Deze vruchtenboom komt vooral voor in Mexico en Midden-Amerika voor, en het zuiden van de Verenigde Staten. De vrucht wordt vooral verkregen door enten, dan krijg ja al vruchten na 5 jaar, maar als je de boom vanuit zaad wilt opkweken duurt het veel langer. De vrucht is amandelvormig en kan vrij groot worden. Het vruchtvlees is zalmkleurig. Binnenin zit een grote pit.
In Midden-Amerika is het een vrij bekende vrucht, maar in Europa is deze vrucht nagenoeg geheel onbekend. Daar kan verandering in komen als men weet dat het een hele gezonde vrucht is. Hij zou ook in Zuid-Europa of Afrika gekweekt kunnen worden.
Van oorsprong komt mamey uit Mexico. De mamey is vooral populair in Centraal Amerika, waar hij wordt gekweekt. Deze vrucht wordt nauwelijks geëxporteerd, en hij is ook nog niet zo veel onderzocht. De mamey is familie van de zapota, die wel een tropische mispel wordt genoemd. Hij is lid van de Sapotaceae-familie, net als zapota. De mispel die wij kennen is overigens geen lid van deze familie. Hij wordt ook wel eens de mamey zapota genoemd. De vorm van zapota en mamey is anders, maar hun schillen zijn ongeveer gelijk, en bruinkleurig.
Daarnaast zitten er ook meer carotenoïden in dan in meloenen en perziken. Caroteen en β-cryptoxanthine zitten er als meeste in. Luteïne, cis-violoxanthine en luteoxanthine zitten er iets minder in.
De vrucht blijkt de potentieel vitamine A-actieve keto-carotenoïden sapotexanthine en cryptocapsine te bevatten. Deze carotenoïden zitten meer in mameys met oranje vruchtvlees dan die met geel vruchtvlees.
Ook in mamey met roos vruchtvlees zitten zeer veel carotenoïden. Onderzoekers melden dat carotenoïden niet alleen goed zijn voor de ogen, maar ook voor cognitieve processen die zich in de hersenen afspelen.
Dat betekent dus onder andere dat ze niet per se worden omgezet tot vitamine A. Het lichaam kan ervoor kiezen om ze naar een plek in het lichaam te sturen waar amyloïde plaque is, in dit geval de hersenen.
De ophoping van amyloïde plaque speelt een sleutelrol in het ziekte proces van de ziekte van Alzheimer.
Alleen al het feit dat ons lichaam beslist dat deze stoffen naar de plaque toe moeten, is een sterke indicatie dat deze, normaal gesproken gezonde, geneeskrachtige en celopbouwende stoffen, een anti-Alzheimer werking kunnen vertonen.
Het gehalte aan fenolen van mamey is lager dan die van appels, sinaasappels en aardbeien, maar hoger dan die van de honingmeloen.
Ook is de fenoleninhoud hoger dan die van andere leden uit de zapota-familie.
Toch is de carotenoïdeninhoud zo hoog dat de vrucht een sterke antioxidantwerking heeft. Wie een vitamine A-tekort heeft en in Midden-Amerika woont, kan deze vrucht als nutraceutical gebruiken.
Er zijn in 2023 maar 4 medicinale werkingen va het fruit bekend. Het is een van de vruchten de relatief een stuk minder zijn onderzocht dan andere vruchten op medicinale werkingen. De onderzoeken die zijn gedaan, zijn allemaal van de laatste 10 jaar.
Niet alleen de vruchten van mamey zijn een culinair medicijn, ook de bladeren hebben medicinale kwaliteiten. Uit een Chinees onderzoek dat is gepubliceerd in 2018 blijkt dat wanneer een extract van de bladeren aan proefdieren wordt gegeven die diabetes hebben gekregen via een standaard onderzoeksmodel, de diabetes verdwijnt. De onderzoekers noemen het bladextract een potentieel nieuw medicijn tegen diabetes.
In 2018 verscheen een onderzoek naar de werking tegen kanker van het bladextract. In eerste instantie is alleen de werking tegen een borstkankercellijn onderzocht.
Daar blijken de bladeren va mamey prima tegen te werken. Volgens de Indiase onderzoekers komt dat door de werking van antioxidanten.
Verder blijkt het de celontwikkeling van kanker tegen te gaan. Dit was een in vitro experiment, een laboratoriumexperiment, dat de wens oproept voor het houden van een in vivo experiment, een experiment op levende wezens.
Downloadbare onderzoeken
:
Laatste update
5-12-2023
Kies hieronder waarover je vandaag wilt lezen
Rudolf Steiner: "Wetenschap wordt spiritueler en spiritualiteit wetenschappelijker."
Voeding en spiritualiteit zijn vormen van licht
De inhoud die hier wordt weergegeven kan niet worden weergegeven vanwege de huidige cookie-instellingen.
Deze website kan inhoud of functies aanbieden die door derden op eigen verantwoordelijkheid wordt geleverd. Deze derden kunnen hun eigen cookies plaatsen, bijvoorbeeld om de activiteit van de gebruiker te volgen of om hun aanbiedingen te personaliseren en te optimaliseren.
Deze website maakt gebruik van cookies om bezoekers een optimale gebruikerservaring te bieden. Bepaalde inhoud van derden wordt alleen weergegeven als "Inhoud van derden" is ingeschakeld.