Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De gezonde voordelen van Lampionplant

Latijnse naam: Physalis angulata

 

Physalis angulata
Dit kruid is onderdeel van de familie Solanaceae of nachtschade. In Ghana heet het Tutotuto. De scheuten en het jonge blad worden toegepast bij oedeem en onvruchtbaarheid van de vrouw. Physalis kennen we vanuit de fruitafdeling van de luxe supermarkt. Het is de oranje vrucht die verpakt zitten in gedroogd bloemblad. Dit wordt van oudsher vergeleken met een blaas. 
Het woord 'physalis' komt van het Griekse woord 'phusa' wat 'blaas' betekent.

 

Physalis angulata Geografische verspreiding lampionplant

 

Sierplant Physalis angulata is medicijn

Er zijn verschillende physalissoorten, zoals Physalis peruviana L., P. angulata L., P. pubescens L., P. minima, P. longifolia, P. ixocarpa, P. hispida en  P. alkekengi 

Physalis angulata is een mooi plantje dat niet misstaat in een tropische medicinale siertuin. In Europa kan het in de zomer goed in de tuin groeien.


Traditionele werkingen lampionplant wereldwijd

In het Boletín Latino americano y del Caribe de Plantas Medicinales y Aromáticas staat een review gepubliceerd dat is geschreven door onderzoekers uit Peru. Men ziet dat er wereldwijd 26 verschillende behandelmethoden zijn van deze plant.

 

  1. In Peru wordt het ingezet bij infecties na een bevalling, als diureticum, bij astma, malaria, ontstekingen en schurft.
  2. In Bolivia wordt een afkooksel gedronken tegen koorts.
  3. In Brazilië wordt een thee van de wortel gebruikt bij ontstekingen, hepatitis, anemie, urineweginfecties, diabetes, prostaatproblemen en oorpijn.
  4. In India wordt het blad als wondkruid gebruikt.
  5. In Nigeria wordt de hele plant gebruikt als thee tijdens de geboorte van een kind, als diureticum, bij koorts, gonorroe, geelzucht, leverziekten, malaria, nierontsteking, aambeien na een bevalling, huiduitslag, tumors en diabetes.
  6. In Ivoorkust wordt een afkooksel van de hele plant ingezet tegen malaria.
  7. In Tonga zijn de bladeren een medicijn bij huidontsteking.
  8. In Indonesië worden de wortels voorgeschreven als remedie na een geboorte van een kind, bij spierpijn en bij hepatitis.
  9. In Kenia is de hele plant een medicijn bij wormen en maagpijn.
  10. In Equatoriaal Guinea worden de bladeren ingezet tegen huidontsteking.


Diaserie Physalis angulata

  • 640px-Flickr_-_João_de_Deus_Medeiros_-_Physalis_angulata_(1)
  • 640px-Starr_050222-4122_Physalis_angulata
  • 640px-Starr_050222-4124_Physalis_angulata
  • Physalis angulata kleiner
  • Starr-141025-2441-Physalis_angulata-flowers_and_leaves-Kawela_Bridge-Molokai_(25221449306)
  • Physalia angulata
  • Physalis angulata
  • Physalis_angulata_fruit



Medicinaal gebruik in Suriname

In Suriname wordt de plant op de medicijnmarkt verkocht. Ook in Amsterdam wordt het verkocht op de markt in de Bijlmer.
Een grote hoeveelheid vruchten wordt ingenomen als laxeermiddel.
Een thee van het blad wordt gebruikt tegen malaria, buikpijn, hoge bloeddruk, nierontsteking, blaasontsteking, jicht, artritis, artrose,, hepatitis en diabetes.
Samen met sopropo wordt er een thee van gezet om de eetlust op te wekken.
Met onder andere Phyllantus amarus en zout wordt dit kruid gebruikt om een jonge moeder te doen herstellen en de baarmoeder te laten krimpen. Het zou ook goed zijn voor de baby, omdat de geneeskrachtige stoffen via de borstvoeding binnenkomen.
Er wordt een zwachtel met thee van dit kruid om de buik gedaan om de buik strak te maken.

 

Bewezen werkingen Physalis angulata

Er zijn een flink aantal medicinale werkingen van deze plant wetenschappelijk bewezen. De plant is werkt tegen parasieten die schistosomiasis veroorzaken. 

