Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Diabetes type 1 behandelen met medicinale voeding


Pancreas of alvleesklier

De oorzaak van diabetes type 1 is nog niet helemaal duidelijk, maar het is wetenschappelijk gezien wel bekend dat het door vaccinatieschade kan komen. In principe kan vaccinatieschade weer opgeheven worden maar dat is niet heel makkelijk. Een kundig homeopaat kan je daarover meer vertellen. Ook een virusinfectie kan leiden tot diabetes type 1. Verder is het zo dat de alvleesklier dermate is beschadigd bij mensen die diabetes type 1 hebben, dat artsen zeggen dat de patiënt zijn leven lang insuline moet slikken. Hierbij wordt evenwel voorbij gegaan aan het feit dat de alvleesklier voor een klein percentage kan werken, bijvoorbeeld 25%, wat niet genoeg is, maar dat met behulp van sommige geneesplanten dat percentage hoger kan worden. 

In dit artikel lees je welke geneesplanten tegen diabetes type 1 helpen.


Voordelen en nadelen van synthetische medicatie

Lever en pancreas
Insuline innemen kan in sommige gevallen op de korte termijn levensreddend zijn, maar het innemen van allerlei medicatie tegen diabetes heeft ook nadelen die zich op de lange termijn vertalen naar een chronische vorm van diabetes.
Medicijnen daarentegen hebben eerder een aftakelend effect op lever en alveesklier. Vrijwel elk synthetisch medicijn is op den duur schadelijk voor lever en nieren. Insuline innemen maakt de alvleesklier 'lui', aangezien het ziet dat de insulinespiegels hoog genoeg zijn ,gaat ze deze stof niet meer zelf aan. Geneesplanten zijn erop gericht om de alvleesklier zo veel mogelijk te herstellen. Daarnaast is het zo dat ook de lever de pancreas kan herstellen zodat insuline weer in voldoende mate aangemaakt kan worden. 

Dit orgaan is veel groter dan de alvleesklier. Wanneer we de lever met de juiste kruiden stimuleren, dan gaat deze nog beter werken.


Een ongeneeslijke ziekte genezen

Lever en pancreas
Alle reguliere artsen in Nederland zullen zeggen dat diabetes type 1 niet te genezen is. In andere landen kan het wel genezen worden. Er is bij de patiënt een grote omslag nodig om het wel te genezen. Naast vaccinatieschade en virusinfectieschade, ligt een grote oorzaak in de chronische bijwerkingen van medicatie, plus het feit dat een overgroot deel van het supermarktaanbod funest is voor onze gezondheid. 

De voedselkwaliteit is enorm afgenomen, en het aantal synthetische stoffen dat we innemen is in de afgelopen 100 jaar enorm gestegen. De synthetische voeding draagt verder bij aan supermarkten vol vulling zonder voedingsstoffen.

In een voedseltechnische aanpak tegen diabetes type 1 pakken we een aantal terreinen aan die de oorzaken zijn van deze chronische ziekte:

 

 1. Oxidatieve stress
 2. Verminderde leverwerking
 3. Verminderde alvleesklierwerking
 4. Reguleren bloedsuikerspiegel


Boosdoeners in voedselland

Het zijn juist stoffen die mensen vaak ter genot innemen, zoals suiker, snoep, ijs, koekjes, taart, frisdrank, lightdrank, energiedrankjes, drugs, alcohol en tabak, die de leverwerking verminderen in kwaliteit. 

Wanneer iemand met diabetes type 1 wil genezen, dan moeten deze schadelijke consumptieartikelen vermeden worden. Dat komt uiteindelijk neer op zelf limonade maken,  zelf verse maaltijden maken van het enorm diverse aanbod aan verse producten zoals groenten, granen, fruit, noten, zaden, kruiden, bloemen, specerijen en wilde eetbare planten. Het is voorstelbaar dat dat voor sommige mensen een erg grote, te grote omschakeling is. 


Weg met de magnetron!

