Katuk: Voedzaam Juweel met Medicinale Magie
De Maleise naam voor deze plant is katuk. Het wordt op verschillende wijze geschreven. In West Papoea, waar een apart dialect van Maleis wordt gesproken, wordt vooral katuk gezegd. katuk is een kleine boom met eetbare bladeren die als groente populair zijn. Deze groente heeft medicinale werkingen. Het blad lijkt op een vijgenblad, en deze vorm lijkt eveneens op een mannelijk geslachtsdeel.
De signatuurleer vertelt ons dus dat het goed is voor het sexleven van de man.
Katuk in West Papoea
In West Papoea worden de bladeren vaak door een groentemix gedaan. Je kunt ze eventueel mengen met andere eetbare groentebladeren van bomen zoals papajablad en cassaveblad. Ook is het mengbaar met bladeren van de zoete aardappel, meloenbladeren of varenblad.
Al deze bladsoorten kun je kopen op markten in West Papoea. Het is een
groente en het mooie is dat het een
biologisch-dynamische groenten is, aangezien er geen
pesticiden en andere bestrijdingsmiddelen zoals insecticiden en herbiciden aan te pas zijn gekomen.
Ideale tropische tuingroente
Sauropus androgynus groeit graag in Zuidoost Aziatische landen zoals Indonesië, Maleisië en Thailand. Ook in India, Sri Lanka, Taiwan en Laos wordt de Sauropus androgynus gecultiveerd.
Het is een boom of boompje met redelijk grote bladeren, vaak in de vorm van een vijgenblad. Er zijn twee belangrijke variaties die gegeten worden, één met grote bladeren die op het vijgenblad lijken, en een met kleine vingers. Deze zijn beide door elkaar heen te gebruiken en prima eetbaar.
De boom wordt vaak kort gehouden zodat de bladeren makkelijk oogstbaar zijn. katuk is typisch een boom die je kan aantreffen in een tuin. Ze wordt dan in de tuin gehouden zodat men er af en toe de groenten van kan plukken.
Medicinale werkingen in Thaise traditionele geneeskunde bevestigd
In de traditionele geneeskunde van Thailand wordt deze plant gebruikt om koorts te verlagen, moedermelkproductie te stimuleren en om een schorre keel te herstellen. Deze eerste twee medicinale functies zijn door wetenschappers onderzocht en bevestigd. Maar dit zijn niet de enige bewezen medicinale werking van deze plant.
De Wetenschap over Katuk
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er antibacteriële stoffen in katuk zitten. Het is een groente met veel vitaminen erin. Een wetenschapper noemt het een multivitamine bladgroente.
Het bevat onder andere caroteen. Dat wordt in het lichaam omgezet tot
vitamine A, een sterke
antioxidant. Deze antioxidantvitaminen zijn prima in staat om
vrije radicalen uit te schakelen. Dat is belangrijk want sinds het begin van de 21e eeuw is het in wetenschappelijke kringen bekend dat de oorzaak van allerlei ziekten gelegen is in de overtollige aanwezigheid van vrije radicalen.
Deze vrije radicalen veroorzaken ziekten zoals
obesitas,
diabetes, diabesitas,
kanker,
aderverkalking, de ziekte van Crohn,
Parkinson,
Alzheimer,
ADHD, cardiovasculaire aandoeningen en
psychische problemen zoals
depressie,
angststoornissen, borderline, bipolaire stoornissen, psychose en schizofrenie.
Voedselproducten met veel antioxidanten hebben daarom belangrijke preventieve en geneeskrachtige kwaliteiten: ze beschikken over elektronrijke voedingsstoffen die vrije radicalen vangen en uitschakelen.
Behalve caroteen bevat de Sauropus androgynus stigmasterol,
alkaloïden, papaverine,
flavonoïden en
tanninen. Flavonoïden zoals
apigenine en luteoline in deze plant zijn eveneens sterke antioxidanten. Deze twee stoffen hebben in een wetenschappelijk onderzoek bewezen dat ze een salmonella-infectie kunnen tegengaan.
Een tonicum voor het lichaam
Goed nieuws voor casanova's en Don Juans: uit wetenschappelijk onderzoek wordt geconcludeerd dat Sauropus androgynus de testosteronniveaus kan doen toenemen. Dat sluit aan bij het feit dat deze medicinale groenteplant in West-Papoea traditioneel wordt gebruikt als afrodisiacum, een middel om het sexleven te versterken.
