Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De geneeskracht van peer

""Het zaad van God is in ons. Peerzaden groeien uit tot perenbomen; hazelnoten tot hazelnotenbomen; Godenzaad tot God.""

Citaat van Meester Eckehart


Latijnse naam: Pyrus communis

Pyrus communis 7 verschillende peersoorten

De peer wordt sinds de oudheid gecultiveerd in Europa en Azië. De 'zandpeer' is al minstens 3000 aar een cultuurgewas in verschillende delen van Azië zoals China en Japan. Homerus, een Griek uit de antieke tijd, schreef dat de peer een gift van God is. In de 17e eeuw heeft een Fransman 254 soorten peer beschreven.

De peer is lid van de Rosaceae familie, waartoe ook de roos behoort. Vele vruchten behoren tot die familie, zo ook pruimen perziken, nectarines, kersen en abrikozen.


Traditioneel medicinaal gebruik peer

De peer is sinds 2000 jaar een volksmedicijn in China en wordt gebruikt als vochtafdrijvend middel, middel om de bloedsuikerspiegel te verlagen, en ontstekingsremmend middel.

De peer is onderdeel van verschillende kruidentherapieën. De ayurveda in India, die al minimaal 5000 jaar bestaat, kent de peer als medicijn, zo melden wetenschappers. Ook in de ayurveda is het een middel tegen diabetes.


Traditioneel gebruik in Servië

In Servië, een land op de Balkan groeien veel peervariëteiten. Wetenschappers gaan ervan uit dat de peer hier altijd al heeft gegroeid, dat het een oorspronkelijk boom is in dit deel van Oost-Europa.

Het fruit wordt van oudsher ingezet als middel tegen constipatie, hoge bloeddruk, hoog cholesterol, diabetes, te hoog lichaamsgewicht, kankerpreventie en als allergieremmend middel wordt het in babyvoedsel gedaan.

Een thee van de bast wordt gebruikt om cholesterol te verlagen en als antidiabetesmiddel. 

Het is eveneens een middel om bacteriën in de urinewegen te verwijderen. Verder is het een middel om blaasstenen om te lossen. 

Daarnaast is een thee van de bladeren van de perenboom een traditioneel volksmedicijn bij reumatische problemen zoals artritis, artrose en jicht..


Pyrus communis Gezonde peren hangen in overvloed aan de boom


Verspreiding peren

Onderzoekers brachten in kaart dat er vele gebieden in de wereld zijn waar de peer van oorsprong groeit. 

Naast de Europese peer, de Pyrus communis, is er een Japanese pear, de Pyrus pyrifolia en een twee soorten Chinese peren Pyrus bretschneideri en Pyrus ussuriensis.  Cultivars in Europa komen van de Pyrus communis, en de meeste cultivars in Azië komen van de Pyrus pyrifolia.

De Pyrus communis komt waarschijnlijk van oorsprong uit Oost-Europa. 

Dit is de peersoort die overal wordt gekweekt. Het is een belangrijk economisch product in Europa en daarbuiten. Hij groeit alleen in een gematigd klimaat. De soort Pyrus komt waarschijnlijk oorspronkelijk uit Azië en Oost-Europa.

Pyrussoorten groeien in het wild in de bergachtige streken van Zuid-China, maar niet de Pyrus communis. Vandaar is het verder gecultiveerd, zodat er allerlei verschillende soorten zijn ontstaan.  

Wilde Pyrussoorten aangetroffen in een gebied dat zich uitstrekt vanaf de Balkan in Europa tot aan het vasteland van gematigde delen van Azië en Japan. 

Het is in ieder geval zeker dat de peer niet uit Amerika komt, maar daar is deze soort wel genaturaliseerd, nadat de Europeanen hem gebracht hebben.


Pyrus communis


De peer als wondhelend middel

De peer is een wondhelend middel. Universitair onderzoek uit India laat zien dat het fruitvlees van de peer verschillende fasen van wondheling ondersteunt. 

De ontstekingsremmende werking zorgt ervoor dat de wond niet gaat infecteren, het fruitvlees helpt mee om de bloedvaten opnieuw aan te maken, het zorgt voor de vorming van nieuwe huidlagen, het repareert de huid waar nodig en het zorgt voor een zo klein mogelijk litteken.

Uit al deze feiten blijkt dat de peer inzetbaar is tegen zowel wonden die net zijn ontstaan als chronische wonden die moeilijk helen. 

Er zitten proanthocyanidinen in peer en deze hebben in allerlei onderzoeken aangetoond over een wondhelende werking te beschikken.


Peren tegen diabetes

In het Asian Journal of Pharmaceutical and Clinical Research staat een wetenschappelijk artikel over peer als medicijn bij diabetes.

Diabetes is een metabole ziekte die zeer veel negatieve invloed heeft op de gezondheid van de bloedvaten, waardoor er een verhoogd risico is op hartinfarct en allerlei cardiovasculaire ziekten. Chronische verhoging van de bloedsuikerspiegel, zorgt voor glycatie van lichaamsproteïnen, waardoor ogen, nieren, zenuwen en bloedvaten minder goed functioneren.

Allerlei synthetische medicijnen worden ingezet bij diabetes maar deze werken niet goed genoeg en hebben vele bijwerkingen, waardoor diabetes niet genezen wordt maar de patiënt steeds verder aftakelt. 

Plantmedicijnen daarentegen laten een veel beter genezingsmogelijkheid zien. 

Het blijkt dat diabetes mellitus type 2 is om te keren met geneesplanten, waartoe we ook allerlei plantaardig voedsel zoals peren moeten rekenen.

Het blijkt dat het eten van peren de alvleesklier stimuleert om meer insuline af te geven. 

