Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Gezonde voordelen van de baobab

 

Botanische Latijnse naam: Adansonia digitata 
Adansonia digitata Foto: Fernando Reus
Baobabboom wordt ook apenbroodboom genoemd. In het Engels zegt men boabab boom en Monkey bread tree. De naam komt van het Arabische woord 'buhibab', wat betekent 'vrucht met veel zaden'. De baobab boom is een tropische boom die zijn bladeren verliest, wat een uitzondering is voor tropische bomen. Hij is ook een bron van water. Wanneer het maandenlang niet heeft geregend, kunnen lokale bewoners van droge gebieden zoet water uit de boomstam winnen. Verder zijn de jonge bladeren eetbaar als groente.
De baobabboom groeit onder andere aan de kust van Kenia, en Tanzania tot aan Zanzibar. Hij doet het goed op het strand. De boom kan heel oud en groot worden.

 


Verspreiding en habitat baobab

Deze soort, de Adansonia digitata groeit vooral beneden de Sahel, de grote woestijn in het noorden van Afrika, die ook wel de Sahara wordt genoemd. 

Op het Afrikaanse continent groeit nog verschillende andere baobabsoorten. 

Op Madagaskar, een groot eiland aan de Zuid Oost kant van Afrika groeien maar liefst 7 verschillende baobabsoorten. De baobab kan erg oud worden, meer dan 1000 jaar. 

Hij groeit het liefst in moeilijke omstandigheden, zoals in droge, bijna woestijnachtige gebieden, ofwel Savannes. Hij doet het goed op het strand dus hij kan goed tegen een zoutwateromgeving..

Roger Culos


De eetbare bloem die mensen nooit eten

Van de baobab wordt de bloem meestal over het hoofd gezien door onderzoekers, zo meldt onderzoeker John Rashford in zijn wetenschappelijk essay. De baobabbloem is een spectaculaire bloem die op zijn kop lijkt te hangen. 

Hij groeit in overvloed aan de boom in de regentijd. Wetenschappers zien de bloem wel en geven hem kwalificaties als ongewoon, opmerkelijk, de mooiste bloem van Afrika, onbeschrijfelijk mooi, geweldig of dramatisch, zo is opgetekend uit wetenschappelijke onderzoeken. 

De bloem wordt niet door insecten bevrucht maar door vleermuizen.

De bladeren, fruitpulp, het zaad en de honing van de baobab zijn allemaal nutriëntrijke bronnen van voedsel. 

De schors, wortel, bloemknoppen, bloemen en kiemen van de zaden worden ook gegeten. Bijen nemen niet alleen van de pollen van baobabbloemen maar maken ook hun korven in de baobabboom. 

De baobab is een belangrijke boom want in de gebieden waar hij groeit in de savannes net onder de Sahel, is het een rijke bron van voedsel.

De bloem wordt traditioneel vrijwel nooit geplukt om te eten. Dieren zoals de bush buck, geiten en schapen eten de gevallen bloemen op. Maar boeren zullen nooit bloemen van de baobab plukken om de dieren voedsel te geven. 

De baobabbloemen zijn bij geiten en schapen erg gewild, want als ze vrij worden gelaten in de ochtend, gaan ze vaak als eerste bij een baobab in bloei kijken of er gevallen bloemen liggen. 

De bloemen zijn ook voor mensen prima eetbaar, dus waarom worden ze niet gegeten?


Adansonia digitata


De bloem en de leeuw

Er is een traditioneel verhaal in Afrika dat mensen die de bloemen van de baobab plukken worden opgegeten door een leeuw. In de bloemen zitten geesten, en in vele verhalen zijn dit kwade geesten. 

Uiteraard is het zo dat de bloem plukken voorkomt dat er een vrucht op die plek komt. 

Dat kan een logische reden zijn om geen bloemen van de baobab te plukken. De bloem wordt in geen een Afrikaanse ceremonie gebruikt, hoewel er vele verhalen zijn over de baobab en deze boom als levensboom wordt gezien die zeer belangrijk is voor de mensen die er in de buurt wonen. 

De baobab boom wordt gezien als een spirituele plek en de boom zelf is niet zelden een heus altaar. De boom is aldus centrum van rituelen, spirituele diensten en ceremonieën.

De geur van de baobabbloemen is vaak beschreven, maar er zit een contradictie in de beschrijvingen. 

Mensen uit India die de bloem plukten, melden dat de bloem een heerlijke geur heeft als hij aan de boom zit, maar direct na het plukken een zeer afstotelijke geur produceert.

De meest bekende legende over de baobab is dat God deze boom op zijn kop heeft geplant. De bloem hangt op zijn kop. 

Vleermuizen hangen omgekeerd als ze van de pollen eten. En het is een van de zeldzame bloemen die zijn bladeren laat vallen, waardoor een kale baobab lijkt op een boom waarvan de wortels aan de bovenkant zitten.

Het beste van de boom zit in de stam, want daar zit water in, ook gedurende het droge seizoen. Mensen kunnen bij ernstige droogte nog altijd water drinken uit een baobabboom. 

De boom wordt als hij ouder wordt hol van binnen. In deze holtes schuilen nachtdieren zoals de bush baby, een klein ongevaarlijk familielid van de olifant. 


