Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Postelein, een Vet goed medicijn

Postelein is de groente die het meeste omega 3 bevat

Latijnse naam: Portulaca oleracea 

Portulaca oleracea

Postelein wordt ook wel zomerpostelein, en dat is een andere groente dan winterpostelein. Zomerpostelein is een groente die op vele plekken ter wereld in het wild groeit. Daarnaast worden er meer dan 40 soorten postelein gekweekt als culinaire groente. Van oorsprong groeit zomerpostelein in het gebied dat zich uitstrekt van Noord-Afrika naar het Midden-Oosten en via het Indiase continent loopt tot aan Maleisië, Nieuw-Guinea en Australië. Inmiddels is postelein in de hele wereld genaturaliseerd, ook in de drie Amerika´s. Het wordt wereldwijd gegeten. Wat weinig mensen weten is dat zomerpostelein een geneeskrachtige werking heeft bij hart- en vaatziekten, maagdarmontsteking en diarree. 

Postelein is een medicijn in de fytotherapie, de door wetenschap ondersteunde plantengeneeskunde.


Voedingswaarde postelein

In een ons zomerpostelein zit maar liefst 80% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) aan vitamine E. 

De overige percentages per 100 gram voor vitaminen en mineralen in zomerpostelein lijken niet echt spectaculair, hoewel vitamine C 25% van de ADH bevat, magnesium 19% van de ADH kent, ijzer 15% en mangaan 14% van de ADH levert.

De echte voedingswaarde komt van de omega 3 vetten die er in dit plantje aanwezig zijn. Samen met boerenkool behoort postelein tot de topleveranciers onder de groenten voor wat betreft omega 3. Dat maakt deze groente vet goed. 


Traditioneel gebruik postelein

Zomerpostelein

Postelein is in de Arabische en Chinese geneeskunde al duizenden jaren een geneesplant bij kanker. In China wordt het traditioneel een ''groente voor een lang leven'' genoemd.

Plinius de oudere beval zelfs aan om postelein als amulet om de hals te dragen zodat het kwaad oftewel ziekten zou weren.

Theophrastus (371-289 voor Christus), die studeerde aan de school van Plato en later de opvolger van Aristoteles werd, raadde eveneens het gebruik van postelein aan als culinaire geneesplant om in potten rond het huis te kweken.


Modern onderzoek staaft kankerwerende werking

Het feit dat zomerpostelein genezend werkt bij kanker wordt door hedendaags onderzoek ondersteund. Daar moet wel bij worden gezegd dat de meeste wetenschappers het volgende feit negeren: omega 3 is een stof die kanker tegengaat, geneest en voorkomt.

Dat klinkt misschien hoogdravend maar de wetenschappelijke bewijzen zijn in grote getale aangedragen door Otto Warburg, een Nobelprijswinnaar en Brian Peskin, respectievelijk een arts en onderzoeker. Peskin schreef het boek ´Het verzwegen verhaal over kanker´ waar hij bewijzen aandraagt dat plantaardige basis omega 3 en basis omega 6 (niet afkomstig uit visolie!) belangrijke middelen zijn om kanker te voorkomen en genezen.

Verder wordt in de traditionele volksgeneeskunde postelein gebruikt als een middel bij ringworm insectenbeten of slangenbeten, zweren, bijensteken, bacillaire dysenterie, diarree, aambeien, bloedingen na een miskraam en darmbloedingen.


Postelein tegen bisfenol A

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat postelein bisfenol A uit het lichaam elimineert. 

Deze stof komt uit plastic verpakt voedsel en de mens krijgt het giftige bisfenol A voornamelijk binnen door de witte bekleding van blikken. 

Dat is één van de redenen dat blikwaar als giftig gevaar wordt betiteld.


Naamgeving postelein

Postelein

In het Latijn wordt postelein of zomerpostelein Portulaca oleracea genoemd. Portulaca betekent letterlijk ´melkdrager´. Dat verwijst waarschijnlijk naar het sap wat ongeveer dezelfde vetheid als melk heeft. Oleracea betekent potkruid. 

