Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De geneeskracht van de Kalahari Kerstboom

Latijnse naam: Dichrostachys cinerea

Dichrostachys cinerea

Het eerste deel van deze plant betekent tweekleurige spijker, het tweede deel van de Latijnse naam slaat op conus, kegel. Deze naam verwijst naar de mooie, roze-gele bloem. In Zuid-Afrika wordt de struik, die als een boom groeit en maximaal 7 meter hoog wordt, de Kalahari Kerstboom genoemd. De gangbare Engelse naam is sickle bush. In Ghana worden het hout en de wortel gebruikt tegen sexueel overdraagbare aandoeningen, hoofdpijn en het is een anti-conceptiemiddel.
De plant wordt in Ghana niet gecultiveerd maar de geneeskrachtige  plantonderdelen worden uit wild groeiende exemplaren geoogst.

Dichrostachys cinerea Geografische verspreiding Kalahari kerstboom


Een toekomstig astma medicijn

Onderzoekers kijken vaak naar het gebruik van een volksmedicijn, om vervolgens te onderzoeken of de werking wetenschappelijk vastgesteld kan worden.

Als een volksmedicijn wordt gebruikt dan melden veel mensen een positief effect, maar deze proefondervindelijke ervaring is voor wetenschappers niet genoeg. Men wil op biochemisch niveau een werking rationeel kunnen verklaren.
In heel de wereld worden al eeuwenlang geneesplanten gebruikt bij astmatische problemen, zo ook in Afrika. 

In de traditionele geneeskunst van Ivoorkust wordt de verpoederde bast van Dichrostachys cinera geïnhaleerd als behandeling van een infectie in de longen en luchtwegen.

Deze geneesplant wordt op meerdere terreinen ingezet; het is ook een middel bij wonden, reumatische aandoeningen en nierproblemen. Het werkt zowel antibacterieel als antiviraal.

Dichrostachys cinerea Olifanten eten er ook van


Rustgevend voor de longen

De onderzoekers zien dat het plantmedicijn rustgevend voor de longen werkt. De longen worden geopend, waardoor meer lucht verkregen wordt.

Daarnaast worden de histamineniveaus verlaagd waardoor de ontstekingen die ten basis aan astma liggen worden opgeheven. Verder vinden er op biochemisch niveau allerlei wijzigingen plaats waardoor astma wordt ingedamd.

Adrenergische receptors worden geactiveerd, kalium- en calciumkanalen worden geblokkeerd. Het zou erg ver doorvoeren om uit te leggen wat dat betekent.
Volgens de wetenschappers rechtvaardigen al deze werkingen bij elkaar het gebruik van deze plant als volksmedicijn. 

Neem daar nog bij de ontstekingsremmende werking en antioxidantactiviteit, en we kunnen in deze plant een toekomstige plantaardig middel zien om astmacondities mee te behandelen en om astmaverschijnselen mee te verminderen.
Wat als het farmaceutisch middel blijkt uitgewerkt?

Dichrostachys cinerea De zaadpeulen krullen helemaal op Foto Atamari


Resistentie tegen chloroquine

Er zijn vele onderzoeken die melden dat chloroquine, een officieel malariamedicijn, niet meer werkt omdat de parasieten er resistent tegen zijn geworden. Deze ernstige constatering haalt eigenlijk het fundament onder de hele synthetisch-farmaceutische aanpak vandaan.
Van antibiotica is al langer bekend dat ze niet goed werken omdat er vele bacteriestammen resistent tegen zijn. Nu blijkt dat ook malaria slecht behandeld kan worden met synthetische medicatie. Neem daarbij de extreem hoge kosten van synthetica en het boekwerk aan bijwerkingen dat je er gratis maar niet kosteloos bij krijgt.
De prijs van synthetische medicijnen in het algemeen is nieuwe ziekten en problemen. Kiezen voor een farmaceutische aanpak van een lichamelijk of geestelijk probleem is kiezen voor een pil in schaapskleren die eigenlijk een wolf blijkt te zijn die allerlei gevaren met zich meebrengt.
Uit onderzoek uit 2019, gepubliceerd in het Malaria Journal, blijkt dat de parasietenstammen die resistent zijn tegen chloroquine, worden geëlimineerd door een plantmedicijn.

De onderzoekers zagen dat de Masai in Tanzania al langer deze plant tegen malaria gebruiken. Dat was de reden om te onderzoeken of deze plant daadwerkelijk helpt.

