Gezonde voordelen van rode spinazie
In Nederland kennen we één amaranth-soort waarvan de zaden als vervanger van graan wordt gegeten, en een de amaranthsoort spinazie, die in de winkels en op markten te koop is. Dat is een beetje jammer als je weet dat er vijf amaranthussoorten zijn die allemaal als groente kunnen worden gegeten. De Amaranthus tricolor bevat zeer veel alkaloïden. Dat zijn de stoffen die de planten beschermen tegen insecten. Dezelfde alkaloïden zijn de geneeskrachtige stoffen voor mensen.
Je zou het zo kunnen zeggen: De stoffen in planten die insecten afweren zijn de stoffen die mensen genezen. Dat is een algemeen gegeven in het medicinale plantenrijk.
Naamgeving rode spinazie
De Engelse naam voor deze plant is ”Joseph’s coat” of “Red amaranth”. In Indonesië en West Papoea wordt 'bayam merah' genoemd. Dat betekent rode spinazie.
De Amaranthus tricolor wordt in West Papoea verkocht als gekleurde spinazie.
Er is een soort die helemaal rood is en er is een soort die wit-groen-rode bladeren heeft, vandaar de naam tricolor wat driekleurig betekent.
Amaranthus tricolor is medicinale voeding
Amaranthus tricolor is niet zomaar een
groente, het is medicinale voeding. Hij heeft een bewezen anti-tumor-effect,
maagzweergenezende activiteit,
leverbeschermende effectiviteit en hij beïnvloedt het vergif van cobra, de meest gevaarlijke slang die er is.
Dat betekent dat als je van de Amaranthus tricolor eet voordat je een slangenbeet krijgt, er een kans is dat je de beet overleeft, terwijl van sommige cobraslangenbeten je binnen 20 minuten zeer pijnlijk dood gaat.
De Amaranthus tricolor heeft zeer veel
antioxidant eigenschappen. Het doet weinig onder voor
vitamine C, een bewezen sterke antioxidant, zo toonden onderzoekers aan. Hiermee wordt de werking van amaranthus tegen diverse ziekten onderschreven.
Amaranthus tricolor was al langer een volksmedicijn en wetenschappers hebben bevestigd dat deze plant de medicinale werkingen heeft die mensen al eerder hadden ontdekt.
Gezonder dan andere amaranthussoorten
Er zijn meerdere amaranthussoorten. Onderzoekers deden een studie naar de aanwezigheid van alkaloïden amaranthussoorten. Amaranthus tricolor, Aamaranthus viridis, Amaranthus caudatus,
Amaranthus spinosus en Amaranthus dubius.
Uit onderzoek blijkt dat de eerste drie soorten de meeste alkaloïden hadden. Naast alkaloïden zitten er ook
tanninen, glycosiden,
fenolzuren en
flavonoïden in Amaranthus tricolor.
Deze stoffen bezitten antioxidantwaarde en aanvullende geneeskracht. De betacyaninen geven de plant de rode kleur. Dit is een sterke antioxidant.
Geneeskracht van amaranthus
In het algemeen kunnen amaranthussoorten ziekten en aandoeningen als lepra,
eczeem, bronchitis, brandwonden,
puisten,
misselijkheid en
anemie genezen. Amaranthussoorten hebben allemaal beschikking over antimicrobiële werking, antioxidanteigenschappen, pijnstillende kwaliteiten, en ontstekingsremmende toepassingen.
Onderzoekers kochten fungi- en bacteriën bij een farmaceutisch bedrijf en testen de plant op werking tegen deze ziekmakende organismen.
Het blijkt dat amaranthus behoorlijk groot potentieel vertoonde om pathogene micro-organismen tegen te gaan.
De onderzoekers concludeerden hieruit dat amaranthussoorten niet genoeg gebruikt worden om hun antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen.
Amaranthus tricolor tegen urinewegziekten
Urinewegen kunnen een prima plek zijn voor ziektekiemen om zich te ontplooien. Als we veel gezonde
groenten en
kruiden zouden eten, zou dit niet het geval zijn.
Het zijn juist industrieproducten als zoetwaar, frisdrank, frituurspul, transvetten, margarine, bakolie, producten met wit meel, goedkope diepvriesmaaltijden en magnetronbrouwsels die ons ziek maken.
