Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De geneeskracht van kattenstaart


Botanische Latijnse naam: Acalypha hispida
Deze plant komt oorspronkelijk uit Nieuw Guinea en enkele Maleise eilanden. In Nieuw Guinea wordt deze plant als een medicinale sierplant gehouden in tuinen. Hij heet er 'ekor kucing', wat kattenstaart betekent. In andere delen van de tropen is het eveneens een gewilde sierplant. Je ziet hem ook in Afrikaanse tuinen. De plant groeit in Zuidoost Azië en Nieuw Guinea. Ook in Bangla Desh, waar deze plant sibjhul heet, groeit deze plant prima en wordt hij geroemd om zijn medicinale vermogens. 
Kattenstaart wordt onder andere aangewend als laxeermiddel en diureticum.

 


 

Naamgeving Kattenstaart
Acalypha hispida is een mooi bloeiende struik die menig tuin opfleurt. De naam Aacalyphya komt van het Griekse woord voor 'netel', omdat zijn bladeren wat vorm betreft op netelbladeren lijken. 
Hispida betekent 'rechtopstaand', wat niet echt een toepasselijke naam is want de bloemen hangen als staarten aan de plant. Zijn 20 centimeter lange, dunne, hangende, donkerrode bloemen draperen de rest van de plant. In het Engels heet de plant: Philippines Medusa, red hot cat's tail en fox tail. 

De rode bloemen gelijken poezenstaarten. In het Nederlands de naam kattenstaart een logische naam..


Traditionele toepassingen kattenstaart

Acalypha hispida wordt al duizenden jaren in de volksgeneeskunde gebruikt tegen diverse ziekten. De bladeren zijn diuretisch, wat een ander woord is voor vochtafdrijvend en ze worden gebruikt in leprabehandelingen. 

Ook bij gonorroe is het blad van deze sierlijke medicijnplant een belangrijk onderdeel van de behandeling. Behalve tegen lepra de geslachtsziekte gonorroe wordt de plant in de traditionele geneeskunde gebruikt tegen diarree, longproblemen en het is een expectorant, een slijmoplossend middel bij astma. Daarnaast is de plant in de volksgeneeskunde een laxeermiddel.


Bewezen traditionele werkingen kattenstaart

Als wetenschappers op zoek gaan naar nieuwe medicinale werkingen, onderzoekt men altijd traditionele geneesplanten, omdat deze door hun gebruik al een empirisch wetenschappelijke basis hebben.
Verschillende delen van de Acalypha hispida gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen. De bladeren en bloemen werken als diureticum, laxeermiddel, slijmoplossend bij astma, als kompres bij de behandeling van lepra en nieraandoeningen.
De bladeren van de Acalypha hispida bezitten medicinale activiteiten zoals kankerremmend, antibacterieel, antileprotisch, antimicrobieel en schimmelwerend.
Het bladerenextract van Acalypha hispida vertoont activiteit tegen staphylococcus aureus en Escherichia coli bacteriën. 

Het bezit activiteit tegen witte vlekken op de huid, wat vitiligo wordt genoemd, hoest, zweertjes in de mond, dysenterie en neusbloedingen. Ethanolextract van Acalypha hispida vertoont ontstekingsremmende en antioxiderende activiteit.

Het bladextract bevat fenolzuren die actief blijken te zijn tegen Rhizopus sp, Penicillium sp, Sclerotiumrolfsii, Fusarium sp en Aspergillus niger.
Schorswortel van Acalypha hispida gebruikt voor longproblemen. 

Een afkooksel gemaakt van de bovengrondse delen wordt gebruikt in infectieuze diarree en dysenterie


Wetenschappelijk bewezen werkingen kattenstaart

Acalypha hispida heeft antiviruswerking, stimuleert de vruchtbaarheid, is kankerremmend, ontstekingsremmend, antibacterieel, antilepra, antimicrobacterieel, en het is een antischimmelplant. Verder kan deze medicijnplant ons lichaam veel antioxidanten leveren.
Overigens is het interessant om te zien dat er veel kankerremmende planten ook antibacteriële werking hebben, want wetenschappers zien in andere onderzoeken dat tumorgroei gepaard gaat met de opmars van pathogene organismen zoals schimmels en bacteriën.
Wanneer een chemotherapeutisch medicijn wordt gemaakt van een plantaardige stof, dan is er vaak sprake van antibacteriële werking voor gezonde bacteriën in het lichaam. 

