Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Bittere mensen eten suiker

Bitter in de mond maakt het hart gezond

Niet geraffineerde suiker is gezond. Suikerriet wordt in tropische landen geperst op straat tot een donkerbruin sap en dat zit vol mineralen en vitaminen, die nodig zijn om de koolhydraten te verteren. In Colombia perst men door het rietsuikersap een limoentje om het extra gezond te maken. Dat is puur voedsel met medicinale kwaliteiten. De voedingsindustrie maakt van suiker echter een ziekmakend product door er voedingsstoffen aan te onttrekken.

Waarom is witte suiker ongezond, en bijvoorbeeld fructose of vruchtensuiker als het in fruit zit, wel gezond? Omdat bij de vertering van suiker mineralen nodig zijn, plus vitaminen, en een aantal micronutriënten.


Voedingsstoffen maken het verschil

Voedingsstoffen zitten in voldoende mate in het fruit zelf, maar witte suiker is geheel ontdaan van mineralen en andere voedingsstoffen. Daarom worden er bij het eten van witte suiker mineralen vanuit het bloed genomen, om de suiker te verteren, of wordt, bij gebrek aan benodigde voedingsstoffen, de witte suiker omgezet in glycogeen en uiteindelijk lichaamsvet.


Suikerrietsap is gezond

Witte suiker wordt gemaakt van suikerrietsap, en dat is niet ongezond als je het in normale hoeveelheden inneemt. Er moet natuurlijk altijd een balans zijn. Het is nooit goed om van één product teveel in te nemen, maar stel dat je dat wel zou doen, dan zou je van een volwaardige groente als aardappelen jarenlang kunnen leven, maar van witte suiker, of een ander sterk geraffineerd, en dus van voedingsstoffen ontdaan product als bloem, snel ziek worden, en sterven.

Dit is ingedroogd rietsuikersap. Dit wordt wit gemaakt door de mineralen en vitaminen eruit te halen, en het daarna te bleken. Dat wordt de witte suiker genoend.


Bittere mensen eten suiker

Hoe bitterder de mens is geworden door slechte levenservaringen, hoe groter de kans op suikerverslaving, en de ziekten die daaraan verbonden zijn.

We kennen allemaal de term suikerziekte voor diabetes. Iedereen die met diabetes type 2 is gediagnosticeerd heeft een emotioneel gemis. Er is iets gebeurd in het verleden in relatie tot mensen die dichtbij je stonden, zoals familieleden, en je houdt de nare, negatieve energie van dit gedachtepatroon vast.

Geliefden kunnen zijn overleden op een vervelende manier. Soms willen de kinderen geen contact meer, soms  is de relatie op een vervelende manier stukgelopen, maar altijd is er sprake van gemis aan zoetheid in het leven.


Emotie-eten

Dit gemis zorgt voor compensatiedrang door het emotie-eten van suiker. Dat is dus een geestelijke oorzaak van ziek zijn. In dat geval eet je niet om te voeden maar om een gemis op te vullen. Je bent dan letterlijk je lichaam niet aan het voeden maar aan het vullen.


De oorzaken van ziekten

Wees er ook van bewust dat elke lichamelijke ziekte een oorzakelijke component op het geestelijke vlak heeft. Bij kanker zijn conflicten vaak de oorzaak, maar bij suikerziekte is bittere ervaring, vaak een lang slepende situatie, de oorzaak, letterlijk mist men het zoete gevoel van het leven wat ooit zo gewaardeerd werd.

Er zijn veel methoden om diabetes om te keren, maar een hele mooie is Voeden in Geestesvolheid. Omdat een voorbeeld meer kan zeggen dan 1000 woorden kun je nu een oefening doen, om je te leren Voeden in Geestesvolheid.


Depressie en suiker

Mensen die depressief zijn, kunnen we bittere mensen noemen. In vrijwel alle gevallen eten deze mensen relatief veel suikerproducten, wat het probleem alleen aar verergert.

Mensen die lijden aan een depressie pogen vaak letterlijk om hun bitterheid te verhelpen met zoete vulling. Dat terwijl ze de zoetheid in het leven missen, ze missen vriendschap, erkenning, liefde, of een goede buur of vriend die luistert en in vertrouwen genomen kan worden.

