Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Gezonde voordelen van peterselie

 

BotanischeLatijnse naam peterselie: Petroselinum crispum
Petroselinum crispum

Krulpeterselie en bladpeterselie hebben dezelfde botanische naam. Het zijn varianten van dezelfde soort. Peterselie is een gezond kruid. Eigenlijk is het vroeger altijd een groente geweest, vooral bladpeterselie. In oudere recepten zien je dat peterselie gewoon op de markt als groente werd verkocht. Er zitten relatief veel voedingsstoffen in de bladeren. Peterselie kennen we vooral als voedsel, maar de peterseliezaadolie wordt bijvoorbeeld ook gebruikt voor het maken van geurige eau de cologne of parfums. 

In sommige zepen en crèmes wordt peterseliezaadolie gedaan.


Traditionele medicinale toepassingen van peterselie

Peterselie is in Marokko een volksmiddel tegen hoge bloeddruk, diabetes, hartziekten en nierziekten. Over heel de wereld is peterselie geïntroduceerd en een folkloristisch medicijn geworden. Het is vooral een maagversterkend middel, een abortusopwekkend middel en een middel tegen hoge bloeddruk en anemie

Verder worden lumbago, eczeem, artrosepijn in de knie, impotentie en neusbloedingen ermee behandeld.

Iraanse onderzoekers melden de volgende volksgeneeskundige toepassingen van peterselie:

 

  1. Carminatief, tegen flatulentie
  2. Maagversterkend,
  3. Diuretisch ofwel het behoort tot de vochtafdrijvende kruiden,
  4. Antiseptisch voor de urinewegen, tegen overgroei van bacteriën of bacterie-infecties,
  5. Tegen blaasstenen of nierstenen,
  6. Ontstekingsremmend bij baarmoederproblemen zoals geen menstruatie of onregelmatige menstruatie, aandoeningen in het maagdarmsysteem, 
  7. Hoge bloeddruk, 
  8. Hartziekten, 
  9. Urinewegziekten, 
  10. Oorontsteking, 
  11. Diabetes en 
  12. Verschillende huidziekten.

 

In Spanje wordt de de peterselie ingezet bij een groot aantal aandoeningen: Prostatitis, diabetes, halitose, abortus, anemie , hypertensie, hyperurikemie (te vaak aandrang om te plassen), constipatie, pijn en kaalheid.

Inhoudsstoffen peterselie

In Peterselie zit relatief veel ijzer en vitamine C. Het bevat ook carotenoïden, flavonoïden, coumarinen, apiol, verschillende terpenoïde componenten, fenylpropanoïden, fathaliden, furanocoumarinen zoals bergapten en tocoferol. 

Op het gebied van flavonoïden zijn apigenine, apiine en 6"-Acetylapiine het belangrijkste, wat de medicinale werking betreft. 

De essentiële oliën myristicine en apiol zijn in hun categorie de meest werkende stoffen.


Petroselinum crispum Krulpeterselie met een paar muntplantjes

Peterselie tegen depressie

Wetenschappers uit Finland, Marokko en Palestina schrijven letterlijk in een gezamenlijk studie:

 

Psychotropic drugs of a chemical nature have demonstrated several side effects that elevated the impact of those illnesses.

 

Vertaald:

 

Psychotrope geneesmiddelen van chemische aard hebben verschillende bijwerkingen aangetoond die de impact van die ziekten hebben verhoogd.

 

Dat is voor onderzoekers genoeg reden om op zoek te gaan naar plantaardige geneesmiddelen. 

Deze hebben altijd niet of nauwelijks bijwerkingen. De onderzoekers zien in hun studie in 2009 dat een extract op basis van peterselie een stuk sterker werkt tegen depressie dan bromazepan of paroxetine. 

Die laatste twee zijn medicijnen met ernstige bijwerkingen voor de meeste mensen.

 

Medicinale werkingen peterselie

Peterselie is een van de kruiden die erg intensief is onderzocht door wetenschappers overal ter wereld. 

Elk onderzoek biedt informatie over een ander aspect van een geneesplant. Van peterselie zijn de volgende medicinale werkingen vastgesteld:

 

  1. Antimicrobieel,
  2. Anti-anemie,
  3. Barmoederversterkend
  4. Bloedverdunnend,
  5. Bloedsuikerspiegelregulerend,
  6. Lever versterken,
  7. Bloeddrukregulerend,
  8. Vochtafdrijvend,
  9. Antioxiant tegen oxidatieve stress
  10. Hormnoonregulerend
  11. Pijnstillend,
  12. Remt kanker,
  13. Krampopheffend,


Hoe verdwijnt de knoflookgeur?

