Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Medicinale werking van de tropische amandelboom


Botanische, Latijnse naam: Terminalia catappa
Terminalia catappa
De tropische amandelboom behoort tot de familie Combretaceae. Van oorsprong groeit deze boom in Zuidoost-Azië, Nieuw Guinea en Noord-Australië. Nu is hij in vele tropische regio's gewaardeerd omdat hij snel groeit, prima schaduw geeft, eetbare noten voortbrengt en veel medicinale werkingen kent. 

 

In Maleisië wordt het de ketapang genoemd.

 

 Tropische amandelboom in Ghana

In de landen waar hij oorspronkelijk groeit heeft hij een eigen naam, maar in landen waar hij naartoe gebracht is door mensen niet. 

In Ghana en Suriname is de tropische amandelboom gebracht door Nederlanders, vanuit Nederlands-Indië. De Nederlanders zaten ook een tijdje in Ghana maar hebben dat gebied nooit gekolonialiseerd. 

De Terminalia catappa is geïntroduceerd in Ghana en kent derhalve geen lokale naam. 

Het wordt vaak almond tree genoemd, en men weet niet altijd dat er een andere amandelboom is die buiten de tropen groeit. De tropische amandelboom wordt in Ghana toegepast bij tyfus die gepaard gaat met koorts.


Terminalia catappa Distributie Tropische Amandelboom


Verschillende terminalia

Termnalia, de belangrijkste geneeskrachtige bomensoort die nauwelijks is onderzocht
Laten we een alinea wijden aan alle Terminaliasoorten, want ze zijn het waard. De Terminaliasoorten staan bekend om hun bijzonder hoge antioxidantwaarde, en de Australische boom Terminalia ferdinandiana spant de kroon; hij is van alle planten op aarde de boom met de meeste antioxidanten! Hij bevat 900 keer zoveel vitamine C als de blauwe bes, waarvan we allemaal denken dat het tot de gezondste producten op aarde behoort. 

Je zou denken, nou, die Terminalisoorten zullen wel uitgebreid onderzocht zijn.

Dat zijn ze beslist niet. Het is misschien wel een van de minst onderzochte bomen. Dat komt vooral omdat tot voor kort vrijwel elk medicinaal plantonderzoek erop gericht was om een natuurlijke fytochemische stof te isoleren, synthetiseren en patenteren, zodat farmaceutische bedrijven geld kunnen verdienen. 

Helaas voor de heren en dames farmaceuten blijken de geneeskrachtige stoffen van terminalia moeilijk te kopiëren in een synthetisch product.

Gelukkig blijkt deze methode van natuurlijke stoffen namaken en patenteren een heilloze weg omdat synthetische stoffen toch iets totaal anders blijken te zijn, andere eigenschappen en werkingen op ons lichaam blijken te hebben, dan natuurlijke stoffen. 

Neem bijvoorbeeld het feit dat pathogene organismen niet resistent kunnen worden tegen natuurlijke stoffen maar wel tegen synthetische stoffen.

Neem het feit dat een synthetische stof nooit over één werking beschikt, maar over tientallen tot honderden werkingen, waarvan de meeste negatief uitpakken voor een menselijk lichaam. Farmaceuten kiezen slechts één positief klinkende werking uit, en promoveren die tot medicinale werking, waarbij alle andere werkingen worden gedegradeerd tot de kwalificatie 'potentiële bijwerkingen'.

 

We slikken bijwerkingen niet meer

Het grote aantal bijwerkingen is een tijd lang geslikt door het grootste deel van de mensheid maar inmiddels zijn de patiënten slimmer geworden en gebruikt 80% van de mensheid natuurmedicijnen en het aandeel natuurmedicijnen groeit nog elke dag. 

Alleen in zogenaamde ontwikkelde landen krijgen de mensen van jongs af aan zoveel propaganda over synthetische medicijnen door hun strot geduwd dat ze echt geloven in de geneeskracht van synthetica.

Dit geloof wordt weliswaar erg vaak op de proef gesteld door zaken als: 

 

Dokter ik krijg hoofdpijn van dit middel, 

Dokter ik word misselijk van dit product, 

Dokter ik krijg diarree van uw adviezen. 

Dokter, in de bijsluiter lees ik dat ik kanker van deze chemokuur tegen kanker kan krijgen, is dat wel een goed middel?


Terug naar de natuur, waarom heeft de farmaceutische industrie nooit interesse getoond voor het maken van pillen van stoffen in terminaliasoorten? 

Het antwoord is simpel. Deze familie bevat als medicinale stoffen vooral tanninen en die kunnen de synthetische medicijnproducenten niet goed of goedkoop namaken in hun laboratoria. Alle andere stoffen zijn een stuk makkelijker na te maken.


