Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Sansevieria, een kamerplant met geneeskracht


Latijnse naam: Sanseviera liberica

Sanseviera liberica

De vezels worden traditioneel gebruikt als weefgetouw, touwen, snaren voor een pijl en boog, en als vislijnen. Er worden ook een soort sponsen van gemaakt om het lichaam mee te wassen. Sansevieria is een plantenfamilie die van oorsprong voorkomt in Afrika, Madagaskar en Zuid-Azië. De plant is niet eetbaar, maar hij kan wel als medicijn worden gebruikt. Het sap van de plant wordt in Afrika op bulten gedaan en het wordt in kleine hoeveelheden gedronken tegen tandpijn, oorpijn en gonorroe. 


Verwarrende Latijnse naam

In de taxonomie en botanie worden voor de duidelijkheid Latijnse namen gebruikt. In het geval van deze plant is de duidelijkheid niet helemaal onomstreden. 

De naamgeving is onder wetenschappers blijkbaar verwarrend, want sommige wetenschappers noemen de eerste naam van plant Sansevieria en andere Sanseviera. Sans betekent zonder en veria betekent blad. 

De plant heeft maar één blad dat rechtstreeks uit de grond komt. Eigenlijk is de Latijnse naam helemaal fout, want dit is een plant zonder stam en zonder steeltjes. 

Het heeft één blad dat uit de grond omhoog komt, maar als je de plant inclusief wortelsysteem bekijkt zou je kunnen zeggen dat de plant wel degelijk meerdere bladeren heeft.


Aura van het bos

De sansevieria behoort bij Afrikaanse culturen toe aan de goden. In Nigeria wordt de sansevieria de “ebube agu” genoemd, wat twee betekenissen heeft, namelijk 'de aura van de leeuw' of 'de aura van het bos'. 

De plant kent vele mythen in Nigeria en wordt daardoor zelden geplukt uit het bos. 

In een medicinale tuin zie je de sansevieria vaak, omdat het bij vele aandoeningen wordt  ingezet.


Sansevieria liberica Geografische distributie Sansevieria liberica


Traditioneel gebruik sanseveria

In Afrika wordt de plant traditioneel als rustgevend middel en als middel tegen epilepsie ingezet. 

Het is een middel wat verder vaak bij leverziekten wordt in gezet. Het wordt verder ook traditioneel gebruikt bij verlammingen, ondervoeding, longproblemen, als ontwormingskuur, en bij hoest.


Traditioneel gebruik in Nigeria 

Verschillende delen van sanseveria worden gebruikt in het traditioneel genezingssysteem in Nigeria. 

De bladeren en wortels zijn van groter ethnomedicinaal belang. Ze worden onder meer bij de behandeling van de malariasymptomen koorts, hoofdpijn en verkoudheid, ingezet.  

Verder is het een pijnstiller die ontstekingen remt, een kalmerend middel, anti-epilepsie middel, abortusopwekkend middel, en wordt toegediend tijdens de bevalling 

Andere gerapporteerde toepassingen van de bladeren en wortels omvatten de behandeling van astma, buikpijn, koliek, diarree, eczeemaambeien, hypertensie of hoge bloeddruk, menorragie, seksuele zwakte, slangenbeten en wonden aan de voet. 

Bereidingen gemaakt van de bladeren van sanseveria zijn recepten in de traditionele genezing van malariakoorts, convulsies en pijn. 

Sommige van de ethnomedicinale beweringen over de werkzaamheid van sanseveria zijn wetenschappelijk bevestigd en de bevindingen werden gepubliceerd in verschillende tijdschriften.


Bewezen medicinale werkingen sanseveria

Een wortelextract op waterbasis van sanseveria is een effectief middel bij diverse aandoeningen. 

