Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De ongekende geneeskracht van Cnestis ferruginea


Latijnse naam: Cnestis ferruginea

Cnestis ferruginea Foto Marcel Schmidt

Deze Afrikaanse struik is lid van de botanische familie Connaraceae. In Ghana is de naam Apoosen. Cnestis ferruginea is een sierplant die veel medicinaal wordt gebruikt onder verschillende lokale namen, zoals: "wonsien blakassa" door het Baule-volk van Ivoorkust, "otito" door de Hausa-stam in Noord-Nigeria, "amunkita" door de Igbo-stam in Zuidoost-Nigeria, "Akara oje" en "Bonyin bonyin" door de Yoruba-stam in Zuidwest-Nigeria.
De schors levert een rode kleurstof op die wordt gebruikt voor het verven van kleding en de stengels worden gebruikt om strikken te maken.


Traditioneel gebruik in Ghana

Het boomblad dient als traditioneel medicinaal middel bij dysenterie, bronchitis, oogproblemen, conjunctivitis, sinusitis (verkoudheid), gonorroe, syfilis, pijnlijke ogen, oogpupilontsteking, trachoom en oogbindvliesontsteking. 

De bladerrijke twijgen zijn een anti-koortsmiddel. De bladeren en steeltjes worden gebruikt bij hoest en anemie.
De wortel is een middel bij hoest, hoofdpijn en mentale problemen

Verder wordt het als abortuskruid gebruikt. Het fruit verfrist de mond en wordt gebruikt om de orale mondhygiëne te optimaliseren.

Cnestis ferruginea Geografische verspreiding Cnestis ferruginea


Nog veel meer toepassingen Cnestis ferruginea

In verschillende gebieden is een ander gebruik gemeld Toch hebben de meeste toepassingen te maken met bacteriële overgroei waardoor een infectie ontstaat.  

Meer specifiek zijn de traditionele werkingenL

  • Constipatie (blad of wortel),
  • Dysenterie en gonorroe (blad), pijn en ontsteking (poederschors),
  • Hoofdpijn (wortelschorspasta),
  • Bronchitis (bladafkooksel),
  • Oogproblemen (bladsap),
  • Dysmenorroe (blad of wortel),
  • Migraine en sinusitis (wortelsap of -poeder),
  • Kiespijn (wortel),
  • Conjunctivitis (vruchtensap),
  • Abortus, seksuele disfunctie en ovariële problemen (wortelafkooksel),

Reuma, beroerte en syfilis worden ook met deze plant behandeld. 

Het extract van de vrucht wordt gebruikt om keelpijn als een tonicum te behandelen, door gemalen fruit te mengen met rum of palmwijn, een zoet gefermenteerd alcoholisch sap verkregen uit palmbomen die als een gewone drank worden gebruikt, en topisch toegepast voor de behandeling van slangenbeet in Nigeria en Ghana.

In Ivoorkust worden de wortels en bladeren gebruikt bij de behandeling van dysmenorroe, terwijl in Nigeria de bladeren worden gebruikt als laxeermiddel.

Cnestis ferruginea Kleine boom Cnestis ferruginea, foto www.westafricanplants.senckenberg.de


Wetenschappelijk bewezenwerking tegen diabetes

Onderzoek naar het gebruik van Cnestis ferruginea tegen diabetes laat zien dat de plant een bloedsuikerspiegelnivellerende werking heeft.

Ook andere medische parameters die de mate van diabetes in kaart brengen worden verbeterd. Diabetes gaat vrijwel altijd gepaard met nierschade en leverschade. 

Uit het onderzoek blijkt dat de geneesplant deze orgaanschade verkleint.

Er rezen wel vragen bij de onderzoekers, want men had gedacht dat het verlies van gewicht in organen, dat met diabetes in verband staat, ook opgelost zou worden door deze plant maar dat bleek niet het geval.
Het is overigens voor wetenschappers nog altijd niet helemaal duidelijk waarom sommige mensen afvallen als ze diabetes hebben en andere mensen juist een forse toename van lichaamsgewicht laten zien.

Cnestis ferruginea Vrucht Cnestis ferruginea, foto www.westafricanplants.senckenberg.de


Antibacteriële werkingen van Cnestis ferruginea

Een internationaal onderzoeksteam met wetenschappers uit België, Maleisië, Macau, Ivoorkust en China publiceerde in 2019 een studie waaruit blijkt dat een extract van deze medicinale plant werkt tegen bacteriën.

Men concludeert hieruit dat de traditionele werkingen tegen tal van ziekten die met bacteriën te maken hebben zoals infecties, wordt onderschreven.
De werkzame stoffen die men tegenkwam in de plant waren vooral koffiezuurmethylester en hydroquinone.