Fotoserie Terminalia catappa, Tropische amandelboom

  • 187Photos_taken_during_2020_coronavirus_pandemic_Meycauayan,_Bulacan_41
  • 187Photos_taken_during_2020_coronavirus_pandemic_Meycauayan,_Bulacan_56
  • 187Photos_taken_during_2020_coronavirus_pandemic_Meycauayan,_Bulacan_58
  • 187Photos_taken_during_2020_coronavirus_pandemic_Meycauayan,_Bulacan_61
  • Terminalia_catappa_-_Osaka_Museum_of_Natural_History_-_DSC07826
  • Terminalia catappa kleiner
  • 640px-Terminalia-catappa-Réunion
  • 640px-444Talisay_leaves_camote_slices_26
  • 187Photos_taken_during_2020_coronavirus_pandemic_Meycauayan,_Bulacan_62
  • Terminalia_catappa_em_um_vaso

 


Waarom gebruiken we geen natuurlijke stoffen?

Als de tanninen uit de boom wordt geïsoleerd en in een pil gestopt, wat een stuk eenvoudiger is uit te voeren dan een stof kunstmatig kopiëren, dan kan men er geen patent op aanvragen. Want patenten kunnen alleen op kunstmatige stoffen worden aangevraagd en niet op natuurlijke stoffen.
Wanneer er geen patent op kan worden aangevraagd, hebben bedrijven geen alleenrecht op de pil. 

Daardoor mogen andere bedrijven het net zo goed maken. Dat is een minder goed economisch vooruitzicht en daarmee de enige reden dat natuurlijke stoffen doorgaans niet in pillen terecht komen, op enkele uitzonderingen na.

Silybum marianum ofwel mariadistel levert een stof genaamd silymarine, en deze ondersteunt de lever. 

Het is zelfs de beste stof voor de lever die nu bekend is. Deze stof is te ingewikkeld om synthetisch te reproduceren, dus dit wordt wel gewonnen uit de plant.

 

Terminalia, een veelbelovende soort

Over de hele wereld zijn terminaliasoorten te vinden in de volksgeneeskunde en ze hebben uiteenlopende geneeskracht. De wereld zou enorm gebaat zijn als er neutraceuticals op de markt zouden komen op basis van terminaliasoorten.
Het is opvallend is dat deze bijzonder bomensoort nauwelijks is onderzocht, meldt een onderzoek. Van elke soort is slechts één of twee medicinale werkingen bevestigd door wetenschappelijke studie. Deze werkingen lopen zeer uiteen.
Aangezien de inhoudsstoffen van alle terminaliasoorten bijzonder veel met elkaar overeenkomen, is het wetenschappelijk gezien logisch te veronderstellen dat alle terminiliasoorten een zeer gevarieerd palet aan medicinale werkingen te bieden hebben. 

De termininaliasoorten zijn een veelbelovende bron van  medicinale toepassingen.

Op deze website worden drie soorten behandeld, de Terminalia catappa of wel de tropische amandelboom, de Terminalia ivoriensis  en de Terminalia superba.

 

Naamgeving Terminalia catappa

In India wordt deze boom de “Deshi badam” genoemd. In de meeste landen wordt de link gelegd met de Europese amandelboom. 

In Nederland heet het '''Tropische amandelboom”. In Indonesië wordt het de ketapang genoemd. Dat komt van de Latijns-wetenschappelijke naam, die eindigt op ”Catappa”.

Een Tropische amandelboom geeft veel schaduw, wat in de tropen een zeer gewenst effect geeft. 

In Manokwari, in West Papua is er een taxibushalte en kleine veerhaven die ''halte ketapang'' wordt genoemd. Tijdens het wachten op de volgende boot of bus zit men op bankjes onder de ketapang, de tropische amandelboom.

De boom wordt regelmatig aangeplant zodat hij later schaduw kan geven aan toekomstige voorbijgangers. 

Aan de Waterkant, een voormalige chique boulevard maar nu een gewone straat in Paramaribo, Suriname, staan nog enkele grote Tropische amandelbomen uit de Nederlandse tijd die heerlijke schaduw geven, maar de meeste zijn al gekapt. 

De Waterkant zelf is ook in staat van verval en sinds Suriname subsidiegeld va de Unesco achterover heeft gedrukt is de Unesco gestopt met subsidiegeld te geven in het kader vanWerelderfgoed.  


Terminalia catappa Bloesem tropische amandelboom

 

Traditioneel gebruik Terminalia catappa

In de ayurveda wordt het sap van jonge bladeren gebruikt bij lepra, schurft, darmkolieken en hoofdpijn

In Taiwan worden het fruit en de bladeren gebruikt als middel tegen dermatitis en als middel tegen koorts

In heel Zuidoost Azië wordt de bast van Terminalia catappa gebruikt tegen dysenterie. De bladeren worden in de Filipijnen gebruikt tegen leverziekten.


Waar is de orgeade?

In Suriname wordt een drank gemaakt van de noot van deze boom, de tropische amandel. 

