Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De geneeskrachtige processen van kiespijnboom

De bladeren van de kiespijnboom, ook wel peperboom of geelhout genoemd, bezitten antikankerwerking.

Latijnse naam: Zanthoxylum americanum

Zanthoxylum americanum Vruchten van de kiespjnboom

De kiespijnboom is een kleine boom die van oorsprong groeit in het Midden en Oosten van de Verenigde Staten en Canada. Hij wordt slechts 10 meter hoog. Het hout van deze boom wordt niet gebruikt voor het maken van meubels of iets dergelijks; het bijzondere aan deze boom is dat hij enkel en alleen voor geneeskrachtige doeleinden wordt aangewend. Olie-extracten van de schors van de kiespijnboom hebben antibacteriële en antischimmel capaciteiten.

Kiespijnboom biedt een reeks aan gezonde voordelen.


Traditioneel gebruik kiespijnboom

De Indianen, het volk wat van origine Amerika bevolkte en waarvan de Europese kolonisators hun land afpakten, gebruikten de kiespijnboom bij een groot aantal ziekten. 

Men wist dat deze boom ontkrampend, windverdrijvend, antireumatisch en diuretisch of vochtafdrijvend werkt. 

Tandpijn, darmkolieken, spijsverteringsproblemen, gonorroe, reuma, koorts, keelpijn, slechte bloedcirculatie en zweren, met name beenzweren, worden traditioneel behandeld met delen van de kiespijnboom. Vooral de schors heeft medicinale kwaliteiten. 

Een thee van de schors wordt gebruikt bij behandeling van reuma, dyspepsie, dysenterie, hart -en nierproblemen. De binnenschors is geschikt om een thee van te zetten die speciaal goed is voor jeukende huidperikelen.
Het zaad van deze boom kan worden gekookt en smaakt enigszins pittig; het is mogelijk om het als substituut van zwarte peper te gebruiken. Er zijn geen andere eetbare delen van deze boom.

Zanthoxylum americanum Zaden of peperkorrels kiespijnboom


Naamgeving kiespijnboom

De taxonomie en botanie gebruiken Latijnse namen voor planten, onder andere om verwarring te voorkomen. 

In het Latijn wordt kiespijnboom Zanthoxylum americanum genoemd. In vrijwel alle talen wordt deze boom de kiespijnboom genoemd, zoals de toothache tree in het Engels, en Zahnwehholz in het Duits. 

In het Nederlands zeggen we naast kiespijnboom ook wel Geelhout en zelfs de Latijnse naam is een gangbaar woord voor deze boom. 

Sommige Nederlandse boomverkopers noemen hem peperboom, omdat het zaad kan worden gebruikt als zwarte peper.
De bast van de boom wordt van oudsher gebruikt om op te kauwen tegen kiespijn. 

Daaraan heeft de boom zijn naam te danken. Zanthoxylum is een samenvoeging van twee Griekse woorden; xanthos wat ´geel´ betekent en xylum wat staat voor ´hout´. 

Het binnenste hout van deze boom heeft een gele kleur; vandaar de naam. Americanum stamt uiteraard af van de oorspronkelijke groeiplaats van de kiespijnboom.


Vergelijking zanthoxylumsoorten

Zanthoxylum americanum Gedroogd blad kiespijnboom uit een herbarium

De zanthoxylum soorten komen vooral voor in Amerika, Afrika en Azië. Overal hebben de bomen traditionele, medicinale toepassingen.

De soort is vooral onderzocht op antikankerwerking, en lijkt daar goed tegen te werken. Vaak wordt de wortel van een soort gebruikt voor zijn medicinale toepassing. Een Nigeriaans onderzoeksteam publiceerde in september 2021 een onderzoek naar de geneeskracht van verschillende zanthoxylumsoorten en zag dat het een goed alternatief kan bieden voor een reeks aan farmaceutische medicijnen. Vele soorten hebben een antiviruswerking, antimalariawerking, antikankerwerking en antibacteriële werking.


Werkzame stoffen in kiespijnboom

Van kiespijnboom wordt voor fytotherapeutische doeleinden de schors gebruikt. 

Hierin zitten de volgende belangrijke werkzame inhoudsstoffen: alkamiden zoals de isobutylamide fagoramide en resinen. De olie uit de schors, maar ook de wortels wordt xanthoxyline genoemd.


Kiespijnboom bij kiespijn

Zanthoxylum heeft een lokale verdovende werking en een ontstekingsremmende werking. 

Het wordt traditioneel gebruikt om tandpijn bij cariës tegen te gaan. 

Er wordt op de bast gekauwd waarna de massa die ontstaat rond de probleemtand wordt bevestigd.


Kiespijnboom bij droge mond

Zanthoxylum heeft een speekselbevorderende werking. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het speeksel op den duur een helende werking heeft op de tand, mits er geen suikerhoudende en wit meel bevattende producten worden gegeten; dat beïnvloedt de samenstelling van het speeksel ten nadele van de gezondheid. 