De Tanzaniaanse onderzoekers stellen dat de plant een belangrijke kandidaat is voor een nieuw toekomstig anti-malariamedicijn.

Dichrostachys cinerea De struik in Zuid Afrika


Bevestiging boerenverstand

In de diergeneeskunde wordt Dichrostachys cinerea door boeren gebruikt tegen bacterie-infecties in het vee. De boeren zien dat hun dieren weer snel opknappen na toediening van deze plant.

Door deze positieve ervaring blijft de boer het gebruiken. Het antibacterieel medicijn was nooit wetenschappelijk getest.
Uit Zimbabwaans onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Pharmaceutical Biology, blijkt dat deze geneesplant inderdaad een antibacteriële werking heeft en dat daarmee de wijsheid van het boerenverstand is bevestigd door de wetenschappelijke ratio.
Behalve de al genoemde plant onderzochten de Zimbabwaanse wetenschappers ook de werkingen van Salvadora persica en, Colophospermum mopane. Deze blijken beide ook over antibacteriële activiteit te beschikken en daarmee wordt ook hun gebruik bij het vee onderbouwd.

Dichrostachys cinerea Opkrullende zaden Foto SAplants


Een veelvoud aan medicinale werkingen

Volgens een groots opgezet onderzoek uit Zimbabwe naar een reeks van medicinale planten in Zimbabwe is Dichrostachys cinerea een ethnomedicijn ofwel traditioneel volksmiddel bij geslachtsziekten, impotentie, syfillis, oogziekten, longontsteking, wonden en blessures.

Hier volgt een uitgebreid overzicht van de ethnomedicinale werkingen:

  1. Samen met de wortel van Terminalia sericea wordt een persoon met griep gewassen in een bad. Kinderen wordt een bad gegeven met de thee van de bladeren zodat ze sneller aansterken en op het goede lichaamsgewicht komen.
  2. Een thee van de wortel wordt gebruikt bij hoest, longontsteking, diarree met bloed, rugpijn, lichaamszwellingen en schorpioenbeten.
  3. Het poeder van het blad wordt ingezet tegen lepra.
  4. De zalf van het zaad is een middel bij rabiës of hondsdolheid.
  5. Syfillus wordt behandeld door het fruitpoeder op zweren te doen.
  6. In Kenia, Zuid-Afrika en Tanzania, wordt een afkooksel van de bladeren ingezet bij geslachtsziekten, oogproblemen, huiduitslag, puistjes, slangenbeten en wonden.
  7. In Tonga wordt de wortel gebruikt bij tandpijn. De wortel wordt ook gebruikt bij borstklachten. En de twijgjes worden ingezet bij gonorroe en syfilis.
  8. De wortelbast wordt over een wond gedaan om het helen te versnellen.
  9. De rook die vrijkomt bij het branden van blad en wortel wordt ingeademd tegen de longziekte tuberculose.
Dichrostachys cinerea De bloemen van Kalahari kerstboom zijn zeer decoratief, en hebben mede tot de Nederlandse naam van deze boom geïnspireerd.Foto Ajtjohnsingh


Uitmuntende antioxidant

De onderzoekers brachten van deze en andere geneesplanten in kaart welke stoffen erin zitten. 

Men ziet dat de plant een uitmuntende capaciteit heeft om vrije radicalen uit te schakelen. 

Deze antioxidantwerking komt bij vrijwel alle geneesplanten voor, en is daarmee een sterke indicatie dat de plant meerdere geneeskrachtige activiteiten vertoont.


Bronnen, links, referenties, te downloaden studies over Kalahari Kerstboom

  • Kaartje geografische verspreiding: Thomas Dijkman
  • Alle foto's komen van Wikimedia commons
  • Kopfoto: Bernard DUPONT Sicklebush (Dichrostachys cinerea) flower (11532953025).jpg
  • Groene zaadpeulen: Dichrostachys cinerea 0011.jpg
  • Foto bloemen: Dichrostachys cinerea, A.J.T.Johnsingh.DSCN1468.jpg
  • Foto olifant: SAplants Dichrostachys cinerea S-2112.jpg
  • Foto opkrullende zaden: Dichrostachys cinerea 1DS-II 3-0375.jpg
  • Veel info is opgedaan gedurende reizen, wetemschappelijke info komt uit onderstaande bronnen:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4