Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De noeste geneeskracht van noni

Een Papuavrouw, genaamd Ariyance, vertelde me: als ik ziek ben eet ik een noni

Botanische naam: Morinda lucida

Alternatieve botanische naam: Morinda citrifolia

Morinda citrifolia

Deze kleine boom heeft twee botanische namen die synoniem van elkaar zijn en vaak door elkaar gebruikt worden.  Morinda citrifolia, kennen we als noni. Noni is wereldwijd de gangbare naam voor deze struik. Hij geeft een vrucht die enigszins smaakt naar roquefort. Het is een zeer bittere vrucht met diverse medicinale toepassingen. De struikachtige boom is lid van de Rubiaceae. In Ghana wordt het Konkroma genoemd. De toevoeging lucida betekent 'lucide', of helder.

De plant maakt de geest lucide, zoals je verderop zult lezen.


Morinda citrifolia Natuurlijke habitat van noni


Traditioneel gebruik noni in Ghana

Noni heelt een veelvoud aan medicinale toepassingen in de Ghanese traditionele geneeskunde. De bladeren worden ingezet bij koorts, malaria, tyfus, en het kan gebruikt worden als bloedzuiverend middel.

De bast wordt voorgeschreven bij candida. De bast en wortel samen worden gebruikt om borstpijn te verminderen, en zijn een middel bij jicht. De bladeren en wortel worden toegepast bij kolieken.


  • Noni_(Morinda_citrifolia)-_Black_flag_disease_caused_by_Phytophthora_morindae_-_41410573234
  • Morinda_citrifolia_Flower
  • Morinda_citrifolia_in_Lyon_Arboretum
  • Morinda_royoc
  • 640px-2089Santa_Cruz_Paombong,_Bulacan_River_Districts_20
  • Noni_(Morinda_citrifolia)-_Black_flag_-_27543974942
  • Morinda_royoc_5
  • Morinda_royoc_3
  • Morinda_royoc_1
  • 640px-Morinda_citrifolia_Fruit
  • Fruto_de_Morinda_citrifolia
  • Morinda lucida klieiner


Morinda lucida tegen leishmaniasis

Gecombineerd Japans-Ghanees onderzoek naar leishmaniasis laat zien dat Morinda lucida wellicht twee stoffen bevat die deze moeilijk behandelbare ziekte kan genezen. 

De stoffen Molucidine en ML-F52 kunnen de celcyclus van leishmaniaparasieten onderbreken waardoor de parasiet sterft en het lichaam zichzelf herstelt.
Leishmaniasis is een tropische, parasitaire infectieziekte die wordt overgedragen door zandvlooien. Zandvlooien zijn zo klein dat je ze nauwelijks kunt zien.

Ze kunnen bijten waarna vervolgens een lelijke, irritante en jeukende bult tevoorschijn komt waarvan het moeilijk is af te blijven; je moet eraan krabben.
De zandvlooien kunnen een leishmania-parasiet bij zich dragen die de ziekte veroorzaakt. 

Leishmaniasis wordt in het westen vaak behandeld met allerlei medicijnen, waaronder chemotherapie, maar dat werkt lang niet altijd tegen elke parasiet, die de veroorzaker is van de infectieziekte. 

De parasieten hebben namen als: Leishmania braziliensis, Leishmania panamensis, and Leishmania guyanensis en Leishmania amazonensis.
Een plantmedicijn kan bij leishmaniasis vaak beter werken dan een synthetisch medicijn. Een frappant voorbeeld hiervan is een ontmoeting met de Nederlandstalige indianen in het Amazonegebied van Zuid-Suriname.

Uit een medicinale plantenwandeling met Indianen in dit gebied blijkt dat zij een werkzaam middel hebben ontdekt tegen leishmaniasis wat binnen twee weken werkt, terwijl sommige Nederlandse huisartsen, die eveneens aan de wandeling deelnamen, al twee jaar patiënten behandelen zonder veel succes.


Versterk de cognitieve vermogens

Morinda lucida heeft een positief effect op de hippocampus, waardoor het geheugenverlies kan tegengaan, zo laten onderzoekers weten. 

In dit onderzoek werd scopolamine aan muizen gegeven zodat ze acuut last krijgen van geheugenverlies.
Scopolamine, een stof die onder andere in de Braziliaanse witte engeltrompet zit,  is een medicijn dat bij ziekten zoals reisziekte, misselijkheid, overgeven, Parkinson, maagproblemen, darmproblemen en spierspasmen wordt ingezet 

Het heeft vele bijwerkingen waaronder geheugenverlies, verlies van cognitieve vermogens, angst en verwardheid, wat allemaal kenmerken die aan Alzheimerpatiënten worden toegeschreven.
Het probleem doet zich hierbij voor dat als een patiënt die last heeft van maagproblemen en misselijkheid aan de bijwerking verwarring gaat leiden, hij dit zelf niet opmerkt, omdat zijn hersenen niet goed genoeg meer werken; hij is immers verward.