Deze drank heet orgeade en was vaak te koop in Surinaamse winkels of op terrasjes. Momenteel wordt de drank nauwelijks meer geproduceerd.  

Orgeade was een ongezonde amandelsiroop. Deze siroop bevatte een klein percentage amandelen en een enorme hoeveelheid suiker, waardoor het zeer ongezond is. 

Tropische amandelbomen groeien niet volop in Suriname, de boom is daar geïmporteerd door de Nederlanders.

Op een prominente plek in de rivierbocht, aan de Waterkant in Paramaribo, zie je enkele van deze bomen groeien en prima schaduw geven. 

Iedereen wilt overdag het liefst in een schaduwplek één dezer bomen zijn, want op de kale, onbeschutte kade is het vaak veel te heet. Het huidige bestuur heeft geen schaduwbomen aangeplant.

 

Recept zoete amandeldrank, geneeskrachtige orgeade

We zouden nu geneeskrachtige orgeade kunnen maken, zonder de witte suiker die men in Suriname gebruikt. 

Hiervoor pureer je 50 gram tropische amandelen met 100ml water in de blender. Vervolgens doe je de amandelpuree met nog meer 950 ml water in de pan. 

Je voegt er gezonde suiker aan toe zoals palmsuiker en kokosbloesemsuiker. Als het heeft gekookt, laat je het geheel afkoelen. Wanneer het koel genoeg is stop je het in een fles en in de koelkast.

Je kunt honing gebruiken in plaats van de gezonde suikersoorten. In dat geval kook je de amandelpuree en water zonder palmsuiker. Je laat het afkoelen tot ongeveer 30 graden en dan voeg je er honing aan toe. In de fles schud je de honing en het amandelwater goed door elkaar, elke keer voordat je het gebruikt.
Zorg dat je biologische honing gebruikt, want goedkope honing uit de supermarkt is gemaakt van suiker, en mag in Nederland honing heten, zonder dat suiker op de ingrediëntenlijst staat. Er wordt een kleurstof en smaakstof aan toegevoegd.
De reden dat dit niet op de ingrediëntenlijst staat is omdat Nederland meer dan andere landen een knieval maakt voor de vullingsindustrie, voorheen bekend als voedselindustrie, die ervan houden om consumenten producten voor te schotelen tegen zeer lage kostprijs en enorm hoge prijs op gezondheidsgebied.

Terminalia catappa Bladeren tropische amandelboom

 

Wetenschappelijk bewezen werkingen tropische amandel

De bladeren van Terminalia catappa bevatten vele medicinale stoffen. Ze zijn op verschillende wijzen inzetbaar. In de wetenschap is men in kaart aan het brengen welke stoffen er allemaal in planten zitten en elk jaar worden er duizenden nieuwe stoffen gevonden. 

Deze stoffen worden weer op hun werking getest. Wetenschappers hebben de volgende medicinale werkingen van de bladeren van Terminalia catappa gezien.



Terminalia catappa tegen kanker

Uit Taiwanees onderzoek blijkt dat metastase, de uitzaaiing van kanker, wordt onderbroken door werkzame stoffen in de bladeren van Terminalia catappa. 

De onderzoekers weten nog niet precies hoe dat komt; ze zien alleen dat het werkt. 

Ook merken ze op dat de hoge activiteit van het bladextract om vrije radicalen uit te schakelen mede oorzaak kan zijn van de kankerremmende werking.


Terminnalia catappa tegen candida

Candida albicans is een schimmel die lastig te behandelen is met synthetische medicijnen. Er zijn allerlei kruiden tegen, zo ook een bladextract van Terminalia catappa. 

Volgens onderzoekers bevatten de bladeren hydrolyseerbare tanninen, galluszuur en geglycosyleerde fenolzuren

Uit andere onderzoeken blijkt dat dit werkzame stoffen zijn tegen de candidaschimmel. Wetenschappers vermoeden dat de flavonoïden C-glycosiden een belangrijke rol spelen in deze medicinale toepassing.

Dan is er de antibacteriële werking. Pathogene schimmels, bacteriën en virussen gedijen goed samen. 

Ze hebben als het ware elkaar nodig om mensen sneller ziek te kunnen maken, daarom is het maar goed dat er zijn zoals Terminalia catappa die tegen alle drie deze pathogenen kan optreden.

Uit ander, Indiaas onderzoek blijkt dat een bladextract van Terminalia catappa minstens effectief is tegen 10 soorten schimmels Aspergillus fumigatus, Candida albicans, Ganoderma, Microsporum gypseum, Mucor, Pencillium, Rhizopus, Scopulariops, Sporothrix schenckii en Trichoderma.

 

Bronnen bij artikel over de tropische amandelboom

  • Kaartje geografische verspreiding: Thomas Dijkman
  • Foto's:: Wikimedia commons, publiek domein
  • Informatie is deels afkomstig uit interviews
  • Wetenschappelijke informatie komt uit onderstaande downloadbare bron:
  • 1