Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De geneeskracht van pompoenpitten

Latijnse naam: Cucurbita pepo semen

Er zijn drie soorten pompoenen, namelijk de “Cucurbita pepo”, “Cucurbita maxima” en “Cucurbita moschata”. Deze geven grote hoeveelheden zaden, die erg gezond zijn, de pompoenpitten. Pompoenpitten worden steeds populairder. Cucurbita pepo is de meest gekweekte pompoensoort.

Je kunt in Nederland pompoenpittenpasta kopen bij een ecologische winkel. In andere landen zijn geroosterd of gefermenteerd te koop. 

Steeds vaker zie je dat pompoenpitten als kiemgroente worden verkocht. Daarnaast is er de pompoenpittenolie, die zeer gezond is.


Voedingsstoffen pompoenpitten

In pompoenpitten zitten veel voedingsstoffen, melding voedingsonderzoekers. De voedingsstoffen die er in ruime mate in zitten zijn ijzer, proteïne, mangaan, magnesium, zink, kalium, koper, fosfor, meervoudige onverzadigde vetzuren en carotenoïden.

De volgende percentages zijn gebaseerd op Amerikaanse aanbevelingen van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid, deze verschillen een klein beetje van die in Nederland, maar niet veel. 

Ze zijn gebaseerd op 100 gram pompoenpitten, wat niet veel mensen zullen eten op een dag, maar je kunt wel zien aan de percentages hoe gezond dit voedsel is. 

Alleen de mineralen en andere voedingsstoffen met de hoogste percentages zijn opgenomen. 

Er zit in 100 gram 195% mangaan, 175% fosfor, 148% calcium, ook 148% magnesium, 272% vitamine E en van seleen en zink zit er beide voor 17% van de ADH in.

Dit zijn ontzettend hoge percentages, waardoor je pompoenpitten als supervoedsel kan gaan zien, en het is ook te gebruiken op medicinale wijze. 

Weet ook dat er 164% van de ADH aan totale vetten in pompoenpitten zitten, en dat maakt deze pit niet een grote dikmaker, want deze vetten worden snel verteerd, en als je teveel natuurlijke vetten eet, dan vertrekken ze weer uit het lichaam zonder opgenomen te worden. 

Vetten uit noten is iets heel anders dan suiker, waar je wel de ziekte obesitas van kan krijgen. Vandaar dat calorieën tellen geen goed dieet is. 

Het tellen van calorieën is een achterhaalde methode, omdat het nu duidelijk is dat het gaat om de kwaliteit van calorieën en niet om de kwantiteit.

De mens is geen simpele, lineaire rekensom. In onze maag en darmen vinden duizenden biochemische processen en stofomzettingen plaats die ver boven het rekenvermogen van de meeste mensen uitstijgen.


Calorieën tellen is simplistisch

In het calorieëntellendieet, gaat men vrij simplistisch om met voedsel door alle calorieën op één hoop te gooien en ze als hetzelfde te beschouwen, terwijl steeds weer lijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat het fabrieksvulling is waar mensen ziek van worden, maar dat groenten, fruit, noten en zaden niet dikmakend zijn.

Het calorieëntellendieet negeert de duizenden biochemische processen die zich in de mens afspelen, en eigenlijk is dit dieet een gevaar voor mensen die het volgen omdat er een groot risico is op voedingsstoffentekorten door dit dieet.


Pompoenpitten, goed voor het hart en bloed

Pompoenpitten zijn goed voor het bloedlipidenniveau en kunnen aderverkalking tegengaan. 

Onderzoekers zien dat allerlei parameters verbeteren na consumptie van pompoenpitten, zoals de bloeddruk, het cholesterolgehalte, het vetniveau in de lever

Een verhoogd bloedvettenniveau in het bloed, geeft een extra hoog risico voor oxidatie van deze vetten, wanneer ze zich hechten aan de aderwanden, wat aderverkalking wordt genoemd.

