Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De gezonde voordelen van rozemarijn 

Latijnse naam: Rosmarinus officinalis

Rosmarinus officinalis

Rozemarijn is familie van de mint, de Lamiaceae. Van oorsprong groeit deze  plant in het zuiden van Europa rond de Middellandse Zee. Spanje is een van de meest belangrijke exporteurs van rozemarijn. Dit kruid is niet alleen een lekker kruid bij vele gerechten zoals soepen, salades, pasta's en sauzen, het wordt ook in de voedselindustrie gebruikt om voedsel te behoeden voor bederf. Tot voor kort werden daar vrijwel uitsluitend allerlei synthetische producten voor gebruikt, maar sinds enige tijd prefereren steeds meer bedrijven het gebruik van organische stoffen. 

Op het etiket kan dan staan dat het biologisch of biodynamisch is, en als er in biologische producten synthetische stoffen zitten, mag in veel Europese landen niet dat etiket er niet op staan.


Fotoserie rozemarijn

  • 640px-Fiori_Rosmarinus_officinalis_(rosmarino)
  • 640px-Rosemary_Plant_(PSF)
  • 640px-Rosmarinus_officinalis_IP1106011
  • Romero1
  • Rosmarin=
  • Rosmarin_Ingelheim_2015-12-21_2
  • Rosmarin
  • Rosemary_for_sale
  • Rosmarinus_officinalis_2
  • Rosmarinus_officinalis_FlowerCloseup_DehesaBoyaldePuertollano
  • Wromaní_03_d'abril_2006_028
  • Rosmarinus_officinalis_-_Manhattan_Beach_Botanical_Garden_-_Manhattan_Beach,_CA_-_DSC01254


Rozemarijn tegen geheugenverlies, alzheimer en dementie

Onderzoekers uit Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en India zien in 2022 dat mensen met geheugenproblemen een sterk verhoogd risico hebben om Alzheimer en dementie te ontwikkelen, ziekten met een grote druk op het nationale zorgbudget van de verschillende landen in de wereld. 

Reguliere middelen richten zich op cholinesterase en pogen neuronenverbindingen langzamer te doen afbreken. 

De wetenschappers zien dat het effect van deze aanpak ter discussie staat, omdat hun therapeutische activiteit onvoldoende is en elk van de farmaceutische middelen bijwerkingen vertoont.


Wat zijn noötropica?

Planten en plantstoffen die het geheugen verbeteren zoals curcumine, Ginkgo biloba, Bacopa monnieri, Hypericum perforatum, Salvia officinalis (sage), huperzine
A (Lycopodium serratum), en ginseng staan sterk in de belangstelling omdat hun medicinale werking zonder grote bijwerkingen gepaard gaat, ze goedkoop zijn en prima voorradig. 

Deze stoffen worden de noötropica genoemd, stoffen die de hersenwerking verbeteren. Rozemarijn is eveneens een noötropicum.

De onderzoekers zagen dat er 21 onderzoeken zijn gedaan met dieren met als doel het testen van het geheugen. 

Bij al deze onderzoeken blijken dieren verbeterd geheugen te vertonen na inname van een rozemarijnextract.


Bewezen medicinale werkingen rozemarijn

Rozemarijn is veelvuldig onderzocht door wetenschappers. Uit legio studies blijkt het de volgende medicinale werkingen te hebben: Antibacterieel, tegen kanker, tegen diabetes, ontstekingsremmend, pijnstillend, antioxidant, antitrombose, anti maagzweer, geheugenversterkend, antidepressief, cognitieversterkend, antidiuretisch, antibacterieel, tegen virussen, antischimmel, en leverbeschermend.


Rosmarinus officinalis


Traditioneel gebruik rozemarijn

Rozemarijn wordt in de traditionele volksgeneeskunde van oudsher gebruikt tegen onder andere nierkolieken, onregelmatige menstruatie en spierspasmen. 

Het staat in Europa bekend als verjongingskruid. Verder is het een traditioneel middel om de hersenwerking te versterken.


Inhoudsstoffen rozemarijn 

Rozemarijn bevat veel polyfenolen en terpenen. In rozemarijn huizen fenolische diterpenen, triterpenen, fenolzuren zoals carnosidezuur, carnosol, rosmanol, ursolzuur, betulinezuur en rozemarijnzuur. 

Er zitten een groot aantal flavonoïden in de verschillende delen van de plant zoals eriocitrine, luteoline en zijn dervivaten, 3’-O-β-D-glucuronide, hesperidine, diosmine, isoscutellareïne, 7-O-glucoside, hispiduline 7-O-glucoside, homoplantaginine, cirsimaritine, gallocatechine, nepetrine en genkwanine.

