Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Niet alcoholische leververvetting is grondoorzaak veler ziekten

Suiker is net zo slecht als alcohol, dus waarom geef je dat aan kinderen?

Veel mensen beginnen te giechelen als je zegt dat het belangrijk is om de lever te versterken in werking. Ze denken dan aan het alcoholgebruik. Maar de lever raakt van suiker ook vervet, en dan is er een risico op leverontsteking. Als we suiker aan kinderen geven, dan zorgen we ervoor dat het kind meer risico heeft op een reeks aan ziekten. Dus giechelen is niet zo verstandig als het gaat om de lever. Alcohol en suiker zijn chemisch gezien bijna dezelfde stof, met gelijkwaardig verwoestend effect voor de lever. Dus waarom zou je je kinderen suiker geven, als je ze geen alcohol geeft?
Leververvetting door suiker wordt door artsen en onderzoekers ''niet alcoholische leververvetting'' genoemd.


Leververvetting is beginstadium ziekten

Een kwart van de Nederlanders leidt aan vervetting van de lever. Dat is een beginstadium van hepatitis. Leververvetting is een te genezen ziekte. Het is belangrijk om de lever in optimale conditie te houden want de lever is een zeer belangrijk orgaan.

Als de lever niet goed werkt dan ligt er een scala van ziekten op de loer om bezit te nemen van het lichaam. Leververvetting wordt veroorzaakt door de totale omslag in het voedingspatroon van de mens. We hangen nu massaal het westerse industrievoedingsdieet aan zoals dat zich in de supermarkt verleidelijk aanbiedt.. 

We eten te veel suiker, glucose-fructosestroop en transvetten en daar is het lichaam niet op ingesteld. Het ware beter om enkel verse producten te eten en alles wat in potjes, blikjes en pakjes zit te laten staan op de plank in de supermarkt.


Wat is leververvetting?

De Latijnse, wetenschappelijke naam van leververvetting is steatose. Leververvetting is een opstapeling van vet in de levercellen. Leververvetting is geneesbaar. Wanneer je gezond eet en veel beweegt kan de lever weer ontvetten.

Doe je dat niet, dan is er een kans dat je last krijgt van de ziekte hepatitis of leverontsteking. Ook kan de lever permanent beschadigd raken. Dat wordt levercirrose genoemd. Hierbij worden gezonde levercellen vervangen door littekenweefsel. Een levercirrose is niet geneesbaar.


Verschil van inzicht

Sommige artsen zeggen dat levervetting niet door voedsel komt maar door afbraakproducten in transvetrijk voedsel en producten zoals suiker en glucose-fructosestroop en dat je daarom deze producten niet hoeft te mijden. Suiker is heel slecht voor de lever. Of het nu de producten zelf zijn of de afbraakproducten die ontstaan, maakt in feite niet veel uit. Het is beter om zinloze, nutriëntloze, ziekmakende vulling te mijden en echt voedsel te kopen voor je geld. Dat is gezond verstand gebruiken.

Een eliminering van deze voedselsoorten plus een nadruk leggen op leverherstellende kruiden en voeding, leidt tot herstel van leververvetting. Het lichaam is een grote chemische fabriek; al het voedsel wordt omgezet in andere producten. Deze omzettingsproducten zijn uiteraard geen voedsel meer.

Dat betekent niet dat leververvetting gewoon door slechte voeding wordt veroorzaakt, want slechte voeding veroorzaakt producten zoals glycogeen en orgaanvetten zoals levervet, waardoor mensen ziek worden.


Hoe komt leververvetting?

Alcoholgebruik is een belangrijke oorzaak van leververvetting, net als medicijngebruik en suikergebruik. Leververvetting komt vooral door het eten van witmeelproducten, transvetten als margarine, geraffineerde suiker en glucose-fructosestroop.

Normaal gesproken worden deze stoffen omgezet in de lever tot glycogeen. Glycogeen is een stof die door lichaamscellen wordt gebruikt als brandstof. Als er genoeg glycogeen is opgeslagen in de lever zal de lever glucose-fructosestroop en suiker omzetten in vet; levervet, maar ook andere organen kunnen vervet raken zoals het hart. Deze orgaanvervetting is een serieus probleem bij een kwart van het aantal Nederlanders.