Daardoor worden de aders minder soepel en dit is een oorzaak van verhoogde bloeddruk. 

Pompoenpitten en pompoenpittenolie kunnen de aders weer relaxter en daarmee soepeler maken. 

Het blijkt dat vooral  het hoge magnesiumgehalte het risico op hartaanval verkleint, volgens onderzoekers.


Antimicrobiële pompoenpitolie

Pompoenpittenolie heeft een antimicrobieel effect, zo weet een wetenschappelijke studie te melden. Dat betekent dat het werkt tegen sommige bacteriën en schimmels die erom bekend staan ziekten te veroorzaken.

De pathogene organismen waartegen pompoenpittenolie werkt zijn Aeromonas veronii, Candida albicans, Enterociccus feacalis, Escherichia coli, Salmonella enterica, Typhimurium, en Staphylococcus aureus


Ontwormende werking

Het blijkt dat pompoenzaad werkt tegen wormen. Traditioneel wordt pompoenzaad bij zowel mensen als dieren als ontwormend middel gebruikt, en dit traditionele gebruik is nu wetenschappelijk bewezen.

Omdat er drie verschillende soorten pompoenen zijn die worden verkocht, en dus drie verschillende soorten zaden, is soms niet 100% duidelijk of het zaad van een bepaalde pompoen werkt.  

Het blijkt dat de parasiet Heligmosoides bakeri veilig uit het lichaam van mens en dier kan worden verwijderd met pompoenpitten. 2 protoberbirinealkaloïden zijn door onderzoekers aangewezen als de meest werkzame stoffen tegen parasitaire ingewandswormen.


Pompoenpitten en kanker

Er zijn vele groenten en fruitsoorten waarvan bekend is dat ze het risico op kanker verlagen

Ook pompoenpitten doen dat, en misschien nog wel iets beter dan groente en fruit. 

Uit onderzoek op dieren blijkt dat het eten van pompoenpitten tumors in de prostaat doen verdwijnen. 

Uit onderzoek op vrouwen die een hoog risico lopen op borstkanker, blijkt dat deze kankervorm minder vaak voorkomt als pompoenpitten in het menu zitten.

Daarnaast is er nog Brian Peskin, een onderzoeker en schrijver die de wereld al jarenlang informeert over het feit dat kanker in verband staat met het eten van niet gezonde vetten. 

Pompoenpitten bevatten gezonde vetten, zodat lichaamscellen makkelijker in staat zijn om zuurstof toe te laten aan een cel. Brian Peskin is een aanhanger van de theorie van Nobelprijswinnaar Otto Warburg, die ervan uitging dat de komst van industriële vetten in de winkels de belangrijkste bijdrage is geweest aan het feit dat kanker de belangrijkste doodsoorzaak is van mensen.

De industriële vetten nemen net als gezonde vetten plaats in het celmembraan, maar kunnen in tegenstelling tot vetten uit zaden en noten niet de cel van voldoende zuurstof voorzien, waardoor een gezonde cel kan omvormen tot een kankercel.

Pompoenpitten


Diabetes type 2

Zowel pompoenpitten als pompoenpittenolie zijn in staat om de bloedsuikerspiegel te verlagen, zo melden wetenschappers op het gebied van medicinale voeding. Veel mensen met diabetes omzeilen de pompoen, omdat ze denken dat het hoge koolhydraatgehalte niet goed voor hen is, maar dat beeld klopt niet. Dat beeld is onderdeel van het calorieën tellen dieet, dat opgeld deed in de jaren 80, maar wat inmiddels wel erg vaak heeft bewezen een onzinnige methode te zijn. 

Pompoenpitten zijn iets anders dan het vruchtvlees van de pompoenen bieden geneeskracht tegen diabetes type 2 doordat de bloedsuikerspiegel onder controle wordt gehouden.  

Aspartaataminotransferase is een enzym dat in verband wordt gebracht met een te hoge vorm van insulineresistentie waardoor diabetes type 2 in symptomen toeneemt. 

