Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De medicinale eigenschappen van cantaloupe meloen

Latijnse naam: Cucumis melo L.

Cucumis melo L. Cabtaloupe

Over smaak valt niet te twisten en dus is de cantaloupe de lekkerste meloensoort die er is. De cantaloupe meloen is vernoemd naar het klein dorpje Cantalupe nabij Rome waar deze vrucht voor het eerst in Europa in grote getale gekweekt werd. Oorspronkelijk is het een tropische vrucht die gecultiveerd is in India, Irak en Afghanistan. De cantaloupe wordt door velen de lekkerste meloensoort gevonden.


De hoge voedingswaarde van cantaloupe

cantaloupe meloenen op de markt

De meloen kent veel mineralen en vitaminen maar vitamine A en vitamine C heeft hij extra veel. Slechts 250 gram cantaloupe is genoeg om aan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) te komen voor het menselijk lichaam. Voor vitamine A geldt dat je 500 gram moet eten om aan de ADH te komen. 

Overigens zeggen sommige andere onderzoekers dat je na het eten van 160 gram cantaloupe al genoeg vitamine A en C binnen krijgt voor de ADH. Maar dat kan ook komen doordat deze ADH in sommige landen verschilt. 

In relatief kleinere hoeveelheden bevat de cantaloupe vitamine B1, B2, B5 en vitamine K. Daarnaast zitten er mineralen in: fosfor, magnesium, ijzer, calcium en zink. Verder bevat het veel gezonde tocoferolen. 

Tocoferolen zijn een categorie van organische componenten in de vorm van fenolzuren die veel vitamine E activiteit vertonen.


Medicinale eigenschappen meloen

De hoge concentratie nutriënten in de meloen geven het meerdere medicinale werkingen. Volgens wetenschappers bevat het vruchtvlees van de meloen de volgende geneeskrachtige eigenschappen:

  • Antioxidant,
  • Ontstekingsremmend
  • Pijnstillend
  • Vermindert rimpels
  • Tegen zweren
  • Bouwt bloedvaten op na wonden, wondhelend
  • Anti-diabetes
  • Anti-obesitas
  • Antibacterieel
  • Tegen verminderde werking van de schildklier
  • Virusremmend


Meloen stimuleert schildklier

Cantaloupe is een medicijn

Het vruchtvlees van meloen stimuleert de schildklier, waardoor er meer hormonen worden aangemaakt. Het kan dus een goed middel zijn om i te zetten bij een te traag werkende schildklier. Het is overigens niet zo dat dit uitgebreid is onderzocht. Er zijn maar een paar onderzoeken gedaan die deze richting uitwijzen.


Vruchtvlees meloen bestrijdt oxidatieve stress

Jong cantaloupe plantje

In India wordt het vruchtvlees van de meloen traditioneel gebruikt bij eczeem, lichte brandwonden en schaafwonden. Onderzoekers zien dat veel ziekten te maken hebben met oxidatieve stress. Dat is een ontstekingsreactie veroorzaakt door vrije radicalen, en het is een basisvoorwaarde voor het ontstaan van vele ziekten zoals obesitas, diabetes, aderverkalking, depressie, en nog veel meer ziekten. 

De cantaloupe meloen stimuleert de aanmaak van SOD, wat staat voor SuperOxideDismutase. Dit enzym is een lichaamseigen antioxidant die nog veel sterker werkt dan antioxidanten uit groente of fruit.  
Vanwege de sterke antioxidantactiviteit van het vruchtvlees van meloen, ziet men in de meloen een potentieel medicijn tegen allerlei ontstekingsziekten. 

Het onderzoeksteam ziet dat er vooral medicinale stoffen van de volgende categorieën in zitten: koolhydraten, alkaloïden, sterolen, fenolen, terpenen en flavonoïden.


Meloen tegen herpes simplex

Een onderzoek uit 2021 ziet dat de stof pectine in cantaloupe een sterk middel is om het herpes simplex virus te remmen en bestrijden. 

Er werden cantaloupe meloenen voor het onderzoek verzameld in Fortaleza, een kustplaats in Brazilië. 

De Braziliaanse onderzoekers melden dat het interessant is om natuurlijke bronnen van virusbestrijdende middelen te ontdekken, want ze bieden een onuitputtelijke voorraad van virusremmers. 

Dit onderzoek is het eerste onderzoek wat aantoont dat stoffen in meloen virussen remmen, en vaak is dat een opstapje naar meer onderzoek. 

Overigens is meloen bij lange na net de enige plant die virussen remt; allerlei medicinale planten en voeding hebben deze eigenschap, maar van meloen was het nooit eerder onderzocht.


Meloen geneest maagzweer

Maagzweren worden volgens onderzoekers sneller genezen als men vruchtvlees van meloen inneemt. 

Het stimuleert de slijmvliezen in de maag, en die scheiden een stof uit waardoor de zweren remmen in hun ontwikkeling en verdwijnen. 

In principe genest een lichaam zelf van een maagzweer, maar door de stoffen in meloen wordt het helingsproces versneld.


Meloen is wondhelend

Bloem van de cucumis melo

Uit verschillend onderzoek blijkt dat de traditionele werking van vruchtvlees van meloen tegen wonden wordt bevestigd door de wetenschap. Bij een wond moeten nieuwe bloedvaten worden opgebouwd, wat een redelijk ingewikkeld biochemisch proces is. Stoffen in meloen kunnen de opbouw van nieuwe bloedvaten stimuleren, waardoor een wond sneller geneest.


