Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Zeldzame geneespower van zoete aardappel

Latijnse naam: Ipomoea batatas
Ipomoea batatas zoete aardappel

Zoete aardappelen kun je aantreffen met aan de binnenkant een oranje, gele, paarse of witte kleur. Het poeder van zoete aardappelen dat verkocht wordt, is gelig. Zoete aardappelen zijn een lekkere basisgroente in de keuken maar je kunt het ook in meelvorm aanwenden. Je kunt het door een taartmix doen om deze extra gezondheidswaarde mee te geven. Zoete aardappelpoeder zijn goed voor de darmen en de botten.

Vooral in de laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar de geneeskracht van de zoete aardappel, e er valt nog veel meer onderzoek te doen.


Geografische locatie zoete aardappelen

Ipomoea batatas Zoete aardappelen op landbouwgrond

De oorspronkelijke geografische locatie van de zoete aardappel als groente kun je omschrijven als de Amerika´s, Afrika, Polynesië en Oceanië. Deze groente wordt meer precies van oudsher gegeten in Midden- en Zuid- Amerika, Ryukyu eilanden, Afrika, het Caraïbisch gebied en de De Cook-eilanden. Hawaiianen en Papoea´s, de bewoners van het eiland Nieuw-Guinea, indianen uit Zuid-Amerika en Polynesiërs zijn allemaal groot geworden met het eten van zoete aardappels.
De zoete aardappel kwam wel in West-Papoea voor maar niet in het overige deel van Indonesië, een land dat West-Papoea als kolonie bestuurt.


De zoete aardappel komt vooral uit Nieuw Guinea

Vele schrijvers en zelfs wetenschappelijke onderzoekers melden nog steeds foutief dat de zoete aardappel uit Zuid-Amerika komt. Een van de laatste ontdekte volkeren zijn de Papoea's, levend op het eiland Nieuw Guinea. 

Deze kenden vele tientallen soorten zoete aardappel. In de Tweede Wereldoorlog is een stam ontdekt in de Baliemvallei die maar liefst 50 verschillende soorten zoete aardappels kweekten. Zij hadden nog nooit contact gehad met de buitenwereld. Dat betekent dat de zoete aardappel inheems is in Nieuw Guinea.

Mogelijkerwijs is er in vroegere tijden een verhuizing van mensen geweest van Nieuw Guinea naar Zuid-Amerika, of andersom, maar daarover bestaat geen direct bewijs, zowel niet op historisch gebied, als op genetisch gebied.


Naamgeving zoete aardappel

Waarom gebruiken we Latijn in de taxonomie en botanie, twee onderdelen van de biologie? Een kort antwoord is: zodat we zeker weten over welke plant het gaat. 

Ipomoea batatas is de Latijnse naam van de plant die zoete aardappelen voortbrengt. We zeggen ook wel bataten. In het Nederlands zullen we wat het poeder ervan betreft vaker zoete aardappelmeel tegen dit product zeggen dan zoete aardappelpoeder. In het Engels zegt men ´sweet potato flour´.

Van het woord ´batatas´ komt het woord patat, maar dat wordt van een hele andere aardappel gemaakt, uit de nachtschadefamilie. De zoete aardappelplant komt uit de windefamilie.

Ipomoea batatas Zoete aardappelen


Voedingstoffen

In zoete aardappelpoeder zitten vele vitaminen en mineralen in gelijkmatige hoeveelheden als je kijkt naar de ADH-percentages

Alleen vitamine A springt er boven uit. Daarvan zit veel meer in. Het is niet goed om te veel kunstmatige vitamine A in te nemen. Maar daarom hoef je niet spaarzaam om met dit poeder. Hoe zit dat? Natuurlijke carotenoïden zijn stukken gezonder dan synthetische vitamine A. 

Ons lichaam maakt zelf vitamine A of een andere stof aan van de carotenoïden, en dat doet het al naar gelang het vitamine A nodig heeft. 

Kunstmatige vitamine A geforceerd innemen is ongezond. Vitamine A komt niet als component voor in planten, alleen carotenoïden.

Er zitten naast vitaminen verscheidene flavonoïden in zoete aardappelpoeder. De belangrijkste medicinale stoffen in de bataten zijn anthocyaninen.