Er zijn mensen die het eten van voorverpakte magnetronmaaltijden een verworven privilege vinden, maar zowel de magnetron als het voorverpakken doet de kwaliteit van voeding afnemen zodat het de status 'vulling' verdient.
Het is nooit goed om van de ene dag op de andere totaal een ander voedingspatroon te nemen. Je kunt het beste een nieuw leefstijlpatroon geleidelijk integreren in je dagritme.


Bloedsuikerspiegel reguleren met voedsel

De bloedsuikerspiegel kent alleen pieken als we te veel suikerwaar eten, wat gepaard gaat met te veel wit meel, slechte oliën en margarine. In veel zoetwaren zitten zowel margarine, slechte oliën, wit meel als suiker. Daarom zijn koekjes en aanverwante industriële zoetwaar zo slecht. Daarentegen is er geneeskrachtige voeding. Er zijn allerlei voedselsoorten die de bloedsuikerspiegel reguleren.
Sommige kruiden, voedingsmiddelen en geneesplanten kunnen mogelijk helpen bij het beheersen van de bloedsuikerspiegel en het bevorderen van een gezonde levensstijl. 

  

Hier zijn enkele suggesties voor bloedsuikerspiegelregulerende voeding:

1. Kaneel: Studies suggereren dat kaneel de bloedsuikerspiegel kan helpen verlagen. Het kan worden toegevoegd aan voedsel, zoals havermout, yoghurt of smoothies.
2. Bittere meloen: Bittere meloen, ook bekend onder de naam sopropo, kan helpen bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel. Het kan worden gekookt en toegevoegd aan gerechten of geconsumeerd in de vorm van sap.
3. Fenegriek: Fenegriekzaad kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Het kan worden toegevoegd aan gerechten of ingenomen in de vorm van supplementen. Fenegriekzaad smaakt zoetig en kan prima als theekruid dienen. Het kan ook door een ontbijtmuesli of havermout worden gedaan. 
4. Panax ginseng: Aziatische ginseng en Amerikaanse ginseng kunnen mogelijk helpen bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel. Het is belangrijk om de dosering en het gebruik met een zorgverlener te bespreken.


Lijst 26 kruiden alvleesklier

Hier is een lijst van 25 natuurlijke producten, voedingsmiddelen, kruiden en geneesplanten die de werking van de alvleesklier kunnen ondersteunen. Sommige van deze voedselplanten ondersteunen ook de alvleesklier en zijn derhalve extra goed.  :

 • 1. Bittere meloen: Kan helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren en de insulineproductie te stimuleren.
 • 2. Okra: Bevat oplosbare vezels en antioxidanten die de alvleesklier kunnen ondersteunen.
 • 3. Kaneel: Kan de insulinegevoeligheid verbeteren en de bloedsuikerspiegel reguleren.
 • 4. Fenegriek: Stimuleert de insulineproductie en kan de bloedsuikerspiegel verlagen.
 • 5. Gember: Heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan de alvleesklier gezond houden.
 • 6. Knoflook: Kan de alvleesklier beschermen tegen oxidatieve stress en ontsteking.
 • 7. Ui: Bevat zwavelverbindingen die de alvleesklier kunnen ondersteunen.
 • 8. Groene bladgroenten (waterkers, spinazie, boerenkool, snijbiet): Rijk aan voedingsstoffen en antioxidanten die de alvleesklier gezond houden.
 • 9. Broccoli: Bevat glucoraphanine, een stof die de ontstekingsremmende reactie van de alvleesklier kan bevorderen.
 • 10. Asperges: Bevatten antioxidanten die de alvleesklier kunnen beschermen tegen schade.
 • 11. Kurkuma: Heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan de alvleesklier ondersteunen.
 • 12. Artisjokken: Kan de galstroom bevorderen en de alvleesklier beschermen tegen schade.
 • 13. Bosbessen: Rijk aan antioxidanten die de alvleesklier kunnen beschermen tegen oxidatieve stress.
 • 14. Granaatappel: Bevat antioxidanten die de alvleesklier kunnen beschermen tegen ontsteking en schade.
 • 15. Olijfolie: Bevat gezonde vetten die de alvleesklier kunnen ondersteunen.
 • 16. Walnoten: Bevatten omega-3 vetzuren en antioxidanten die de alvleesklier kunnen beschermen.
 • 17. Amandelen: Rijk aan gezonde vetten en antioxidanten die de alvleesklier kunnen ondersteunen.
 • 18. Avocado: Bevat gezonde vetten en antioxidanten die de alvleesklier gezond houden.
 • 19. Papaja bevat enzymen die de spijsvertering ondersteunen en de belasting van de alvleesklier verminderen.
 • 20. Citroen bevat vitamine C en antioxidanten die de alvleesklier kunnen beschermen.
 • 21. Munt kan helpen bij het verlichten van spijsverteringsproblemen en de alvleesklier ondersteunen.
 • 22. Rozemarijn heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan de alvleesklier gezond houden.
 • 23. Brandnetel kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en de alvleesklier ondersteunen.
 • 24. Basilicum bevat antioxidanten en ontstekingsremmende eigenschappen die de alvleesklier kunnen beschermen.
 • 25. Venkel kan helpen bij de spijsvertering en de alvleesklier ondersteunen.
 • 26. Lichtwortel is een plant die de alvleesklier kan herstellen. Het is in Japan, China en Korea een traditioneel middel tegen diabetes. 