De plant is redelijk goed onderzocht en heeft in ieder geval de volgende wetenschappelijk bevestigde werkingen:

 

  1. Tegen diarree.
  2. Antislangengif,
  3. Kalmerend middel,
  4. Tegen astma,
  5. Regen abdominale pijn, tegen lendepijn
  6. Antikanker,
  7. Hepatoprotectief, leverbeschermend
  8. Rustgevend voor het centrale zenuwstelsel
  9. Anti-convulsief, tegen epilepsie
  10. Pijnstillend,
  11. Ontstekingsremmend,
  12. Tegen krampen,
  13. Tegen diabetes,
  14. Antileishmaniaal, tegen de tropische infectie leishmania
  15. Antiplasmodiaal, tegen malaria
Sansevieria liberica Jonge sanseveria in het bos in West Afrika

 

Tegen epilepsie

Farmaceutische medicijnen tegen epilepsie werken niet goed genoeg want ze kunnen epileptische aanvallen niet voorkomen. Behalve dat het synthetische medicijn niet werkt, vertoont het vele bijwerkingen.
Deze twee medicinale redenen zijn naast de hoge kosten van het industriële medicijn reden om op zoek te gaan naar alternatieven, in de vorm van plantmedicijnen, tegen epilepsie. Onderzoekers kiezen er vaak voor om traditionele behandelmethoden te onderzoeken en deze te testen op een medicinale werking. 

In Afrika wordt de wortel van de Sanseviera liberica gebruikt om epileptische aanvallen tegen te gaan.

De onderzoekers maakten een extract op waterbasis van de sanseveria. Ze kookten de wortel twee uur. Daarna gaven ze kleine doseringen aan proefdieren. 

Er is een wetenschappelijk proefdiermodel dat medicijnen en geneesplanten kam testen op de werkzaamheid bij epilepsie. 

De onderzoekers zien dat het wortelextract van Sanseviera liberica inderdaad helpt bij epilepsie, en ze zien ook dat dit extract de slaap bevordert. 

Het kan daardoor een rustgevend middel worden genoemd. De traditionele therapeutische aanpak wordt met dit onderzoek bevestigd.


Leverbeschermende werking sanseveria

Leverstoornissen door infecties, toxische stoffen, bepaalde medicijnen en milieuvervuiling neemt in de afgelopen decennia steeds meer toe, zo openen Nigeriaanse onderzoekers hun studie. 

Een deel van dit onderzoeksteam zag in een ander onderzoek dat een wortelextract goed werkt bij anemie, of ijzertekort in het bloed.

Men maakte een wortelextract en liet er een aantal testen op los om de werking op de lever in beeld te brengen. 

De Nigeriaanse Onderzoekers concluderen dat de wortels van de Sansevieria liberica hepatoprotectief, ofwel leverbeschermend zijn.

Het onderzoek laat zien dat een wortelextract van deze plant een profylactische werking heeft, wat inhoudt dat het de lever kan versterken, waardoor een contact met een gifstof voor de lever minder ernstige gevolgen heeft. 

De onderzoekers zeggen dat hun onderzoek de traditionele werking van de plant tegen leverziekten een rationele basis heeft gegeven.


Fotoserie sansevieria

  • 640px-Sansevieria_liberica_-_Palmengarten_Frankfurt_-_DSC01720
  • 640px-Sansevieria_liberica_pm
  • MapChart_Map(4) kleiner
  • Screenshot 2023-05-09 at 09-48-01 West African Plants - A Photo Guide - Sansevieria liberica Gérôme & Labroy
  • Screenshot 2023-05-09 at 09-52-10 West African Plants - A Photo Guide - Sansevieria liberica Gérôme & Labroy
  • Screenshot 2023-05-09 at 09-50-29 West African Plants - A Photo Guide - Sansevieria liberica Gérôme & Labroy
  • Screenshot 2023-05-09 at 09-50-04 West African Plants - A Photo Guide - Sansevieria liberica Gérôme & Labroy
  • Screenshot 2023-05-09 at 09-48-37 West African Plants - A Photo Guide - Sansevieria liberica Gérôme & Labroy
  • Screenshot 2023-05-09 at 09-48-22 West African Plants - A Photo Guide - Sansevieria liberica Gérôme & Labroy
  • Screenshot 2023-05-09 at 09-52-31 West African Plants - A Photo Guide - Sansevieria liberica Gérôme & Labroy

 

Antioxidanteigenschappen sanseveria

Uit een vergelijkend onderzoek tussen verschillende soorten sansevieria komt naar voren dat het enige blad wat deze plant heeft, over het algemeen beschikt over een prima antioxidantwerking. 