Het blijkt dat pompoenpittenolie de aanwezigheid van dit enzym doet verlagen.


Goed voor de prostaat

In pompoenpitten zitten veel fytosterolen, met namen sitosterol, maar ook 5,24-stigmastadienol zit er met een grote hoeveelheid in. Van deze fytosterolen is aangetoond dat ze een beschermende werking hebben op de prostaat. 

Ze kunnen bijvoorbeeld tegen benigne prostaatvergroting ingezet worden, en ze zijn een goede voedingssoort om prostaatkanker te voorkomen.

Uit een onderzoek dat 3 maanden duurde blijkt dat wanneer pompoenpittenolie wordt gegeven aan mannen met een vergrote prostaat, de prostaat weer zijn normale proporties innam. 

Een vergrote prostaat op zich hoeft geen ernstige ziekte te zijn, maar het kan in sommige gevallen een opstapje zijn naar prostaatkanker.


Pompoenpitten tegen nierstenen

Het hoge fosforgehalte van pompoenpitten zorgt ervoor dat het risico op blaasstenen en nierstenen verkleind wordt. 

Uit onderzoek blijkt dat hoe langer een kuur met pompoenpitten wordt aangehouden, hoe kleiner het risico is op nierstenen.


Recepttips pompoenpitten

  1. In veel landen wordt de olie van pompoenpitten gebruikt om in te bakken en frituren, maar aangezien er geen eensluidend bewijs over is dat dit echt gezond is wordt dit hier afgeraden en wordt aangeraden om alleen te frituren en bakken in kokosolie en rode palmolie. Als extra bakmiddel kan roomboter worden gebruikt. Andere bakmiddelen zijn niet gezond aangezien de olie te snel kan verbranden  Van kokosolie is bekend dat als de olie wordt verhit tot 160 graden, de voedingsstoffen erin niet stuk gaan noch 'verbranden'. Overigens zou je wel met ''ongezonde'' olie als pompoenpittenolie kort kunnen bakken, zeg 4-5 minuten, bijvoorbeeld voor het bakken van een eitje.
  2. Pompoenpitten kunnen heel goed deel uit maken van een zelfgemaakte bonbon.
  3. Pompoenpittenpasta kan je op brood doen.
  4. In plaats van walnoten, kun je  ook pompoenpitten gebruiken voor het maken van een pesto.
  5. Pompoenpitten kunnen leuk meedoen in zoet bakwaar zoals een muffin of brownie.
  6. Als je een bord volkoren tarwe pasta of speltpasta heb gemaakt, kun je dit extra versieren ,et pompoenpitten.
  7. Bak zelf een brood en doe pompoenpitten door het deeg.
  8. Als je een meer romige soep wilt, kun je pompoenpitten malen met een ruime hoeveelheid water en dit als soepbasis gebruiken.
  9. Pompoenpittenolie is een prima olie voor over salades.
  10. Maak eens knoflookolie met pompoenpittenolie en doop daar zelf gebakken brood in, met wat Keltisch zeezout. Dit kun je als gezonde avondsnack zien, of als voorafje voor een lunch of diner.
  11. 10. Pompoenpitten kun je aan een groene salade toevoegen, maar ze zijn ook lekker bij een fruitsalade.
  12. Als je pannenkoeken hebt gebakken, kan iedereen daarna zijn of haar pannenkoek zelf beleggen. Zet naast alle andere lekkernijen ook een schaaltje pompoenpitten neer als extra pannenkoekbeleg.
  13. Rooster eens wat pompoenzaad samen met zonnebloempitten en meloenzaad om het daarna over een salade te strooien. Door het roosteren kunnen allerlei voedingsstoffen vaak beter worden opgenomen, en het bevordert de smaak.

Lees verder:

Artikel 37 Ons microbioom

Aleurites Molluccana Kemirinoot

Plantago lanceolata semen Smalbladige weegbreezaad