De apotheek van de natuur ontvouwt zich, een schatkamer van voedingsstoffen vertroetelt de tong. Elk blad is een elixer is dat gebrouwen is in alchemie van omarming door de zon en de liefdevolle aanraking van de aarde.
Een blad is als een vingertop die reikt naar het centraal uitgezonden licht van ons zonnestelsel. Met eerbied genieten we van hun knapperigheid, hun tedere veerkracht onder de aanraking van onze vingers.
Elke hap biedt een waterval aan smaken, van de milde bitterheid van boerenkool tot de subtiele zoetheid van spinazie. Van zinneprikkelende waterkers tot zachtrode malse lollorosso. Hun rijkdom aan vitaminen, antioxidanten en mineralen schenkt ons het elixer van verjonging, een balsem voor ons lichaam en onze ziel.
Terwijl we deze bladwonderen verorberen, nemen we hun wijsheid in ons op – een geschiedenis die millennia omspant, van oude beschavingen tot moderne wetenschap. Het chlorofyl vangt de essentie van lichtenergie, transformeert licht in leven en voedt op zijn beurt onze cellen met vitaliteit. Met elke voedzame hap worden we één met de natuur, vlijt de veerkracht en vernieuwing van de aarde via onze smaakpapillen naar onze lichaamscellen.
De geneeskracht van bladeren is al millennialang een zegening voor mens en dier. Als mensen en dieren je lief zijn, dan zou je eigenlijk ook betoverd moeten worden door de medicinale werkingen van bladeren.
Amerikaanse onderzoekers publiceerden in 2018 een onderzoek waaruit blijkt dat bladgroenten cognitieve achteruitgang tegengaan. Men deed allerlei testen op mensen gedurende 10 jaar, en het blijkt dat mensen die bladgroenten eten verminderd risico hebben op ziekten als Alzheimer, dementie en Parkinson.
Chinese onderzoekers publiceerden in 2021 een metastudie waaruit blijkt dat bladgroenten tegen een groot aantal ziekten werkzaam is. Men gebruikte de gegevens van 24 wetenschappelijke onderzoeken.
Een onderzoeksteam met mensen uit de VSA, Nigeria en Zuid-Korea ziet dat er vele onderzoeken zijn gedaan naar bladgroenten en gezondheid. Men gebruikt de gegevens uit 17 studies, waarbij in totaal de gegevens van ruim een half miljoen mensen zijn verwerkt. Uit de gegevens blijkt dat het eten van bladgroenten het risico op cardiovasculaire ziekten aanmerkelijk verkleint.
Waterkers is de onbetwiste nummer 1 als het gaat om bladgroenten. Het is al eeuwenlang een officieel medicijn bij allerlei ziekten, en het is bewezen dat het tegen kanker, depressie en blaasontstekingen werkt. Het is een stimulerend middel voor de lever en voor de nieren.
Chinese kool is de meest gezonde koolsoort. Het heeft misschien niet grote hoeveelheden voedingstoffen van één soort, maar het heeft wel de beschikking over erg veel voedingstoffen in goede verhoudingen. Het voordeel aan Chinese kool is dat het zowel rauw als saladeblad kan dienen, als een onderdeel kan zijn van een mixgroente voor bij de rijst.
Paardenbloemblad is een gratis bladgroente die de nieren en lever zeer goed stimuleert. Hierdoor kunnen toxinen in het lichaam beter verwijderd worden. Paardenbloem kun je prima fijn snijden en over een salade heen doen. Ook is het een prima theeblad, en het wordt dan vaak ingezet in een theemix van verschillende bladeren.
Boerenkool is in tegenstelling tot vele andere groenten een bladgroente die vooral vitamine k bevat.
Ons lichaam is in staat om deze vitamine om te zetten in andere vitaminen, zodat de juiste balans ontstaat.
