Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Ontdek de geneeskracht van Euphorbia hirta

 Botanische Latijnse naamEuphorbia hirta

Euphorbia hirta Foto Judgefloro

Betreed de wonderlijke wereld van Euphorbia hirta, een verborgen schat van genezende krachten uit de diepten van tropische landschappen. Dit pantropische kruid, dat zich verschuilt aan wegranden, bermen en langs wandelpaden, heeft eeuwenlang zijn geheimen bewaard, wachtend om ontdekt te worden. Een symfonie van namen, van "bearing spurge" tot "asthma herb", brengt ons naar de intrigerende reis van Euphorbia hirta, waar traditie en modern wetenschappelijk onderzoek samensmelten om een verhaal te onthullen dat de zintuigen prikkelt en nieuwsgierigheid wekt.
In de schaduw van de naam Euphorbia hirta gaat een reeks betoverende eigenschappen schuil die de menselijke gezondheid kunnen transformeren. Deze mysterieuze plant, bekend als "dugadhika" in het Sanskriet, heeft de aandacht getrokken van zowel oude genezers als moderne onderzoekers. 

Laat je meevoeren door de fascinerende wereld van dit kruid, waarbij traditioneel gebruik en wetenschappelijke ontdekkingen hand in hand gaan om een weefsel van genezende potentie te onthullen dat zijn gelijke niet kent.

Euphorbia hirta is een pantropisch kruid. Het groeit aan wegranden, bermen, in graslanden en langs wandelpaden.

Euphorbia hirta Foto: David E Mead, Publiek domein


Naamgeving Euphorbia hirta

De Engelse namen voor deze plant zijn: bearing spurge, asthma herb, snakeweed.. De naam die je het meest ziet is asthma herb of asthma plant. 

Ook in andere talen is zijn naam vaak iets dat astmaplant betekent, dus dat is ook een goede Nederlandse naam. De wetenschappelijke naam is Euphorbia hirta. In het Sanskriet heet de plant dugadhika.


Signatuurleer en astmaplant

Euphorbia hirta Foto: Publiek domein

Uiterlijke kenmerken van een plant zeggen iets over de medicinale werking bij mensen, dat is de theorie van de signatuurleer. Euphorbia hirta heeft melkachtig sap. Dat duidt erop dat deze plant de borsten van de vrouw beter beschikbaar maken voor moedermelkproductie. Daarnaast wordt de plant gebruikt bij allerlei vrouwenkwalen zoals witte vloed.

Traditionele gebruikstoepassingen Euphorbia hirta

Euphorbia hirta Astmaplant, foto Mokkie

Een belangrijk traditioneel gebruik is de inzet van deze plant als astmamedicijn. De plant wordt niet alleen bij astma gebruikt maar ook bij andere aandoeningen van de luchtwegen zoals hoest, chronische bronchitis en longontsteking.
In Angola wordt de plant gebruikt bij diarree, dysenterie en dan vooral amoebische dysenterie. Vanuit Nigeria wordt vooral uitwendige toepassingen van Euphorbia hirta gemeld zoals oordruppels van de latex tegen oorontstekingen, het plantensap op puisten en zweren om ze sneller te genezen, en ter promotie van wondheling.
Verder heeft de plant diuretische werking, stopt het diarree, werkt het ontkrampend op zowel de baarmoeder, als het spijsverteringskanaal, en is het ontstekingsremmend.
In India is de plant vaak gebruikt bij kinderen die last hebben van wormen. Daarnaast wordt het ingezet bij jicht, jeugdpuistjes, dysenterie, gonorroe, spijsverteringsproblemen en zowel goed- als kwaadaardige tumors.


Inhoudsstoffen bladeren

Euphorbia hirta Hand achter astmaplant, foto Mokkie

De bladeren van Euphorbia hirta beschikken over de verschillende fytocomponenten. Op het gebied van flavonoïden zit er euforbianine, leucocyanidol, kamfol, quercitrine en quercitol in. Het bevat de polyfenolen: Galluszuur, myricitrine, 3,4-di-O-galloylquinezuur,2,4,6-tri-O-galloyl-D
glucose, 1 ,2,3 ,4,6-penta-O-galloyl-β- D-glucose (9,10). Voorts zitten er de tanninen euforbinen A, B, C, D, E in deze plant. Verder bevat het triterpenen en fytosterolen zoals beta-amyrine, 24-methylenecycloartenol en betasitosterol.


