Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Koolsoorten, kostelijk kankermedicijn

Kolen en hun familieleden bevatten componenten die kanker elimineren

Latijnse naam koolsoortenfamilie: Brassica

Broccoli

Alle kolen zijn supergezond! De meeste koolvormen zijn rond. Er zijn twee soorten spitskool. Witte kool en savooiekool hebben allebei spitsvormige varianten die spitskool genoemd worden. Alle koolsoorten hebben ongeveer dezelfde bovengemiddeld goede voedingswaarde in vergelijking met andere groenten. Kolen bevatten veel vitamine C, vitamine K en kankerremmende, biochemische componenten.

Kool past bij elke maaltijd, als salade, mixgroente of soepingrediënt.


Welke groente valt onder kolen?

Om optimaal gebruik te maken van voedingstoffen uit kolen moet je alleen verse kool eten. Kool uit een potje of diepvries hebben altijd minder gezonde stoffen in zich. Het allerbeste zijn biologische kolen.

Biologische producten kennen geen pesticiden en zijn niet gegroeid met behulp van kunstmest. Je kunt sommige kolen zelf verbouwen in je moestuin of medicinale siertuin. Als het direct na het plukken gegeten wordt, is kool het meest gezond. Onder kolen vallen rode kool, savooiekool, groene kool, witte kool, zuurkoolspruitjes, bloemkool, broccoli, boerenkool en Chinese kool. Kolen bevatten enorm veel vitamine C. In 100 gram kool zit veel meer vitamine C dan in 100 gram sinaasappel.

Daarnaast zijn kolen prima te gebruiken in de keuken. Er kan veel mee gevarieerd worden zodat een gerecht met kolen nooit hoeft te vervelen.


Familie van kool

Mosterd, waterkers, en peperkers zijn familie van de kruisbloemige koolsoorten. Ook deze bevatten sterke antikankerwerkingen. Ze bevatten dezelfde stoffen, glucosinolaten en isothiosinolaten die ook in koolsoorten voor de antikankerwerking zorgen. Deze stoffen werken samen met andere antioxidanten in kolen.

Chinese kool


Vitaminen in kolen

De voedingswaarde voor alle genoemde kolen zijn erg hoog maar verschillen enigszins. In deze en volgende alinea staat de voedingswaarde voor groene kool maar dezelfde waarden gelden ook voor spitskool, savooiekool, witte en rode kool. Een ons groene kool bevat ongeveer 63% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) voor vitamine K en 61% van de ADH aan vitamine C.

Dat zijn extreem hoge waarden. Koolgroenten behoren tot de top 10 van meest gezonde groenten. Van foliumzuur of vitamine B11 zit 13% van de ADH in 100 gram kool. Pirydoxine bevat kool ook in ruime mate; 10% van de ADH. Vitanine B5 of panthoteenzuur is aanwezig in de kool met 5% van de ADH. Thiamine of B1 zit met 4% in kool. Er zijn nog meer vitaminen die in kool zitten maar allemaal met lagere percentages dan 3%.


Mineralen in groene kolen

Savooiekool

De percentages voor de mineralen die in groene kolen zijn minder spectaculair dan die voor vitaminen. Toch zit in een ons kool nog altijd 7% van de ADH aan mangaan. IJzer is met 6% van de ADH vertegenwoordigd in kool en calcium met 4% van de ADH. Fosfor en magnesium zitten voor 3% van de ADH in kool. De percentages voor overige mineralen zijn marginaal.


Kolen tegen kanker

Er zijn 475 onderzoeken gedaan naar de werkzaamheid van kolen tegen kanker. Het is zowel bewezen dat kolen preventief werken tegen kanker als dat ze kanker kunnen genezen. Er zijn drie redenen waarom kolen goed tegen kanker werken.

  • Ontstekingsremmende werking,
  • Rijk aan antioxidanten,
  • Rijk aan glucosinolaten.

Niet alleen vitamine A en C uit kolen hebben antioxidantwerking maar juist vooral de flavonoïden en fenolzuren die in kolen zitten. 

Er zitten een paar verschillen in soorten fytonutriënten die in kolen zitten. Zo zit in witte kool per 35 gram 50mg aan polyfenolen. In rode kool zit in 35 gram 30 mg aan anthocyaninen, die voor de rode kleur van deze kool zorgen. 

Antioxidanten gaan chronische oxidatiestress tegen. Chronische oxidantiestress kun je krijgen door gifstoffen in het lichaam, vrije radicalen die ontstaan door cosmetica, schoonmaakmiddelen, pesticiden, lichamelijke uitputting, psychische stress, luchtvervuiling. Chronische oxydatiestress kan tot kanker leiden.

Dwarsdoorsnede rode kool


Chronische ontsteking en Oxidatiestress

Ontstekingen op celniveau zijn als ze te groot worden in aantal de oorzaak van oxidatieve stress en door de celschade en DNA-schade die hierdoor kan ontstaan, kan kanker veroorzaakt worden. In het lichaam zullen altijd wel kleine ontstekingen plaatsvinden en deze blijven onder controle als je veel antioxidanthoudende voeding met polyfenolen en vitaminen eet. Antioxidanten uit voeding en lichaamseigen antioxidant enzymen kunnen samen de celschade en DNA-schade herstellen. 

Wanneer je te weinig antioxidanten naar binnen krijgt dan kan het omslaan in chronische ontsteking en dit kan tot kanker leiden. Oxidatieve stress en chronische stress versterken elkaar in negatieve zin.

Spruitkool of spruitjes


Glucosinolaten tegen kanker

Naast vitaminen en polyfenolen leveren glucosinolaten de doorslaggevende reden dat kolen goed zijn tegen kanker. Er zijn verschillende soorten glucosinolaten. In elke kool komt een ander pakket aan glucosinolaten voor. Het lichaam zet glucosinolaten om in isothiocyanaten(ITC). Uiteindelijk levert elke koolsoort weer andere varianten ITC´s maar ze zijn allemaal preventief werkzaam tegen kanker.

In onderstaande tabel kun je lezen welke glucosinolaat in welke koolsoort zit en in welke ITC deze wordt omgezet in het lichaam.

Koolsoort

Glucosinolaat

Isothiocyanaat

Rode kool

glucorafanine

sulforafaan

Savooiekool

glucobrassicine

indole-3-carbinol

Savooie-en groene kool

sinigrine

allyl-isothiocyanaat

Groene kool

glucotropaeoline

benzyl-isothiocyanaat

Gesneden rode kool, klaar om in de salade te doen.


Isothiocyanaten tegen kanker

ITC´s leveren verschillende methoden om kanker tegen te gaan. Ze kunnen een boodschappermolecuul een andere boodschap geven waardoor het anti-ontstekingsmechanisme geactiveerd wordt. Een andere methode van de ITC´s uit kolen is dat ze het ontgiftingssysteem effectiever kunnen laten werken waardoor er minder toxische stoffen uit een cel in het lichaam komen.

In Polen is een wetenschappelijk onderzoek gedaan met vrouwen die een verhoogd risico voor borstkanker hadden. Het bleek dat wanneer vrouwen 4 maal in de week 70 gram kool aten, ze een duidelijk verkleinde kans op borstkanker ontwikkelden. De ITC´s, vitaminen en polyfenolen zijn daar samen verantwoordelijk voor.


Bronnen bij artikel koolsoorten tegen kanker

  • http://www.whfoods.com/genpage.php?pfriendly=1&tname=foodspice&dbid=19
  • http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=19
  • http://www.nutrition-and-you.com/cabbage.html
  • http://articles.herballegacy.com/cabbage-part-i/