Plinius de oudere is de naamgever van deze plant; hij propageerde het gebruik van deze medicinale groente.

De reden dat het woord zomerpostelein wordt gebruikt is omdat er ook een winterpostelein bestaat, naar dat is een andere plant met andere voedingswaarde en medicinale kwaliteiten.


Werkzame stoffen postelein

Van postelein wordt voor fytotherapeutische doeleinden het hele bovengronds groeiende plantje gebruikt. 

Hierin zitten de volgende werkzame stoffen: alfalinoleenzuur of omega 3. Zomerpostelein behoort tot de groenten met de meeste omega 3.

Het is gezonder dan visolie, maar dat is niet moeilijk want in visoliesupplement zit een gedegenereerde vorm van omega 3. Natuurlijke omega 3 uit noten, postelein of koolsoorten is altijd gezonder dan visolie. 

Verder bevat postelein slijmstoffen, vitamine C, carotenoïden, vitamine B, ijzer, calcium en de aminozuren cysteïne, glutaminezuur en glycine.


Medicinale werkingen

Er is een reeks aan medicinale werkingen van zomerpostelein. Dat komt omdat er veel onderzoek is gedaan naar deze plant. Een Chinees onderzoeksteam alle wetenschappelijk bewezen medicinale werkingen op een rij en kwam tot een fytochemisch en farmacologisch profiel van zomerpostelein. 

Het heeft onder andere de volgende medicinale activiteiten.


  1. Neuroprotectief,
  2. Antimicrobieel,
  3. Antidiabetisch, tegen diabetes,
  4. Antioxidant
  5. Ontstekingsremmend,
  6. Tegen zweren
  7. Antikankeractiviteit

.
Beschermen voor de neuronen

Neuronen zijn hersencellen. Onderzoek meldt dat zomerpostelein wel eens een goed middel voor alzheimer – en parkinsonpatiënten kan zijn. Het kan op een paar manieren de neuronen beschermen in werking.


  1. Het zorgt ervoor dat er minder oxidatiestress komt doordat het vrije radicalen vangt.
  2. Het zorgt voor hogere dopamineniveaus
  3. Het ondersteunt de normale werking van het striatum, een hersengebied waar onder andere beslissingen worden gemaakt.
  4. Het stimuleert de aanmaak van het enzym acetylcholinesterase, en alzheimer wordt geassocieerd met een tekort aan choline.


Zomerpostelein tegen diabetes

Wetenschappers zien in zomerpostelein een goed extra hulpmiddel tegen diabetes

Het zorgt ervoor dat de lichaamscellen weer insuline opnemen. Het gaat aldus insulineresistentie tegen. Een extra voordeel is dat zomerpostelein een positieve invloed heeft op het lichaamsgewicht, doordat het vetmetabolisme wordt gestimuleerd door deze medicinale groente.

Uit standaard onderzoeken blijkt dat de medicinale werkingen tegen diabetes van zomerpostelein zeer vergelijkbaar is met farmaceutische medicijnen.


Zomerpostelein tegen kanker

Postelein

Portulaca oleracea heeft een goede antioxidantwerking waardoor het tegen ontstekingen op celniveau werkt. Dat is een van de redenen dat het een antikankerwerking heeft. In deze groente zitten stoffen die giftig zijn voor kankercellen, zoals voor leverkanker, waardoor de  tumor verdwjnt. De onderzoekers noemen hier niet de omega 3 werking die tegen kanker werkt. Ze zien dat de flavonoïden portulacerebroside en portulacanones B bewijzen over antitumorwerking te beschikken.


Zomerpostelein, goed voor het hart

Zomerpostelein werkt goed ter preventie van hart- en vaatziekten. 

Dat komt voornamelijk door de omega 3 vetten die erin zitten. Deze groente heeft daarmee dezelfde medicinale werking als lijnzaadolie, wat ook aanbevolen wordt voor hartpatiënten.


Zomerpostelein voor het immuunsysteem

Omega 3 is goed voor een gezond immuunsysteem. Vitamine C is dat eveneens, en deze stoffen zitten beide in ruime mate in zomerpostelein.