Antioxidanten in baobab

Baobabvrucht is gezonder dan de meeste soorten superfood. Baobabzaad bevat meer antioxidanten dan ander fruit. Superfruit zoals blauwe bessen, granaatappel en cranberry's bevatten minstens twee keer zo weinig antioxidanten als babobab. Deze tropische schoonheid is daarmee een vergeten superfood. Het is zelfs meer dan superfood, want het verslaat alle bekende zogenoemde supervruchten. Misschien moeten we gewoon zeggen dat het de meest gezonde vrucht ter wereld is. 

Het zou veel vaker kunnen worden gebruikt als gezond voedsel. Er kunnen dranken van gemaakt worden en in Afrika maken mensen ijs met baobabsmaak.

Adansonia digitata De baobabbloem is ongetwijfeld een van de mooiste bloemen ter wereld. Foto: Marco Schmidt

 

Traditioneel gebruik baobab

 Van het meel van baobabvruchten worden van oudsher dranken gemaakt en sauzen. Pas sinds de moderne tijd maken Afrikanen er ijs van. 

Traditioneel wordt de vrucht gebruikt tegen koorts, dysenterie, als immuunsysteemstimulerend middel, tegen ontstekingen, als pijnstiller en als probioticum, om de darmflora te herstellen. Daarnaast wordt het als middel gebruikt om afvalstoffen beter uit te zweten.

In Mali worden de bladeren en het fruit gebruikt tegen diarree bij kinderen en om de moedermelkproductie te stimuleren. 

Voor dat laatste kan een redenering uit de signatuurleer worden gebruikt. Het fruit lijkt namelijk wat de vorm betreft op een borst van een volwassen vrouw en het sap in de vrucht heeft een melkachtige kleur.

 

Wetenschappelijk bewezen werkingen baobabfruit

Het fruit is te hard om zo te eten, maar het kan wel lang in de mond worden gehouden als verfrissend snoepje wat de dorst weghoudt. 

Het fruit wordt vaker gestampt tot een poeder, of als het vers is tot een fruitpulp. 

Deze pulp heeft medicinale kwaliteiten. Het is wetenschappelijk bewezen dat het 

  1. een antioxidantactiviteit heeft, 
  2. de lever beschermt, 
  3. het een hartbeschermende werking heeft, 
  4. het diabetes tegengaat en 
  5. het laat een antitumorwerking zien.

Baobab tegen diabetes

Baobab bevordert de glucosidase aanmaak. Glucosidase is een enzym dat glucose verteert. Wanneer mensen te veel witte suiker, wit meel en witte rijst eten, dan wordt het glucose niet verteerd, totdat er een product wordt gegeten zoals baobab waarin vele nutriënten zitten, die het verteren van geraffineerde, industriële producten beter mogelijk maakt.
Een andere reden waarom baobab goed is tegen diabetes is omdat het fruit bijzonder veel vezels bevat. 

Vezels zorgen ervoor dat suikers worden vastgehouden waardoor er langer wordt gedaan over het verteren van de koolhydraten, zoals we suikers ook kunnen noemen. Door het uitstel van verteren is het risico op bloedsuikerpieken kleiner.

Het enorm hoge antioxidantgehalte van baobab maakt het een goede vrucht tegen diabetes omdat hierdoor allerlei ontstekingsprocessen in de vorm van oxidatieve stress worden verminderd. 

De oxidatieve stress wordt door wetenschappers over het algemeen aangewezen als hoofdoorzaak van diabetes en antioxidanten kunnen deze stress verhelpen.

 

Adansonia digitata Foto: Diego Delso


Leverbeschermende werking van planten

In een onderzoek waarbij 107 planten worden genoemd met een leverbeschermende werking, is baobab ook opgenomen. Vele planten hebben een leverbeschermende werking, veel meer dan 107. Duizenden planten hebben een leverbeschermende werking.
In het onderzoek worden onder andere wortel, bleekselderij, moringa, noni en Absinth alsem genoemd als leverbeschermend middel. Mariadistelzaad geldt als de beste plant voor de lever. Silymarine uit dit zaad wordt gebruikt als ijkmiddel om de leverbeschermende werking van andere planten te vergelijken.

 

  • 640px-Adansonia_digitata_graines_MHNT
  • 640px-Baobab_and_elephant,_Tanzania
  • Adansonia_digitata_(Fruit)
  • Adansonia_digitata_MS_6682-2
  • The_Kampong_-_007
  • BaobabGriots
  • BAOBAB~3
  • BAOBAB~2
  • Baobá_do_Poeta_(Adansonia_digitata)-03
  • БСЭ1._Баобаб


Goed voor de nieren

In een onderzoek naar de nierbeschermende werking van baobab, wordt eerst vermeld wat de meest gevaarlijke stoffen zin voor de nieren

Dat zijn alleen medicijnen, waaronder paracetamol. 

Men benoemt twee stoffen die geen medicatie zijn, zoals cafeïne, maar dan wel de synthetische vorm die ook medicinaal wordt gebruikt om paracetamol te versterken in werking. En cocaïne wordt ook vermeld als een zeer verslavende en gevaarlijke harddrug die alsmede zeer slecht is voor de nieren. 

Baobab fruit is in dit onderzoek een van de vele nierbeschermende vruchten. Ook papajablad en papajazaad, mais en Afrikaans bitterblad worden genoemd. 

Van mais is vooral de baard, de lange haren die hangen aan de maiskolf, goed voor de nieren.


Bronnen bij artikel over baobab