Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De gezonde, veelzijdige voordelen van kaneel

Kaneel is de lekkerste boomschors van de planeet aarde

 

Latijnse naam: Cinnamomum verum, Cinnamomum zeylanicum
Nederlandse naam: Kaneel, keneelstok, echte kaneel, pijpkaneel
Duitse naam: Echter Kanel, Ceylon-zint, Zint, Zintrinde
Engelse naam: Cinnamon, Ceylon cinnamon, Sri Lanka cinnamon, Madagascar cinnamon, true cinnamon

 


Cinnamomum verum
Kaneel biedt een diverse reeks culinaire toepassingen en gezondheidsvoordelen. Kaneel, ook wel bekend onder de Latijnse namen Cinnamomum verum en Cinnamomum zeylanicum, is de bast van de kaneelboom. Oorspronkelijk groeide de kaneelboom in India en Sri Lanka, maar tegenwoordig is het verspreid naar andere delen van de wereld. Naast kaneel worden ook termen zoals kaneelstok, echte kaneel en pijpkaneel gebruikt om naar dit kruid te verwijzen.

Omdat kaneel een zoet kruid is, kan het worden gebruikt in recepten die erop gericht zijn minder suiker te gebruiken. Lees ook de 10 culinaire tips voor kaneel onderaan dit artikel. 


Kaneel als smaakmaker in culinaire gerechten

Kaneel wordt gewonnen uit de bast van de kaneelboom. In de medicijnwereld worden vele soorten medicinale schors gebruikt, maar kaneel is een van de weinige die iedereen kent en die dagelijks gegeten kan worden in allerlei gerechten en dranken. 

Na het drogen wordt het verwerkt tot een fijn poeder dat in verschillende culinaire gerechten wordt gebruikt. 

Het heeft een zoete en warme smaak die een kenmerkend aroma toevoegt aan gerechten. 

Kaneel is een veelgebruikte specerij in keukens over de hele wereld en kan worden gevonden in zoete gerechten zoals gebak, koekjes en desserts, maar ook in hartige gerechten zoals stoofschotels en curry's.

Cinnamomum verum Kaneelboom


Geneeskrachtige eigenschappen van kaneel

Kaneel staat al eeuwenlang bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen. Het heeft verschillende voordelen voor de gezondheid, waaronder:
1. Spijsverteringsondersteuning: Kaneel bevordert de eetlust, ondersteunt een gezonde spijsvertering en kan helpen bij maagzweren en maagwandontsteking.
2. Regulering van de bloedsuikerspiegel: Kaneel kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het verminderen van insulineresistentie, wat gunstig is voor mensen met diabetes type 1 en diabetes type 2.
3. Cholesterolbeheersing: Kaneel kan helpen bij het verlagen van cholesterol- en triglyceridenniveaus, waardoor het risico op hart- en vaatziekten wordt verminderd.
4. Antimicrobiële eigenschappen: Kaneel heeft een krachtige antibacteriële activiteit tegen verschillende pathogene bacteriën, schimmels en enkele soorten virussen.


Kaneel in de fytotherapie en supplementen

Vanwege de medicinale eigenschappen wordt kaneel ook gebruikt in de fytotherapie, een wetenschappelijk onderbouwde plantengeneeskunde. 

Het kan worden geconsumeerd als onderdeel van de voeding of als extract of supplement. 

Gestandaardiseerde kaneelextracten worden gebruikt voor verschillende gezondheidsindicaties, zoals insulineresistentie, diabetes, verhoogd cholesterolgehalte en preventie van degeneratieve ziekten zoals hart- en vaatziekten. 

Kaneel kan ook helpen bij spijsverteringsproblemen, vermoeidheid, verkoudheid en griep, en heeft ontstekingsremmende eigenschappen.

 

Cinnamomum verum Foto uit 1923 van het afsnijden van kaneelschors van kaneelboomtakken


Belangrijke inhoudsstoffen in kaneel

De gezondheidsvoordelen van kaneel kunnen worden toegeschreven aan de aanwezigheid van verschillende actieve verbindingen, waaronder cinnamaldehyde, cinnamidezuur en eugenol. 

