Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De geneeskracht van Hilleria latifolia


BotanischeLatijnse naam: Hilleria latifolia
Hilleria latifolia Foto 阿橋 HQ

Dit geneeskruid is lid van de familie der Phytolaccaceae. In Ghana wordt het gewoonlijk Anakranaku genoemd. De hele plant wordt in Ghana traditioneel als medicijn aangewend bij huidziekten en bij pijn door ontstekingen.


Ontstekingsremmende pijnstiller

Uit Ghanees onderzoek blijkt dat een extract van de bovengronds groeiende delen inderdaad als ontstekingsremmende pijnstiller kunnen dienen.

Het wordt vooral gebruikt bij oorontsteking, reumatische aandoeningen als jicht, artritis en artrose en steenpuisten. Er treedt geen tolerantie op, dat wil zeggen dat je niet steeds meer nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken.
De onderzoekers vertellen dat dit kruid vaak groeit in wandelpaden door een bos, en op bewerkte delen van het land. Het groeit zowel in Afrika als in Zuid-Amerika.


Hilleria latifolia Geografische verspreiding Hilleria latifolia


Plantaardig genezen van infecties

Kameroens onderzoek laat zien dat deze plant goede antibacteriële werking heeft. 

Men onderzocht deze plant aangezien het wijdverspreide gebruik van antibiotica heeft geleid tot resistente bacteriën, waardoor veel mensen niet meer geholpen kunnen worden met antibiotica. Infectieziekten zijn daardoor een steeds belangrijkere doodsoorzaak geworden in de tropen.
We moeten hierbij bedenken dat onder infectieziekten wordt verstaan: een ziekte waarbij een bacterie het lichaam is binnengedrongen en voor een ontsteking van een orgaan zorgt. Een wond kan bijvoorbeeld infecteren.

Zo kan een slangenbeet van een ongevaarlijke slang toch dodelijk zijn omdat de wond is geïnfecteerd en maar niet wilt genezen.
De onderzoekers testten 7 verschillende geneesplanten en zien dat al deze planten antibacteriële en antischimmelwerkingen hebben:
De bladeren van Hilleria latifolia blijken over de volgende stoffengroepen te beschikken: triterpenen, sterolen coumarinen, saponinen, glycosiden en polysacchariden.

De werking tegen twee soorten candida en twee soorten bacteriën zouden in de toekomst kunnen worden ingezet als behandelmethoden gericht op het genezen van infecties in het maag-darmstelsel en het urinewegenstelsel.


Hilleria latifolia Foto Krzysztof Ziarnek


Planten helpen ons immuunsysteem

Ghanees onderzoek concentreert zich op de antioxidantwerking en ontstekingsremmende werking van Hilleria latifolia.

Men ziet dat de plant een duidelijke antioxidantwerking heeft die waarschijnlijk ten grondslag liggen aan de ontstekingsremmende werking.

Als wetenschappers de ontstekingsremmende werking willen testen gebruikt men standaardmodellen. In dit geval werd een standaardmodel gebruikt om artritisontstekingen te meten.
Men ziet dat na toediening van het extract van Hilleria latifolia er allerlei lichaamseigen antioxidant enzymen zoals SuperOxideDismutase en Catalase aangemaakt worden door de lever.

De aanmaak van deze antioxidanten SOD en CAT wordt vaker gezien bij een ontstekingsremmende plant. 

Overigens werken SOD en CAT als antioxidant nog sterker dan welke antioxidanten uit planten ook.


Hilleria latifolia Foto Krzysztof Ziarnek


Macrofagen worden ondergewaardeerd

De vrije radicalen in het lichaam zijn de veroorzakers van ontstekingsprocessen die oxidatieve stress wordt genoemd. 

De wetenschappers zien dat macrofagenactiviteit toeneemt door het plantextract waarna er minder vrije radicalen zijn. Macrofagen zijn een in de westerse geneeskunde ondergewaardeerd onderdeel van ons immuunsysteem.
Macrofagen worden onder andere geëlimineerd door farmaceutische antibiotica, wat door artsen wordt beschouwd als ware het een zijdelings, onbelangrijk effect.

Steeds vaker zien wetenschappers dat het stimuleren van de werking van macrofagen ontstekingen geneest, zonder de bijwerkingen die antibiotica geven. 

Medicinale plantextacten zijn in staat om de werking van macrofagen te stimuleren.


Wat is carrageenan?

Hilleria latifolia Foto Krzysztof Ziarnek

Om ratten een ontsteking te geven wordt als wetenschappelijke standaardmethode carrageenan gebruikt. Dit product is normaal gesproken, in iets andere chemische samenstelling, een emulgator en verdikkingsmiddel in voeding. Het zit vooral in industrieel bewerkte producten als vlees, notenmelk, cottage cheese, slagroom, ijs en yoghurt uit de supermarkt.
Carrageenan staat erom bekend dat het zweren kan veroorzaken in maag en darmen.

Er zijn petitie-acties geweest om het product te weren uit voedselproducten, maar die waren niet succesvol. Carrageenan staat op verpakkingen als E-407 of E-407a.
Dit E-nummer wordt geassocieerd met de volgende ziekten: ontstekingen in maagdarmstelsel, opgeblazen gevoel, prikkelbaredarmsyndroom, glucose-intolerantie (de voorbode van diabetes), darmkanker, voedselallergieën, artritis, peesontsteking en chronische galblaasontsteking

Hilleria latifolia Krzysztof Ziarnek


Plantaardige pijnstiller

In de Ghanese traditionele geneeskunde zijn er meerdere planten bekend die een pijnstillende werking hebben, maar er zijn niet erg veel planten wetenschappelijk bestudeerd op pijnstillende werking.

Gelukkig gebeurt dat steeds vaker, met name in Ghana waar de overheid het gebruik van medicinale planten stimuleert. Hierdoor wordt het ook steeds urgenter om wetenschappers te ondersteunen in het doen van onderzoek naar de officieel gebruikte planten.
Volgens een uitgebreid onderzoek heeft het blad van Hilleria latifolia de volgende medicinale werkingen:


  1. Pijnstillend,
  2. Ontstekingsremmend,
  3. Antioxidant,
  4. Remt gevoelens van angst,
  5. Tegen depressie,
  6. Verbeterend voor de darmen en
  7. Verbeterde transit van voedsel voor de darmen.
Hilleria latifolia Foto Michael Wolf


Downloads, links, bronnen bij artikel Hilleria latifolia

  • Carrageenan https://www.healthline.com/health/food-nutrition/carrageenan#food-list.
  • Kaartje geografische verspreiding: Thomas Dijkman
  • Foto Michael Wolf: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?search=Hilleria+latifolia&title=Special:MediaSearch&go=Go&type=image
  • Foto's Krzysztof Ziarnek https://commons.wikimedia.org/wiki/User:Kenraiz
  • Foto 阿橋 HQ https://commons.wikimedia.org/w/index.php?search=Hilleria+latifolia&title=Special:MediaSearch&go=Go&type=image
  • Informatie is via reizen en interviews tot stand gekomen. Wetenschappelijke info komt uit de volgende downloadbare onderzoeken:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5