Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Medicinale werking van de Afrikaanse geneesplant Strophantus hispidus

Botanische, Latijnse naam: Strophanthus hispidus
Strophanthus hispidus Foto: 阿橋 HQ
Deze geneeskrachtige boom is onderdeel van de botanische familie Apocynaceae. In Ghana heet het Omaatura of maatwa. De Engelse naam is cinderella weed. Deze plant is een struik of liaan die vooral bekend is om het feit dat hij over hartglycoside beschikt, net als het merendeel van de familie Strophantus. Hij groeit van origine alleen in Afrika, maar is ooit meegenomen naar China en daar genaturaliseerd, wat betekent dat het in het wild voorkomt.

 

Strophantus hispidus Distributie van Strophantus hispidus

 


Traditioneel gebruik Strophantus hispidus

De wortel wordt in de Ghanese traditionele geneeskunde gebruikt bij het genezen van wonden en ontstoken wonden, hartfalen, hartaanval en reumatische aandoeningen als jicht, artritis en artrose

In andere Afrikaanse landen wordt de plant toegepast als antigif voor slangengif van de soort spugende cobra of zwarthalscobra, in de behandeling van syfilis, tegen guineawormzweren.


Ontstekingsremmende pijnstiller en maagzweermedicijn

Een onderzoek uit Nigeria, wat is afgerond in 2013 en gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Basic and Clinical Physiology and Pharmacology vertelt dat Strophanthus hispidus beschikt over pijnstillende werking, ontstekingsremmende werking, en het kan een maagzweer voorkomen en genezen. 

In de traditionele geneeskunde wordt deze plant ook gebruikt tegen maagzweer en als ontstekingsremmend middel, dus het onderzoek suggereert dat deze folkloristische aanpak een rationele ondergrond heeft gekregen.


Strophantus hispidus Botanische tekening van Köhler, 1897


Wondhelende plant

Onderzoekers uit Ghana melden dat een de Strophantus hispidus wonden meehelpt te genezen en wondontstekingen tegengaat. Het verbetert de wondhelende eigenschappen van de huid door de antioxidantwerking en de antibacteriële werking.
Men onderzocht het helen van wonden met en zonder gebruikmaking van deze geneesplant en daaruit blijkt dat wonden sneller genezen als Strophantus hispidus wordt gebruikt. 

Het traditionele gebruik van deze plant bij wondheling en het voorkomen en genezen van wondzweren is hiermee gerechtvaardigd.

 

Hartinjectie met strofantine K

Uit Azerbeidzjaans onderzoeketnobiological.pdf blijkt dat strofantine K, een stof gewonnen uit het zaad van Strophantus hispidus, in de reguliere geneeskunde kan worden gebruikt om mensen met een hartaanval te injecteren. 

Het is een hartversterkende stof. Ook bij acuut hartfalen wordt dit middel ingezet.


Fotoserie Strophantus hispidus

  • 640px-Strophanthus_hispidus_(Apocynaceae)_(23817015943)
  • 640px-Strophanthus_hispidus_(Apocynaceae)_(24148197230)
  • 640px-Strophanthus_hispidus_(Apocynaceae)_(24443840385)
  • 640px-Strophanthus_hispidus_-_Köhler–s_Medizinal-Pflanzen-131
  • Strophanthus hispidus kleiner
  • Screenshot 2023-05-12 at 10-39-58 West African Plants - A Photo Guide - Strophanthus hispidus DC
  • Screenshot 2023-05-12 at 10-39-29 West African Plants - A Photo Guide - Strophanthus hispidus DC
  • 640px-箭毒羊角拗_Strophanthus_hispidus_-新加坡植物園_Singapore_Botanic_Gardens-_(9240150174)


Tegen hoge bloeddruk en myocarditis

Een gezamenlijk onderzoeksteam uit Maleisië en India ziet dat hoge bloeddruk en myocarditis. Myocarditis is een infectie aan de hartspier veroorzaakt door een bacterie, virus of parasiet. Myocarditis kwam veel in het nieuws doordat het een bijwerking is van de vaccinaties tegen covid.
Het blijkt dat stoffen in Strophantus hispidus de oxidatieve stress kunnen afremmen zodat de hartspierinfectie afneemt of verdwijnt. Daarnaast kan deze geneesplant ook zorgen voor vermindering van te hoge bloeddruk

Dat gebeurt enzymatisch. Er worden enzymen geactiveerd die resulteren in meer ontspannen bloedvaten, zodat het bloed er beter door vloeit. 

Dat zorgt voor verminderde bloeddruk. Dit enzym wordt angiotensine converting enzyme genoemd, en vaak afgekort tot ACE.


Vergelijkbaar met NSAID

In een wortelextract van Srophantus hispidus zitten de gezonde mineralen zink, koper, mangaan en chroom, maar er zit ook lood in en dat is minder gezond. 

Onderzoekers zien verder dat de wortel een ontstekingsremmende werking heeft, die zo sterk is dat het allerlei NSAID-medicijnen kan vervangen, maar om het beschikbaar te maken is het wel nodig dat de gifstoffen uit de wortel worden gehaald.


Strophantus hispidus Foto: yakovlev.alexey


Strophantus hispidus tegen diabetes

Nigeriaanse onderzoekers melden in 2019 dat een wortelextract van Strophantus hispidus een antidiabetische werking heeft. Men is dit onderzoek begonnen omdat het ook in de volksgeneeskunde als middel tegen diabetes wordt ingezet. 

Het blijkt dat de plant meet catalase en superoxidedismutase gaat maken, wat lichaamseigen antioxidant enzymen zijn. Deze enzymen zijn sterkere antioxidanten dan antioxidanten uit groente en fruit

Ze vormen een eerstelijnsverdediging van ons lichaam tegen een overtal aan oxidatieve stress. 

Andere parameters die men in kaart bracht zijn albumine, totaal eiwit, creatinine, alaninetransaminase, aspartaattransaminase, alkalische fosfatase, triglyceriden, totaal cholesterol, lipoproteïne met hoge dichtheid (HDL), lipoproteïne met lage dichtheid (LDL), bilirubine en urinezuur. 

Allerlei parameters verbeterden zodat er minder bloedsuiker in het bloed kon worden gemeten. 

Deze verminderde bloedsuikerspiegel is een sterke indicatie van antidiabetische werking.

 

Bronnen bij artikel Strophantus hispidus


  • Ontstekingsremmende pijnstiller: https://www.degruyter.com/document/doi/10.1515/jbcpp-2013-0005/html
  • Tegen diabetes: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31318693/
  • Kaartje geografische verspreiding: Thomas Dijkman
  • Foto's blad en hele struik: http://www.westafricanplants.senckenberg.de
  • Botanische tekening:  Köhler, publiek domein
  • Foto's bloemen:: yakovlev.alexey
  • Informatie is deels afkomstig uit interviews
  • Wetenschappelijke informatie komt uit onderstaande downloadbare bronnen:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6