Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Vitamine E: Natuurlijk versus Synthetisch - Wat is het beste voor je gezondheid?

Vitamine E


Vitamine E zit veel in notenoliën en zadenoliën, en uiteraard ook in de noten en zaden zelf. Daarnaast bevatte veel peulvruchten vitamine E zoals sojabonen. Het zit ook in synthetische supplementen maar een onderzoek uit de Verenigde Staten van Amerika laat zien dat synthetische vitamine E nauwelijks wordt opgenomen in het lichaam. Biologische vitamine E die van nature voorkomt in noten, zaden en peulvruchten wordt veel beter opgenomen. Overigens geldt dit voor alle vitaminen. 

 

Wetenschappers zien dat een tekort aan gamma-tocoferol het risico op cardiovasculaire ziekten en prostaatkanker vergroot.

Vitamine E


Neem geen synthetische vitamine E

Synthetische vitamine E wordt meestal geproduceerd uit petrochemische grondstoffen, die afgeleid zijn van fossiele brandstoffen zoals aardolie. Tijdens het productieproces worden bepaalde chemische verbindingen uit aardolie omgezet in vitamine E. Van aardolie wordt ook benzine, plastic en vaseline gemaakt.
Natuurlijke vitamine E daarentegen wordt gewonnen uit zaden en noten, plantaardige oliën, zoals tarwekiemolie, zonnebloemolie en amandelolie. Het komt voor in de vorm van verschillende natuurlijke verbindingen, waaronder alfa-tocoferol, bèta-tocoferol, gamma-tocoferol en delta-tocoferol.


Bijwerkingen synthetische vitamine E

Vitamine E Zoete aardappel bevat vitamine E

Wil je een product op basis van aardolie slikken of toch liever natuurlijke vitamine E? Lichtplant raadt de laatste optie aan, mede omdat natuurlijke vitamine E geen bijwerkingen heeft maar synthetische wel.

Synthetische vitamine E, zoals alle synthetische voedingssupplementen, kan bijwerkingen veroorzaken. Hier zijn enkele mogelijke bijwerkingen van synthetische vitamine E:

  • 1. Maagdarmklachten: Het innemen van te veel synthetische vitamine E kan leiden tot maagdarmklachten, waaronder misselijkheid, buikpijn, diarree en winderigheid.
  • 2. Bloedstolling: Hoge doses vitamine E kunnen de bloedstolling beïnvloeden, wat kan leiden tot een verhoogd risico op bloedingen, vooral bij mensen die bloedverdunners gebruiken.
  • 3. Verhoogde bloeddruk: Sommige onderzoeken suggereren dat hoge doses vitamine E de bloeddruk kunnen verhogen.
  • 4. Hoofdpijn en duizeligheid: Sommige mensen hebben gemeld dat ze hoofdpijn, duizeligheid of vermoeidheid ervaren bij het innemen van grote hoeveelheden synthetische vitamine E.
  • 5. Verstoorde hormoonbalans: Er zijn meldingen geweest van verstoringen in de hormoonbalans bij inname van hoge doses vitamine E.
  • 6. Huiduitslag en jeuk: In zeldzame gevallen kunnen huidreacties zoals uitslag en jeuk optreden als gevolg van overmatige vitamine E-inname.

Het is belangrijk op te merken dat de meeste mensen voldoende vitamine E krijgen via hun normale voeding en dat suppletie niet nodig is als je gezond eet.


Vitamine E helpt tegen veroudering

Avocado en broccoli bevatten vitamine E

Vitamine E is een in vet oplosbare vitamine die essentieel is voor het goed functioneren van het menselijk lichaam. Het is een groep verbindingen met antioxidant eigenschappen, wat betekent dat het helpt cellen te beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen. Vrije radicalen zijn onstabiele moleculen die cellen kunnen beschadigen en bijdragen aan verschillende chronische ziekten en het verouderingsproces.
Er zijn verschillende vormen van vitamine E, maar de meest biologisch actieve vorm wordt alfa-tocoferol genoemd. Vitamine E kan worden gevonden in verschillende voedingsmiddelen, waaronder:


De functies van vitamine E

Noten bevatten veel vitamine E

Vitamine E heeft verschillende belangrijke functies in het lichaam. Het ondersteunt een reeks aan biochemische processen. Deze processen hebben invloed op de volgende activiteiten in het menselijk lichaam:

  • 1. Antioxidante Bescherming: Als antioxidant helpt vitamine E vrije radicalen neutraliseren, wat celbeschadiging kan voorkomen en het risico op chronische ziekten zoals hartziekten en kanker kan verminderen.
  • 2. Ondersteuning van het Immuunsysteem: Het speelt een rol in de ondersteuning van de functie van het immuunsysteem door immuuncellen te beschermen tegen oxidatieve stress.
  • 3. Huidgezondheid: Vitamine E wordt vaak gebruikt in huidverzorgingsproducten vanwege de mogelijke voordelen voor de huid. Het kan helpen de huid te beschermen tegen UV-schade en de elasticiteit ervan te behouden.
  • 4. Gezondheid van het Cardiovasculaire Systeem: Sommige onderzoeken suggereren dat vitamine E een beschermend effect kan hebben op het cardiovasculaire systeem door de oxidatie van LDL-cholesterol te voorkomen, wat geassocieerd wordt met aderverkalking.
  • 5. Ooggezondheid: Vitamine E kan bijdragen aan het behoud van de ooggezondheid door de retina te beschermen tegen schade door oxidatieve stress.
  • 6. Hersenfunctie: Er loopt nog onderzoek naar de mogelijke rol van vitamine E in het behoud van cognitieve functie en het verminderen van het risico op neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer.


Er zijn meerdere soorten vitamine E.

Spinazie is een goede bron van vitamine E

Vitamine E verwijst eigenlijk naar een groep van in vet oplosbare verbindingen die bekend staan als tocoferolen en tocotriënolen. Elke vorm van vitamine E heeft zijn eigen specifieke wetenschappelijke naam. Hier zijn de belangrijkste:

  • 1. Alfa-tocoferol: Dit is de meest biologisch actieve vorm van vitamine E en wordt vaak beschouwd als de belangrijkste vorm voor menselijke gezondheid.
  • 2. Bèta-tocoferol: Deze vorm van vitamine E heeft ook enige biologische activiteit, maar minder dan alfa-tocoferol.
  • 3. Gamma-tocoferol: Gamma-tocoferol is een andere belangrijke vorm van vitamine E die in voedsel voorkomt, maar het heeft verschillende eigenschappen dan alfa-tocoferol.
  • 4. Delta-tocoferol: Delta-tocoferol is een minder voorkomende vorm van vitamine E, maar het heeft ook enige biologische activiteit.

Voor tocotriënolen, een andere subgroep van vitamine E, zijn er ook specifieke wetenschappelijke namen, zoals "alpha-tocotrienol," "beta-tocotrienol," "gamma-tocotrienol," en "delta-tocotrienol."
Deze verschillende vormen van vitamine E worden aangetroffen in voedingsmiddelen en kunnen enigszins variëren in hun biologische activiteit en functies in het lichaam.


Lijst voedingssoorten met vitamine E

Vitamine E Paprika en mango bevatten vitamine E

Vitamine E zit vooral in vegetarische voedselbronnen. Als je 5 ons groente en fruit per dag gevarieerd eet, hoef je je eigenlijk niet druk te maken om vitamine E. Je zult dan geen tekort eraan krijgen. Ook is een handvol noten per dag als goed voor de vitamine E gehalte, en ook voor andere stoffen zoals omega 3 en proteïnen. Toch is hier een lijst van 25 vegetarische voedingsmiddelen die relatief veel vitamine E bevatten, zodat je ene globaal idee hebt waar het veel in zit:


  • Purple_sweet_potato_bought_in_Yoshiwara
  • Steam-boiling_green_asparagus
  • Tocopherols.svg
  • lichtplant auteursrecht voorbehouden (1)
  • lichtplant auteursrecht voorbehouden (2)
  • lichtplant auteursrecht voorbehouden (3)
  • lichtplant auteursrecht voorbehouden (4)
  • lichtplant auteursrecht
  • lichtplant auteursrecht voorbehouden (8)
  • lichtplant auteursrecht voorbehouden (7)
  • lichtplant auteursrecht voorbehouden (6)
  • lichtplant auteursrecht voorbehouden (5)



Bronnen bij artikel over vitamine E

  • Biologische vitamine E is beter: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19717777/
  • Algemene informatie: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6266234/
  • Gamma-tocoferol: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11722951/
  • Synthetische vitamine E versus natuurlijk: https://wearefeel.com/blogs/learn/best-form-of-vitamin-e-synthetic-vs-natural-succinate
  • Eerste drie foto's: Publiek domein via Wikimedia commons