Een groente als Amaranthus tricolor kan juist de urinewegen schoonmaken. Bacteriën die goed gedijen in de urinewegen zijn Staphylococcus saprophyticus, Enterococcus faecalis, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumoniae en Proteus vulgaris.
Al deze ziekmakende bacteriën worden bestreden door Amaranthus tricolor. De onderzoekers merken verder op dat ziekten als
diabetes en immuunziekten extra risicofactors zijn voor ziekten van de urinewegen.
Als je naar de oorzaak van diabetes kijkt is dat logisch. Mensen die te regelmatig supermarktproducten met margarine, bakolie, wit meel en geraffineerde suiker eten, lopen groot risico diabetes te ontwikkelen.
Dat komt omdat deze producten, hoewel plantaardig van oorsprong, totaal ontdaan zijn van voedingsstoffen en componenten die geneeskracht bieden. Goed voedsel is een medicijn. Industrieel voedsel is ziekmakend.
Rode spinazie tegen blaasontsteking
Alle groenten, fruit en kruiden verkleinen de kans op blaasontsteking. Behalve dit algemene gegeven is er specifiek medicinale voeding wat blaasontsteking binnen een paar dagen geneest zoals verse cranberries zonder suiker, brandnetel en waterkers.
De bacteriën blijven aan de wanden van blaas en urinewegen zitten, maar deze drie geneesplanten zorgen ervoor dat dit minder goed kan gebeuren, waardoor bacteriën afgevoerd worden.
Omdat de urinewegen meer open gaan doordat bacteriën in de urinewegen doodgaan, kun je makkelijker plassen. Daardoor wordt er meer vocht afgevoerd.
Dat wil zeggen dat de plant een diuretische werking heeft omdat de urinewegen meer open worden zodat de afvalstoffen er meer vrijelijk door kunnen vloeien.
Rode spinazie tegen diarree
Amaranthus tricolor werkt beter dan loperamide tegen
diarree,
Onderzoekers zien dat diarree een gevaarlijke ziekte is waaraan veel mensen dood gaan.
Sommige mensen hebben dermate verstoorde darmflora, met name door medicijngebruik, dat ze wekenlang diarree hebben, wat zeer gevaarlijk is.
Plantmedicijnen zijn in staat om diarree te genezen maar worden ondergewaardeerd doordat ze te weinig voorgeschreven worden door de medische autoriteiten in de wereld.
Onderzoekers gaven muizen de ziekte diarree door ze een overdosis
castorolie te geven.
Vervolgens gaven de onderzoekers een extract van Amaranthus tricolor. Het blijkt dat sommige extracten zo goed werken, dat ze beter zijn dan loperamide, het standaardmedicijn tegen diarree, wat de onderzoekers inzetten om het effect van Amaranthus bicolor te kunnen vergelijken.
Amaranthus tricolor is beschermend voor hersenen
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat Amaranthus tricolor een beschermende werking heeft op de
hersenen. De bescherming geschiedt op tweeërlei manieren.
Ten eerste worden de neuroblastoma cellen beschermd tegen oxidatieve stress. Ten tweede wordt de genexpressie van de volgende cellen onderdrukt: HMOX-1, RAGE, RelA in SH-SY5Y.
De genexpressie onderzoeken is een manier van wetenschappers om te bepalen hoeveel schadelijke oxidatiestress er plaatsvindt in het lichaam.
De onderzoekers melden dat hoogstwaarschijnlijk de antioxidantwerkingen verantwoordelijk zijn voor de meer geringe schade aan de hersencellen, bewerkstelligd door Amaranthus tricolor.
De onderzoekers wagen zich verder aan de hypothese dat het eten van bladgroenten zoals Amaranthus tricolor de hersenen beschermt tegen
oxidatieve stress, net zoals andere organen van het menselijk lichaam worden beschermd voor oxidatie, ofwel schade veroorzaakt door
vrije radicalen..
Amaranthus tricolor goed voor centrale zenuwstelsel
Voortbordurend op de vorige alinea over de neuroprotectieve werking van Amaranthus tricolor, is er een onderzoek geweest dat heeft aangetoond dat
AGE's in voeding, ontstaan door bakprocessen, in hun oxidatieve werking worden gekortwiekt, door het eten van de bladgroente Amaranthus tricolor.
De onderzoekers schetsen de neurodegeneratieve ziekten die zoal kunnen worden veroorzaakt door het ontstaan van AGE's in bakwaar. Voor het oog zijn dit de bruingebrande korstjes van bijvoorbeeld frituurwaar, brood, koekjes, ovenschotels als lasagne en vooral gebakken en geroosterde
vlees,
vis en
gevogelte.
