Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

zelf warme sauzen maken

Zelf sauzen maken is leuker, lekkerder en gezonder. Het is niet moeilijk. Hier staan een paar recepten die elke beginnende kok aankan. De crux is om sauzen te maken met echt voedsel, echte verse producten. Dan worden ze een stuk lekkerder dan wanneer je ingrediënten uit een potje of pakje gebruikt. Bovendien heeft het hogere gezondheidswaarde.

Gebruik bij voorkeur echte champignons voor een champignonsaus en echte biologische tomaten voor het maken van een tomatensaus. Gebruik niets uit een potje.


Een saus op basis van bloem

Ten eerste is het goed om te weten hoe je een basissaus maakt. Deze saus kun je zelf verder op smaak brengen met kruiden, groenten, Hollandse kaas, zaden of noten

Eerst fruit je een uitje met een teentje knoflook in roomboter of kokosolie. In een steelpannetje maak je een beetje water warm met tarwemeel warm. Blijven in het water met een garde kloppen als je een meel naar keuze toevoegt. Je kunt tarwe gebruiken maar het is goed om te variëren met elke meelsoort die je maar bedenken kunt. Als je liever havermeel wilt, kun je eerst havermout in een blender verpoederen.

Als de saus een beetje dik begint te worden voeg je de gebakken ui en knoflook eraan toe. Dit is een basissaus die op zich al aardig goed smaakt. Je kunt het aanvullen met verse producten zoals zoals groenten, paddenstoelen, kruiden of gesmolten kaas. Je kunt om de saus tot een mooi glad geheel te mixen een keukenblender gebruiken.


Alles wat je zelf maakt is geneeskrachtig, wat de industrie maakt is ziekmakend


Geneeskracht van Champignonsaus

Bak champignons in kokosolie met een uitje en een teentje knoflook. Als de champignons gaar, na een paar minuten, zijn doe je het geheel, inclusief het vocht dat uit de champignons komt, in de blender samen met room een een eetlepel tarwemeel of ander vol meel zoals teffmeel

Let er goed op dat jouw blender tegen warme producten kan. Je kunt het ook met een handblender in een pan mixen. Je doet de blender aan totdat alles goed is gemengd tot een gladde saus. Zo maak je zelf eenvoudig een heerlijke champignonsaus.

Als je geen meel wilt gebruiken kun je de saus ook binden met gekookte aardappels of wortelpeterselie.

Koop of pluk paddenstoelen,


Geneeskracht van Tomatensaus

Verblijd je pastagerecht met een saus op basis van echte tomaten.

Gebruik per persoon ongeveer een halve kilo tomaten. Schil de tomaten. Dat doe je door ze een minuutje te koken. Eventueel kun je aan de bovenkant een kruis in de tomaten zetten; dat vergemakkelijkt het schillen. De geschilde tomaten kun je zo in een blender doen en er daarna groene kruiden bij doen. Dat is de eerste variant voor een tomatensaus. Je kunt deze variant als basis gebruiken. Het is ook lekker om een sjalotje, een stukje gember, een teentje knoflook, een eetlepel verse basilicum, drie eetlepels versnipperde peterselie en een gekookte wortel door de saus te doen. 

De wortel is wat zoet en die smaak heft het zurige van de tomaten op. Gekookte wortels door een tomatensaus maken de saus minder waterig. Wortel werkt als bindmiddel. Al deze ingrediënten doe je in de blender voor een extra stevige en smaakvolle tomatensaus.


Echte ingrediënten


Geneeskracht van Pepersaus

Allereerst is het goed om op te merken dat zwarte peper de opname van chemokuur-medicijnen vermindert. Daarom is het alleen goed om deze saus te eten vlak na een chemokuur. 

Het gebruik van zwarte peper hoeft niet helemaal uitgeband te worden, maar als je het in grote hoeveelheden eet zoals in pepersaus, is dat niet verstandig. Voor het maken van een pepersaus maak je eerst een bechamelsaus. 