Carotenoïden, die in het lichaam worden omgezet in vitamine A vormen een sterke antioxidantwerking. Het helpt vrije radicalen te elimineren. Wanneer de vrije radicalen ongestoord hun gang kunnen gaan kunnen ze voor allerlei ontstekingsziekten zorgen door infecties op celniveau te triggeren.

Potentiële ziekten die vrije radicalen veroorzaken zijn onder andere: zoals diabetes mellitus, de ziekte van Alzheimer, obesitas en kanker. 

In de fytotherapie wordt het regelmatig eten van zomerpostelein aangeraden om de volgende redenen:



Zomerpostelein, goed voor de lever

De aminozuren cysteïne, glutaminezuur en glycine bevatten samen de bouwstenen van glutathion, de belangrijkste lichaamseigen antioxidant die er bestaat. 

Alle lichaamscellen beschikken over glutathion maar de lever heeft er relatief meer van; het kan glutathion aanmaken uit bouwstoffen. 

Deze aminozuren werken mee aan een goed werkend immuunsysteem en zijn speciaal van belang voor het gezond functioneren van de lever.
Andere onderzoekers zien ook dat de lever meer enzymen kan aanmaken als zomerpostelein wordt gegeten. De enzymaanmaak is een biomarker van hoe sterk de lever werkt. 

Het blijkt dat stoffen zomerpostelein de leverwerking beter maakt. 

Hierdoor wordt zowel de spijsvertering als het immuunsysteem beter, want in deze beide lichaamsprocessen speelt de lever een belangrijke rol.


Zomerpostelein, goed voor maag en darmen

In zomerpostelein zitten veel slijmstoffen. Deze zorgen ervoor dat de maag- en darmslijmvliezen verzacht worden. 

Deze medicinale eigenschap is voor fytotherapeuten aanleiding om het voor te schrijven bij:


  • Pyrosis of brandend maagzuur,
  • Gastritis of maagwandontsteking,
  • Maagzweer,
  • Enteritis of darmontsteking,
  • Diarree.


Dosis en veiligheid postelein

Portuaca oleracea wordt ook als potplant aanbevolen vanwege zijn vrolijke bloemen

Om optimaal gebruik te maken van de geneeskracht van zomerpostelein moet je het of rauw eten of versnipperd op het laatst door de stamppotmaaltijd, soep of andere groentegerechten mengen. Als je een rijstmaaltijd eet zou je het versnipperd blad door de rijst kunnen doen als deze gekookt en afgegoten is.

Gebruik uiteraard altijd zilvervliesrijst en nooit witte rijst. Zomerpostelein is een fytotherapeutisch medicijn maar je kan er nauwelijks bijwerkingen van krijgen. 

Het is namelijk ook gewoon een groente. Zomerpostelein is niet het hele jaar door verkrijgbaar. 

Soms is er alleen winterpostelein en deze soort bevat net zo veel vitamine C als zomerpostelein maar minder omega 3 vetten.

Wie winterpostelein wilt gebruiken als medicijn kan het aanvullen met een eetlepel hennepolie, lijnzaadolie of walnootolie om aan voldoende omega 3 vetten te komen.


Bezoek een arts of fytotherapeut

Een groot deel van de informatie over de in dit artikel genoemde geneesplant komt uit het boek Groot Handboek Geneeskrachtige Planten van Geert Verhelst. Dat is een handboek in de fytotherapie. Het is echter niet geschikt om aan zelf-genezing te doen.

Wie ergens last van heeft dient een arts of fytotherapeut op te zoeken voor een goede diagnose en keuze voor de beste middelen, afgestemd op jouw persoonlijke situatie. De kennis en wetenschap die hier genoemd staan is van puur informatieve aard.


Bronnen artikel zomerpostelein of Portulaca oleracea

  1. Boek: Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, Geert Verhelst
  2. Foto´s: Wikimedia commons
  3. Etymologie: http://jan.ucc.nau.edu/~plants-c/bio414/species pages/Portulaca oleracea.htm
  4. http://en.wikipedia.org/wiki/Portulaca_oleracea
  5. Fytochemisch en farmacologisch profiel: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4321094/