Het is belangrijk op te merken dat deze natuurlijke producten de alvleesklier kunnen ondersteunen, en dat ze een aanvulling zijn op een medische behandeling. Dat wordt complementaire geneeskunde genoemd. Raadpleeg altijd een medisch professional voordat je nieuwe kruiden of supplementen gebruikt, vooral als je al een bestaande aandoening hebt.

Overleg met je zorgverlener

Overleg met je zorgverlener over een extra aanpak van een ziekte is altijd nuttig en gewenst.  Het kan zijn dat je minder insuline hoeft te gebruiken bij sommig voedsel. Houd voor jezelf ook in de gaten welk voedsel voor jou goed werkt. De lever is in staat om insuline om de insulineproductie van de alvleesklier te doen hervatten. 

Mensen met diabetes type 1 hebben vaak ook een minder goed werkende lever. Dus het is van elementair belang om de lever structureel beter te laten functioneren. Dat kan al met simpele middelen als een eetlepel mariadistelpoeder toevoegen aan een havermoutontbijt.


Lijst 25 kruiden lever

Hier is een lijst van 25 kruiden, voedingsmiddelen en geneesplanten die gunstig kunnen zijn voor de lever: Bij wetenschappers is het bekend dat de lever zelf ook insuline kan aanmaken, net als de alvleesklier. Echter, hier wordt in de reguliere geneeskunde niet op gebouwd. Het is zelfs nog sterker: van allerlei diabetesmedicatie is bekend dat de lever minder goed gaat werken, zodat deze ook minder goed insuline kan produceren. Daarom gaan we met een Medicinale voedingstherapie ervan uit dat de lever weer optimaal moet functioneren. Dat kan met de volgende voeding en kruiden: 

 1. Mariadistel: Ondersteunt de leverfunctie en beschermt tegen schade.
 2. Kurkuma: Heeft ontstekingsremmende eigenschappen en ondersteunt de leverontgifting.
 3. Paardenbloemwortel: Helpt de lever te reinigen en stimuleert de galstroom.
 4. Artisjokken: Stimuleert de leverfunctie en bevordert de galproductie.
 5. Gember: Heeft ontstekingsremmende en beschermende eigenschappen voor de lever.
 6. Brandnetelzaad: Ondersteunt de ontgifting van de lever en heeft ontstekingsremmende eigenschappen.
 7. Kliswortel: Helpt bij het verwijderen van gifstoffen uit de lever.
 8. Schisandra: Beschermt de lever tegen schade en bevordert de leverregeneratie.
 9. Pepermunt: Bevordert de galstroom en ondersteunt de leverfunctie.
 10. Rozemarijn: Stimuleert de leverfunctie en bevordert de ontgifting.
 11. Citroen: Bevordert de productie van gal en helpt bij de afbraak van vetten in de lever.
 12. Knoflook: Helpt de lever te reinigen en heeft ontstekingsremmende eigenschappen.
 13. Groene thee: Bevat antioxidanten die de lever beschermen tegen schade.
 14. Rode bieten: Stimuleren de leverontgifting en bevatten ontstekingsremmende stoffen.
 15. Appels: Bevatten pectine, wat kan helpen bij het verwijderen van gifstoffen uit de lever.
 16. Asperges: Ondersteunen de leverontgifting en hebben ontstekingsremmende eigenschappen.
 17. Bosbessen: Bevatten antioxidanten die de lever beschermen tegen schade.
 18. Tarwegras: Helpt bij het ontgiften en reinigen van de lever.
 19. Lijnzaad: Bevat omega-3 vetzuren die ontstekingsremmend kunnen werken in de lever.
 20. Wortels: Rijk aan antioxidanten die de lever beschermen tegen schade.
 21. Avocado: Bevat gezonde vetten die de leverfunctie ondersteunen.
 22. Grapefruit: Bevordert de productie van enzymen die helpen bij de ontgifting.
 23. Walnoten: Bevatten antioxidanten en gezonde vetten die de levergezondheid bevorderen.
 24. Spirulina: Bevat voedingsstoffen die helpen bij het ontgiften en reinigen van de lever.