Anthocyaninen in zoete aardappelen

Peonidine is een belangrijke anthoocyanine in de zoete aardappel. 

Deze groep stoffen zijn kleurstoffen met medicinale kwaliteiten. Uit divers onderzoek is vast komen te staan dat anthocyaninen helpen te beschermen tegen leverstoornissen, hoge bloeddruk, oogproblemen, bacterie-infecties en diarree

Onderzoekers uit Taiwan melden verder dat anthocyaninen beschermen tegen maculadegeneratie ofwel grijze staar, maagzweer, en ze verlagen het risico op cardiovasculaire aandoeningen en kanker.

Dit alles komt onder meer omdat anthocyaninen sterke antioxidantfunctie hebben, waarmee ze vrije radicalen uitschakelen, welke de grondoorzaak van al deze ziekten zijn.


Ipomoea batatas Zoete aardappel uit de oven gevuld met cranberry en spinazie


Zoete aardappel tegen artritis

Pakistaanse onderzoekers zien een sterke ontstekingsremmende werking in de zoete aardappel. Chronische ontstekingen op celniveau worden tegen gegaan met deze groente, waardoor het onder andere helpt bij artritis

Men ziet dat zwellingen die soms gepaard gaan met artritis verminderen, en dat cytokinen, ontstekingsveroorzakende stoffen ook verminderen in aantal.

De werking is dosisafhankelijk, wat een wetenschappelijke term is die betekent dat hoe meer men gebruikt van de zoete aardappel, hoe beter het helpt bij artritis.


Zoete aardappelpoeder in vleesproducten

De redactie van lichtplant.nl is vegetarisch, maar toch is dit een vermeldenswaardig feit. Indiase onderzoekers ontwikkelden met succes een methode om vetten in varkensvlees te vervangen door zoete aardappelpoeder.

Ook Koreaanse onderzoekers zagen dat de houdbaarheid en textuur van worstjes langer gewaarborgd blijft als er 0.5% zoete aardappelpoeder door het mengsel heen zit. 

Dat betekent dat de antioxidanten in dit poeder ervoor zorgen dat het vlees minder snel bederft.


Papmix voor kinderen

Ipomoea batatas Paarse zoete aardappelpoeder

Van het poeder van zoete aardappel is in het kader van een onderzoek een mix gemaakt voor het maken van kinderpap. 

De pap is van nature zoet en daarom aangenaam voor kinderen, zo redeneren de onderzoekers. 

Door de mix zit 50% sojameel en dat is minder gezond. Het is niet verstandig om je kind dagelijks te voeden met sojameel. Dat is te eenzijdig. Wel zitten er veel antioxidanten in deze mix, met name afkomstig van zoete aardappelpoeder. 

Ook een wetenschappelijk experiment met broodvruchtmix en zoete aardappelmix als papmix blijkt goed te werken.


Vriesdrogen leidt tot vermindering inhoudsstoffen

Er zit veel van de betacarotenoïde betacaroteen in de zoete aardappel. Betacaroteen wordt in het lichaam omgezet tot vitamine A. 

Deze vitamine A bevindt zich in het poeder. Het is echter wel zo dat vriesdrogen, een manier om een poeder te verkrijgen, leidt tot verlies aan inhoudsstoffen.

Uit Japans onderzoek blijkt dat de polyfenolen in dit poeder door kort koken niet echt kapot gaan. 

Wel was het zo dat in verse zoete aardappelen meer polyfenolen zitten dan in oudere, lang opgeslagen aardappelen. Het is dus beter om deze groente vers te eten, iets wat waarschijnlijk voor elke groente geldt. 


Goed voor de darmen

Ipomoea batatas Oranje schijfjes zoete aardappelen

Zoete aardappelen bevatten zeer veel antioxidanten, zo weten onderzoekers. In hun onderzoek uit 2012 schrijven ze dat zoete aardappelpoeder op grond van wetenschappelijk onderzoek de kans heeft om uit te groeien tot een krachtig voedingssupplement. De activiteit van de antioxidanten in de darmen wordt flink verhoogd door dit poeder. Het is bewezen dat zoete aardappelpoeder goed is voor de darmen.

