Duik met ons in dit verhaal van diversiteit, voeding en welzijn, en ontdek hoe Gnetum gnemon de potentie heeft om ons te verrijken op meerdere vlakken.
Gnetum gnemon komt van oorsprong voor in Zuidoost Azië, en diverse eilanden in de Pacifische Oceaan. In elk land heeft de boom een andere naam. In het Burmees wordt de plant hyinbyin, tanyin-ywe genoemd. De Engelse naam is kampong tree. Kampong betekent dorp in het Maleis, en in Indonesië staat de Gnetum gnemon inderdaad in vrijwel elk dorp.
Soms is er een heg rondom een huis gebouwd van deze groenteboom. De Spaanse naam is Joint Fir.
De Filipijnse namen zijn banago, bago, lamparan en nabo. In Indonesië wordt de boom melingo, melinjo of belinjau genoemd. In het Thailand kent men de volgende namen: peesae, phak miang, phak kariang, liang. Vietnamese namen zijn gam cay en bet.
Op Nieuw Guinea, het op één na grootste eiland ter wereld, wordt de Gnetum gnemon traditioneel gebruikt om stukken touw van de maken die worden gebruikt om tassen, in West Papoea Nokeng geheten te vervaardigen.
Deze plant is een eetbare groente. Het wordt een boom die niet meer dan 7 meter wordt. In West Papoea zie je dat mensen deze boom in hun groentetuin hebben staan, en hem klein houden zodat ze makkelijk bij de bladeren kunnen. De bladeren worden als groente gekookt. Ze worden ook wel vermengd met bladeren van andere eetbare bomen en planten zoals papayablad, cassaveblad en gatok.
Sommige Nederlanders en veel Indo's zullen deze plant kennen als melinjo. De melinjo geeft grote vruchten waarvan de pit gebruikt wordt om emping melinjo te maken. Dat is een soort kroepoek.
De bladeren van de Gnetum gnemon bevatten vooral veel vitamine C. Dat maakt deze groente een goede bestrijder van oxidatieve stress, zo vermeldt een onderzoek. Bovendien zitten er nog allerlei andere vitaminen, mineralen, flavonoïden, tanninen en bitterstoffen in het blad zodat de werking van vitamine C versterkt wordt.
Japans onderzoek toon aan dat er veel isovextine in de bladeren zit. De Japanners schrijven dat de plant Gnetum gnemon een goede bron is voor onttrekken van isovextine op industriële basis.
In melinjo zitten veel gezonde stoffen zoals stilbenoïden. Dat is de stof die onder de naam resveratrol ook in druiven zit en daarom ook in wijn, en waarmee sommige onderzoekers beweren dat wijn geneeskracht biedt, echter de alcohol in wijn is zo slecht dat elke vorm van geneeskracht juist hard nodig is om de degeneratieve eigenschappen van alcohol op te heffen.
Resveratrol zit niet alleen in de bladeren maar ook in de zaden van Gnetum gnemon.
Dat betekent dat als je emping eet, je deze stof binnenkrijgt. Het is een zeer gezonde stof. Onderzoek toont aan dat resveratrol uit melinozaden ervoor zorgt dat insulineresistentie afneemt.
Antioxidantenzijn belangrijk omdat ons huidige industrievoeding juist veel vrije radicalen oplevert in ons lichaam.
Op voedselgebied zijn vooral witte suiker, glucose-fructosestroop, witte bloem, witte pasta, witte rijst, wit brood, margarine en bakoliën de grootste boosdoeners.
Nu moet wel gezegd worden dat tegenwoordig de krupuk emping vaak in ongezonde oliën vervaardigd door industrieën wordt gebakken, in plaats van in de traditioneel gebruikte, supergezonde kokosolie.
Laatste update
5-12-2023
Kies hieronder waarover je vandaag wilt lezen
Rudolf Steiner: "Wetenschap wordt spiritueler en spiritualiteit wetenschappelijker."
Voeding en spiritualiteit zijn vormen van licht
De inhoud die hier wordt weergegeven kan niet worden weergegeven vanwege de huidige cookie-instellingen.
Deze website kan inhoud of functies aanbieden die door derden op eigen verantwoordelijkheid wordt geleverd. Deze derden kunnen hun eigen cookies plaatsen, bijvoorbeeld om de activiteit van de gebruiker te volgen of om hun aanbiedingen te personaliseren en te optimaliseren.
Deze website maakt gebruik van cookies om bezoekers een optimale gebruikerservaring te bieden. Bepaalde inhoud van derden wordt alleen weergegeven als "Inhoud van derden" is ingeschakeld.