Veel van de stoffen in rozemarijn werken synergetisch, wat betekent dat ze elkaar versterken.
De essentiële olie van rozemarijn bevat onder andere de stoffen β-pineen, 1, 8-cineol, borneol, kamfoor, limoneen en verbenoon.

 

Bewezen medicinale werkingen rozemarijn

Wetenschappers hebben al legiomedicinale werkingen van rozemarijn bevestigd in onderzoek.

  1. Het reguleert de bloedsuikerspiegel,
  2. Het verlaagt te hoge bloeddruk,
  3. Het gaat hoog cholesterol tegen,
  4. Het is een antioxidant,
  5. Het werkt ontstekingsremmend voor ontstekingen op celniveau
  6. Het is leverbechermend,
  7. Antidepressief,
  8. Antikanker,
  9. Antibacterieel,
  10. Tegen astma,
  11. Tegen staar,
  12. Tegen nierkolieken,
  13. Tegen maagzweer,
  14. Tegen psychische vermoeidheid
  15. Tegen lichamelijke vermoeidheid.

 

Rosmarinus officinalis Rozemarijn in een winkel


Rozemarijn werkt tegen kanker

Canadese onderzoekers maakten in een wetenschappelijk trappoort een overzicht van een groot aantal antikankerstudies van rozemarijn. 

De stoffen rozemarijnzuur en carnosidezuur blijken volgens diverse onderzoeken over werking tegen kanker te beschikken. 

Ze zijn getest tegen een groot aantal verschillende kankercellijnen van darmkanker en daar werken ze goed tegen. Ze zorgen ervoor dat de proliferatie van kankercellen stopt, waardoor tumors stoppen met groeien. 

Daarnaast bieden ze een antioxidantwerking, en zorgen ze ervoor dat kankercellen een spontane dood ondergaan, wat apoptase wordt genoemd. 

Er zijn ook onderzoeken gedaan waarbij rozemarijnextract werd gegeven samen met de gebruikelijke chemotherapie, en dan blijkt de behandeling een stuk effectiever.

Behalve de antikankerwerkzaamheid tegen darmkanker werkt een rozemarijnextract ook tegen alvleesklierkanker, borstkanker, leverkanker, huidkanker, baarmoederkanker, blaaskanker, prostaatkanker, nierkanker, hersentumor  en longkanker.
De Canadese wetenschappers bestudeerden zowel in vivo als in vitro studies. In vivo is onderzoek op levende wezens, vaak proefdieren en in vitro is onderzoek in een laboratorium op tumorcellijnen.
Er zijn veel studies gedaan naar de antikankerwerking van rozemarijn, niet alleen naar de medicinale activiteit van het hele extract, ook naar de werking van afzonderlijke stoffen rozemarijnzuur en carnosidezuur. 

Ook deze afzonderlijke stoffen blijken goed werkzaam te zijn. In totaal hebben de onderzoekers 121 andere wetenschappelijke onderzoeken bekeken en vergeleken.

De onderzoekers melden in hun conclusie dat het mogelijk is om rozemarijn als nutraceutical te gebruiken tegen kanker. Het zou dan de werking van een chemokuur kunnen versterken.

Rozemarijn als conserveermiddel

Rozemarijn heeft een antibacteriële werking die in de voedselindustrie wordt ingezet om bijvoorbeeld oliën en dressings langer houdbaar te maken. 

Dat is een betere methode dan synthetische stoffen gebruiken omdat sommige mensen niet tegen een stof kunnen. Daarnaast kan de voedselindustrie een label als bio-organisch op het product zetten als er alleen organische stoffen zijn gebruikt en veel alternatieve conserveermiddelen zoals vitamine C zijn synthetisch.

Vaak wordt niet het hele blad gebruikt als conserveermiddel maar een etherische olie, of een extract zoals carnosidezuur of rozemarijnzuur.

Rosmarinus officinalis Rozemarijn in Ingelsheim

 

Uitwendig gebruik rozemarijn

Rozemarijn wordt niet alleen inwendig gebruikt, maar ook in de cosmetica is het een bekend ingrediënt. 

Braziliaanse en Portugese wetenschappers schreven in 2020 een onderzoek naar de toepassingen van rozemarijn op de huid. 

Voor de huid is van belang dat rozemarijn ontstekingsremmende werking heeft zodat wonden minder snel infecteren. 

Het zorgt er ook voor dat wonden sneller helen, vandaar dat wetenschappers zeggen dat het een wondhelend effect heeft. Verder is  het onderzocht dat het werkt tegen huidkanker en het pijnstillend is, wat ook van toepassing is op de huid. 

Ook de antischimmelwerking komt voor de huid van pas. Daarnaast werkt het bescherend tegen ultraviolette straling.


Rozemarijn tegen kaalheid

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat rozemarijn alopecia of kaalheid tegen gaat. 

Zoals bij elke plantensoort die kaalheid tegengaat werkt het vooral bij beginnende kaalheid. 