Dat zou een reden kunnen zijn dat een chemotherapie vaak faalt. Veel bijwerkingen van medicijnen of chemokuur ontstaan uit het feit dat het microbioom van de mens uit balans wordt gebracht.

Kattenstaart heeft de volgende bewezen medicinale werkingen:

 

  1. Tegen parasitaire wormen,
  2. Antibacterieel,
  3. Anti-kanker, tegen tumors,
  4. Antioxidant,
  5. Reguleert de bloedsuikerspiegel,
  6. Tegen pathogene schimmelsoorten,
  7. Ontsteingsremmend,
  8. Tegen diarree,
  9. Tegen zweren, maagzweren.
  10. Tegen leishmania.

 

Medicinaal werkzame stoffen in Acalypha hispida

Wetenschappers deden onderzoek naar de medicinale werkingen van verschillende fytochemische componenten in deze mooi ogende, medicinale sierstruik. Er zitten allerlei lipiden, alkaloïden, steroïden, suikers, glycosiden, tanninen, polyfenolen, terpenoïden, flavonoïden en saponinen of zeepstoffen in deze plant.
De plant bevat ellagitanninen zoals de acalyphidinen M1, M2, en D1, anthocyaninen in de vorm van: cyanidine 3-O-(2″-galloyl-β-galactopyranoside), cyanidine 3-O-(2″-galloyl-β-galactopyranoside) en cyanidine 3-O-β-galactopyranoside.3,4.

Acalypha hispida tegen Streptococcus pyogenes

Uit onderzoek blijkt dat een ethanoloplossing van Acalypha hispida in staat is om de pathogene bacterie Streptococcus pyogenes uit te schakelen. Deze bacterie heeft indirect elk jaar vele doden op zijn geweten, omdat het de oorzaak is van een aantal ziekten: endocarditis, osteomyelitis, toxische schoksyndroom, longontsteking, voedselvergiftiging en karbonkels.
De bacterie is moeilijk bestrijdbaar. Hij is resistent tegen methicilline en vrijwel elke andere antibiotica

Dus artsen en specialisten moeten wel op zoek gaan naar geneesplanten als ze infecties met deze bacterie willen bestrijden. 

Overigens blijkt uit het onderzoek ook dat er een andere plant is die nog een beetje beter werkt tegen Streptococcus pyogenes, de Ocimum tenuiflorum, wat een basilicumsoort is.

Uit ander onderzoek blijkt dat Acalypha hispida ook werkt tegen de bacteriën Staphylococcus aureus en Escherichia coli. Kattenstaart is een natuurlijk antibioticum, zo hebben onderzoekers ontdekt.

 

Ontstekingsremmende werking kattenstaart

Uit onderzoek blijkt dat kattenstaart een effectieve ontstekingsremmende werking heeft. Ellageenzuur wordt hiervoor verantwoordelijk gesteld, maar de wetenschappers denken dat ellageenzuur wordt geholpen door andere componenten. 

Dat stoffen in planten samenwerken en daarmee het medicinale effect versterken is bekend in de wetenschappelijke wereld en het wordt het synergisch effect genoemd.

Dit effect zorgt ervoor dat één stof sterker is in zijn werking als het wordt geholpen door andere stoffen. Interessant te bedenken hierbij is dat synthetische medicijnen uit de 20e en begin 21e eeuw maar één werkzame stof hebben waardoor er nooit een synergisch effect kan ontstaan.
Een manier waarop kattenstaart ontstekingen stopt is waarschijnlijk de antioxidant werking. 

Stoffen als tanninen, flavonoïden en zeepstoffen leveren een proton aan een vrije radicaal waardoor het geneutraliseerd wordt. Vrije radicalen veroorzaken ontstekingen en als die uitgeschakeld worden, dan is de kans op het ontstaan van ziekten kleiner en de geneeskans groter.

 

Antikankerwerking essentiële olie kattenstaart

Een essentiële olie, of etherische olie van de bloemen van Acalypha hispida wordt door wetenschappers omschreven als een sterke antioxidant. 

Het is in staat de huid door te dringen en aldaar ontstekingen te remmen, wat een unieke eigenschap is van essentiële oliën.

Bovendien dringen ze door het celmembraan heen, zodat ze celschade binnen in een cel, zoals DNA-schade door vrije radicalen, kunnen herstellen. 

Onderzoekers zien dat de essentiële olie uit 40 verschillende componenten bestaat. De antikankerwerking van sommige van deze fytonutriënten is zo sterk dat onderzoekers het aanraden als medicijn bij tumors en kanker.