Stimuleren werking alvleesklier

De alvleesklier werkt soms nog een paar procent. Dat percentage kan verhoogd worden met medicinale voeding. De gedachte dat de alvleesklier 'nu eenmaal niet meer werkt' is in feite te negatief, defaitistisch en onrealistisch. 

Met dagelijks alvleesklierstimulerende voeding in nnemen valt heel wat te bereiken. Let wel dat een kuur met een of meer van onderstaande producten minimaal 3 maanden tot een half jaar moet duren om effect te kunnen waarnemen

 

Vulling dat niet goed is

Nogmaals: voor mensen met diabetes type 1 is het over het algemeen niet handig om veel koekjes, taarten, frisdrank, snoep en verpakte, industriële toetjes te consumeren. 

Dit komt doordat deze voedingsmiddelen vaak veel suiker en koolhydraten bevatten, wat kan leiden tot grote schommelingen in de bloedsuikerspiegel. 

Daarbij veroorzaken ze ook oxidatieve stress, en vormt deze vulling extra veel zorg voor de lever. Suiker is vrijwel net zo slecht voor de lever als alcohol.


Kan ik witte suiker eten? 

Mensen met diabetes type 1 moeten hun bloedsuikerspiegel nauwlettend in de gaten houden en insuline toedienen om de bloedsuikerspiegel te reguleren. 

Voedingsmiddelen met een hoog suikergehalte kunnen leiden tot een sterke stijging van de bloedsuikerspiegel, wat moeilijk te controleren kan zijn. Regulier wordt vaak gezegd dat je alle suikerhoudende producten gewoon kan eten, als je maar genoeg insuline gebruikt. 

Lichtplant raadt aan om voortaan totaal geen witte suiker meer te gebruiken. Je kan zelf lekkere zoete producten bakken met alternatieve zoetmiddelen zoals stevia, banaan, palmsuiker en kokosbloesemsuiker.

Het is belangrijk om de bloedsuikerspiegel regelmatig te controleren en in overleg met een medisch professional of iemand die voedingstherapie consults geeft een uitgebalanceerd dieet te volgen dat past bij de individuele behoeften en doelen.


Lage glycemische index

Daarnaast is het verstandig om te streven naar een gezonde en evenwichtige voeding, met de nadruk op voedingsmiddelen met een lage glycemische index, zoals volle granen, groenten, magere eiwitten en gezonde vetten. Deze voedingsmiddelen helpen de bloedsuikerspiegel stabiel te houden en kunnen bijdragen aan een betere algehele gezondheid.
Het is altijd raadzaam om advies in te winnen bij een medisch professional, zoals een arts of voedingstherapeut, die gespecialiseerd is in diabeteszorg, om een persoonlijk voedingsplan op te stellen dat rekening houdt met individuele behoeften en doelen.

