Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Antibacteriële planten zijn beter: de gouden jaren van farmaceutische antibiotica zijn over


Antibiotica

Antibacteriële planten zijn beter: de gouden jaren van farmaceutische antibiotica zijn over Wetenschappers noemen de jaren 50 van de 20e eeuw de piektijd van gouden jaren van antibiotica, die duurden van 1928 tot midden jaren 70. De gouden jaren zijn allang voorbij, toch houdt de medische wereld, onder invloed van farmareuzen, nog steeds vast aan antibiotica. Dat terwijl antibiotica steeds minder effectief blijken te zijn, en antibiotica telkens weer een ziekteoorzaak blijkt te zijn. Wetenschappers, voornamelijk biochemici, zien al tientallen jaren in dat elke antibioticakuur een ontsteking veroorzaakt die maanden later pas zichtbaar is.
De pijn van antibiotica is dat vele artsen en andere medici de relatie niet leggen tussen het ontstaan van ziekten, infecties, ontstekingen  en antibiotica. Dit treurig mechanisme is uitgebreid beschreven in het artikel De vicieuze cirkel van antibiotica.


Antibiotica zorgt voor mondiale last

Vlak nadat de eerste antibiotica werden geïntroduceerd, vormden pathogene bacteriën al resistentie en begon deze mondiale last allengs steeds zwaarder op de wereld te wegen. Dat is niet iets wat lichtplant heeft verzonnen. 

Dat is de algemene visie van biochemici in deze wereld. Zij vinden al sinds de jaren 80 dat het gevaar van antibiotica om ziekten te verwekken zo groot is dat we het slechts mondjesmaat, alleen bij dodelijke ziekten, moeten toedienen. 

Dat staat in schril contrast op het huidige algemene gebruik van antibiotica in de vleesindustrie, melkindustrie, bij de tandarts, in zalven en crèmes bij huidaandoeningen, bij simpel oplosbare ziekten als blaasontsteking en bij allerlei darmproblemen of ziekten van het spijsverteringsstelsel


Antibiotica In de gouden jaren kreeg iedere Amerikaanse soldaat standaard penicilline tegen geslachtsziekten, maar door dit overmatig gebruik is penicilline nu onbruikbaar, want alle bacteriën zijn er resistent tegen


Auto-immuunziekten door onnodig gebruik antibiotica

We kunnen gerust naar waarheid stellen dat het merendeel van wat we heden ten dage auto-immuunziekten noemen, in feite bijwerkingen zijn van antibiotica, verergerd door andere medicatie en wellicht vaccinatie, wat ook een levenslang blijvend probleem voor mensen kan vormen.
Dat is de meest belangrijke reden dat wetenschappers op zoek gaan naar plantaardige alternatieven van antibiotica. 

Een andere reden is dat onderzoek naar antibiotica zo duur is dat het nauwelijks meer winstgevend is voor farmaceuten om antibiotica te produceren, ondanks dat regeringen zoals die van Nederland onderzoek naar antibiotica sterk sponsoren, wat in feite een verkapte subsidie is van de farmaceutische bedrijfstak.


Antibiotica Omdat antibiotica op onschuldige huidziekten is gebruikt, is het nu een waardeloos middel


Hoe maakt de farmacie antibiotica?

De farmaceutische industrie maakt antibiotica door microben aan het werk te zetten. Zij maken dan stoffen aan die mensen als antibiotica gebruiken. De farmaceutische antibiotica is aldus afkomstig van de soortgenoten van ziekteverwekkende bacteriën.
Dat is een erg zwak punt van de farmaceutische antibiotica, en een basisreden waarom bacteriën er resistent tegen worden. Ze worden immers resistent tegen de stoffen die door hun neefjes en nichtjes zijn geproduceerd. 

Daarvoor is slechts een piepkleine genetische mutatie nodig, en die voeren gemakkelijk bacteriën uit in hun drang naar zelfhandhaving.


Waarom is plantaardige antibiotica beter dan microbiële antibiotica?

Antibacteriële planten worden vaak geprefereerd boven reguliere antibiotica om verschillende redenen. Hier zijn 10 redenen waarom dit het geval kan zijn:

  • 1. Natuurlijke oorsprong: Antibacteriële planten bevatten natuurlijke verbindingen die van nature voorkomen in de natuur. Dit kan een voorkeur genieten vanwege de veronderstelde mildere impact op het milieu en lagere kans op bijwerkingen.
  • 2. Breed spectrum: Veel antibacteriële planten hebben een breed spectrum aan antimicrobiële activiteit, wat betekent dat ze verschillende soorten bacteriën kunnen bestrijden, terwijl veel conventionele antibiotica doelgerichter zijn.
  • 3. Complexiteit van verbindingen: Planten bevatten vaak een scala aan bioactieve verbindingen die synergetisch kunnen werken om bacteriële groei te remmen. Dit kan de ontwikkeling van resistentie moeilijker maken.
  • 4. Minder resistentieontwikkeling: Doordat planten meerdere verbindingen bevatten, kan de kans op het ontwikkelen van resistentie bij bacteriën lager zijn dan bij enkele specifieke antibiotica.
  • 5. Traditioneel gebruik: Veel culturen hebben eeuwenlang antibacteriële planten gebruikt voor hun geneeskrachtige eigenschappen. Dit traditionele gebruik kan worden beschouwd als bewijs van effectiviteit en veiligheid.
  • 6. Bevordering van biodiversiteit: Het bevorderen van het gebruik van antibacteriële planten kan bijdragen aan het behoud en de bescherming van plantensoorten, wat belangrijk is voor de biodiversiteit.
  • 7. Minder bijwerkingen: Conventionele antibiotica kunnen soms ernstige bijwerkingen veroorzaken, terwijl antibacteriële planten over het algemeen als veiliger worden beschouwd met minder bijwerkingen.
  • 8. Toegankelijkheid: In sommige gebieden waar toegang tot moderne geneeskunde beperkt is, kunnen antibacteriële planten een betaalbaar en lokaal beschikbaar alternatief bieden.
  • 9. Ondersteuning van lokale gemeenschappen: Het gebruik van antibacteriële planten kan lokale gemeenschappen en traditionele geneeswijzen ondersteunen, en hun kennis van planten en geneeskunde bevorderen.
  • 10. Interactie met andere gezondheidsbevorderende stoffen: Veel antibacteriële planten bevatten ook andere voedingsstoffen en bioactieve stoffen die de algemene gezondheid kunnen bevorderen.


Fotoserie antibiotica

  • 640px-Antibiotic_sensitivity_and_resistance
  • 640px-Antibiotics_coverage_diagram
  • 640px-CommonGround_Antibiotics_Infographic_(11718166126)
  • 640px-Ginger_roots_in_a_bin
  • Resistentiemeting
  • PenicillinPSAedit
  • Bundesarchiv_Bild_183-70628-0001,_Arzneimittelwerk_Dresden,_Jugendbrigade_ Alexander_Feming
  • 640px-Panaritium_RH_(13)
  • 640px-Ointment_Sulfadiazine_antibiotic
  • Testing_Effectiveness_of_Antibiotics_(FDA_096)_(8249727951)


Antibiotica is zelden nog winstgevend

Een onderzoeksteam uit de VSA publiceerde in 2020 een uitgebreid onderzoek naar antibacteriële planten. Hieronder vallen zowel voedselplanten als geneesplanten. Men doet dit onderzoek omdat de farmaceutische oplossing tegen pathogene bacteriën, antibiotica, niet meer afdoende werkt.
Ontwikkeling nieuwe soorten antibiotica is te duur en te weinig winstgevend, zo ziet men. 

Een nieuw soort antibioticum is maar kort werkzaam, aangezien bacteriën steeds sneller resistent worden. In de natuur zijn er grote aantallen met antibacteriële planten, en een groot pluspunt van de natuur is dat de bacteriën nog nooit resistent zijn geworden tegen antibacteriële stoffen uit planten.

In hun onderzoek noteerde men de gegevens van duizenden onderzoeken naar de antibacteriële werking van planten. 

Ook ziet men dat in elk onderzoek weer onderzoek werd gedaan naar de antibacteriële werking tegen andere bacteriesoorten.

Het mooie aan dit onderzoek is dat men antibacteriële activiteit van planten uit de gehele wereld waarnam.


Lamiaceae-familie:

  1. Origanum vulgare - Wilde Marjolein (Oregano)
  2. Origanum majorana - Echte Marjolein (Marjolein)
  3. Thymus vulgaris - Tijm
  4. Thymus zygis - Rode Tijm
  5. Rosmarinus officinalis - Rozemarijn
  6. Mentha x piperita - Pepermunt
  7. Salvia officinalis - Salie
  8. Ocimum basilicum - Basilicum

Fabaceae-familie:

  1. Glycyrrhiza glabra - Zoethout
  2. Copaifera reticulata - Copaiba
  3. Acacia karroo - Karroo-acacia
  4. Albizia myriophylla - Albizia

Asteraceae-familie:

  1. Tanacetum polycephalum - Reuzenboerenwormkruid
  2. Xanthium strumarium - Late stekelnoot
  3. Echinops kebericho - Kebericho Kogeldistel
  4. Cota palaestina - Palestijnse Edelweiss
  5. Mikania glomerata - Mikania
  6. Artemisia abyssinica - Abyssinische Alsem
  7. Matricaria chamomilla - Kamille

Myrtaceae-familie:

  1. Psidium guajava - Guave
  2. Rhodomyrtus tomentosa - Rozebottelmyrte
  3. Eucalyptus camaldulensis - Rode Gomboom
  4. Eucalyptus globulus - Blauwe Gomboom
  5. Syzygium aromaticum – Kruidnagel