Je doet een pannetje met water op het vuur en voegt daar volkoren tarwemeel of desgewenst een andere biologische meelsoort zoals spelt, boekweit of rogge aan toe. Witte bloem moet je niet gebruiken; dat heeft geen voedingswaarde. 

Vervolgens roer je in het pannetje tot er een gladde saus ontstaat. Voeg er voor de smaak en de gezondheid wat room aan toe. Dat kan kokosroom zijn of amandelroom. Vervolgens kun je met een pepermolen zwarte peper malen en de saus lekker peperachtig laten worden. Doe er ook wat losse peperkorrels bij.


Oelek betekent ''platstampen en mengen'' in het Indonesisch. Zo wordt een sambal oelek gemaakt.


Zelf sambal maken

Sambal maken is vrij simpel. Je hebt voor een basissambal chilipeper nog en Keltisch zeezout. Als je 250 gram chilipeper gebruikt, kun je een leuk oud jampotje vullen met sambal. 

Je haalt de groene steeltjes van de pepers af. Daarna laat je de pepers een tot twee minuutjes koken in water. Vervolgens doe je de chilipepers in een blender met een beetje water. 

Je mixt het tot een gladde saus. Nu kun je ervoor kiezen om de sambal extra lekker te maken en wat milder. Tomaat is een veel gebruikt middel. Een middel wat echt goed helpt om de saus milder te maken is palmsuiker

Dat is gezonder dan witte suiker.  Honing gebruiken is ook een goed idee, hoewel je beter honing kunt toevoegen als je de hete sambal uit het potje haalt.. Je kunt ook én honing én stevia gebruiken. Andere ingrediënten om een sambal lekker te maken zijn: gefruit uitje, wortel, knoflook en boemboe kruidenmix. Verder worden gember, pandanbladeren, kokosbloesemsuiker, kurkuma, petehbonen, kokosnootmelk en tamarinde gebruikt om een sambal mee lekker te maken. 

Je kunt één van de driehonderd sambalrecepten opzoeken om een sambal te maken maar je kunt er ook één samenstellen op basis van kruiden en groenten die bij jouw situatie passen.


Geneeskracht van Pindasaus

Pindasaus

Zelf verse pindasaus maken is leuk, lekkerder en gezonder. In pindasaus uit de fabriek zit vaak gemodificeerd zetmeel, allerlei E-nummers, transvetten en gejodeerd keukenzout. Je kunt veel beter zelf pindasaus maken. Hier heb je een platte schaal voor nodig met een vijzel met een plat oppervlak. Deze zijn bij sommige kruidenwinkels te koop maar ook bij goede keukenartikelenwinkels. Met deze platte stenen schaal kun je eenvoudig zelf pinda´s malen. Hierbij doe je boemboe uit een pakje van de Indonesische toko, ketjap en kokend heet water. 

De ketjap voeg je er pas op het laatst toe. Een lekker gerecht met pindasaus is gado-gado, een groentegerecht met pindasaus. Dit gerecht vind je zowel in Indonesische, Surinaamse als Chinese eetgelegenheden in Nederland. Elke kok maakt een gado-gado weer anders klaar.


Geneeskracht van Gegrilde paprikasaus

  • 4 paprika´s
  • Uitje en minimaal een teentje knoflook
  • Kokosolie
  • Snufje peper en zout
  • Crème fraiche
  • Paar takjes peterselie

Allereerst schil je de paprika´s. Daarna doe je deze in grove stukken in de blender. Je fruit in kokosolie een uitje met knoflook voor de smaak. Dat doe je bij de blender. Nu kun je alles tot een gladde saus blenderen. Als het klaar is voeg je er peper en zout naar smaak aan toe. Gebruik het liefst himalayazout of Keltisch zeezout in de vorm van sole. Als je de saus opdient kun je crème fraiche in het midden doen. Leg hier een paar takjes peterselie op voor het oog, het medicinale vermogen en de extra smaak.


Bronnen bij artikel over zelf warme sauzen maken

  • Foto's: Wikimedia Commons, Publiek domein
  • Interviews met koks en daarna zelf maken