Meloen tegen obesitas

Cantaloupe meloen op het land

Obesitas heeft onder andere te maken met insulineresistentie. Doordat lichaamscellen geen suikers meer verteren wegens het niet opnemen van insuline, vaak door een voedingsstoffentekort, wordt de suiker opgeslagen in lichaamsvet, en is het risico op obesitas aanwezig. Volgens onderzoekers kunnen stoffen uit meloen de ontstekingen remmen waarmee insulineresistentie gepaard gaat. 

Maar dat is niet de enige reden dat meloen werkt tegen obesitas. 

De onderzoekers zien ook dat het microbioom verbetert in kwaliteit, en dat door de rijke inname van voedingsstoffen het verzadigingshormoon leptine sneller wordt aangemaakt. 

Leptine is het hormoon wat ervoor zorgt dat het hongergevoel verdwijnt. 

We voelen ons dan verzadigd, omdat we genoeg voedingsstoffen binnen krijgen. 

Het omgekeerde is ook waar. Wanneer we vulling zonder voedingsstoffen innemen, dan krijgen we te weinig voedingsstoffen binnen, waardoor we maar honger blijven houden, ook al zit ons maag vol.


Oranje vruchtvlees

Er is een verschil in smaak en uiterlijk tussen de Europese cantaloupe en de Noord-Amerikaanse cantaloupe. 

De Europese is iets meer geribbeld van structuur. Het belangrijkste kenmerk waaraan je het vruchtvlees kan herkennen is de oranje kleur. 

Veel fruit en groente met oranje kleur hebben betacaroteen oftewel vitamine A in zich, zo ook de meloen.


Cantaloupe als zomersnack

Cantaloupe

De cantaloupe heeft een lekkere, frisse smaak en zal niet gauw vervelen. 

Het is een perfect snackfruitje. Je kunt op een warme dag een meloen schillen en in blokjes op een schaal serveren. 

Binnen mum van tijd is het weer op. Een meloen kun je serveren met muntblaadjes die erover gestrooid zijn. Verder is het een leuk idee om een schaaltje pure yoghurt als dipsaus te gebruiken.


Cantaloupe als dieetfruit

Er zitten maar heel weinig calorieën in de cantaloupe. De vrucht bevat zeer veel water. Je zult niet snel dorst hebben na het eten van deze meloen. 

De frisdrank kan even blijven staan. Dat houdt in dat je het prima kunt gebruiken als je vindt dat je moet afvallen op een gezonde manier. 

Over het algemeen is extra veel fruit eten een goede manier om te diëten. 

Er zitten veel antioxidanten in de meloen zodat gifstoffen die ter bescherming van het lichaam zijn ingekapseld in vetten afgevoerd kunnen worden uit het lichaam. 

Zonder dat je er direct ziek van wordt zitten er veel toxinen in het lichaam, maar deze kunnen op den duur wel een ziektebepalende factor worden als ze in overtal aanwezig zijn.

Eigenlijk is het heel gezond om dagelijks te detoxen, gewoon door smakelijk te genieten van een meloen of andere fruit- en groentesoorten. 


Nadelen van industriële landbouwproductie

Stilleven met cantaloupe van William Mason Brown, 1880

In 2011 vielen er 30 dodelijke slachtoffers in de VS door een uitbraak van Listeria, een ziekte in dezelfde categorie als meningitis. Normaliter zitten de listeriabacillen in vlees, maar ditmaal werd de bacterie getraceerd in meloenen. Mogelijk zat de bacterie in het drinkwater en het kan dat de gebruikte kweektechnieken een oorzaak zijn. Er was slechts één boerderij verantwoordelijk voor de uitbraak. 

Wetenschappers weten niet precies hoe het komt dat bacteriën in alledaags voedsel voor ziekte-uitbraken kan zorgen. 

De industriële vorm van landbouw bedrijven is waarschijnlijk de hoofdoorzaak van ziekte-uitbraken. 

Listeria is vooral een ziekte die dodelijke slachtoffers maakt onder de bekende risicogroepen: ouderen, pasgeborenen en zwangere vrouwen. 

Verder geeft deze bacterie voor iedereen met een verzwakt immuunsysteem zoals Aidspatiënten een extra risicofactor. 

In Europa is nooit eerder een ziekte-uitbraak door cantaloupe geweest.


Bronnen artikel cantaloupe

  • Medicinale eigenschappen: https://www.researchgate.net/publication/337757201_BIOACTIVE_COMPOUNDS_IN_Cucumis_melo_L_AND_ITS_BENEFICIAL_HEALTH_EFFECTS_A_SCOPING_REVIEW
  • Onderzoek India: https://www.mdpi.com/2297-8739/8/8/123/htm
  • Braziliaans onderzoek:https://academic.oup.com/femsle/article/368/4/fnab013/6132268?login=false
  • Maagzweer: https://academic.oup.com/femsle/article/368/4/fnab013/6132268?login=false
  • Tegen insulineresistentie: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29636788/
  • http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=17
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Cantaloupe
  • http://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1954/2
  • http://healthland.time.com/2011/09/28/listeria-laced-cantaloupe-6-things-you-need-to-know/
  • http://www.cdc.gov/listeria/causes.html
  • Foto's: Wikimedia commons, Publiek Domein