Deze stoffen hebben antioxidant, ontstekingsremmende, en antibacteriële eigenschappen. Kaneel bevat ook voedingsstoffen zoals mangaan, ijzer, calcium en vezels, die bijdragen aan een gezond voedingspatroon.

Kortom, kaneel is niet alleen een heerlijk kruid dat gerechten op smaak brengt, maar het biedt ook een breed scala aan gezondheidsvoordelen. 

Of het nu wordt gebruikt als culinair ingrediënt of als geneeskrachtig kruid, kaneel heeft een lange geschiedenis van gebruik en wordt nog steeds gewaardeerd vanwege zijn veelzijdigheid en therapeutische eigenschappen.

 

Moleculaire medicinale componenten in kaneel

Als belangrijkste medicinaal werkzame stof bevat kaneel etherische oliën

Er zit niet één maar ruim 25 etherische oliën in  de kaneelbast, waaronder eugenol, kamfoor, fenol, limoneen, linalool en borneol. 

Verder bevat het polycyclische diterpenen, looistoffen in de vorm van oligomere anthocyaninen, proanthocyanidinen, flavonoïden en slijmstoffen. Dit zijn de meest belangrijke stoffen met geneeskrachtige werking.

Naast de bekende stoffen zoals cinnamaldehyde, cinnamidezuur en eugenol, bevat kaneel ook aanvullende gezonde stoffen, zoals vanilline, coumarinen, calciumoxalaat, vitamine C, betacarotenoïden, vitamine B1, B2 en B3. 

Bovendien is de stof methylamylketon goed om te noemen want dit component verantwoordelijk voor de zoete geur van kaneel.


Kaneel in de fytotherapie en supplementen

Vanwege de medicinale eigenschappen wordt kaneel ook gebruikt in de fytotherapie, een wetenschappelijk onderbouwde plantengeneeskunde. 

Het kan worden geconsumeerd als onderdeel van de voeding of als extract of supplement. Gestandaardiseerde kaneelextracten worden gebruikt voor specifieke gezondheidsdoeleinden, zoals het ondersteunen van de bloedsuikerregulatie.

 • 640px-Cinnamomum_verum1
 • 640px-Cloves_&_Cinnamon_in_a_Mortar
 • 640px-Lender's_Bagels_-_cinnamon_raisin_June_2018
 • 640px-JardinDuRoi39
 • Cinnamon_1
 • Cinnamon_(Alabama_Extension)
 • Cinnamomum_verum_sey_2
 • Cinnamomum_verum_sey
 • Spices_on_Spice_Bazaar_in_Istanbul_04
 • Skinning_the_cinnamon_sticks,_Ceylon,_photo_from_The_Encyclopedia_of_Food_by_Artemas_Ward
 • Cinnamomum_ovalifolium_by_H._de_Alwis


Algemeen gebruik en voorzorgsmaatregelen

Hoewel kaneel over het algemeen als veilig wordt beschouwd bij juist gebruik, zijn er enkele voorzorgsmaatregelen die moeten worden genomen:

 

 • 1. Overleg met uw arts: Bij het gebruik van kaneel als medicijn, vooral bij gelijktijdig gebruik van andere medicijnen, is het raadzaam om uw arts te raadplegen.
 • 2. Bijwerkingen: Bij de aanbevolen dosis zijn er geen bekende bijwerkingen van kaneel. Toch moet u alert zijn op mogelijke allergische reacties of intoleranties.
 • 3. Contra-indicaties: Kaneel moet niet worden ingenomen bij maagzweren, duodenumzweren of bij een overmatige zuurproductie. Tijdens de zwangerschap moet kaneel alleen onder toezicht van een arts worden ingenomen. Tijdens de borstvoeding wordt uit voorzorg het gebruik van kaneel afgeraden vanwege het gebrek aan voldoende onderzoeksgegevens. Bovendien moet kaneel niet worden ingenomen bij een bekende allergie.
 • 4. Interacties met medicijnen: Kaneel kan interacties hebben met bepaalde medicijnen, zoals bloedverdunnende medicijnen (inclusief aspirine en NSAID's), bloedsuikerspiegelverlagende medicijnen, bloeddrukverlagende medicijnen en statines. Het is belangrijk om uw arts te raadplegen als u dergelijke medicijnen gebruikt.


