Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Acanthospermum hispidum

Foto door J.M. Garg,

Oorspronkelijk komt dit kruid uit Midden – en Zuid-Amerika. Het heeft zich genaturaliseerd in overige tropische gebieden. In Brazilië wordt dit plantje vaak gezien tussen katoenaanplant, als onkruid. Zoals vaak is wat de een als onkruid bestempelt, in de ogen van anderen een geneesplant.


Naamgeving

De botanische, Latijnse naam bestaat uit twee delen, acantho wat stekel of doorn betekent, en spermum wat staat voor zaad. Hispidum betekent ruig, ruw of stekelig. De plant heeft stekelfruit en dat is in de Latijnse naam terug te vinden.
De Engelse namen voor deze plant zijn bristly starbur, goat's head, hispid starbur en starbur. In Ghana heet deze plant Sharaha-nsoe. Dit kruid is familie van de Asteracea, net zoals bijvoorbeeld de aster.

Foto door J.M. Garg via Wikimedia Commons


Traditioneel gebruik Acanthospermum hispidum

Traditioneel wordt in Ghana de hele plant gebruikt bij malaria en maagproblemen. In Zuid-Amerikaanse landen waar de plant oorspronkelijk vandaan komt wordt de plant voor een breder arsenaal aan ziekten gebruikt.

Het wordt ingezet bij

  1. Jicht,
  2. Malaria,
  3. Overgeven,
  4. Hoofdpijn,
  5. Onderbuikpijn,
  6. Epileptische aanvallen, Epilepsie,
  7. Maagpijn,
  8. Constipatie,
  9. Koorts,
  10. Slangenbeten,
  11. Bloedende aambeien,
  12. Lever-galstoornissen,
  13. Microbiële infecties,
  14. Virale infecties. virussen
Foto door J.M. Garg via Wikimedia Commons


Sterke antioxidant

Deze plant is nog niet uitgebreid onderzocht. Wel is er een onderzoek gedaan naar de antioxidantwerking. Die is vrij hoog van deze plant. Daarnaast stimuleert de Acanthospermum hispidum de aanmaak van SuperOxideDismutase (SOD) door de lever, en dat is de sterkste antioxidantenzym waarover de mens beschikking heeft.
De hoge antioxidantwerking bij een plant is doorgaans een teken dat het daadwerkelijk een medicinale plant is en de onderzoekers schrijven dat de sterke antioxidantcapaciteiten het traditionele medicinale gebruik van deze geneesplant rechtvaardigen. 

De mate waarin de SOD-aanmaak door de lever wordt ondersteund door een geneesplant is een sterke indicatie van het geneeskrachtige potentieel van deze plant.

De grote biologische verspreiding van Acanthospermum hispidum


Fytochemische werkingen

Ondanks dat deze plant met stekelfruit niet veel is onderzocht, zijn er al aardig wat medicinale werkingen door wetenschappers in beeld gebracht en onderzocht. Een onderzoek bracht alle tot nu toe bekende fytochemische werkingen van de plant in kaart.

Foto door JMK via Wikimedia Commons

De onderzoekers concluderen dat allerlei plantenstoffencategorieën zoals koolhydraten, alkaloïden, glycosiden, flavonoïden, tanninen, terpenoïden en saponinen verantwoordelijk zijn voor de diverse medicinale werkingen. Deze soorten plantenstoffen komen vaker voor in medicinale planten


6 bewezen medicinale werkingen

De onderzoekers zagen dat vooral de bladeren en schors van deze geneesplant zijn onderzocht, en hun werkingen zijn redelijk goed in kaart gebracht, maar de wortel is nog niet goed onderzocht. Uit het onderzoek kwamen de volgende medicinale werkingen naar voren:

Foto door Dinesh Valke from Thane India via Wikimedia Commons
  • 1. Stoffen in Acanthospermum hispidum kunnen ervoor zorgen dat virussen zich niet goed meer kunnen voortwoekeren, waardoor het lichaam het virus efficiënter kan bestrijden. Vooral twee virussen werden goed bestreden, namelijk: alfaherpesvirussen en het het pseudorabiesvirus.
  • 2. Deze plant kan het aantal lymfocyten verbeteren. Lymfocyten zijn belangrijke onderdelen van ons immuunsysteem. Daardoor is deze plant immuunsysteemstimulerend.
  • 3. Onderzoekers zien dat een extract van deze geneesplant in staat is om een reeks aan bacteriën te bestrijden. Bacteriën kunnen als ze in overgroei aanwezig zijn voor infecties zorgen, en een geneeskrachtig plantenextract kan deze overgroei tegengaan.
  • 4. De plant heeft antiplasmodiale activiteit. Dat is het medische begrip voor anti-malariawerking. Malaria wordt overgebracht door parasieten die leven in het bloed van een muggensoort, zoals de Plasmodium falciparum en de Plasmodium berghei. Er zijn tientallen tot honderden planten die deze parasiet kunnen bestrijden. De parasiet die malaria veroorzaakt gaat simpelweg dood door het gebruik van planten met antiplasmodiale activiteit.
  • 5. Anti-diarree-werking van deze plant is zowel aangetoond van de bladeren als de schors. Wetenschappers zien dat zachte spieren zich ontspannen na inname van deze plant.
  • 6. Uit onderzoek blijkt dat deze plant antikankerwerking heeft. De onderzoekers noemen de werking regen verschillende typen kanker veelbelovend.
Foto door Steve Hurst @ USDA-NRCS PLANTS Database via Wikimedia Commons


Wetenschappelijke bronnen over Acanthospermum hispidum om te downloaden:

  • 1
  • 2
  • 3
  • Foto's Wikimedia commons