Men denkt dat dit poeder een nutraceutical kan worden. 

Een nutraceutical is een voedingstof met medicinale waarde. Als een een product goed is voor de darmen betekent dat de hele spijsvertering wordt verbeterd. 

Er worden meer voedingstoffen opgenomen in het lichaam als je dit poeder eet. Dat maakt de kans kleiner om tegen een ziekte op te lopen.


Zoete aardappelpoeder goed voor de botten

In 2013 werd in China een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat middelmatige toediening van zoete aardappelpoeder aan ratten leidt tot versterking van de botten. 

Als er te veel poeder werd gegeven leidde dat tot spijsverteringsproblemen

Deze hadden een negatief effect op de toestand van de botten. De onderzoekers hadden gedurende 6 weken poeder van zoete aardappel aan ratten gevoerd. 

Uit dit onderzoek blijkt dat het belangrijk is om een maximale dosis voor zoete aardappelpoeder vast te stellen.


Genieten en gezond blijven tegelijk

In India werd in 2012 een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat als je zoete aardappelpoeder mengt met tarwepoeder, er zeer accepteerbare koekjes ontstaan. 

De onderzoekers maakten mengsel waarbij ze 10%, 20%, 30%, 40% en 50% mixen maakten met tarwemeel. Het bleek dat mensen graag de 50% koekjes nemen. 

Dat is goed nieuws. Met zoete aardappelkoekjes kunnen we genieten en gezond blijven tegelijk.


Poeder van bladeren zoete aardappelen

Ipomoea batatas Blad van de zoete aardappelplant

Niet alleen de knol bevat medicinale waarde. Ook de bladeren van de zoete aardappelplant kunnen medicinaal worden ingezet. Het blijkt dat deze goed zijn voor de lever. De bladeren worden in tropische landen vaak gegeten als bijgroente of in een groentemix, stoofpotje of soep gedaan. Het blad zou ook gedroogd kunnen worden om het als groentepoeder te gebruiken.
De bladeren worden in de traditionele volksgeneeskunde van Nigeria onder andere ingezet bij anemie, en wetenschappelijk onderzoek bevestigt deze werking.


Eet- en drinktips zoete aardappel

 • Poeder van zoete aardappelen kun je toevoegen aan een bakmix van biologisch brood, pannenkoeken, muffins, taarten, brownies, cakes en gebak. Zo maak je iets zoets gezond, helemaal als je suikervervangers gebruikt.
 • Poeder van zoete aardappelen is te gebruiken voor het maken van een drank. Je kunt het mixen met broccolipoeder.
 • Het leuke van de smaak van zoete aardappel is dat je het kunt combineren met groente- en fruitpoeder zoals frambozenpoeder.
 • Daarnaast kun je dit poeder toevoegen aan een smoothie.
 • Poeder van zoete aardappel kun je toevoegen aan een stamppot. Deze is meestal al heel gezond maar het kan geen kwaad om wat extra natuurlijke fytonutriënten eraan toe te voegen.
 • Doe eens een theelepeltje zoete aardappelpoeder door een omeletmix.


Bronnen bij artikel over zoete aardappel

 1. Algemene informatie: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17425943
 2. Varkensvlees zoete aardappelpoeder: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4283171/
 3. Worstjes zoete aardappel: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25049698
 4. Papmix zoete aardappel: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22624294
 5. Vriesdrogen: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16428835
 6. Broodvruchtmix zoete aardappel: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9498694
 7. Zoete aardappel darmen: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3430278/
 8. Bladeren zoete aardappel lever: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9839835
 9. Zoete aardappelen botten: http://www.fasebj.org/cgi/content/meeting_abstract/27/1_MeetingAbstracts/1053.12
 10. Koekjes zoete aardappel: http://omicsonline.org/preparation-and-quality-evaluation-of-flour-and-biscuit-from-sweet-potato-2157-7110.1000192.php?aid=9800
 11. Onderzoekers Taiwan: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4609785/
 12. Bladeren zoete aardappel tegen anemie: https://bjbas.springeropen.com/articles/10.1186/s43088-021-00161-4
 13. Zoete aardappel tegen artritis: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6045844/
 14. Foto's Wikimedia commons, Publiek domein