Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De vermijdbare oorzaken van kanker

Kanker is volgens wetenschappers een levensstijlziekte

Gezond eten

Kanker is hard op weg volksvijand nummer 1 te worden in de westerse wereld. In Azië en de derde wereld komt kanker veel minder vaak voor. Een belangrijke oorzaak van kanker is gelegen in het voedsel, ook al willen artsen dat niet toegeven. Door het eten van suiker, witmeelproducten, transvetten en synthetisch voedsel wat uit E-nummers bestaat is de kans op het krijgen van kanker groter. Er zitten immers geen waarachtige nutriënten in dit voedsel. Het feit dat in Azië en derde wereldlanden veel minder kanker wordt aangetroffen moet worden toegeschreven aan het veelvuldig eten van groente en fruit wat in die landen gebeurt.

Zodra mensen zich gaan storten op westerse industrieproducten uit de supermarkt zoals cola-achtige frisdranken en fast food, is het risico op kanker aanmerkelijk groter.


De oorzaken van kanker

Op 7 december 2011 verscheen op de website van de BBC de uitkomsten van een onderzoek over kanker. Verkeerde voeding, roken en alcohol drinken zijn in 40% van de gevallen de medeoorzaak van kanker.

Het is bij wetenschappers wel degelijk bekend dat verkeerd voedsel kanker veroorzaakt, maar kanker behandelende artsen in Nederland hebben daaruit nog niet de conclusie getrokken om voedselvoorschriften aan patiënten te geven.


5 factors verlagen kankerrisico

Fruit verlaagt kankerisico

Onderzoek uit Frankrijk wat is gepubliceerd in 2014 concludeert dat het rekening houden met slechts 5 factors het risico op kanker kan verkleinen. De wetenschappers denken dat het aantal kankergevallen aanzienlijk lager zou zijn als mensen meer rekening houdt met deze 5 indicators. De factoren zijn 2015

  1. Roken
  2. Drinken
  3. Groente en Fruit eten
  4. BMI, ofwel het lichaamsgewicht ten opzichte van de lichaamslengte
  5. Fysieke activiteit


Individuele leefstijltips helpen niet

Japanse onderzoekers laten in aanvulling op de Franse onderzoekers zien dat het niet helpt om mensen een persoonlijk advies te geven als het gaat om het verlagen van het kankerrisico.

Men hanteert ook 5 levensstijl factoren, alleen heeft men groente en fruit eten vervangen door zoutconsumptie

De Japanners vertelden mensen individueel over de risico’s van roken, alcohol, zoutconsumptie, BMI en fysieke activiteit, maar het blijkt dat mensen deze adviezen niet trouw opvolgen.

De groep met mensen die adviezen kregen verbeteren hun levensstijl wel, maar het aantal was statistisch niet hoog genoeg om dit een significant verschil te noemen met de controlegroep in het onderzoek.


Relatie tussen borstkanker en voeding

Pools onderzoek uit 2021 laat zien dat het wel degelijk helpt om levensstijl te verbeteren. 

In een onderzoek naar borstkanker en voeding, zien de wetenschappers dat borstkanker veel vaker ontstaat bij vrouwen die de volgende ongezonde producten regelmatig innemen: rood vlees, gerookte producten, slachtafval, dierlijk vet, wit brood, aardappelen en snoep.

Groente verlaagt kankerisico

In het algemeen zag men dat een hoge inname van totaal vet en lage consumptie van voedingsvezels veel voorkomen bij deze groep. Poolse vrouwen. Vooral bakolie en transvet is hierbij schadelijk.
Voedingsmiddelen die omgekeerd geassocieerd waren met het risico op borstkanker waren vis, groenten, fruit, volkoren tarwebrood en andere granen

Deze voedselproducten kunnen gezamenlijk het risico op borstkanker verkleinen.


Roken, drinken en slecht eten

Roken, alcohol drinken, en tekort aan verse groente en vers fruit geeft een groter risico op kanker bij mannen, zo toont het wetenschappelijk onderzoek aan. Voor vrouwen geldt vooral dat obesitas en roken een extra gevaar opleveren om kanker te krijgen.

Professor Max Perkin spreekt tegen dat kanker vooral in de genen zou zitten want zijn onderzoek bewijst dat minstens 40% van de kankergevallen voorkombaar zijn. 4% van de kankergevallen worden veroorzaakt door het werk wat men doet, bijvoorbeeld omgang met chemicaliën of asbest.


Kanker komt door levensstijl

Volgens Dr Rachel Thompson toont het Britse onderzoek onmiskenbaar aan dat kanker gerelateerd is aan levensstijl; het is een westerse welvaartsziekte.

Snackfood verhoogt risico op kanker

De onderzoekers spoorden hiermee de Britse regering aan om de Britten gezonder te laten eten. 

We zijn teveel verleid door industrie en bedrijfsleven om voorbewerkte producten te kopen waaruit allerlei gezonde nutriënten verdwenen zijn.

egens dit gebrek aan gezonde componenten zijn voorbewerkte producten slechter te verteren, en kunnen ze eerder ziekten veroorzaken zoals kanker, obesitas, diabetes mellitus en hart- en vaatziekten.


Rood vlees en vezeltekort

Behalve het tekort aan vers fruit en groente is het eten van rood vlees erg slecht voor de gezondheid; het is met name kankerveroorzakend. 

Wat weinigen zich realiseren is dat er gifstoffen in vlees zitten en dat het lichaam wordt overbelast door alle gifstoffen uit rood vlees te verwerken. Deze gifstoffen worden bio-aminen genoemd.