De oorzaak is: supermarktvoedsel. In elk product in de winkel zit wel iets van glucose-fructosestroop, suiker, transvetten in de vorm van geharde plantaardige olie en witmeelproducten, oftewel veroorzakers van leververvetting. Vroeger at de mens slechts vers voedsel. Sinds hij supermarktvoer is gaan eten wordt de mens veel zieker. We spreken in dit verband van welvaartsziekten; ziekten die veroorzaakt worden doordat we niet meer zelf groenten verbouwen en verzamelen maar doordat we naar een supermarkt gaan omdat we denken dat dit de enige manier is om onszelf van voedsel te voorzien.


Wat kunnen we doen?

Je zou bij tijd en wijle de lever kunnen ondersteunen door voeding. Allerlei voeding zoals wortel, witlof, andijvie, sesamzaad maar ook geneeskruiden zoals mariadistel, ondersteunen de werking van de lever. Toch is dat niet genoeg. Er is geen medicijn tegen vervette lever, Maar we kunnen er wel wat aan doen:

  • Vers voedsel eten, niet uit potjes of blikjes
  • Leverwerkingstimulerende geneeskruiden
  • Voeding innemen die goed is voor de lever
  • Sporten
  • Veel bewegen; de fiets verkiezen boven de auto
  • Ontspannen zijn, geen stress hebben.


Glucose-fructosestroop

Hier wordt gesproken over glucose-fructosestroop. Je zult misschien denken dat je dat nooit kiest om dat te  eten, maar het zit in alle koeken en cakes die je in de supermarkt kunt kopen.

Bovendien zitten in deze zoete bakkersproducten uit een fabriek ook suiker, wit meel en transvetten. Voor de industrie zijn dat supergoedkope producten. In feite bestaan alle zoete bakkersproducten hieruit en doet men er alleen een kleine variatie bij in de vorm van E-nummers en kleurstoffen om een klein smaakonderscheid en uiterlijke verandering te maken. 

Glucose-fructosestroop en suiker werken allebei verslavend. Dat is fijn voor de industriële bakkers; door de mens verslaafd te maken aan hun bakproducten krijgen ze extra hoge winsten. Glucose-fructosestroop wordt gewonnen uit mais.

Dit mag zelfs genetisch gemanipuleerde mais zijn, volgens de regels van de EU. Verder gebruiken veel fabrieken een fabricageproces waardoor het giftige metaal kwik in glucose-fructosestroop zit. 

Dat zijn extra redenen om deze stof te willen mijden. Als je zelf onderzoek wilt doen naar deze stof kun je het beste op Engelstalige websites googlen naar HFCS.
Supermarkt voer is geen voeding maar vulling nagenoeg zonder voedingswaarde. Een bedrijf als Unilever is onderdeel van de vullingsindustrie. Vers voedsel zoals groenten, fruit en noten zijn altijd beter, zowel voor je gezondheid, je gemoed, je portemonnee als de maatschappij. .


Leververvetting staat niet op zich

Niet alcoholische leververvetting verhoogt het risico op een groot aantal ziekten. Sommige onderzoekers noemen diabetes type 2 een chronische leverziekte. In feite klopt dat ook, want alle diabeten lijden aan leververvetting.

Verder is leververvetting een extra risico voor nierziekten. Laten nu diabeten extra groot risico op nierziekten en nefritis hebben, wat ook wel diabetische nierinsufficiëntie wordt genoemd.

  1. Insulineresistentie,
  2. Nierziekten
  3. Overgewicht,
  4. Metabool syndroom (voorstadium van diabetes mellitus type 2)
  5. Premenstrueel syndroom,
  6. Vermoeidheid
  7. Hoofdpijn en migraine
  8. leverkanker
  9. cardiovasculaire ziekten

Daarnaast vervet niet alleen de lever maar ook het hart, de alvleesklier en de spieren waardoor een verdere reeks van gezondheidsklachten ontstaan zoals suikerziekte of diabetes mellitus type 2. het kan zijn dat een leververvetting tegelijkertijd met een galprobleem plaats vindt.

In dat geval is de ontlasting vaak verkeerd in de vorm van constipatie. De gal en de lever werken samen. De bittere stoffen uit de gal helpen de lever beter te werken. Normaal gesproken zit er in allerlei voeding bitterstoffen. Nu heeft ook hier de vullingsindustrie een kwaadaardige rol.


Hoofdpijn en migraine in verband met leververvetting

In het rijtje met ziekten waartoe leververvetting kan leiden staat ook hoofdpijn en migraine vermeld. Het is goed om te beseffen waarom het risico hierop groter is door leververvetting.

