Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De geneeskracht van kerspruim

Kers[ruim is een vergeten vrucht die prima in een tuin in Nederland, Duitsland en België kan groeien

Latijnse naam: Prunus cerasifera
Prunus cerasifera

De kerspruim wordt vaak verkocht als sierboom met roodachtig paarse bladeren. Het is een struikachtige boom die ongeveer 10 tot 12 meter hoog kan worden. De vruchten eraan hebben dezelfde vorm, grootte en kleur  als een kers, maar het vruchtvlees en de pit zijn als die van een pruim. Het is dus echt een mengvrucht tussen kers en pruim.


Naamgeving kerspruim

De Latijnse naam Prunus cerasifera verraadt dat ook al, want prunus betekent pruim en cerasus betekent kers. Hij is familie van onder andere de pruim, kers, abrikoos, vogelkers, en mirabel.

De naam kerspruim komt van het feit dat de vrucht op een kers lijkt van buiten, en op een pruim van binnen.


Favoriet van de bruine beer

Deze kleine boom groeit in het wild in Oost Europa, Rusland en China. Het wordt gegeten door de grote bruine beer. 

Voor hem geldt het als de drie meest gegeten vruchten, samen met meidoornvruchten en kastanjes. In Nederland en België komt de kerspruimboom niet van nature voor, maar hij kan wel erg goed groeien als je hem aanplant.
De hoeveelheid kerspruimen die je elk jaar kunt plukken is niet echt veel; maar het kan toch een goede aanvulling zijn op het totale aanbod van een tuin, als je een moestuin hebt ingericht.


Vruchtdragende sierboom

Prunus cerasifera

De kerspruimboom is een sierlijke boom die eetbare vruchten geeft. Het staat goed in de tuin als variatie vanwege de bordeaux-rode tot paarse bladeren. De kerspruim staat erom bekend dat hij goed tegen de droogte kan. Maar als het zeer droog is, kan je de boom ook extra water geven, dan worden de pruimen wat sappiger.
Wanneer de pruimen onrijp zijn smaken ze zuur, maar een rijpe kerspruim kan heerlijk zoet zijn, net als een gewone pruim. Zure pruimen moet je niet te veel eten, want ze kunnen zorgen voor maagproblemen, maar een paar kan geen kwaad.

De pruimpitten worden niet gegeten, omdat ze klein en vrij zuur zijn, en ze bevatten relatief veel cyanide, wat slechts in minimale hoeveelheden een gezonde stof is, maar teveel hiervan kan allerlei problemen veroorzaken.


Medicinale stoffen in kerspruim

Chinese wetenschappers hebben deze pruim onderzocht en vergeleken met andere Chinese pruimsoorten en het blijkt dat er veel polyfenolen, anthocyaninen, carotenoïden, flavonoïden, organische zuren, geurstoffen, tanninen, mineralen, vitaminen, en antioxidanten in kerspruim zitten. 

Deze wetenschappers melden dat de vrucht sterke antischimmelwerking en antibacteriële werking heeft. De tanninen zorgen voor een tyrosinase activiteit, een soort enzymatisch proces waarvan wetenschappers weten dat het de vorming van melanomen tegengaat.
Een onderzoek uitgevoerd door Pakistaanse en Chinese wetenschappers meldt dat vrijwel alle essentiële aminozuren in de kerspruim voorkomen.
De optelsom van de werking van medicinale stoffen in kerspruim is dat ze een uitzwetend, koortsremmend, laxerend en diuretisch effect hebben.


Pectine

Prunus cerasifera

Kerspruimen bevatten veel pectine, wat een soort vezel is dat wordt gebruikt om jams te maken. Hierdoor wordt de jam minder waterig. Om de pectine te gebruiken hoef je niet per se te wachten totdat de pruim rijp is; hiervoor kunnen ook onrijpe pruimen worden gebruikt. De kerspruim wordt ook ingezet voor taartvullingen en fruitsaus voor bijvoorbeeld over een pannenkoek. 

Wanneer je een jam maakt van een fruitsoort als kersen, kun je er wat kerspruimen aan toevoegen voor de pectine, zodat de constitutie van de jam iets dikker wordt.


Stimulans voor darmen

Pectine is een gezonde vezel en voedingsstof. De vezels worden in de darmen gefermenteerd door de aanwezige darmbacteriën, en ze maken er allerlei gezonde voedingsstoffen van.

In tegenstelling tot wat wetenschappers vroeger dachten, worden vezels ook in de darmen omgezet, alleen bij de ene persoon iets meer dan bij de ander, afhankelijk van de samenstelling van het microbioom in de darm.

Als je gewend bent om veel vezelrijke voeding te eten, dan is de vertering ervan een stuk gemakkelijker.
Gezonde, voedselverterende bacteriekolonies varen wel bij vezels zoals pectine. Doordat het microbioom meer optimaal functioneert als het gevoed wordt door vezels, kan elk ander ingrediënt erna beter worden verteerd.

Dat is de belangrijkste reden dat vezels belangrijk zijn voor ons. Vezels zorgen er eigenlijk voor dat andere stoffen beter door bacteriën worden omgezet, waardoor het lichaam beter de juiste voedingsstoffen kan opnemen.


Kerspruim tegen constipatie

Door vezelsoorten als pectine wordt de darm en het microbioom extra gestimuleerd. Het is daarom een goede vrucht voor mensen die te weinig vezels eten.

De pectine wordt omgezet tot een soort gel waardoor de darmtransit verbetert. Het is om die reden een uitstekende vrucht voor mensen met constipatie.
Pectine is door de gelvorming een stof die maakt dat we sneller het gevoel krijgen dat we vol zitten. Daarom kan de kerspruim en ook de gewone pruim worden ingezet in een dieet tegen overeten of overgewicht.


Rood en geel

De meeste kerspruimen die in Europa te koop zijn hebben rood vruchtvlees. Dan bevatten ze iets meer anthocyaninen. Als ze geel vruchtvlees hebben, bevatten ze iets meer caroteen.

Dit aspect geldt voor meer verschillen tussen rode en gele vruchten. Een rode watermeloen bijvoorbeeld, bevat iets meer anthocyaninen, terwijl gele gallia meloen of cantaloupe iets meer carotenoïden bevat. Carotenoïden zijn de precursor voor vitamine A, dat wil zeggen dat deze stoffen in ons lichaam, door het microbioom worden omgezet tot vitamine A.

Prunus cerasifera


Anthocyaninen, goed voor hersenen

Met name de schil maar ook het vruchtvlees zelf bevatten veel voedzame, natuurlijke kleurstoffen.

Rode kleurstoffen in de vorm van anthocyaninen uit kerspruim worden gebruikt in allerlei industriële drankjes zoals energiedrankjes.

Dat betekent niet dat het de energiedrankjes natuurlijk maakt, want daar zitten juist erg veel synthetische toevoegingen in. Het betekent eerder dat er nog geen goedkope synthetische toegelaten stoffen zijn.
De kerspruim bevat veel vitamine C, en daarnaast ook antioxidanten in de vorm van anthocyaninen.  Dat zijn de kleurstoffen voor de kerspruim, en deze kleurstof is tegelijkertijd een voedingsstof, analoog aan caroteen, wat voor de oranje kleur van wortel zorgt, maar tegelijkertijd de precursor voor vitamine A wordt genoemd.
De anthocyaninen staan erom bekend dat ze goed zijn voor de hersenen. Ze stimuleren de cognitieve vermogens, waardoor het risico op hersendegeneratieve ziekten als Parkinson, Multiple Sclerose, dementie en Alzheimer lager worden. Hiervoor kunnen ook andere rode vruchten worden gebruikt zoals kersen, aardbeien, frambozen, bramen en rode bessen.
Anthocyaninen zijn ontstekingsremmend. Uit onderzoeken blijkt dat ze oxidatieve stress kunnen verminderen, waardoor de grondoorzaak van allerlei ziekten, ook hart- en vaatziekten, diabetes en kanker, worden verminderd.
Er is geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor anthocyaninen, terwijl ze eigenlijk net zo waardevol en voedingsrijk zijn als vitaminen. Dat komt vooral omdat ze pas recent zijn ontdekt als zijnde een zeer voedzame stof met allerlei nutritieve en geneeskrachtige kwaliteiten.
Samen met vitamine C in de kerspruim zorgen de inhoudsstoffen van kerspruim voor een goed immuunsysteem zodat elke ziekte beter voorkomen wordt.


Foto's in diaserie van kerspruim


Bach bloesem

In de alternatieve bach bloesem aromatherapie wordt de kerspruim gebruikt tegen extreem grote angsten, zoals de angst dat men allerlei gewelddadige dingen gaat doen. Door essentiële oliën van de kerspruim in te nemen kunnen allerlei energieën in balans worden gebracht, waardoor spirituele groei makkelijker kan worden verkregen.
Negatieve gedachten, ook zeer depressieve gedachten aan zelfmoord, verdwijnen makkelijker als de geur wordt opgesnoven.

Deze stoffen werken in op een disbalans van het etherlichaam van de mens, alwaar ziekten ontstaan, maar dat is een aspect wat wetenschappers nog niet inzien, aangezien ze het etherlichaam, en een disbalans erin nog niet kunnen meten.

De huidige wetenschap gelooft dat de mens en zijn ziekten alleen worden verklaard in termen van materiële stoffen, en de etherische en astrale aspecten worden als irrelevant geacht of genegeerd.

 

Bronnen bij artikel kerspruim


  • Beren eten kerspruim: https://www.degruyter.com/document/doi/10.1515/mammalia-2016-0051/html
  • Algemene info: https://www.natureword.com/properties-and-benefits-of-cherry-plum/
  • Chinees onderzoek: https://www.hindawi.com/journals/jfq/2020/8842506/
  • Medicinale werking: http://mediplantepirus.med.uoi.gr/pharmacology_en/plant_details.php?id=375
  • Aminozuren: https://www.researchgate.net/publication/338542518_Characterization_of_Phenolic_Constituents_from_Prunus_cerasifera_Ldb_Leaves
  • Foto's: Thomas Dijkman
  • Foto's Diashow: Gerard Dijkman, Josee Dijkman, Thomas Dijkman, Wikimedia Commons Publiek Domein (zonder restricties)