Behalve medicinale werkingen zin er ook praktische werkingen van planten. Als je iets met knoflook hebt gegeten, klagen mensen wel eens over de knoflookgeur. 

Deze geur wordt via de longen uitgeblazen. De stoffen in knoflook worden door het slijmvlies van de maag opgenomen 

Dit maagslijmvlies staat in contact met het longslijmvlies. De stoffen die goed zijn voor de longen worden zo van de maag via maagslijmvlies en longslijmvlies, naar de longen gebracht.

Datzelfde gebeurt met stoffen in peterselie. Sommige stoffen in peterselie zijn goed voor de longen. Deze komen via het maagslijmvlies het longslijmvlies binnen. 

 

De stoffen die uit knoflook komen worden dan weggeduwd door de nieuwe aangekomen stoffen uit peterselie. Zo verdwijnt de knoflookgeur weer.


Spiritualiteit en wetenschap

Peterselie werkt tegen verschillende soorten kanker, vooral hormoongerelateerde kankers zoals borstkanker en prostaatkanker. 

Dat feit is wetenschappelijk bewezen. Een spirituele invalshoek hierbij is dat peterselie ook in Nederland spontaan kan opkomen in een tuin. Het is dan zo dat het relatief vaker opkomt bij mensen die gediagnosticeerd zijn met borstkanker.  

Schrijver van dit artikel was eens op bezoek bij een vrouw met borstkanker en peterselie groeide tussen de terrastegels tegen het huis aan. 

Dat is een sterk teken dat iemand in dat huis peterselie nodig heeft als medicijn. Zo schrijft het boek der natuur ons soms medicijnen voor.

Deze spirituele visie is nog niet bevestigd door de wetenschap. Het is een oude Europese wijsheid waarin verteld wordt dat de kosmos alle planten op de juiste plaats rangschikt.

De mens ziet planten soms als onkruid, maar door de liefdevolle vergevingsgezindheid komt het plantje snel weer terug op zijn goede plek.


Petroselinum crispum Bladpeterselie


Culinaire tips peterselie

  1. Gebruik eens bladpeterselie als groente voor een stamppot met aardappels. Als je in plaats van alleen aardappels ook wat knolselderij, een pastinaak en een gele wortel gebruikt wordt het helemaal een mooie groentestamppot. Met hondsdraf, ui en tijm kun je het een nog lekkerder smaak geven.
  2. Bladpeterselie kun je door een smoothie doen waar bijvoorbeeld ook avocado, rozemarijn en appel door zit.
  3. Maak eens pannenkoeken met bladpeterselie of krulpeterselie erdoor.
  4. Peterselie is een ideaal kruid om door een salade te doen.
  5. Peterselie kun je in een gerecht gebruiken nadat je een gerecht met knoflook hebt gehad. De peterselie zorgt er dan voor dat de knoflookhuim uit de longen weg gaat.
  6. Peterselie past prima in een kruidenboter.
  7. Knip eens wat bladpeterselie over een boterham waar roomboter op zit om er daarna pas iets van kaas over te doen.
  8. Knip peterselie over een boterham met pindakaas of tahin, wat eigenlijk een pasta van sesamzaad is. Een andere notenpasta zoals pompenpittenpasta mag natuurlijk ook.
  9. Peterselie is heerlijk door een aardappelsalade.
  10. Maak eens een kruidige peterseliesoep van bladpeterselie. Doe er dan ook een aardappel, koolrabi en wat room door.
  11. Krulpeterselie is heerlijk bij tomatensoep.
  12. Chef-koks serveren soms gefrituurde krulpeterselie. Als je een hete olie in de frituurpan hebt kun je dat ook maken. Zorg ervoor dat je de peterselie slechts 25 tot 60 seconden frituurt, afhankelijk van de temperatuur van de olie. Wel is het zo dat hierdoor de geneeskracht iets afneemt.


Diaserie peterselie

  • 640px-Parsley
  • 640px-Parsley_3
  • 640px-Parsley_Curled
  • 640px-Parsley_green
  • Petroselinum_crispum_1
  • Petroselinum_crispum_003
  • Petersilie
  • Petroselinum_sativum_1
  • Petroselinum_crispum_leaves
  • 640px-Parsley_plant_in_a_pot_05
  • 640px-Petroselinum_crispum_-_Köhler–s_Medizinal-Pflanzen-103
  • Salsinha_(Petroselinum_crispum)

Bronnen bij het artikel over peterselie

 

  • Foto's: Wikimedia Commons, Publiek Domein
  • Veel informatie komt uit interviews
  • Wetenschappelijke informatie is afkomstig uit onderstaande downloadbare onderzoeken:
  • 1
  • 2
  • 3