Als de nieren minder goed werken, dan worden afvalstoffen slechter afgevoerd. Je doet er dus goed aan om de nieren te verbeteren in werking. Toxinen in het lichaam worden normaal gesproken door lever en nieren verwijderd via de urine, maar als de lever niet goed werkt blijven toxinen lang in het bloed zitten. Het bloed stroomt ook naar het hoofd, en als de lever steeds maar nieuwe afvalstoffen ziet, dan moet het op een gegeven moment van afvalstoffen af.

Ze komen dan in de hersenen terecht en zorgen dan voor hoofdpijn. Dat is dus een hele andere oorzaak van hoofdpijn dan hoofdpijn door alcoholgebruik, een kater.


Paracetamol en hoofdpijn door vervette lever

Paracetamol is slecht voor de lever

Wanneer de hoofdpijn door een vervette lever wordt veroorzaakt, heeft het geen zin om paracetamol als pijnstiller te nemen. Paracetamol is namelijk erg slecht voor de lever, en vergroot de leververvetting die er al is.

Wat paracetamol dan doet is tijdelijk de pijn wegnemen, maar verder alle voorwaarden scheppen om enkele dagen later weer hoofdpijn te genereren.


Ontstekingen op celniveau

Leververvetting is in feite de oorzaak van oxidatieve stress, ook wel ontstekingen op celniveau of laaggradige ontstekingen genoemd, waardoor tal van andere welvaartsziekten kunnen ontstaan. De lever is door verminderde werking niet in staat om afvalstoffen af te voeren en zal daardoor cytokinen afgeven in het lichaam.

Cytokinen zijn een soort immuuncellen. De ontstekingsreactie doe ze doen plaatsvinden zou normaliter een giftige indringer onschadelijk maken. Nu wordt het lichaam zelf aangevallen.


Goede vetten

Van noten is bekend dat er goede vetten in zitten. Noten werken preventief tegen diabetes, obesitas, kanker en cardiovasculaire aandoeningen.

Transvetten zoals margarine en goedkope bakolie zijn erg slecht voor de lever. Ook alle oliën uit de supermarkt en alle bakwaar zoals deegwaar en chipsproducten bevatten transvetten. Dat betekent niet dat alle vetten slecht zijn.

Onbewerkte vetten zijn heel gezond omdat ze de vitamine A, D, E en K bevatten. Voorbeelden hiervan zijn: roomboter, teunisbloemolie, sesamolie, walnootolie, hennepzaadolie, kokosvet en olijfolie. Let bij de laatste erop dat het gaat om onbewerkte olijfolie. Zodra je olijfolie verwarmt door erin te willen bakken, bewerk je het. Kies de juiste olijfolie, want er is veel voedselfraude onder olijfoliesoorten.

Olijfolie kan heel heet worden en tijdens dit hitteproces ontstaan er kankerverwekkende stoffen; of beter gezegd: stoffen die het oxidatieproces in het lichaam bevorderen. Daarom moet je kort bakken ermee. 

Olijfolie over een salade heen doen is daarentegen heel gezond. De beste middelen om te bakken zijn roomboter en kokosolie. Gezonde stoffen in deze bakmiddelen verdwijnen namelijk niet bij hoge temperatuur.


Zwangerschapsdiabetes en vervette lever

Zwangere vrouwen lopen een extra hoog risico op zwangerschapsdiabetes als ze een vervette lever hebben, ook als dat een niet alcoholische vervette lever is. 

Er zijn allerlei indicaties dat dit gevolgen heeft voor het verloop van de zwangerschap, en voor de gezondheid van het kind.

Echter, een onderzoek uit 2022 ziet dat er nog te weinig studies zijn gedaan op dit gebied en noopt andere wetenschappers aan dit wel te doen.


Te weinig bewustzijn

Een internationaal onderzoeksteam met wetenschappers uit China, de VS en Singapore ziet in 2019 dat er wereldwijd te weinig bewustzijn is van het probleem van niet alcoholische leververvetting. 

Het probleem wordt steeds groter, ondanks de vele kennis die wetenschappers hebben. 

Hoewel er regionale verschillen zijn, is het probleem op mondiaal niveau elk jaar groter.


Bronnen artikel niet alcoholische leververvetting

  1. Algemene info: http://www.mlds.nl/ziekten/112/leververvetting/
  2. Boek: Ineke Haisma, met verstand gezond
  3. Verschil van inzicht: http://www.leverpatientenvereniging.nl/leverziekten/leverververtting/
  4. niet alcoholische leververvetting: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25920090/
  5. Te weinig bewustzijn: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34890795/
  6. Zwangerschapsdiabetes en vervette lever: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8755472/
  7. Foto´s: Wikimedia commons publiek domein