Cnestis ferruginea werkt lever- en nierbeschermend

In de alinea hiervoor zagen we al dat Cnestis ferruginea een goede werking heeft voor de lever en nieren.

Uit dit onderzoek blijkt dat de plant daadwerkelijk een leverbeschermende en nierbeschermende werking heeft. Deze werking wordt toegeschreven aan de bioactieve stoffen zoals polyfenolen die vrije radicalen elimineren.
De lever wordt door de plant gestimuleerd om het lichaamseigen antioxidant enzym superoxidedismutase aan te maken, wat een van de meest actieve antioxidanten is op het gebied van het elimineren van vrije radicalen.

Cnestis ferruginea Vrucht, foto www.westafricanplants.senckenberg.de


Cnestis ferruginea tegen Alzheimer

Sinds ongeveer 2010 is een groeiende groep wetenschappers er zich van bewust dat Alzheimer eigenlijk een soort diabetes van het brein is, hersendiabetes.

Het mag dan ook niet verwonderlijk heten dat geneesplanten die goed zijn bij diabetes ook goed zijn tegen Alzheimer.
In 2012 werd een onderzoek gepresenteerd waaruit blijkt dat extracten van Cnestis ferruginea goed werken tegen Alzheimer, maar in dit onderzoek wordt de link met diabetes niet gelegd.


Zenuwgas en medicijn bij Alzheimer

De onderzoekers richten zich op de antioxidantactiviteit en op acetylcholinesterase. 

Deze laatste stof wordt zowel gebruikt als militair wapen, namelijk zenuwgas, als middel tegen Alzheimer!

Waarom krijgen Alzheimerpatiënten een soort zenuwgas in pilvorm als medicijn?

Dat is een vraag die bij iedereen zou kunnen oprijzen, en die wellicht ook verklaart waarom het Alzheimermedicijn totaal niet helpt.
Alzheimer wordt niet genezen vmet het militaire wapen zenuwgas. 

Dit zenuwgas is alleen een middel waarvan de wetenschappers vermoeden dat het een vertragende invloed heeft op het Alzheimerproces.

Dat terwijl Alzheimer, zeker in het beginstadium, kan worden omgekeerd, net als diabetes mellitus type 2. 

Alleen loopt de medische praktijk achter op wetenschappelijke onderzoeken, vandaar dat veel artsen, doktersassistenten, verplegers, patiënten, mantelzorgers en familieleden dit wetenschappelijk inzicht nog niet deelachtig zijn.
Overigens kun je je afvragen of het slim is om een medicijn in te nemen waarvan vaststaat dat het de ziekte niet geneest maar waarvan wetenschappers hooguit vermoeden dat het een vertragende werking heeft.

Zou het omgekeerde niet waar kunnen zijn: wie dagelijks een klein beetje zenuwgas inneemt, zal in algemene gezondheidstoestand achteruit gaan.
Maar goed, laten we maar teruggaan naar de geneeskracht tegen Alzheimer van deze geneesplant, in plaats van proberen te begrijpen waarom Alzheimerpatiënten met een verdunde vorm van zenuwgas moeten worden behandeld, volgens geleerde dames en heren die werkzaam zijn voor de farmaceutische industrie.

Cnestis ferruginea Bloeisel en vruchten, foto www.westafricanplants.senckenberg.de


Cnestis ferruginea beschermt de hersenen

In een onderzoek op muizen, die met een standaardstof een vorm van Alzheimer werd gegeven, zag met dat de geneesplant de acetylcholinesterase beïnvloedt, en ervoor zorgt dat er meer antioxidanten in de hersenen aanwezig zijn, om de hersenen te beschermen van aftakeling.

Wat wetenschappers al geruime tijd weten, volgens de onderzoekers, is dat de ziekte van Alzheimer veroorzaakt wordt door oxidatieve stress, wat kan worden tegengegaan met planten die veel antioxidanten bevatten. De Cnestis ferruginea is zo een plant.
Laten we vooral hopen dat als wetenschappers iets ontdekken, dit ook wordt toegepast, zoals deze onderzoekskennis..

 Want het voorschrijven van synthetische medicatie in het geval van Alzheimer is vrijwel altijd een mede-oorzaak van het creëren van oxidatieprocessen in het menselijk lichaam, en daarmee ziektebeeldverergerend in plaats van een geneesmiddel.


Bronnen artikel Cnestis ferruginea

  • Kopfoto: Marco Schmidt [1], Via Wikimedia commons Cnestis ferruginea MS6798.jpg
  • Overige foto's: http://www.westafricanplants.senckenberg.de
  • Geografisch kaartje: Thomas Dijkman
  • Veel info heb ik opgevangen gedurende reizen in Afrika, de rest komt uit onderstaande wetenschappelijke onderzoeken:
  • Tegen alzheimer: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35249440/
  • Hersenbeschermend: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23627469/
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4