Het is goed om boerenkoolblad te versnipperen en toe te voegen aan een salade, maar probeer naast een oeroude stamppot boerenkool ook eens gerechte als boerenkoolsoep,
Hondsdraf is een gratis groente met erg veel smaak. Je moet even weten hoe hij eruit ziet, maar daarna is de kans groot dat je hem in je eigen achtertuin aantreft. Hondsdraf is erg gezond omdat het biodynamisch is, het de nieren en spijsvertering stimuleert, en het zelfs in staat is om de spirituele ontwikkeling te bevorderen door het meehelpt gifstoffen uit het lichaam te verwijderen.
Palmkool is te koop in biologische winkels, maar je kunt het ook zelf kweken. Het ziet eruit als een minutieuze palmboom Palmkool uit eigen tuin is biodynamisch, tenminste als je het geen pesticiden geeft.
Snijbiet is opvallend geneeskrachtig. Er zijn verschillende soorten snijbiet. Iedereen begrijpt wel dat je de bladeren van bietjes ook kan eten. Deze bietenbladeren zijn veelkleurig, met felle rode, gele en groene tonen. De rode rivieren in het bietenblad vertellen je dat het goed is voor het bloed en tegen aderverkalking. Maar daarnaast is er ook mangold. Dat is een snijbiet soort die groen is.
Rucola is een vaste plant dus die is erg gemakkelijk als moestuingroente. Als hij eenmaal groeit hoef je hem alleen maar te oogsten. Door af en toe wat zaden in de grond te stoppen wordt de hoeveelheid rucola groter.
Rucola zie je op vele plaatsen n het wild. Het groeit zelfs op oude muren in een stad, zoals op de stadsmuur van Maastricht.
De mosterdstruik wordt zo groot dat je er de hele zomer van kan smullen. De kans is groot dat je nog nooit van mosterdblad als groente hebt gehoord. In Nederland is deze supergezonde bladgroente in onbruik geraakt, maar in vele andere landen wordt zijn voedzame geneeskracht volop genoten. Vroeger werd mosterdblad op de markt verkocht, nu groeit het vaak ongebruikt langs de waterkant in Nederland.
Postelein bestaat er in de varianten zomerpostelein en winterpostelein. Zomerpostelein is de meest gezonde variant. In zomerpostelein zitten relatief veel omega 3 vetten.
Het is zelfs de bladgroente waarin de meeste omega 3 zit. Daardoor werd het vroeger in het Midden Oosten vaak als medicijn tegen kanker gebruikt. Kanker heeft namelijk vaak te maken met een tekort aan plantaardige omega 3 vetten.
Een look-zonder-lookblad smaakt licht naar knoflook. De stoffen die deze smaak en geur veroorzaken stoten insecten af, en dat zijn juist de stoffen die mensen nodig hebben om te groeien en bloeien. Look-zonder-look is een gratis geneesblad dat in vrijwel elk park van Nederland groeit. Het zou goed in je eigen tuin kunnen groeien, en als het dat doet, dan biedt het zijn voedingswaarde en geneeskracht aan jou.
Zevenblad is een groente van gemiddelde gezondheid. Het is geen superfood en het is niet heel slecht. Het valt qua nutriëntwaarde een beetje in de categorie van slabladeren zoals kropsla, ijsbergsla.
Veldkers is een bladgroente van gemiddelde gezondheid. Het is nog altijd net iets gezonder dan slabladeren.
Als je dan toch sla wilt, koop dan lollorosso. Dat is de rode sla die als voordeel heeft dat het beschikt over anthocyaninen. Deze stoffen maken de sla rood. Lollorosso staat erom bekend dat het het slablad is met de meeste voedingswaarde.
Oh, de helende deining van bladgroenten, vang wiegend sterrenenergie, dartel de dansende viering van gezondheid en harmonie. Laten we de symfonie van licht, smaken, texturen en voedingsstoffen omarmen, want in deze bladeren vinden we niet alleen voeding, maar ook een diepe verbinding met het kloppende hart van het stromende leven, reikend naar de oorspronkelijke kern van het licht.