Daarnaast blijkt dat diabetes die gepaard gaat met een verminderd bloedlipidenprofiel, kan worden aangepakt met peren. Insulineresistentie is ook een onderdeel va diabetes, want soms maakt de alvleesklier insuline aan, maar wordt het niet opgenomen door lichaamscellen. 

Fruitvlees van peren kan ervoor zorgen dat insuline weer beter wordt opgenomen.

Al deze medicinale werkingen bij elkaar hebben als resultaat dat de bloedsuikerspiegel wordt gecontroleerd door peren. 

Er zijn ook studies gedaan op mensen waaruit blijkt dat het eten van peren een positieve werking heeft op de bloedsuikerspiegel.


Goed tegen hartaanval en diabetes

Twee schrijvers in een wetenschappelijk tijdschrift Food and Nutrition merken op dat hoewel fruitconsumptie in het algemeen wordt aanbevolen, er maar weinig bekend is over de medicinale werkingen van individuele fruitsoorten. 

Uit hun onderzoek blijkt dat peren goed zouden moeten zijn tegen diarree, omdat er veel vezels in zitten, en omdat het sorbitol bevat, maar dit onderzoek is nog niet uitgevoerd.

De onderzoekers zien verder dat peren dagelijks eten leidt tot verminderd risico op hartaanval en diabetes. Deze conclusie wordt getrokken naar aanleiding van onderzoek op mensen, wat jarenlang duurde, zodat men kon meten wat het gezondheidseffect is van bepaalde voedingssoorten.


Pyrus communis Botanische tekening van peer, waarop de groeiwijze goed in beeld wordt gebracht


Voedingswaarde peer

Peren zijn een prima bron van voedingsstoffen, vooral fenolen met antioxidantwerking. In de schil zit 6 tot 20 maal zoveel voedingsstoffen als in het vruchtvlees, zo melden onderzoekers.

Peren zijn een bron van vitamine C, vezels en kalium

De meeste vitamine C zit in de schil van de vrucht. Zoals we vaker kunnen zien concentreren zich allerlei voedingsstoffen en medicinale stoffen in de schil, zodat ze insecten kunnen afweren. De stoffen die insecten afweren zijn in feite de stoffen met voedingswaarde en medicinale waarde voor de mens.

Daarnaast bevat de peer fructose, natuurlijke vruchtensuiker die zeer gezond is, in tegenstelling tot fructose die we kennen uit de voedingsindustrie

En het bevat sorbitol, wat een zoete stof is. Er zitten als zoetstoffen in totaal sorbitol, glucose, sucrose en fructose in peren.

Deze zoetstoffen zijn juist gezond, omdat ze gepaard gaan met honderden andere voedingsstoffen, waardoor ze goed kunnen worden verteerd en omgezet in het lichaam.

Stoffen die suikers beter helpen verteren zijn antioxidanten met poëtische namen. Onderzoekers zetten deze stoffen op een rijtje. In peer zitten de fenolen met antioxidantwaarde zoals arbutine, quercetine, kaempferol, fredieline, sterolen, isoquercitrine, ursolzuur, sorbitol, astragaline, floridzine en verschillende tanninen4.4.pdf.


Perenschillen gezonder dan vruchtvlees

Onderzoekers uit Italië wilden graag weten of er een verschil is in inhoudsstoffen tussen verschillende cultivars van Pyrus communis. 

Dit verschil is er inderdaad, al is het meest opvallende het verschil tussen het vruchtvlees en de schil.

De schil bevat soms 7, 8 of 9 maar zoveel vitamine C en andere inhoudsstoffen dan het vruchtvlees. 

De verschillen onderling tussen de cultivars zijn veel kleiner. Als je de peer eet om medicinale redenen is het daarom een goed idee om ook de schil op te eten. Dat zeggen ook onderzoekers uit Turkije.

Dit Turkse onderzoek ziet dat soms de schil wel 20 maal zoveel van een stof bevat dan het vruchtvlees.


Pyrus communis Perenboom in bloei is mooier dan menig schilderij


Recepttips Perensap

  1. De peer kan worden gegeten, maar hij kan ook in een slowjuicer worden gedaan om er een heerlijke, verse perensap zoals je nog nooit eerder hebt geproefd van te maken.
  2. Peren en appel laten zich in een slowjuicer prima combineren. Een peren-appelsap is erg lekker en supergezond.
  3. Vergeet niet de stoofperen, een traditioneel Europees gerecht, af en toe te maken. Doe er palmsuiker door in plaats van witte suiker.
  4. Een perensap uit de slowjuicer is zeer zoet. Meng het met wat pittige gember, zurige baobabpoeder en wat bittere delen van ene witlof, want je hebt meer smaakpapillen dan alleen de zoete.
  5. Een peer kun je 's morgens snel in stukjes snijden boven een schaaltje havermoutpap, boekweitpap, griesmeelpap of muesli, zodat je een gezonde suikervervanger eet.
  6. Bij peren kan iedereen het enorme verschil proeven in supermarktperen en biologische peren. De biologische smaken vele malen lekkerder. Een biologische peer koop je, als het goed is, terwijl hij nog hard is en moet je 2 tot 3 dagen laten rijpen zodat hij sappig wordt.
  7. Een in kleine stukjes gesneden peer past goed in een groene salade met gemengde sla, walnoten, paprikareepjes en geraspte wortel.
  8. Maak eens pannenkoeken met peer.
  9. De peer past goed in een fruitsalade met appel, banaan, blauwe bessen, kiwi en mandarijn. Overgiet het geheel met citroensap en eventueel honing als dressing.
  10. Peer is een goed tussendoortje. Neem als je ergens heen gaat, niet alleen een appel of banaan mee, maar ook een peer. 
De geneeskracht van acaibessen
De geneeskracht van physalis
Voedsel kiezen wat bij je past