Het is dus zaak om de zoetheid die in het leven wordt gemist op te zoeken, en daar zijn talloze manieren voor. De belangrijkste manier is nieuwe sociale contacten opdoen, dus iets nieuws beginnen, een cursus beginnen kan al een manier zijn om de problemen bij de wortel aan te pakken, omdat je dan nieuwe medecursisten ontmoet.


Psychische en lichamelijke gezondheid zijn met elkaar verbonden


Leven is veranderen

In het leven stroomt alles. Wij zijn rivieren. Als je een depressie hebt, dan zit je vast in patronen, en stroomt je leven niet als een rivier.  Je loopt vast en daardoor stromen de negatieve emoties over.


Wetenschap, depressie en voeding

Ook wetenschappers zien dat goede voeding depressie kan tegengaan, en verkeerde voeding depressie kan veroorzaken of verergeren.

Het wordt nog niet of te weinig in de praktijk gebruikt, maar in de wetenschap is men op de hoogte van de relatie tussen depressie en industrievoeding, die in onderstaand citaat ''bewerkte voedingsmiddelen'' wordt genoemd.


Een wetenschappelijk onderzoek naar voedingsgewoonten en depressie stelt:

Advice should be given to people regarding health-promoting diets such as increasing the intake of vegetables, fruits, fish, nuts, legumes, olive oil and excluding or severely restricting the intake of processed foods such as sausages, juices, soft drinks, and sweets to  prevent depression.


Vertaald is dit:

Er moet advies worden gegeven aan mensen met betrekking tot gezondheidsbevorderende diëten, zoals het verhogen van de inname van groenten, fruit, vis, noten, peulvruchten, olijfolie en het uitsluiten of ernstig beperken van de inname van bewerkte voedingsmiddelen zoals worsten, sappen, frisdranken en snoep om depressie  te voorkomen


De zin is enigszins verwarrend, want er wordt bijvoorbeeld olijfolie aangeraden, maar er wordt niet duidelijk gezegd dat transvetolie juist depressieveroorzakend zijn, maar de kern is duidelijk. Overigens is vis vandaag de dag ook niet meer gezond, en bevat het te veel slechte stoffen door vervuiling, en omdat de meeste vis is gekweekt, waardoor vissen allerlei medicijnen in hun lijf hebben.

Vis mag spiritueel gezien nog wel gegeten worden, maar vlees niet, volgens dit onderzoek, en op zich is dat juist, Toch is het aan te raden voor spirituele mensen om uiteindelijk ook te stoppen met het eten van zowel vlees als vis.Magnesium

Mensen met depressie hebben vrijwel altijd een magnesiumtekort. Dat kun je tegengaan met het eten van voeding waar relatief veel magnesium in zit. In principe zijn dat alle noten, maar het meeste magnesium zit in:

  1. Pompoenpitten
  2. Cashewnoten
  3. Zonnebloempitten
  4. Sesamzaad
  5. Amandelen
  6. Paranoten
  7. Pistachenoten
  8. Pijnboompitten


Magnesium en het madeliefje

In het blad van madeliefjes zit extra veel magnesium. Dit blad is eetbaar, en een wilde, medicinale groente. Nu is het zo dat in Nederland je vrijwel altijd ziet dat er veel madeliefjes groeien rondom een gebouw waar mensen voor depressiviteit behandeld worden, zoals een psychiatrisch instituut. Daar in de buurt groeit vaak magnesium in overvloed.

Feitelijk is dat de kosmos die tegen de mens zegt: jij hebt deze plant nodig om weer beter te worden. En wetenschappelijk gezien is het zo dat mensen minder gevoelens van depressiviteit beleven als ze meer producten met magnesium innemen.

Dat is een spirituele kijk op het leven. Eigenlijk is het zo dat de meest bruikbare planten voor mensen altijd rondom hun eigen huis groeien. De kosmos wil de mens in harmonie met zijn omgeving brengen, alleen wij mensen zien het niet altijd, we denken hé, bah, daar staat alweer onkruid. Toch zal de kosmos de beste planten voor ieder mens blijven aanbieden.


Noten en zaden als vleesvervangers

Overigens zijn alle noten en zaden prima vervangers van vlees, en zijn ze in feite betere bronnen van gezonde omega 3 en 6 vetten, en proteïnen, dan vlees en vis.

 

Verder lezen:

Artikel 5 Vol zijn en toch dooreten 

Meditatie 3 Stoppen met suiker 

Artikel 7 De geneeskracht van vriendschap met dieren