Deze ziekte komt alleen voor in de tropen bij waterbassins die niet gefilterd worden en bij gebieden zonder riool, wat in vrijwel elk tropisch land voorkomt. 

De wetenschappelijk bewezen medicinale werkingen voor P. angulata zijn: 


  1. Ontstekingsremmend, 
  2. Pijnstillend
  3. Antibacterieel, 
  4. Antimalaria, 
  5. Antileishmaniasis, 
  6. Immuunsysteemmodulerend
  7. Anti-astmatisch, 
  8. Diuretisch en 
  9. Tegen kanker.
Physalis angulata Veldje met lampionplanten voor de consumptie


Physalis angulata tegen prikkelbaredarmsyndroom

 In 2021 publiceerde een Colombiaans onderzoeksteam een studie naar Physalis angulata. Men heeft de plant onderzocht op secundaire metabolieten

Men ziet dat in de jaren ervoor studies met betrekking tot de ontstekingsremmende activiteit van P. angulata gericht waren op de beoordeling van withanoliden zoals fysalanen, aromafysalinen, fysangulatines en whitangulatines, labdane-type diterpenoïden, zoals fysangulatosiden, of fenolglycosiden, namelijk physanguloside A.

De Colombiaanse onderzoekers zien echter dat deze stoffen weliswaar medicinale werking hebben, maar minder vaak voorkomen dan een andere groep stoffen.
Hier vonden ze dat sucrose-esters de neiging hadden om de meer voorkomende klasse te zijn; Daarom noemt men het waarschijnlijk dat de farmacologische effecten van de Physalis angulata verband houden met hun aanwezigheid.
In overeenstemming hiermee zijn de sucrose-esters beschreven als de belangrijkste ontstekingsremmende verbindingen van kelken, fruit of de kleverige schil van verschillende Physalis-soorten.

In de traditionele geneeskunde worden de vruchten gebruikt om allerlei spijsverteringsziekten te verminderen. 

De ontstekingsremmende werking van de plant is aangetoond in onder andere dit Colombiaanse onderzoek, waardoor deze traditionele werkingen zijn bevestigd. 

De onderzoekers noemen het een potentieel nieuw therapeutisch middel tegen prikkelbaredarmsyndroom of verhoogde darmpermeabiliteit .


Physalis angulata Horizontale steel met veel vruchten eraan


Bladextract P angulata stilt pijn

Onderzoekers gebruikten meerdere modellen van onderzoeken met proefdieren om vast te kunnen stellen of deze physalissoort daadwerkelijk pijn en ontstekingen remt bestrijdt zoals traditionele genezers zeggen.
Men zag dat een bladextract goed werkt en bovendien dat naarmate het extract meer geconcentreerd is, de pijn effectiever wordt bestreden, wat we dosisafhankelijkheid noemen. Dosisafhankelijkheid is een voorwaarde voor het medicinaal inzetten van een plant, want met behulp hiervan kunnen artsen bepalen welke dosis voor welke casus nodig is.
De onderzoekers onderzochten enkel het blad en raden aan om het fruit, de wortel, het zaad en de bloemen ook te onderzoeken om te zien of daar wellicht een nog betere medicinale werking uit voorkomt. Indiaas onderzoek deed precies wat de onderzoekers willen, althans men onderzocht de fytocomponenten van de verschillende delen van de plant, een soort vooronderzoek naar de medicinale werking.
Het blijkt dat van alle plantdelen van Physalis angulata, de bladeren de hoogste concentraties geneeskrachtige stoffen bevatten. Dat maakt het nog logischer dat de traditionele inzet van physalis vaak het blad betreft, of de hele plant.

 


Bronnen bij artikel Physalis angulata

  • Boek: Tinde van Ande,Sofie Ruysschaert, Medicinale en rituele planten van Suriname
  • Kaartje geografische verspreiding: Thomas Dijkman
  • Foto close up fruit: João Medeiros
  • Foto horizontale steel met veel fruit: João Medeiros
  • Foto Veld met veel planten: Forest & Kim Starr
  • Foto Bloem en bladeren : Forest & Kim Starr
  • Foto plant met lampions in volle zon: Forest & Kim Starr
  • Overige foto's: publiek domein, via Wikimedia Commons
  • Informatie is deels afkomstig uit interviews
  • Wetenschappelijke informatie komt uit onderstaande downloadbare bronnen:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4