 

Stevia als zoetmiddel

Schrik niet van dit wetenschappelijke uitstapje: Het ethylacetaat-extract van Stevia rebaudiana heeft potentiële insulineversterkende effecten. Het stevia-extract heeft aangetoond de secretie van insuline door de lever te stimuleren in aanwezigheid van hoge glucoseconcentraties en calciumafhankelijke concentraties. Het lijkt ook de muscarine-insuline-effecten te versterken door interferentie met de muscarinereceptor M3. Daarnaast heeft het extract invloed op de adrenerge α2-receptor, waardoor de remmende effecten op de insulinesecretie worden verminderd.
Deze bevindingen suggereren dat het extract van Stevia rebaudiana potentieel nuttig kan zijn bij de behandeling van type 2 en type 1 diabetes mellitus. Het extract lijkt de insulinesecretie te stimuleren in omstandigheden van hoge glucoseconcentraties, waardoor het de parasympathische signaaloverdracht versterkt en de sympathische signaaloverdracht in bètacellen remt.

 

En nu in gewone mensentaal

Bovenstaande alinea's is wetenschappelijke taal. In gewone mensentaal betekent het dat een thee steviabladeren de lever stimuleert om insuline aan te maken. 

Hoe kun je dit feit toepassen? Door gepoederd gedroogd steviablad toe te voegen aan een zelf gemaakte havermout, elke kop thee die je drinkt, en elke kop koffie. Verder kun je elk deeg voor zoet bakwaar maken met steviathee in plaats van water.

Het is helemaal ideaal als je de dag begint met een kop thee gemaakt van gember, munt en steviablad. Wat je als eerste op een dag inneemt, heeft het grootste medicinale effect.
Controleer bij jezelf of voeding die de bloedsuikerspiegel reguleert helpt.

Nieren stimuleren

Ook de nieren lopen het risico om te verminderen in werking bij diabetespatiënten. Dat komt onder andere door medicatiegebruik. Wat we kunnen doen is de nieren stimuleren in hun werking. Een aantal planten kunnen de werking van de nieren met een paar procent verbeteren. 

Als we deze regelmatig, dus dagelijks innemen, kunnen de nieren grotendeels herstellen. Er worden dan meer afvalstoffen afgevoerd. Deze afvalstoffen kunnen voor problemen zorgen als ze te lang in ons lichaam blijven. Vooral Javaanse nierthee en brandnetel zijn goed voor de nieren. Aanbevolen wordt om hiervan 3 kopjes thee per dag te drinken. Gotu kola is ook redelijk goed voor de nieren. Wat brandnetel betreft kun je ook er af en toe soep van eten. Ook de wilde groenten hondsdraf en paadenbloemblad kunnen de nieren helpen. Een groente die erg goed is voor de nieren is bleekselderij en knolselderij, net als selderijblad.


Enkele globale aanwijzingen

 1. Diabetes type 1 genezen met voeding en geneesplanten doe je niet met één kruid. Je gebruikt meerdere kruiden per dag, en integreert die in je nieuwe levensstijl.
 2. Integreer het geleidelijk. Stel je wilt beginnen met 10 kruiden te integreren, geef jezelf dan 3-4 weken om ze allemaal een plekje te geven.
 3. Gebruik sommige kruiden dagelijks voor de thee.
 4. Neem sommige goede groenten zoals waterkers, venkel, asperges en bleekselderij eens per week.
 5. Neem elke dag mininaal 2 fruitsoorten die tegen diabetes werken.
 6. Geniet van nieuwe voedingssoorten. Stel je at nooit zo vaak papaja, granaatappel, waterkers, okra, brandnetel, steviablad, palmsuiker en rozemarijn, geniet dan van de nieuwe producten. Zie het als verrijking van je culinaire ervaring.
 7. Maak het jezelf niet te moeilijk, maar stap geleidelijk over naar een leefstijl met driemaal per dag een supergezonde maaltijd en noteer zelf het verschil in bloedsuikerspiegel, gevoel, ervaring en de opmerkingen vanuit medisch perspectief tijdens een bezoek aan je arts.


Omdat diabetes type 1 een auto-immuunziekte is kun je ook bij dat artikel kijken voor meer informatie. 


Bronnen bij artikel diabetes type 1

 • Foto's: Publiek domein via Wikimedia commons
 • Informatie is deels afkomstig uit interviews
 • Wetenschappelijke informatie komt uit onderstaande downloadbare bronnen:
 • 1
 • 2