In dierlijke producten komen meer schadelijke AGE's voor dan in tarweproducten of meelproducten. Neurodegeneratieve problemen die hierdoor worden veroorzaakt, zijn ziekten van het centrale zenuwstelsel zoals bijvoorbeeld
Alzheimer,
dementie, de ziekte van
Parkinson, de ziekte van Huntington, amyotrophic lateral sclerosis (ALS), en multiple sclerosis.
De onderzoekers concluderen dat planten als Amaranthus tricolor vroegtijdige hersenveroudering en het risico op bijbehorende de neurodegeneratieve ziekten doet afnemen.
Net zo goed als silymarine voor de lever
Silymarine is een stof uit
mariadistel die wordt gebruikt om de leverwerking een boost te geven. Uit onderzoek blijkt dat een extract van Amaranthus triclor een vergelijkbare werking heeft op de
lever. Dat betekent dat deze bladgroente de lever net zo goed ondersteunt als de standaardmedicatie silymarine.
Hierbij kunnen we de aantekening maken dat het vaker voorkomt dat een plantextract net zo goed werkt voor de lever als silymarine, de stof waarvan wetenschappers melden dat het de meest leverbeschermende stof is. Dit heeft er waarschijnlijk mee te maken omdat silymarine slechts één stof is uit mariadistel of Silybum marianum, en dat in het plantextract alle aanwezige stoffen zitten.
Deze stoffen tezamen vertonen altijd een synergische, elkaar versterkende werking. Het zou daarom eerlijker zijn om de werking van een plant op de lever te vergelijken met een plantextract van Silybum marianum, in plaats van één stof eruit.
Toch heeft deze vergelijking met silymarine een functie, want op deze manier brengen de wetenschappers in kaart dat Amaranthus tricolor een zeer goede plant is voor de lever, en dat het een leverbeschermende werking heeft.
Amaranthus tricolor tegen diabetes
Onderzoekers melden dat rode spinazie een traditioneel versterkend middel is. Deze medicinale werking is onderzocht door te kijken in hoeverre de plant werkzaam is tegen diabetes. Het blijkt dat Amaranthus tricolor zeer goed werkt tegen deze ziekte die wordt veroorzaakt door westerse,
industrievulling.
Dat komt waarschijnlijk door de sterke antoxidantwerking. De onderzoekers zeggen verder dat
bloedarmoede vaak is gerelateerd aan diabetes. Ook bloedarmoede wordt door de driekleurige bladgroente tegengegaan. Daarnaast betekent diabetes een extra risico op hartziekten en vaataandoeningen.
Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat ook dit risico wordt verkleind door het eten van deze groente. Diabetes en hart- en vaatziekten hebben als gemeenschappelijke oorzaak oxidatieve stress. Deze staat van het lichaam wordt veroorzaakt door te grote aanwezigheid van vrije radicalen.
Driekleurige amaranthusbladeren blijken zeer goed in staat om de vrije radicalen te elimineren door ze van een elektron te voorzien waardoor de keten aan schade die ze doen ontstaan, tot een halt wordt geroepen.
Tegen verhoogde bloedlipiden
Een verhoogde bloedsuikerspiegel wordt tegelijkertijd met een verhoogde lipidenspiegel tegengegaan. Een verhoogde lipidenspiegel is een teken van verhoogd risico op hartaanvallen en aderverkalking.
De onderzoekers raden vervolgens aan om diabetespatiënten van deze groenten te laten eten, teneinde hun ziekteverschijnselen te doen verminderen. Dit is niet alleen symptoombestrijding, maar ook de oorzaak van de ziekten wegnemen.
Bronnen bij artikel over rode spinazie
- Kaartje geografische verspreiding: Thomas Dijkman
- Kopfoto: Ton Rulkens
- Foto Modecreatie: Edelseider
- Foto met geel rode bovenbladeren: Ton Rulkens
- Foto met rode bloemen als staarten: Kurt Stüber
- Botanische tekening: D. Bois
- Foto zijaanzicht blad: David J. Stang
- Foto rood groen blad: David J. Stang
- Foto sprankelend: Krzysztof Ziarnek, Kenraiz
- Informatie is deels afkomstig uit interviews
- Wetenschappelijke informatie komt uit onderstaande downloadbare bronnen:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5