Kruiden die goed zijn voor het geheugen, zijn ook goed voor het leervermogen, en gaan vaak juist allerlei neurologische ziekten tegen. Zo werken ze voorkomend bij Alzheimer en Parkinson, en kunnen ze deze ziekte ook omkeren als ze in een beginstadium zitten. Maar zelfs als je niet aan deze ziekten denkt kan het goed voor je zijn. Allerlei mentale prestaties kunnen verbeteren. Ze helpen bijvoorbeeld bij werkprestaties, schoolprestaties, het doen van een opleiding, en goed functioneren tijdens ingewikkelde werksituaties. Toch zijn ze het meest essentieel voor mensen met beginnende dementie, Parkinson of Alzheimer, wat daar bestaan geen afdoende werkende farmaceutische middelen voor.
Neurologische aandoeningen treffen honderden miljoenen mensen wereldwijd, waardoor hun kwaliteit van leven aanzienlijk wordt verminderd. Er zijn onderzoekers die spreken over een 'dementie-epidemie', aangezien er een groeiend aantal mensen deze ziekte krijgt.
De gangbare behandelingen voor neurologische aandoeningen zijn relatief duur en kunnen leiden tot een breed scala aan bijwerkingen, waaronder slaapaanvallen, gastro-intestinale bijwerkingen en veranderingen in de bloeddruk. Aan de andere kant hebben verschillende kruidengeneesmiddelen de afgelopen jaren wereldwijd enorme populariteit verworven vanwege hun beschikbaarheid, betaalbare prijzen en weinig bijwerkingen.
Sommige landen, zoals Iran, raden mensen kruiden aan tegen geheugenproblemen, omdat ze beter werken, met minder bijwerkingen dan synthetische middelen uit de farmaceutische industrie. Ook het feit dat ze goedkoper zijn speelt mee.
Sommige kruiden kun je gewoon gebruiken als culinair kruid. Van diverse keukenkruiden is ruimschoots aangetoond dat ze een versterkende werking hebben op de hersenen en het geheugen.
Aromatische kruiden, zoals salie (Salvia officinalis), rozemarijn (Salvia Rosmarinus) en lavendel (Lavandula angustifolia), hebben reeds anxiolytische, ontstekingsremmende, antioxidant en neuroprotectieve effecten getoond. Anxiolytisch betekent dat het angstremmend is. Vele mensen met hersenziekten hebben ook last van onverklaarbare, irrationele angsten.
Genoemde kruiden hebben ook potentieel aangetoond bij de behandeling van veelvoorkomende neurologische aandoeningen, waaronder de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson, migraine en cognitieve stoornissen. Deze review vat de gegevens samen over het neuroprotectieve potentieel van aromatische kruiden, namelijk salie, lavendel en rozemarijn.
Geheugenproblemen kunnen voorkomen uit het hebben van een neurologische ziekte. Een neurologische aandoening wordt beschreven als elke aandoening die leidt tot functionele of structurele schade aan het zenuwstelsel. Neurologische aandoeningen zijn wereldwijd de op één na belangrijkste oorzaak van overlijden en de belangrijkste oorzaak van invaliditeit, omdat ze meestal leiden tot cognitieve stoornissen of sensorimotorische disfunctie, wat resulteert in een verminderde kwaliteit van het dagelijks leven.
Vanwege het hoge sterftecijfer en de hoge morbiditeit van neurologische aandoeningen zijn preventieve en therapeutische strategieën cruciaal. De conventionele medicijnen die worden toegediend voor de behandeling van neurologische aandoeningen, gaan gepaard met verschillende nadelige effecten. Daarom hebben veel onderzoekers zich de laatste jaren gericht op de mogelijke therapeutische effecten van natuurlijke producten op neurologische aandoeningen. Verschillende kruidengeneesmiddelen hebben in het afgelopen decennium de aandacht van onderzoekers getrokken vanwege hun beschikbaarheid, lagere prijs en zeldzame bijwerkingen.
Aromatische kruiden zoals salie (Salvia officinalis), rozemarijn (Salvia Rosmarinus) en lavendel (Lavandula angustifolia) hebben veelbelovende neuroprotectieve effecten getoond in recente studies.
Deze studie heeft tot doel de gegevens over het neuroprotectieve potentieel van salie, lavendel en rozemarijn samen te vatten, waarbij wordt benadrukt dat deze kruiden een veelbelovend alternatief kunnen bieden voor de behandeling van neurologische aandoeningen, met weinig bijwerkingen in vergelijking met conventionele medicijnen.
Verschillende kruiden hebben eigenschappen die gunstig kunnen zijn voor het verbeteren van het geheugen en het behouden van een gezonde hersenfunctie. Hier zijn enkele van deze kruiden en hun potentiële voordelen:
In de lijst staat citroenmelisse niet genoemd, maar die hoort er wel degelijk bij. Omdat dit kruid her en der in Nederland groeit, lichten we deze er extra uit. Het is een kruid dat niet bekend staat om zijn geheugenverbeterende werking, wat voor lichtplant een extra reden is om er veel aandacht aan te schenken.
Citroenmelisse (Melissa officinalis) beschikt over mooi potentieel om het geheugen te verbeteren, zoals aangetoond in een recente studie van ratten met door scopolamine veroorzaakte geheugenstoornissen. Deze gunstige effecten van citroenmelisse-extract kunnen worden toegeschreven aan de remmende werking op acetylcholinesterase, zoals waargenomen in de studie. Bovendien is eerder al gerapporteerd over de activiteit van citroenmelisse-extract op nicotinereceptoren, hoewel andere werkingsmechanismen ook betrokken zouden kunnen zijn.
Het feit dat citroenmelisse-extract het geheugen kan verbeteren via het cholinergische systeem, gecombineerd met de krachtige antioxidant eigenschappen ervan, maakt het een veelbelovende kandidaat voor de behandeling van neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer. De verstoring van het cholinergische systeem en oxidatieve stress spelen vaak een rol bij de ontwikkeling van deze degeneratieve hersenziekte, en de eigenschappen van citroenmelisse kunnen mogelijk deze problemen aanpakken en zo de progressie van de ziekte helpen vertragen.
Er zijn verschillende medicinale planten die een rol kunnen spelen bij de preventie of behandeling van de ziekte van Alzheimer. Er is onderzoek gedaan naar hun rol bij Alzheimer, al is deze kennis in het westen nog nauwelijks geïmplementeerd. De wetenschap betreft zowel laboratoriumstudies (in vitro) als in dierstudies (in vivo), als klinische studie (op mensen).
De meeste beschikbare gegevens zijn afkomstig van observationele studies. Er zijn helaas niet erg veel studies die hun rol bij het voorkomen van dementie bij mensen ondersteunen. Onder deze planten vallen
Het gebruik van kruiden tegen geheugenverlies en andere neurologische problemen heeft een lange geschiedenis van veiligheid en doeltreffendheid, wat hoogstwaarschijnlijk te danken is aan hun diverse bestanddelen en de interacties van deze verschillende componenten. De synergie tussen de verschillende bestanddelen in het kruid is op verschillende manieren onderzocht. Synergetische interacties omvatten onder andere complementaire werkingsmechanismen, zoals immunomodulatie, het omkeren van resistentie en het minimaliseren van nadelige effecten. Het is dan ook niet verrassend dat een enkel kruid of een mengsel van kruiden de voorkeur geniet boven een geïsoleerde verbinding.