Combinaties kaneel met andere kruiden

Kaneel kan ook gecombineerd worden met andere kruiden om synergetische effecten te verkrijgen. Enkele veelvoorkomende combinaties zijn onder andere:
Zingiber officinale (gember) tegen misselijkheid, indigestie en verkoudheid.
Kamille (kamille) tegen gastritis, winderigheid en spijsverteringsproblemen.
Althaea officinalis (heemst) tegen griep, verkoudheid, gastritis, diarree en spijsverteringsziekten.
Filipendula ulmaria (moerasspirea) tegen gastritis, flatulentie en spijsverteringsproblemen.
Sambucus nigra (vlierbes) tegen griep.
Achillea millefolium (duizendblad) tegen griep en misselijkheid.
Mentha piperita (pepermunt) tegen darmkolieken, griep, misselijkheid en spijsverteringsproblemen.

Kortom, kaneel is niet alleen een veelgebruikte smaakmaker, maar biedt ook diverse gezondheidsvoordelen. 

Het kan veilig worden gebruikt volgens de aanbevolen doseringen en voorzorgsmaatregelen. 

Raadpleeg echter altijd een professional als u medische vragen heeft of als u twijfelt over het gebruik van kaneel in combinatie met andere medicijnen of supplementen.

Cinnamomum verum Kaneelstokken op een Turkse markt, foto Miomir Magdevski

 


Hier zijn 10 tips voor het gebruik van kaneel:

 • 1. Toevoegen aan warme dranken: Strooi een snufje kaneel op je koffie, thee, warme chocolade melk of latte voor een heerlijke smaakversterking.
 • 2. Gebruik in zoete gerechten: Voeg kaneel toe aan je gebakken appels, havermout, ontbijtgranen, pannenkoeken, muffins of smoothies voor een zoete en warme smaak.
 • 3. Kruid je warme ontbijt: Voeg een snufje kaneel toe aan je havermout, yoghurt, pap of toast met pindakaas voor een extra smaakdimensie.
 • 4. Combineer met fruit: Bestrooi stukjes appel, banaan, perzik of peer met kaneel voor een gezonde en smaakvolle snack.
 • 5. Maak een kaneelsuikerstrooisel: Meng kaneel en palmsuiker of kokosbloesemsuiker om een heerlijke strooisel te maken voor op je toast, wafels, muffins of fruit.
 • 6. Gebruik in hartige gerechten: Voeg een vleugje kaneel toe aan stoofschotels, curry's, gebakken groenten of sauzen om een unieke smaakbalans te creëren.
 • 7. Maak een kaneelboter: Meng kaneel en boter tot een smeerbare mix en gebruik het als topping voor brood, bagels of geroosterde zoete aardappels.
 • 8. Breng aroma aan je granola: Voeg kaneel toe aan je zelfgemaakte granola voor een heerlijke geur en smaak.
 • 9. Bak met kaneel: Gebruik kaneel als een belangrijk ingrediënt in cake, koekjes, brood of gebak voor een warme en uitnodigende smaak.
 • 10. Probeer internationale gerechten: Verken de wereldkeuken en gebruik kaneel in gerechten zoals Mexicaanse churros, Marokkaanse tajines, Zweedse kanelbullar (kaneelbroodjes) of Indiase chai-thee.

Onthoud dat de intensiteit van de kaneelsmaak kan variëren, dus begin met kleine hoeveelheden en pas de hoeveelheid aan naar jouw smaakvoorkeur. Geniet van de veelzijdigheid en heerlijke smaak van kaneel in verschillende gerechten!


Bronnen of wetenschappelijke literatuur over kaneel


 • Fytotherapeutisch medicijn: Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, Geert Verhelst
 • Internetlinks naar wetenschappelijke onderzoeken:
 • Foto veel kaneelstokken op markt: Miomir Magdevski
 • Overige foto's: Publiek domein via Wikimedia commons
 • Anti-bacteriële werking: https://www.academia.edu/33047714/Medicinal_properties_of_true_cinnamon_Cinnamomum_zeylanicum_a_systematic_review
 • Neuroprotector: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003790/
 • Tegen cariës: http://www.alliedacademies.org/articles/the-antibacterial-effect-of-cinnamomum-verum-extract.pdf