Anacardiaceae-familie:

  1. Anacardium occidentale - Cashew
  2. Schinus terebinthifolia - Braziliaanse Peperboom
  3. Pistacia terebinthus - Terpentijnboom
  4. Pistacia lentiscus - Mastiekboom
  5. Mangifera indica - Mango

Rubiaceae-familie:

  1. Pavetta lanceolata - Treurende Bruidsbos
  2. Cephalanthus natalensis - Struikbes
  3. Sarcocephalus latifolius - Breedbladige Sarcocephalus

Apiaceae-familie:

  1. Trachyspermum ammi - Ajowan
  2. Coriandrum sativum - Koriander
  3. Eryngium spp. - Kruisdistel
Antibiotica Kweekjes om te kijken welke bacteriën resistent zijn tegen antibiotica


Resistente bacteriën vormen een gevaar

Het ontwikkelen van een pandemie veroorzaakt door een superbacterie als gevolg van overmatig farmaceutisch antibiotica gebruik is een angstaanjagend scenario dat aandacht verdient. 

Antibiotica hebben ongetwijfeld een enorme invloed gehad op de moderne geneeskunde, ook in positieve zin. 

Echter, het ondoordacht en overmatig gebruik van antibiotica heeft geleid tot de opkomst van resistente bacteriën die zich niet langer laten beïnvloeden door deze medicijnen.


Wat zijn superbacteriën?

Deze resistente bacteriën, vaak aangeduid als "superbacteriën", hebben zich ontwikkeld als een overlevingsreactie op de voortdurende blootstelling aan antibiotica. 

Superbacteriën zijn resistent tegen een groot aantal soorten farmaceutische antibiotica, maar nooit tegen plantaardige bacteriedodende stoffen.

Door natuurlijke selectie worden de bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica bevoordeeld, waardoor ze zich vermenigvuldigen en verspreiden. 

Ze gebruiken antibiotica namelijk als voedsel, dus groeien de bacterieculturen ervan.

Dit vormt een ernstige bedreiging voor de volksgezondheid, omdat de bestaande behandelingsmogelijkheden steeds beperkter worden.


Potentiële pandemie door superbacterie

Als een dergelijke resistente superbacterie zich ongecontroleerd verspreidt en zich over grenzen en continenten verspreidt, kan dit leiden tot een wereldwijde pandemie. 

Het vermogen van deze bacteriën om zich snel te verplaatsen en infecties te veroorzaken die moeilijk te behandelen zijn, kan leiden tot verhoogde sterftecijfers en een overbelasting van de gezondheidszorgsystemen wereldwijd.


Hoe voorkomen we een pandemie van superbacteriën?

Het voorkomen van een dergelijk scenario vereist dringende en gecoördineerde inspanningen op verschillende niveaus. Het verminderen van onnodig gebruik van antibiotica in zowel menselijke geneeskunde als de veeteelt is van cruciaal belang. Daarnaast is het ontwikkelen van nieuwe plantaardige antibiotica, het bevorderen van hygiënische praktijken en het stimuleren van verder onderzoek naar alternatieve methoden om infecties te behandelen essentieel om de opkomst van resistente bacteriën te beheersen.
Alleen door internationale samenwerking, bewustwording en gecoördineerde inspanningen kunnen we de dreiging van een pandemie veroorzaakt door resistente superbacteriën verminderen en de gezondheid en veiligheid van de wereldbevolking beschermen.


Plantaardige alkaloïden tegen bacteriën

Een team van Chinese wetenschappers ziet in 2021 dat hoewel farmaceutische antibiotica in eerste aanzet iets sterker werkt dan plantaardige antibiotica, er vanwege het resistentie argument toch grote noodzaak is om anti bacteriële werkingen van planten in kaart te brengen. 

De Chinezen melden dat vooral plantaardige alkaloïden goed werken tegen verschillende soorten bacteriën. De Chinezen zien dat vooral de volgende planten over alkaloïden met antibacteriële werking beschikken:



Gember als antibacterieel voedsel

Zingiber officinale Gember werkt als antibioticum en resistentie is nog nooit opgetreden

De bekendste uit dit rijtje is Gember, en dat vind je misschien goed om te weten. Gember kunnen we eenvoudig integreren in ons dagelijks menu als theekruid of als manier om elk gerecht wat pittiger te maken. Doe ook eens gember in de soep. Zo zorg je ervoor dat je bacteriehuishouding, dus je darmflora en microbioom veel veerkracht krijgt en loop je minder snel een bacteriële aandoening op.
Gember werkt ook voorkomend en genezend bij een besmetting van de schimmel Candida albicans.


Bronnen bij artikel antibacterieel gebruik antibiotica

  • Hoogtijdagen antibiotica: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31733401/
  • Resistentie bacteriën: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32201008/
  • Chinees onderzoek 2021: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8003525/