Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Gezonde voordelen van Sterculia tragacantha

Botanische, Latijnse naamSterculia tragacantha
Sterculia tragacantha
Deze boom behoort tot de familie Sterculiaceae. Deze boom heeft geen  naam in het Engels, noch een andere taal. De jonge scheuten en bladeren worden gegeten nadat ze gekookt zijn als een groente. De zaden kunnen worden geroosterd en gegeten worden. Soms worden ze net als pinda's vermalen en door een groentemix gedaan. De bast en de bladeren van deze boom worden toegepast bij dysenterie, syfilis en fijt of nagelriemontsteking. 

 Het is verder een traditioneel ingezet kruid dat de darmen kan reinigen van ingewandswormen.


Sterculia tragacantha Distributie van deze uitsluitend in Afrika groeiende boom


Traditioneel gebruik Sterculia tragacantha

De bladeren, bast, scheuten en zaden van Sterculia tragacantha worden in de volksgeneeskunde van Nigeria voorgeschreven bij diarree, dysenterie, reumatische aandoeningen zoals artroseartritis en jicht, oedemen en fijt. 

In Nsukka, een deel van Nigeria worden de bladeren ingezet bij allerlei soorten pijn.


Wetenschappelijk bewezen werkingen Sterculia tragacantha

Deze plant is nog niet bijster veel onderzocht maar toch staat al vast dat hij de volgende medicinale werkingen heeft: 


  1. Tegen zweren, 
  2. Galdrijvend, 
  3. Ontkrampend, 
  4. Relaxerend voor de spieren, 
  5. Pijnstillend, 
  6. Ontstekingsremmend,
  7. Stimulerend voor de alvleesklier,
  8. Antioxidant.
Sterculia tragacantha Blad


Hand in hand tegen radicalen
Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat de Sterculia tragacantha inderdaad een ontstekingsremmend effect heeft. 
Daarnaast werd gezien dat deze geneesplant een antioxidanteffect heeft. 
Deze twee werkingen, ontstekingsremmend en antioxidant gaan vrijwel altijd hand in hand. 
Als er sprake is van een ontsteking dan wordt dat hooguit soms ergens anders door veroorzaakt dan de kettingreactie aan elektronroof die vrije radicalen zich toe-eigenen.

De reactieve oxidatiestress die deze vrije radicalen veroorzaken, hebben als gevolg een ontsteking op celniveau, door wetenschappers vaak oxidatieve stress genoemd. 

Wanneer antioxidanten de vrije radicalen buitenspel zetten door ze een electron af te geven, zal de ontstekingsreactie verdwijnen.


Sterculia tragacantha De stam zoals hij uit de grond groeit

S. tragacantha is ontstekingsremmende pijnstiller 

In de Journal of Pharmacology and Toxicology staat een artikel wat hierbij aansluit. 

Stel dat een ontsteking pijn veroorzaakt, bijvoorbeeld een artritis-ontsteking, en deze door de antioxidantwerking van Sterculia tragacantha wordt tegengegaan, dan zullen wetenschappers noteren dat deze plant ook een pijnstillende werking heeft. 

Dat is de reden dat een plant die antioxidantcomponenten in zich heeft, vaak ook ontstekingsremmend en pijnstillend is. Zo heeft een plant al snel drie werkingen in een antioxidant, ontstekingsremmend en pijnstillend. Deze medicinale werkingen spelen elkaar de bal toe.

Het is goed om deze werkingen van geneesplanten te vergelijken met ontstekingsremmende pijnstillers van de farmaceutische industrie. 

Deze missen de werking antioxidant, of nog sterker, ze veroorzaken dat oxidanten, ofwel vrijwel radicalen, vrij spel verkrijgen om oxidatieve stress te veroorzaken. Dat schiet het doel voorbij.

Dat is het belangrijkste verschil met geneesplanten. Synthetica veroorzaken juist oxidatieve stress, wat als gemeenschappelijke oorzaak wordt gezien van een groot aantal ziekten, terwijl geneesplanten middels hun antioxidanten deze gemeenschappelijke oorzaak wegnemen. 

Eigenlijk verdienen synthetica de rode kaart, aangezien ze een teveel aan ziekmakende bijwerkingen veroorzaken.

 

Sterculia tragacantha Bladgroei


Sterke anti-artritiswerking

Deze Afrikaanse geneesplant wordt reeds gedurende lange tijd door traditionele helers gebruikt tegen artritis. Hij is door wetenschappers onderzocht en deze toepassing wordt thans ondersteund door bewijzen. 

In een onderzoek staat dat artrose wordt geclassificeerd als een vorm van reuma waarbij geen ontstekingen plaatsvinden, maar dat is achterhaald door ander onderzoek van 5 jaar later.

Medicijnen tegen artritis hebben allerlei bijwerkingen zoals maagzweer, aambeien, anemie en nierproblemen. Daarom gingen de onderzoekers op zoek naar meer veilige medicatie, en dan komen intelligente mensen al snel uit bij geneesplanten.
Uit proefdieronderzoek blijkt dat Sterculia tragacantha artritis goed bestrijdt zonder bijwerkingen. 

De onderzoekers hadden in hun studie geen exact mechanisme achter de ontstekingsremmende werking gevonden.

Toch kunnen we uit de voorgaande informatie over deze geneesplant verwachten dat de antioxidantwerking van de plant daar waarschijnlijk mee te maken zal hebben.

Sterculia tragacantha Bast en stam van deze Afrikaanse geneesboom

Sterculia tragacantha beschermt alvleesklier 

Onderzoekers uit Nigeria zien dat de  Sterculia tragacantha een stimulerende werking heeft op de alvleesklier. 

De alvleesklier geeft insuline af, en als deze beschadigd is dan wordt er te weinig insuline afgegeven, waardoor de bloedsuikerspiegel te hoge pieken kent. Dat is de oorzaak van diabetes mellitus type 2.

Men gaf ratten op een standaard manier diabetes, middels een stof die de alvleesklier schaadt, en scheidde de ratten in meerdere groepen.
De ratten die een extract op basis van Sterculia tragacantha kregen, vertoonden verminderde oxidatieve stress, verbeterde enzymactiviteit, en een verbeterde insuline-aanmaak. De onderzoekers zien dat de alvleesklier wordt beschermd door dit plantaardige extract.

Bronnen bij artikel over Sterculia tragacantha


  • Beschermt alvleesklier: https://www.researchgate.net/publication/351587219_Protective_role_of_Sterculia_tragacantha_aqueous_extract_on_pancreatic_gene_expression_and_oxidative_stress_parameters_in_streptozotocin-induced_diabetic_rats
  • Kaartje geografische verspreiding: Thomas Dijkman
  • Foto's: Wikimedia commons
  • Informatie is deels afkomstig uit interviews
  • Wetenschappelijke informatie komt uit onderstaande downloadbare bronnen:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4