Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Gezonde voordelen van Acacia catechu

 

Latijnse naam: Acacia catechu, Senegalia catechu, Acacia wallichiana, Mimosa catechu
Indiase naam: Katha, khachu, khair,
Nederlands: Catechu
Engels: Catechu, kher, cachou, cutchtree, black cutch, black catechu
Duits: Katechu, Gerber-akazie, Katechu-akazie
 

Wat is Acacia catechu? Acacia catechu is een medicijn uit de Ayurveda. De Indiase namen kachu en khair zijn als basis gebruikt voor de Latijnse naam catechu. Mensen hebben al eeuwen een extract gemaakt van het kernhout en dit ingezet bij keelpijn en diarree. Deze tropische acaciasoort groeit oorspronkelijk in Zuid-Azië en Zuidoost-Azië. De zaden van de boom kunnen door mensen worden gegeten en zijn een prima bron van proteïne. Jonge takken van de boom worden soms als veevoer gebruikt. Ze worden bijvoorbeeld aan geiten gegeven. De boom is eenvoudig te kweken door zijn zaden in de grond te stoppen. 

 

Het hout van de boom wordt regelmatig gebruikt als brandhout. De kern van het hout is niet alleen een traditioneel medicijn tegen diarree. Het kan ook worden gebruikt als kleurstof en als middel om visnetten steviger te maken.

 

Acacia catechu Distributie catechu, door Dcarlson


Katha, een drank van 20 jaar oud

In India wordt een theedrank van de schors van Acacia catechu gemaakt die Katha wordt genoemd. Deze wordt sterk geconcentreerd gedronken. 

Mensen maken een theedrank van de schors die sterk geconcentreerd is. Soms is deze theedrank 10 tot 20 jaar oud. 

Het wordt dan als ,medicinale thee gedronken om ziekten te voorkomen, en om ziekten te genezen. In India heeft Acacia catechu veel medicinale toepassingen, waarvan er een groot aantal door wetenschappelijk onderzoek is bevestigd.


Werkzame stoffen catechu

Het hout van acacia catechu bevat de werkzame stoffen. Normaal gesproken wordt een waterextract van dit hout gemaakt, wat wordt aangewend voor medicinale doeleinden. In het hout zitten flavonoïden zoals catechine, epicatechine en quercetine

Verder bevat het looistoffen en slijmstoffen. Kampfoor en fytol zorgen samen met terpenen voor een antibacteriële werking. Ook heeft het waterextract een antischimmelwerking door kampfoor en fytol.

Acacia catechu bevat verder catechinen, catecholen en catecholaminen. Catechinen zitten in tientallen tropische bomen die traditioneel om hun geneeskracht worden gebruikt. De meeste van deze bomen groeien in Afrika. 

Voorbeelden hiervan zijn Ficus mucuso, Ficus gnaphalocarpa, Ficus cordata, Khaya grandifoliola, Thalassodendron ciliatum, Peltophorum africanum en Guibourtia coleosperma.

 

Acacia catechu Bloem met insect, foto Dinesh Valke


Medicinale toepassingen acacia catechu

Acacia catechu wordt in de Ayurveda het meest ingezet tegen keelpijn en diarree. Daarnaast kan het worden aangewend bij colitis of opgezwollen darmen, 

Ook is het een middel tegen indigestie. Verder wordt het gebruikt tegen allerlei soorten pijnen. Het wordt oraal gebruikt bij pijn door osteoporose.

Bij bloedingen, zwellingen en en pijnen van allerlei aard worden de bladeren gebruikt. Voor de meeste medicinale toepassingen zijn niet erg veel wetenschappelijke onderzoeken gedaan die de werking kunnen bevestigen.

 

  1. Antibacterieel,
  2. Reguleert bloedsuikerspiegel, Gaat diabetes tegen,
  3. Tegen diarree,
  4. Antioxidant,
  5. Antischimmelwerking,
  6. Stimuleert het immuunsysteem,
  7. Gaat maagzweren en mondzweren tegen,
  8. Remt koorts,
  9. Remt oxidatieve stress,
  10. Pijnstillend,
  11. Remt tumors, tegen kanker


Acacia catechu in de traditionele geneeskunde

De vele componenten van de boom worden gebruikt voor verschillende klinische doeleinden, waaronder het spugen van bloed. 

Conjunctivitis kan worden behandeld met schorsresine. Een mix van bloeipunten, komijn, melk en palmsuiker is succesvol voor gonorroe. Het is een verkoelend kruid, en het werkt samentrekkend, waardoor het een middel is bij diarree, baarmoederbloedingen, leucorroe, Atonische dyspepsie, aanhoudende bronchitis. 

