalyseerd, anders had je de oorzaken van de geopenbaarde ziekte weggenomen. Want een ziekte ontstaat vrijwel nooit plotseling. Er zijn altijd kleinere voortekens van het lichaam die ons erop wijzen dat er iets uit balans is. Voorbeelden van een kleiner voorteken, een aandoening die snel overgaat maar nog niet echt een ziekte kan worden genoemd, zijn regelmatige hoofdpijn, terugkerende vermoeidheid, huiduitslag, huidverkleuring, vaak of altijd verkouden zijn, zweetvoeten, zweethanden, nachtzweten, vervelend ruikende zweetgeuren, tandvleespijn, bloedend tandvlees, en tranende ogen.
  10. Onze smaakpapillen kunnen een belangrijke rol spelen bij medicinale voeding. In een periode dat we een kruid nodig hebben om een onbalans in het lichaam te herstellen, vinden we dit kruid lekkerder smaken., Stel je houdt veel van gemberthee of muntthee. Je kiest altijd één van deze theesoorten, omdat je ze extra lekker vindt smaken. Het kan zijn, dat je dan in de tijd dat je ze lekker vindt, je vaker last had van darmontstekingen, want daar zijn beide geneesplanten goed tegen. Op die manier kun je in jezelf lezen wat een onbalans is. Besef wel dat deze redenering niet opgaat voor  snackvoedsel en suikerhoudend voedsel of dranken. Als je daar trek in hebt, of je ze extra lekker vindt, komt dat omdat ze zo zijn ontworpen. Laten we stellen dat je tong met zijn smaakpapillen een taal spreekt. Er is een groot verschil tussen de taal van industrieel voedsel en planten. Fabrieksvoedsel spreekt een populaire, eigenlijk populistische taal. Het is een chemisch-synthetische taal die voor het grootste deel van de mensen geldt. Het maakt ons massaal verslaafd aan zijn taalconstructies en redeneringen. Fabrieksvoedsel ziet de consument als een massa, en wil graag het hele volk achter zich krijgen. Er zit een fascistoïde trekje aan fabrieksvoedsel; want de taal is meeslepend voor de hersenen, we worden een soort instant blij van fabrieksvoedsel. Het is populistisch, omdat het appelleert aan algemene kenmerken van mensen, en het is  kuddegedrag veroorzakend, in de zin van 10 miljoen mensen doen dit, dus het kan niet fout zijn. Een fabrieksmaaltijd kopen die voor iedereen hetzelfde is, en elke dag hetzelfde is, is een voorbeeld van fascistoïde massaconsumentisme. We weten uit de geschiedenis dat zelfs 100 miljoen mensen foute dingen kunnen doen en zeggen, dus het is belangrijk om bij onszelf als individu te blijven, en vanuit de vrijheid van het individu beslissingen te nemen, en niet omdat anderen ze ook nemen. Er is nog geen samenlevingsvorm ontwikkeld op basis van de spirituele vrijheidsmens. Dat komt waarschijnlijk nog in de loop van het Aquariustijdperk. Maar in die samenleving zal rekening worden gehouden met het feit dat er 49 verschillende basis menstypen zijn die allemaal een verschillende rol hebben in een samenleving. Waarom 49? Omdat het licht prismatisch in 7 kleuren uiteen valt, en we hebben als aarde mens 7 basischakra's. Iedereen heeft een andere dominante kleur en chakra. 7x7=49. Overigens hebben spirituele mensen 12 chakra's, en enkelingen 13. Maar goed, in zo'n samenleving zal de rol van geneesplanten totaal anders zijn dan nu, en we zien ze niet meer als onkruid, maar als superkruiden, die ons veel inzichten kunnen geven, die ons praktisch helpen en leren lineaire dwarsverbanden te leggen, leren om ons op een andere manier te denken, meer inzichtelijk en associatief te denken, en vanuit dit beginpunt verticaal doorredeneren. De taal van planten is zeer specifiek op mensen gericht, en appelleert op het feit dat iedereen een andere smaakvoorkeur heeft, en dat deze voorkeur zelfs kan veranderen in het leven, de geneesplanten dienen zich specifiek aan om de huizen en woonplaatsen van mensen, Want ons astrale lichaam trekt de bijbehorende planten aan. We kunnen allerlei specifieke keuzes maken in ons voedsel, en de ingrediënten waaruit dit bestaat.
  11. In principe kunnen we elke dag een uniek recept creëren op basis van het voedsel dat we kweken, tegenkomen in de natuur, of kopen.
Verder mediteren:
Verder lezen:
Verder filosoferen: