Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De gezondheidsvoordelen van moringa

De bladeren van Moringa zijn een medicinale groente


Latijnse naam: Moringa oleifeira
Moringa oleifera

Moringa oleifeira groeit tegenwoordig in heel de tropen. In Afrika ten zuiden van de Sahara zie je vaak meerdere bomen in een dorp staan. Verder groeit hij veelvuldig in tropisch Azië, Midden en Zuid Amerika, op de Pacifische eilanden, en op de Caraïben. Oorspronkelijk groeide deze boom alleen in de Himalaya, India, Pakistan, Afghanistan en Bangladesh.
In Ghana groeit de boom volop. De bladeren worden in Ghana gegeten als een groente, maar het kan ook als thee worden gezet. Iedereen in Afrika weet dat Moringa een hele gezonde groenteboom is. Ook de zaden worden gegeten.

De boom wordt gekweekt, want steeds meer mensen willen een boom in de tuin hebben staan waarvan je de bladeren door elk groentegerecht kunt doen. Maar de boom verspreid zichzelf ook erg gemakkelijk, doordat vogels de zaden verspreiden.


Moringa oleifera Natuurlijke habitat moringa


Naamgeving Moringa

In de meeste landen wordt deze boom bij zijn voornaam, de familienaam moringa genoemd. Een andere Engelse naam is de drumstick tree, maar deze naam krijgen meer bomen dus dat is verwarrend.

De zaden zijn lange peulen die op drumstokjes lijken. Overigens zijn de Engelse botanici goed in het verzinnen van dubbele namen voor bomen, en is het daarom beter altijd de Latijnse of botanische naam te kennen.
Een andere Engelse naam is horseradish tree, maar deze naam wordt ook al gebruikt voor andere bomen, zoals de witte mimosa, en de vruchten lijken helemaal niet op een horseradish, wat mierikswortel in het Nederlands betekent.


Inhoudsstoffen en hun medicinale werkingen

In moringa zitten veel enkelvoudige suikers, rhamnose en glucosinolaten en isothiocyanaten.

Deze stoffen zijn bloeddrukregulerend, hebben een chemopreventieve, ofwel werking tegen kanker en een antibacteriële werking.
Wie biochemicus is zou is kunnen googlen op 4(4’-O-acetyl-a-L-rhamnopyranosyloxy)benzyl isothiocyanaat, 4-a-L-rhamnopyranosyloxybenzylisothiocyanaat, niazimicine,13 pterygospermine,14 benzylisothiocyanaat,15 en 4-a-L-rhamnopyranosyloxybenzylglucosinolaat4, en dan zal je zien dat deze stoffen geroemd worden om hun antikankerwerking.
In koolsoorten zitten overigens ook isothiocyanaten en glucosinolaten, vandaar dat kolen ook goed zijn tegen kanker. Flavonoïden en fenolzuren worden vaak polyfenolen genoemd, de belangrijkste in moringa zijn quercetine en kaempferol, die als 3-O-glycosidederivaten in deze tropische geneesboom zitten.


Geneeskracht van antioxidanten

Quercetine is een sterke antioxidant die meerdere therapeutische mogelijkheden biedt. Het zit in hoge concentraties in de Moringa oleifeira.

Eigenlijk zit het als derivaat in de boom die we isoquercitrine of isotrifoline noemen en het gaat verhoogd bloedvettenniveau, verhoogde bloeddruk en diabetes tegen.
Chlorogeenzuur is eveneens een belangrijke component in moringa, en hiervan is aangetoond dat het de suikervertering stimuleert en het glycogeen, of levervet, doet afnemen.
In het blad zit ook niaziminine, waarvan een bloeddrukverlagende werking is vastgesteld.
In de bladeren zitten verder fytosterolen als betasitosterol, waarvan bekend is dat het het cholesterolniveau doet afnemen. Het bevat bovendien betacarotenoïden, die in het lichaam worden omgezet tot vitamine A.


Moringablad in vergelijking met groenten

We zouden de lijst met fytonutriënten enorm lang kunnen maken maar misschien is het beter om hier neer te zetten wat een onderzoeker schrijft:

'Moringa leaves contain more vitamin A than carrots, more calcium than milk, more iron than spinach, more vitamin C than oranges, and more potassium than bananas. '


Vertaald:


'Moringablad bevat meer vitamine A dan wortels, meer calcium dan melk, meer ijzer dan spinazie, meer vitamine C dan sinaasappels en meer kalium dan bananen.'


Daar komt bij dat het proteïnegehalte van het blad heel hoog is; bijna hetzelfde als dat van melk en eieren. Verder zitten er grote hoeveelheden belangrijke aminozuren voor het menselijk lichaam in het blad.
Moringablad is vooral in Afrika, waar het voornamelijk als groente wordt gebruikt, een belangrijke manier om het lichaam van alle voedingsstoffen te voorzien. 

Met de gemakkelijk groeiende moringa als natuurlijk supplement hebben Afrikaanse landen totaal geen hulp van buitenaf nodig om iedereen te voeden.
In Afrika wordt de boom steeds vaker om deze reden in veraf gelegen dorpen geplant waar nauwelijks medische voorzieningen zijn. 

Het blijkt dat zwangere vrouwen van anemie kunnen genezen als ze genoeg van de bladeren door hun voedsel doen. Daarnaast is het blad een galactogoog, dat betekent een moedermelkproductieverhogend middel. 

Dit soort verhalen blijven niet onopgemerkt in Afrika, en doen snel de ronde.
Dat gebeurt niet alleen in Afrika want een bijnaam voor moringa in de Filipijnen is 'Mother's best friend', om de redenen die hiervoor zijn genoemd. Moringa is een hele populaire boom in heel de tropen.


Moringa oleifera Blad en zaadpeulen van de tropische Moringa boom


Gezondheidsvoordelen van moringa schors

In de bast zitten de alkaloïden moringine en moringinine, stoffen die geassocieerd worden met een verbeterde glucosestofwisseling. 

Daarnaast bevat de schors vanilline, betasitostenon, 4-hydroxymelline, en octacosanoïdezuur. Een thee van de schors helpt bij diabetesproblemen.
Alleen mensen die in de tropen wonen en de boom in hun tuin hebben staan kunnen van de schors genieten door er een thee van te zetten.


Antibacteriële werking van moringablad

De bladeren hebben een antibacterieel effect tegen de bacteriën Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, en Enterobacter aerogenes. Het zaad werkt antibacterieel bij E coli, Salmonella typhimurium, Vibrio cholerae, Mucor, en Rhizopus soorten. 

Hieruit blijkt dat het een medicijn is bij allerlei bacteriën die de oorzaak zijn van voedselvergiftigingen.
Isothiocyanaten van de moringa vertonen antibiotische activiteit tegen de bacterie Helicobacter pylori

Deze bacterie is verantwoordelijk voor gastritis, maagzweren, twaalfvingerigedarmzweren en het is een belangrijke risicofactor voor maagkanker.


Moringa stimuleert aanmaak sterkste antioxidant

Moringa is een sterke antioxidant, en het stimuleert de lever in de aanmaak van meer antioxidanten. Het stimuleert de aanmaak van de lichaamseigen antioxidant enzymen superoxidedismutase, catalase en glutahione.

Dat zijn de sterkste antioxidanten die er bestaan. Daardoor is het goed om moringa op te nemen in een antioxidanttherapie. 

Er zijn wetenschappers die de plant aanbevelen bij een kankertherapie.


Wetenschappelijk bewezen werkingen

Volgens een onderzoek kan moringa 300 ziekten genezen en voorkomen. Het is een hartwerkingstimulerend middel en het verbetert de bloedsomloop.

Het heeft de volgende wetenschappelijk bewezen medicinale werkingen:


 1. Antitumor,
 2. Tegen koorts,
 3. Anti-epilepsie,
 4. Zweerremmend,
 5. Ontkrampend,
 6. Diuretisch,
 7. In orde brengen van de bloeddruk,
 8. Regulerend voor de bloedsuikerspiegel,
 9. Cholesterolverlagend,
 10. Antioxidant,
 11. Antibacterieel,
 12. Antischimmel,
 13. Tegen diabetes,
 14. Tegen astma en
 15. Leverbeschermend.

 

Moringa oleifera


Geneeskracht van Moringazaad

De werkingen van moringa zijn heel divers. Ook commerciële bedrijven hebben dit ontdekt Purisoft® is een merk wat haarverbeterende werking zegt te verkrijgen en het afficheert zich als een product tegen huidveroudering.
Het is gemaakt op basis van stoffen in het zaad van moringa. Het zaad kan vers worden gegeten, of het kan tot een pulp worden gemaakt. Een andere manier om van het zaad gebruik te maken is door het eerst te roosteren. Er kan een olie van moringazaad worden gemaakt, die men ‘ben olie’ noemt.
Een pulp van het zaad kan bij rioolwater worden gedaan, waarna dit rioolwater biologisch gezuiverd wordt. Dat is een speciale manier van biologische rioolwaterzuivering die in vele derdewereldlanden van pas zou komen. Op deze manier zouden ziekten voorkomen kunnen worden, omdat allerlei pathogene organismen geen kans meer krijgen om welig te tieren in het rioolwater.


Moringa tegen oxidatieve stress

Onderzoekers uit China en de V.S.A. zeggen in een gezamenlijk opgezette studie dat moringa goed is in het bestrijden van oxidatieve stress. De onderzoekers maken voor de duidelijkheid een korte opsomming van ziekten die hierdoor veroorzaakt worden: diabetes, kanker, auto-immuunziekten, cardiovasculaire ziekten, sepsis, darmontsteking en artritis.
Dit zijn maar voorbeelden, want in feite wordt vrijwel elke ziekte veroorzaakt, of mede getriggerd door oxidatieve stress. Het hoge antioxidantgehalte van moringa maakt deze boom ideaal om ziekten mee te voorkomen en ervan te genezen.


Moringa en neurodegeneratieve ziekten

Oxidatieve stress ligt ten grondslag aan de vorming van vele neurodegeneratieve hersenziekten. Moringa is goed voor cognitieve functies, en kan allerlei symptomen die met dementie te maken hebben zoals


 • Geheugenverlies,
 • Verlies van spraakvermogen,
 • Aandachtsstoornissen, en
 • Probleemoplossende capaciteiten verminderen.


Alzheimer is de meest voorkomende oorzaak van dementie, zo melden de onderzoekers. 

Oxidatieve stress is een belangrijke oorzaak van deze ziekten, net zoals andere neurodegeneratieve ziekten als de ziekte van Parkinson, de ziekte van Huntington en ALS, een afkorting van Amyotrofisch Laterale Sclerosis.
De kosten van synthetische middelen zijn erg hoog, en moringa kan een uitkomst bieden bij al deze zware hersenproblemen. Verschillende extracten van moringa, zowel zaad- als bladextract blijken prima in staat om schade die ten grondslag ligt aan deze hersenziekten te verhelpen, waardoor de ziekten minder ernstig worden.
Je zou heel voorzichtig kunnen zeggen dat dit erop wijst dat deze hersenziekten worden veroorzaakt door voedingstoffentekorten, immers ze worden genezen met moringa, een product wat zeer veel voedingsstoffen en antioxidanten bevat. Deze gaan oxidatieve stress door vrije radicalen tegen.


Diaserie morniga

 • 640px-1569Pugaro_Capulaan,_Balungao,_Pangasinan_55
 • 640px-3428Poblacion,_Baliuag,_Bulacan_53
 • 640px-9467Piaz,_Villasis,_Pangasinan_42
 • 640px-Moringa_oleifera_-_Mounts_Botanical_Garden_-_Palm_Beach_County,_Florida_-_DSC03811
 • 2301Moringa_oleifera_pod_(seedpod)_textures_27
 • 2301Moringa_oleifera_pod_(seedpod)_textures_08
 • 640px-Moringa_stenopetala_-_Fruit_and_Spice_Park_-_Homestead,_Florida_-_DSC08808
 • 1364Moringa_oleifera_flowers_15
 • 640px-Moringa_oleifera_-_Mounts_Botanical_Garden_-_Palm_Beach_County,_Florida_-_DSC03815
 • 2301Moringa_oleifera_pod_(seedpod)_textures_28
 • 2301Moringa_oleifera_pod_(seedpod)_textures_59
 • Kalamunggay_(Moringa_oleifera),_Philippines
 • moringa oleifera kleiner


Moringa tegen depressie

Depressie is een veel voorkomend probleem. Het blijkt dat moringaextracten depressie kunnen tegengaan. Ook depressie is een ziekte die wordt veroorzaakt door oxidatieve stress, zo zien wetenschappers.

De hersenen en het centrale zenuwstelsel krijgen van moringa een enorme oppepper, waardoor depressie buiten de deur gehouden wordt.


Bronnen behorende bij het artikel over Moringa

 • Kaartje natuurlijke habitat
 • Alle foto's zijn uit het publiek domein
 • Globale info: https://www.cabidigitallibrary.org/doi/10.1079/cabicompendium.34868
 • Informatie komt tot stand middels interviews tijdens reizen.
 • Wetenschappelijke informatie komt uit onderstaande bronnen
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25374169/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34843254/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34533234/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34718669/