Dat is een werking die vele medicinale planten hebben. Daardoor is dit een rechtvaardiging van sanseveriasoorten die worden gebruikt als traditioneel medicijn, omdat ze nu worden ondersteund worden door wetenschappelijke bevindingen. 

Echter er is meer specifiek onderzoek nodig om per soort aan te geven of het daadwerkelijk een medicijn kan zijn.


Sanseveria tegen malaria

Malariaparasieten worden in de laatste jaren steeds vaker resistent tegen synthetische medicatie als hydrochloroquine. Maar de malariaparasiet is nog nooit resistent geworden tegen een plantaardig middel. 

Daarom onderzoeken wetenschappers steeds meer traditionele malariamediciijnen om te controleren of ze goed werken, zodat ze deze kunnen inzetten bij malaria.  

Een 2 uur lang gekookt wortelextract van de sansevieria blijkt de malariaparasiet dood te maken. 

Dat zien Nigeriaanse onderzoekers. Men ziet daarom mogelijkheden om deze traditionele geneesplant in te zetten als medicijn bij malaria.


Sansevieria liberica Foto http://www.westafricanplants.senckenberg.de

Antikankerwerking sanseveria 

Onderzoekers zien dat in economisch ontwikkelde landen kanker de belangrijkste doodsoorzaak is. 

In Economisch onderontwikkelde landen is het de tweede doodsoorzaak, en dat komt met name omdat westerse levensstijl is overgenomen zoals roken, fysieke inactiviteit en het nuttigen van westers industrievoedsel, wat we misschien beter kunnen omschrijven als vullingsproducten van industriële makelij.

Men maakt een korte analyse van de huidige kankerbehandelingen en ziet dat chemotherapie zowel giftig is voor kankercellen, als voor normale lichaamscellen, wat de reden is dat kanker juist verergerd kan worden door chemotherapie.
De efficiëntie van chemotherapie is zeer beperkt terwijl de bijwerkingen zoals misselijkheid, overgeven, kaalheid, hartproblemen, beenmergproblemen en ingewandenproblemen grote nadelen hebben voor de patiënt. Het lichaam ziet chemotherapie als vergif, waardoor het nauwelijks wordt opgenomen door lichaamsweefsel, wat waarschijnlijk mede de inefficiëntie van chemotherapie veroorzaakt.
Om al deze levensgrote negatieve effecten, blijven wetenschappers op zoek gaan naar alternatieve middelen en het plantenrijk blijkt een onuitputtelijk reservoir van medicijnen te zijn.
Over bestraling en chirurgische therapie bij kanker schrijven de onderzoekers dat deze alleen goed werkt bij een vroege constatering van kanker, maar dat het zelden is dat een tumor in het beginstadium wordt gediagnosticeerd.
Een wortelextract van sanseveria blijkt niet gevaarlijk te zijn voor gezonde menselijke cellen, maar het heeft wel een giftig effect van kankercellen. 

Overigens is dat een patroon dat we vaker terug zien bij plantmedicijnen. Het wortelextract blijkt goed te werken bij leukemie.

Er werden door de onderzoekers in totaal het effect gemeten op vier verschillende soorten kankercellijnen en het blijkt dat de plantwortel significante antikankerwerking heeft. 

Hierdoor is een verder onderzoek van wortelextract naar de antikankerwerking van Sanseviera liberica gerechtvaardigd.

Bronnen bij artikel over sanseveria
  • Kaartje geografische verspreiding: Thomas Dijkman
  • KopfotoPeter A. Mansfeld
  • Overige foto's:  http://www.westafricanplants.senckenberg.de
  • Informatie is deels afkomstig uit interviews
  • Wetenschappelijke informatie komt uit onderstaande downloadbare bronnen:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4