Meestal is een groente of
geneesplant die versterkend werkt voor het sexleven goed voor het hele lichaam. Dat is ook in dit geval zo, want niet alleen het sexleven wordt versterkt. In Indonesië wordt de plant eveneens gebruikt om het immuunsysteem te versterken.
Het ziektebestrijdend vermogen van de mens wordt versterkt als het immuunsysteem beschikt over een groter arsenaal aan geneeskrachtige stoffen.
Doordat de plant versterkend is voor het lichaam, sexleven en het vele ziektevoorkomende antioxidanten bevat is het een tonicum of versterkend middel voor het hele lichaam.
Diaserie Katuk
Katuk als afrodisiacum
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de saponinen, flavonoïden en alkaloïden in Sauropus androgynus samenwerken om een afrodisiacumwerking te bewerkstelligen. Wanneer de mens geen zin meer heeft in een sex- of liefdesleven dan kunnen we dat zien als een afwijking.
Wanneer de man meer moeite heeft met het krijgen van een erectie, dan zijn daar naast psychische factoren, die niet moeten worden uitgeschakeld als mogelijke oorzaak.
Daar veel mannen met erectiestoornissen wel tijdens hun slaap een erectie krijgen, wat duidt op een lichamelijk goed functioneren.
Er is dan sprake van een psychische oorzaak. Wanneer een man in zijn slaap geen erectie krijgt dan zijn er lichamelijke oorzaken aan te wijzen.
Te lage testtosteronniveaus kunnen een aanleiding zijn tot erectiestoornissen of stoornissen in het sexleven. Verder is bekend dat de samenwerking van
fytonutriënten in katuk goed is voor de doorstroming van het bloed, met name het bloed in de haarvaten.
De haarvaten zijn de kleinste bloedvaten. Voor een goede erectie is het belangrijk te beschikken over goede bloeddoorstroming.
Er zijn aldus twee manieren waarop katuk het sexleven bevordert als afrodisiacum: door teststeronniveaus te verhogen en door de bloeddoorstroming te verbeteren.
Katuk, Goed voor Immuunsysteem
Wetenschappers gebruiken verschillende parameters om de werking van het immuunsysteem te kwalificeren. Indiase onderzoekers stellen dat mensen met een zwak immuunsysteem vatbaarder zijn voor ziekten.
Een sterk immuunsysteem hebben is een uitstekende manier om ziekten te voorkomen. Het blijkt dat Sauropus androgynus alle parameters die het immuunsysteem in kaart brengen, versterken in waarde.
Dat komt onder andere doordat er meer stoffen worden aangemaakt die een belangrijke rol in het immuunsysteem spelen als mensen katuk eten.
Daarmee is wetenschappelijk bewezen dat deze plant ons immuunsysteem versterkt.
De wetenschappers zien dat Sauropus androgynus een sterk immuunsysteemregulerend potentieel heeft en tegelijkertijd een belangrijke invloed uitoefent op ontstekingsreacties.
Deze ontstekingsreacties kan je ook betitelen als 'oxidatieve stress' Het zijn de vrije radicalen die deze stress veroorzaken.
Gezonder dan gotu kola
Uit wetenschappelijk onderzoek waarin 11 Indonesische groenten met elkaar werden vergeleken, bleek dat Sauropus androgynus over de meeste quercetine en kaempferol beschikt.
Dat zijn sterke antioxidantflavonoïden. In Sauropus androgynus zitten meer van deze stoffen dan in
Centella asiatica, wat ook in Nederland wordt verkocht onder de naam gotu kola of Aziatische waternavel. Deze plant is inheems in Indonesië. In Nieuw Guinea komt deze medicinale groente veel in het wild voor.
In Nederland wordt het eigenlijk alleen als thee bereid, maar wanneer je het vers eet, dan kan je het als groente bereiden. De In Nederland verkochte Aziatische waternavel bevat te veel gedroogde steeltjes om er een lekker groente van te maken, of je gaat het eerst
kort koken, afkoelen en daarna lang blenderen in een high-speed blender. Dan kan je het verwerken in een soep of je kan het laten indikken tot een groentebrij om er bijvoorbeeld een stamppot mee te maken.
Daarnaast bevat katuk van de 11 onderzochte groenten net zo veel flavonolen als Cosmos caudatu, een andere,
wilde eetbare plant.
Twee overzichtelijke bijwerkingen katuk
Uit Maleis onderzoek blijkt dat vrijwel alle traditionele toepassingen van Sauropus androgynus door wetenschappelijke bevindingen worden bevestigd. Er zijn alleen enkele kanttekeningen te maken bij de groente katuk.