Als je er dus op tijd bij bent, kun je haargroei op kaal wordende plekken tegengaan met een extract van rozemarijn, zoals rozemarijn thee of verdunde etherische olie va rozemarijn. Een ander kruid dat goed werkt tegen kaalheid is brandnetel.


Rozemarijn tegen cellulitis

Wetenschappers zagen dat een crème op basis van rozemarijn en Zanthoxylum clava-herculiis en Annona squamosa werkt tegen cellulitis. 

Uit een studie op 44 vrouwen blijkt dat cellulitis aanzienlijk verbetert als de crème wordt gebruikt. 

Dat wordt onder andere gewijd aan de verbeterde bloeddoorstroming van haarvaten in de huid. Er kunnen meer lipiden worden afgevoerd als de crème wordt aangebracht.


Rosmarinus officinalis Rozemarijn in het tegenlicht


Rozemarijn tegen huidveroudering

huidveroudering gaat gepaard met overmatig veel oxidatieve stress, een ontstekingsreactie op celniveau. 

Antioxidantstoffen in rozemarijn gaan deze ontstekingen tegen. Huidontstekingen ontstaan door aanraking van de huid met UV straling, synthetische cosmetica, en verder ontstaat huidveroudering ook door voedingsstofarme vulling, roken en overmatig alcoholgebruik.


Rozemarijn tegen Alzheimer en Parkinson

Carnosol is de meest werkzame stof tegen Alzheimer en Parkinson, zo zien wetenschappers. 

Hersenziekten als deze hebben te maken met ontstekingen in het brein op celniveau. Plaqueformatis in het brein zijn daar het gevolg van. 

Wetenschappers melden dat Parkinson en Alzheimer kwa ziektebeeld en oorzaken veel op elkaar lijken. Het zijn beide hersendegeneratieve ziekten.

Rozemarijn wordt al eeuwenlang tegen hersenachteruitgang gebruikt. 

Er werd altijd gezegd dat mensen op hoge leeftijd helder kunnen blijven en een goed geheugen kunnen hebben als ze vaak rozemarijn eten. 

Ook op plekken waar mensen relatief vaak gezond 100+ worden, in eilanden in de Middellandse Zee, ook wel de blauwe zones genoemd, is geeld dat men veel rozemarijn plukt. 

 

Dat in combinatie met dat mensen op eilanden relatief vaak een eigen moestuin hebben. Het is algemeen bekend dat industriële supermarktvulling veel macronutriënten als koolhydraten bevat, en naar verhouding een minimale hoeveelheid micronutriënten zoals flavonoïden

Wetenschappers nemen alom aan dat dat de belangrijkste oorzaak is van het feit dat dementie, alzheimer, Parkinson en andere hersengerelateerde ziekte nu veel vaker voorkomen dan vroeger.


Rozemarijn tegen afkickverschijnselen

Mensen die afkickverschijnselen hebben van een medicijn, meestal een opiaat, of recreatieve drug zoals heroïne, kunnen vaak slecht slapen, hebben sterke stemmingswisselingen, en last van spierpijn, vermoeidheid, misselijkheid, overgeven, koorts, zweten en nog meer verschijnselen. Rozemarijn kan deze afkickverschijnselen sterk verminderen.


Epilepsie bestrijden met rozemarijn

Epilepsie is een ziekte gekenmerkt door toevallen en vermindering van leerprocessen. 

Van rozemarijn is gebleken dat het oxidatieve stress kan tegengaan. Dat zijn ontstekingen op celniveau in de hersenen. De antioxidantwerking zorgt ervoor dat vrije radicalen geen ontstekingsprocessen meer in gang kunnen zetten. 

Rozemarijn kan ook de ernst van een epileptische toeval significant verminderen. Onderzoekers speken over een neuroprotectieve werking van rozemarijn.


Rosmarinus officinalis Bloeiende rozemarijn


Nieuwe therapieën op basis van rozemarijn

Portugese wetenschappers melden in 2022 dat op basis van de antioxidantactiviteit en ontstekingsremmende werkingen rozemarijn een goede mogelijke nieuwe bron van baanbrekende therapieën kan zijn. 

Baanbrekend is het woord dat de wetenschappers zelf gebruiken. 

Men benoemt het feit dat er prima synthetische middelen zijn, maar die hebben als nadeel dat ze allerlei bijwerkingen vertonen die slecht kunnen zijn voor het hart, het spijsverteringsstelsel of de nieren. 

De wetenschappers vinden rozemarijn een veilig en effectief middel bij een scala aan ziekten.

Bronnen bij het artikel over rozemarijn


  • Foto's: Wikimedia Commons, Publiek Domein
  • Veel informatie komt uit interviews
  • Wetenschappelijke informatie is afkomstig uit onderstaande downloadbare onderzoeken:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7