Het kan ook helpen bij inconsistente speekselvloed, stervend of zwerend tandvlees, amandelhypertrofie, en ulceratie van de mond, beter bekend onder de naam aften. 

Een mix van catechu en mirre heet Kathol en wordt breed aangemoedigd aan vrouwen als een aansterkend middel na de bevalling. Het is eveneens een middel dat de moedermelkproductie bevordert. Verder wordt het gebruikt bij astma, zere keel, en andere luchtwegenziekten.

Acacia catechu Blad van catechu, foto: Vinayaraj


Een medicijn voor mondaandoeningen

Catechu bezit een samentrekkende werking in de mond. Het wordt gebruikt als gorgelmiddel. Stomatitis of mondslijmvliesontsteking kan worden behandeld met Acacia catechu. 

Tandvleesontsteking wordt door een extract van Acacia catechu tegengegaan. Daarnaast is het een middel bij keelpijn.


Medicijn tegen diarree

De samentrekkende werking, ook wel adstringerende werking genoemd,. Hierdoor wordt er onder andere minder secretie door de darmslijmvliezen uitgevoerd. 

Dat is de reden dat het tegen diarree werkt. Tanninen in Acacia catechu zorgen ervoor dat de darmwand tot rust komt en tegelijkertijd dat ontstekingen verminderen. 

Ook tegen dysenterie, de medische term voor chronische diarree, is Acacia catechu een effectief middel.


Acacia catechu en borstkanker

Uit recent onderzoek blijkt dat Acacia catechu tegen borstkanker kan werken, hoewel er direct aan toegevoegd moet worden dat dit niet betekent dat het een medicijn is tegen borstkanker. 

Om dat te concluderen, dient er meer onderzoek gedaan te worden. Uit de eerste onderzoeken blijkt dat een extract van Acacia catechu de apoptose bevordert. Apoptose is de dood van een tumorcel.


 

Veilige, werkzame dosis van Acacia catechu

De moedertinctuur wordt ingezet als medicijn in de fytotherapie. Afhankelijk van het voorschrift worden 3 tot 30 druppels gebruikt. Volwassenen hebben over het algemeen meer druppels nodig dan kinderen.
Als kernhoutpoeder kan voor een veilige dosis 0,3 gram tot 1 gram worden gebruikt per dag.

 

  • ¿_Acacia_catechu_ _(4694910341)
  • ¿_Acacia_catechu_ _(4695547906)
  • 640px-Acacia_catechu_flowers_Townsville_3672
  • ¿_Acacia_catechu_ _(7576060602)
  • Bark_of_Acacia_catechu
  • Acacia_catechu_-_Köhler–s_Medizinal-Pflanzen-003
  • Acacia_catechu_05
  • ¿_Acacia_catechu_ _(4695548450)
  • ¿_Acacia_catechu_ _(7576054436)
  • Acacia-catechu-range-map2


Duur van een kuur met Acacia catechu

Een waterextract kan worden gebruikt totdat de diarree over is, dat kan een dag tot enkele dagen duren.

Bijwerkingen Acacia catechu

Er zijn geen ernstige bijwerkingen bekend als men zich aan de voorgeschreven dosis houdt. Voor zowel kinderen als volwassenen is het een veilig medicijn.


Interactie van Acacia catechu

Preparaten van ijzerzouten en alkaloïden gaan niet goed samen met Acacia catechu. Ook wordt het innemen van voedingssupplementen afgeraden als men acacia catechu inneemt. 

De reden is dat de opname van ijzerzouten, alkaloïden en voedingssupplementen minder goed is, als deze in combinatie worden genomen met Acacia catechu.

Acacia catechu Botanische tekening van Franz Eugen Köhler


Bronnen voor artikel over Acacia catechu

  • Foto's komen van Wikimedia commons
  • Distributie kaartje: Dcarlson
  • Foto bovenkant boom:  Dinesh Valke
  • Foto close up bloem:  Dinesh Valke
  • Foto Bloem met insect:  Dinesh Valke
  • Foto takken met stekels:  Dinesh Valke
  • Foto bloem rechtop:  Dinesh Valke
  • Foto meerdere bloemen: Btcpg
  • Foto blad:  Vinayaraj
  • Botanische tekening: Franz Eugen Köhler via Wikimedia commons
  • Algemene wetenschappelijke info: Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, Geert Verhelst
  • Tegen borstkanker: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3969655/
  • Catechinen: https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/senegalia-catechu
  • De volgende downloadbare onderzoeken:
  • 1
  • 2