Ook zijn sociale omgeving en de artsen en verplegers merken het niet op, aangezien verwardheid zogenaamd bij Alzheimer zou horen. Daarom is scopolamine een dubieus medicijn.
Het verlies van cognitieve vermogens voorkomt dat een patiënt inziet dat hij last heeft van de bijwerking van scopolamine. Daardoor kunnen artsen die deze patiënt niet goed kennen in de veronderstelling geraken dat een persoon aan Alzheimer lijdt, terwijl er sprake is van bijwerking van scopolamine.

Is het niet vreselijk dat een mens verward wordt van medicatie, terwijl hij gediagnosticeerd is met Alzheimer? 

Je kunt scopolamine dus gerust een zeer gevaarlijk medicijn noemen, waarvan het onterecht is dat het voorgeschreven mag worden.
Overigens bestaan er geen synthetische medicijnen die de werking van de hersenen bevorderen, terwijl het plantenrijk volop breinversterkende producten biedt, zoals knoflook, walnoot, kokosolie, waterkers en Panax ginseng.


Noni tegen diabetes

Morinda lucida is één van de planten die wordt genoemd in een Ghanees onderzoek naar 23 geneesplanten die een werking tegen diabetes hebben. 

Deze geneesplanten zijn geselecteerd op het feit dat ze wetenschappelijk ruimschoots zijn onderzocht op antidiabeteswerking; ze zijn op mensen getest, als een middel getest wordt op mensen wordt dat 'klinisch onderzoek' genoemd.
Hierbij moeten we wel aangeven dat sommige testen op mensen weliswaar positief zijn, maar er bestaat ook zoiets als preklinisch onderzoek, een onderzoek op een klein aantal mensen zodat het grotere onderzoek beter ingericht kan worden. 

Sommige onderzoeken betroffen 'slechts' preklinische onderzoeken.
In dit verband is het goed op te merken dat wetenschappers sinds een aantal jaren reppen over diabetes type 3, en daarmee bedoelen ze Alzheimer. Morinda lucida blijkt een middel te zijn dat de cognitieve vermogens versterkt, dat heeft de wetenschap al laten weten, maar hetzelfde mechanisme wat Alzheimer veroorzaakt, ligt ook ten grondslag aan diabetes type 2.
Hersencellen kunnen namelijk ook insulineresistentie vertonen. Als je dit weet is het nauwelijks verwonderlijk dat een antidiabetesplant ook bij Alzheimer werkt.


Morinda citrifolia noni bloemetjes


Morinda lucida voor je immuunsysteem

Morinda lucida kan volgens Nigeriaans onderzoek het immuunsysteem herstellen en het beter doen laten werken. Dat is vooral van belang voor alle auto-immuunziekten.

De onderzoekers waken ervoor om te beweren dat als een geneesplant goed is voor het immuunsysteem, het goed is tegen alle ziekten.
Soms claimen traditionele genezers de redenering dat een immuunsysteemverbeterende plant innemen betekent dat je elke ziekte beter te lijf kan. 

Er zijn daarentegen vele ziekten, die beter met specifieke geneesplanten worden verholpen dan met een algemene geneesplant.
In het onderzoek werden verschillende methoden gebruikt om te bekijken of Morinda lucida inderdaad het immuunsysteem verbetert.

Een van die manieren was orale toediening van een bladextract van de plant, waarna werd gekeken hoe snel een wond zich herstelt bij proefdieren. 

Het blijkt dan inderdaad dat wonden sneller genezen als de dieren Morinda lucida toegediend hebben gekregen.


Morinda lucida Gebladerte noni


Tegen slaapziekte

Slaapziekte wordt veroorzaakt door een parasiet die wordt overgedragen door de de tseetseevlieg. Deze ziekte woedt voort in Afrika.

Vroeger werd er veel aandacht aan besteed maar tegenwoordig is de ziekte zwaar onderbelicht, zo meldt een Ghanees-Japans onderzoek.

De reguliere medicatie zoals suramine, pentamidine, melarsoprol, en eflornithine is verre van ideaal want deze medicijnen zijn voor veel mensen onbetaalbaar, moeten erg lang worden ingenomen, en hebben veel bijwerkingen, zo laten de onderzoekers weten.
De onderzoekers ontdekten drie nieuwe componenten met antiparasitaire werking in Morinda lucida, te weten: molucidine, ML-2-3 en ML-F52. Het blijkt dat deze stoffen een soort apoptose of spontane dood van een cel veroorzaken bij de parasieten die slaapziekte veroorzaken. De personen met slaapziekte worden hierdoor genezen.


Bronnen van dit noni artikel

  • Kaartje natuurlijke habitat: Thomas Dijkman
  • Foto's: Publiek domein via Wikimedia commons
  • Informatie verkregen uit Interviews tijdens reizen.
  • Wetenschappelijke informatie uit onderstaande downloadbare bronnen:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6