Wit meel wordt door het lichaam omgezet in suiker. In de fytotherapie wordt zanthoxylum niet erg vaak gebruikt om de tanden op de lange termijn gezond te houden; het is meer iets bij acute problemen. 

Zanthoxylum wordt wel ingezet om een droge mond te bestrijden; dat kan een bijwerking zijn van sommige medicijnen.

Verder is het een middel dat maagsapproductie bevordert. 

Op deze manier wordt de spijsvertering gestimuleerd. Om deze medicinale werkingen schrijven fytotherapeuten het voor bij de volgende indicaties:

  • Indigestie,
  • Droge mond.
  • Als zanthoxylum oraal wordt ingenomen is het een middel dat de bloedcirculatie optimaliseert.
  • Het verhoogde bloeddruk afremmen
  • Koorts.


Antikankerwerking kiespijnboombladeren

Zanthoxylum americanum Kiespijnboombladeren

In 2015 deden Indiase onderzoekers een studie naar de antikankerwerking van de kiespijnboom. Men stelt eerst dat synthetische antikankermiddelen zoals cisplatine niet goed werken. In hun onderzoek concluderen de wetenschappers dat een extract van de bladeren van de kiespijnboom een duidelijke antikankerwerking hebben. Men beschouwt de boom als goede kandidaat om een chemotherapie mee aan te vullen.
De stoffen in kiespijnboom kunnen het enzym caspase activeren, en daardoor kan de gewone antikankermiddel beter zijn werk doen.

Daarnaast indiceert het bladextract ook apoptose, ofwel het afsterven van een kankercel. Men deed onderzoek op baarmoederhalskanker en zag dat de combinatie van het bladextract en de reguliere middelen beter werkt dan alleen het reguliere middel.


Medicinale werkingen kiespijnboom

Dezelfde Indiase onderzoekers die de antikankerwerking onderzochten, geven in hun onderzoek en passant ook een overzicht van enkele medicinale toepassingen die andere onderzoekers niet melden. Zij vertellen dat de boom traditioneel wordt gebruikt bij


De onderzoekers zien verder dat de boom al menigmaal is onderzocht zodat de volgende wetenschappelijk bewezen medicinale werkingen van kiespijnboom genoemd kunnen worden:


Dosis en veiligheid kiespijnboom

Zanthoxylum americanum Tekening van kiespijnboom uit 1801 van M. Loiseleur-Deslongchamps

Er is een aantal manieren om deze geneesplant te gebruiken.

  • Tinctuur: driemaal daags een halve tot een hele theelepel tinctuur.
  • Vloeibaar extract: driemaal daags een kwart tot een halve theelepel vloeibaar extract.


Contra-indicaties kiespijnboom

Over het algemeen is zanthoxylum een veilig middel. Bij de therapeutische dosis valt geen bijwerking te verwachten. Er zijn echter een aantal contra-indicaties, situaties waarbij zanthoxylum niet moet worden ingenomen:


  • Niet nemen bij zwangerschap vanwege de stimulerende werking op de baarmoeder,
  • Niet innemen bij het borstvoeding geven,
  • Niet nemen bij maagzweer of darmzweer omdat het de afscheiding van maagsappen stimuleert,
  • Niet nemen bij een maagslijmvliesontsteking of darmslijmvliesontsteking,
  • Bedenk dat er een mogelijkheid is dat zanthoxylum interacties heeft met bloedverdunners van het type warfarine.


Bezoek een arts of fytotherapeut

Een groot deel van de informatie over de in dit artikel genoemde geneesplant komt uit het boek Groot Handboek Geneeskrachtige Planten van Geert Verhelst. Dat is een handboek in de fytotherapie. Het is echter niet geschikt om aan zelf-genezing te doen.

Wie ergens last van heeft dient een arts of fytotherapeut op te zoeken voor een goede diagnose en keuze voor de beste middelen, afgestemd op jouw persoonlijke situatie. 

De kennis en wetenschap die hier genoemd staan is van puur informatieve aard. Dit artikel is niet bedoeld ter vervanging van medisch advies.


Bronnen artikel kiespijnboom

  1. Fytotherapeutische informatie: Boek: Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, Geert Verhelst
  2. Foto´s: Wikimedia commons
  3. Algemene info: http://www.lactarius.com/vplants/ZAAM.htm
  4. Algemene info: http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Zanthoxylum+americanum
  5. Antikankerwerking: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4545984/
  6. Kiespijnboom tegen kanker: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4545984/
  7. Nigeriaans onderzoek 2021: https://www.researchgate.net/publication/354608591_Zanthoxylum_Species_A_Review_of_Traditional_Uses_Phytochemistry_and_Pharmacology_in_Relation_to_Cancer_Infectious_Diseases_and_Sickle_Cell_Anemia