De groente is in principe niet giftig. Het wordt pas giftig als je meer da 21 gram per kilo lichaamsgewicht inneemt. Als je dat omrekent dan kun je zien dat iemand van 50 kilo een kilo katuk moet eten eer er mogelijkerwijs vergiftigingsverschijnselen optreden. Dat is dus erg veel en het is in de meeste gevallen nooit goed om een kilo van één groentesoort in te nemen en dit dagelijks vol te houden.
Toch zitten er twee mogelijke gevaren aan overmatige consumptie van katuk op een dagelijkse basis. Dat zijn: longproblemen en oxaalzuurproblemen. Er zit een kleine hoeveelheid oxaalzuur in deze plant. Vroeger werden in Nederland producten met oxaalzuur alleen gegeten in combinatie met
ei, want
calcium in ei doet de eventuele schadelijke werking van oxaalzuur teniet.
Een normale inname kunnen we verstaan als 200 gram per dag met een maximum van 300 er dag, en dat niet vaker dan driemaal per week. Dan is de kans op bronchiolitis obliterans of longobstructie minder. Wetenschappers weten nog niet wat de oorzaak is van deze ziekte. Overigens zijn er slechts zeer weinig medische gevallen van bronchiolitis obliterans door katukconsumptie bekend, en zijn deze gevallen zeer goed onderzocht. Mogelijk kan een accumulatie of ophoping van zware metalen de oorzaak zijn. Over het algemeen roemen wetenschappers Sauropus androgynus om de enorme hoeveelheid antioxidanten die het heeft.
Misschien moeten we het zo zien: zou het niet kunnen zijn dat een boom met grote medicinale kwaliteiten als vergif kan zijn als we er teveel van innemen? Teveel van het goede is niet goed, dat werkt averechts.
Het sap van de bladeren van katuk
Rest nog te melden dat de uitbraak in longziekten, die in Taiwan minder dan 300 mensen kreeg en in Japan enkele tientallen mensen, kwam doordat in beide gevallen het drinken van rauwe sap van het blad werd aanbevolen.
Dit werd door de ziek geworden mensen dagelijks gedronken. Het is daarom aan te raden om dit sap niet of hooguit sporadisch en met een speciaal doel te drinken, bijvoorbeeld als je wilt gebruik maken van de medicinale werkzaamheid van Sauropus androgynus bij kanker.
De groente is gezonder als hij wordt gekookt. Sommige mensen denken dat alle voedingsstoffen stuk gaan door koken maar dat is niet het geval.
Na vijf minuten koken zit nog steeds 90% van het oorspronkelijke aantal vitaminen in een groente en mineralen kunnen al helemaal niet worden stuk gekookt.
Het is wel zo dat na vijf tot tien minuten alle
enzymen zijn stuk gekookt. Voor het verkrijgen van plantaardige enzymen is het belangrijk om fruit en rauwe groente zoals
komkommers,
bleekselderij en
sla te eten.
Is katuk een antikankergroente?
De traditionele geneesformule 'Nam Dia Long' zou moeten worden onderzocht voor borstkankerbehandelingen. Dat is de conclusie van een onderzoek naar de antikankerwerking van deze plant. Zulke harde aanbevelingen doen wetenschappers niet vaak.
Het betekent dat ze zeer onder de indruk zijn van de antikankerwerking van deze medicinale groente. Overigens is deze informatie afkomstig uit een onderzoek naar een Vietnamese, traditionele antikankerformule wat behalve uit Sauropus androgynus bestaat uit twee andere geneesplanten: Vigna radiata en Vigna unguiculata. Deze laatstgenoemde geneesplant, kousenband, staat ook op lichtplant.nl beschreven.
De onderzoekers melden dat de synergische effecten van deze planten samen voor een sterk cytotoxisch effect zorgen.
Het is een natuurlijke chemokuur waarbij gezonde lichaamscellen nog gezonder worden en kankercellen afnemen in groei en uiteindelijk geëlimineerd worden.
Bronnen bij artikel over katuk
- Foto's: Wikimedia commons
- Kopfoto: Mokkie
- Tweede foto: Dinesh Valke
- Derde foto: Vengolis
- Overige foto's: Vinayaraj
- Medicinale werkingen: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32205260/
- Traditioneel gebruik: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874119324936
- Antioxidant tegen hartproblemen: https://link.springer.com/article/10.1007/s12012-022-09739-5