Salade is gezond

Daarnaast eten mensen te weinig vezels. Dat wordt veroorzaakt door de nadruk te leggen op wit brood, witte suiker, witte pasta en witte rijst. Bloem is de grote boosdoener. In plaats van witte bloem kun je gewoon volkoren tarwemeel gebruiken; in veel gevallen smaakt zelf gecreëerde voeding lekkerder.

Witte, geraffineerde bloem en andere witmeelproducten zitten in alle deegwaren, sauzen, soepen uit potjes, blikjes en pakjes. 

Vezelrijke voeding zorgt ervoor dat alle voedingsstoffen beter door het lichaam worden opgenomen. Verder zorgen vezels voor bescherming tegen darmkanker.


Kanker wordt niet veroorzaakt door genen

Vele kankerorganisaties zoals de American Cancer Society, geven toe dat kanker en genen niet goed aan elkaar gelinkt kunnen worden.

Als in een familie veel mensen dezelfde soort kanker ontwikkelen dan betekent dat in het geheel niet dat er slechte genen in het spel zijn. De kans is juist erg hoog dat de hele familie hetzelfde voedsel eet. Daardoor kan een kanker getriggerd worden.

Snackfood behoort tot een ongezonde levensstijl

Bovendien weten zelfs genenonderzoekers dat de genen nooit de enige oorzaak zijn van kanker. De genen dienen getriggerd te worden om een ziekte te ontwikkelen. De genen hebben een zogenoemde aan- en uitknop. In principe zal het lichaam altijd zichzelf herstellen maar wanneer jarenlang voor de verkeerde voeding wordt gekozen, verzwakt het zelfherstellend vermogen van de genen, en worden de genen die kankertumors veroorzaken als het ware in de ´aan-stand´ gezet, terwijl ze altijd ernaar streven om in de ´uitstand´ te gaan staan.

Voeding bepaalt zo mede of het DNA gezond en beschermend is, of ziekmakend.


Zonnebrandmiddelen veroorzaken kanker

De zon is de oorzaak van kanker bij 4% van de ziektegevallen. Overmatig zonnebaden is niet de enige oorzaak. Het insmeren met allerlei cosmetische middelen tegen verbranden is eveneens een veroorzaker van kanker.

Je beschermt misschien de huid tegen acute verbranding maar je verpest je lichaam op de lange duur door deze bruiningsmiddelen omdat de huid alle chemicaliën in zonnebrandmiddelen opneemt.

Het lichaam heeft het zwaar te verduren door allerlei cosmeticaproducten. Omdat bruiningsmiddelen op de hele huid worden gesmeerd is dit één van de grootste mede-veroorzakers van kanker. Het is beter om

  • Je huid met olijfolie in te smeren,
  • Een T-shirt aan te houden op het strand of
  • Je lichaam langzaam aan de zon te laten wennen door elke dag 10-15 minuten langer in de zon te blijven.

Medicijnen kunnen kanker veroorzaken als rechtstreekse bijwerking maar ook als indirecte bijwerking doordat de darmflora verstoord wordt. 

De darmflora is het totaal aan bacteriën waaruit ons microbioom bestaat. 

Een verstoorde darmflora leidt tot mindere opname van voedingsstoffen die kanker kunnen bestrijden.


Bacteriën en virussen veroorzaken kanker

Wie last heeft van bepaalde virussen en bacteriën heeft een verhoogde kans kanker op te lopen. Er is hiermee een directe link gemaakt tussen het verminderd immuunsysteem en het oplopen van kanker. Hepatitis B en hepatitis C virussen kunnen leverkankerveroorzaken.


  1. • Het HTLV-1virus veroorzaakt lymfeklierkanker en leukemie.
  2. • Het Eppsten-Barr-virus veroorzaakt lymfeklierkanker.
  3. • Het menselijk herpesvirus HH8 triggert kaposi´s sarcoma.
  4. • Het helicobacter pylori virus kan maagkanker en lymfeklierkanker veroorzaken.
  5. • Het papillomavirus kan baarmoederhalskanker veroorzaken.

Drie van deze virussen, namelijk HPV, hepatitus B en C zijn via sexueel contact over te dragen op iemand anders. 

Een condoom dragen is daarom niet alleen goed om geen baby's te maken, en SOA´s te mijden, het helpt ook om sommige vormen van kanker te voorkomen.


Risicovergrotende factoren voor kanker

Fruitsalade is gezond

1. Roken,
2. Drinken,
3. Cosmetica, zeep,
4. Medicijnen,
5. Zonnebrandcrème,
6. Omgang met chemicaliën,
7. Milieuverontreiniging,
8. Rood vlees,
9. Te weinig vezels,
10. Te weinig fruit,
11. Te weinig groente.


Bronnen De vermijdbare oorzaken van kanker

  1. http://www.bbc.co.uk/news/health-16031149
  2. • http://www.cancer.org/cancer/cancercauses/index
  3. • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7017215
  4. • http://www.medicinenet.com/cancer_causes/page4.htm#some_viruses_and_bacteria
  5. • http://www.ad.nl/ad/nl/4560/Gezond/article/detail/3253059/2012/05/09/Stof-in-zonnebrandcreme-verhoogt-risico-op-kanker.dhtml
  6. • http://www.star-people.nl/index.php?module=news&id=5045
  7. Frans onderzoek 2014: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24574508/
  8. Japans onderzoek 2021: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33771848/
  9. Pools onderzoek 2022: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9331180/
  10. Foto's: Wikimedia commons