Daarnaast kan de essentiële olie van kattenstaart als antibacterieel middel dienen, iets waarvan we eerder zagen dat het nuttig kan zijn bij het bestrijden van  kanker.

 


Vrije radicalen neutraliseren met Acalypha hispida

 

Onderzoekers uit begin 21e eeuw blijken telkens weer onder de indruk van de nieuwe wetenschappelijke consensus dat vrije radicalen verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van een groot aantal ziekten die met ontstekingen te maken hebben.
In vele onderzoeken zie je dat terug op de volgende manier: als een plant beschikt over antioxidanten en ontstekingsremmende werking, dan kunnen wetenschappers het niet nalaten te refereren aan het feit dat het stoppen van ontstekingen op celniveau, of anders gezegd, het neutraliseren van vrije radicalen, bijdraagt aan het voorkomen en genezen van een groot aantal ziekten zoals diabetes, obesitas, cardiovasculaire aandoeningen en talloze andere ziekten die worden gerelateerd aan oxidatieve stress.
Bovendien is het duidelijk dat ouderdomsverschijnselen in hevigheid toenemen als er veel vrije radicalen onbeperkt hun gang kunnen gaan. 

Dat betekent niet dat je ouder worden kan tegen gaan, maar ouderdomsziekten, vroegtijdige verouderingsverschijnselen en allerlei symptomen van veroudering, kan je wel tegengaan

  • 640px-Acalypha_hispida_-_Naples_Botanical_Garden_-_Naples,_Florida_-_DSC09613
  • 640px-Acalypha_hispida_serres_du_Luxembourg
  • Acalypha_hispida_-_Naples_Botanical_Garden_-_Naples,_Florida_-_DSC09614
  • AcalyphaHispidaFlower
  • Gfp-chenille-plant
  • Gfp-chenille-plant-2
  • Cairns_plant_4b

Wat is verouderen?

Verouderen is in feite het toelaten van een teveel aan vrije radicalen in ons lichaam. Hiermee krijgt de term ouderdomsziekten een andere betekenis want je wordt niet ziek omdat je oud wordt, maar je wordt ziek omdat je je lichaam door vrije radicalen sneller laat verouderen.
Vroeger was diabetes een ouderdomsziekte maar tegenwoordig hebben kinderen diabetes. Zij zijn in versneld tempo aan het verouderen. Ook komen beroerten tegenwoordig al voor bij mensen die eind 40 zijn. Zelfs Alzheimer wordt steeds vaker geconstateerd bij mensen van rond de 50.
Dat heeft dus niets met leeftijd te maken maar alles met: vrije radicalen. 

Vrije radicalen hebben alle kans om zich heen te grijpen, als mensen veel geraffineerde suiker, wit meel en transvetten eten. Want deze stoffen zorgen ervoor dat we voedingsstoffentekorten krijgen. We missen namelijk alle voedingsstoffen om deze geraffineerde stoffen te verteren.

Daarom is het zo goed om hele producten te eten. In hele  en suikerriet zitten allerlei mineralen en vitaminen die ervoor zorgen dat de suiker prima wordt verteerd, zonder lichamelijke complicaties of het ontstaan van vrije radicalen. 

Eerder het omgekeerde is waar: fytonutriënten in suikerbiet en suikerriet zijn heel goed in staat vrije radicalen uit te schakelen. Maar als ons lichaam het geraffineerde vulsel witte suiker tot zich krijgt dan moet het gekke bokkensprongen maken om deze stof te verteren. Witte suiker is geraffineerd, dat wil zeggen: ontdaan van voedingsstoffen die nodig zijn om suiker te verteren.

De benodigde vitaminen en mineralen worden in de haast uit andere weefsels gehaald.  Vaak is er zoveel suiker in het lichaam dat deze moeilijk verteerbare suikers worden opgeslagen als lichaamsvet. 

Dat zorgt voor de aanmaak van veel vrije radicalen en alle voorwaard en voor vroegtijdige veroudering met bijbehorende ziekten, zijn gecreëerd.

 


Bronnen bij artikel over kattenstaart


  • Kaartje geografische verspreiding: Thomas Dijkman
  • Foto's: Publiek domein via Wikimedia commons
  • Informatie is deels afkomstig uit interviews
  • Wetenschappelijke informatie komt uit onderstaande downloadbare bronnen:
  • 1
  • 2