Euphorbia hirta tegen diabetes

Euphorbia hirta Alleenstaande astmaplant, foto Mokkie

Sommige mensen menen dat er een enorm verschil zit tussen diabetes type 1 en diabetes type 2. Dat moge wellicht op symptoomgebied zo zijn maar op het gebied van geneeswijzen zijn het vrijwel dezelfde ziekten.
Voor wie het nog niet weet: sinds aanvang 21e eeuw is diabetes door wetenschappers als geneesbaar verklaard, maar de medische praktijk van reguliere artsen in Nederland lopen achter op de wetenschappelijke ontwikkelingen.
Diabetes is een verstoring van stofwisseling van de macronutriëntenkoolhydraten, vetten en proteïnen. Het kan leiden tot complicaties met ogen, nieren, lever, hart en centrale zenuwstelsel. Diabeten hebben verhoogd risico op nieruitval, blindheid, amputatie van ledematen, beroerte en hartaanvallen.
In vergelijking met een standaardmedicijn tegen diabetes, glibenclamide, heeft een extract Euphorbia hirta prima geneeskrachtige kwaliteiten tegen diabetes. 

Dit kruid zou in combinatie met enkele voedingsvoorschriften een prima medicijn kunnen zijn om diabetes 100% te genezen.


Euphorbia hirta Astmaplantjes van bovenaf door fotograaf Mokkie


Sterke antioxidantwaarde Euphorbia hirta

Vrije radicalen kunnen oxidatieve stress tegengaan. Uit wetenschappelijk onderzoek van 2010 blijkt dat vrije radicalen voor een uiteenlopende variatie aan ziekten kunnen zorgen, zoals longziekten, hartfalen, leververgiftiging, nieruitval en diabetes. 

Sinds aanvang derde millennium zijn wetenschappers hartstochtelijk op zoek naar nieuwe stoffen in geneesplanten en medicinale voeding die vrije radicalen kunnen elimineren.

Vrije radicalen zijn zuurstofmoleculen die een elektron missen, ze veroorzaken oxidatie, of beter gezegd: ze veroorzaken oxidatieve stress in orgaanweefsel waardoor een keten van schade ontstaat.
Antioxidanten zijn de tegenhangers van vrije radicalen. Ze leveren een elektron aan het vrije radicaal waardoor deze onschadelijk wordt. Veel mensen zijn al op de hoogte van het feit dat vitaminen zoals vitamine A, vitamine C en vitamine E sterke antioxidanten zijn. Flavonoïden, fenolen en mineralen zijn soms nog sterkere antioxidanten, zo weten onderzoekers.
In Euphorbia hirta is in 2010 een nieuw antioxidant ontdekt: de polyfenol myricitrine. Men vergeleek de antioxidantwerking van een extract van de bladeren van Euphorbia hirta met ascorbinezuur, beter bekend onder de naam vitamine C, en uit deze vergelijking bleek dat het bladextract sterke antioxidantwaarde heeft. De onderzoekers schrijven dat toe aan de vele fytonutriënten die in de bladeren zitten.


Euphorbia hirta Foto hele plant: Mokkie


Net zo goed als prednisolon bij astma

Onderzoekers melden in 2014 dat 300 miljoen mensen wereldwijd lijden aan astma. Deze luchtwegenziekte kenmerkt zich door ontstekingen in de bronchiën en luchtpijp, waardoor zwellingen ontstaan. 

Hierdoor wordt het ademhalen bemoeilijkt en treedt het gevoel van benauwdheid op. Sommige mensen, vooral mensen met milde astma, hebben baat bij antihistaminen.

Niet iedereen heeft daar baat bij. Er zijn mensen bij wie de symptomen van astma erger worden als ze antihistamine nemen. Traditioneel raden dokters af om mensen met astma antihistaminen te geven. 

Toch blijkt dat natuurlijke antihistaminen vaak net zo goed helpen bij astma als het sterke geneesmiddel prednisolon. Hoe dat exact komt is voor wetenschappers nog een raadsel. 

Euphorbia hirta kan ervoor zorgen dat er minder antihistaminen in het lichaam meetbaar zijn, waardoor de symptomen van astma afnemen.


Rustgevend en angstremmend

Euphorbia hirta Foto bloem astmaplant: Nativeplants garden

Traditioneel wordt een extract van Euphorbia hirta gebruikt als 

rustgevend middel en als angstremmend middel. Wetenschappers hebben standaardmodellen met muizen ontwikkeld om de angstremmende en rustgevende werking van zowel plantmedicijnen als synthetische medicijnen te testen. Uit dit model blijkt dat Euphorbia hirta inderdaad een rustgevende en angstremmende werking heeft.


Werking tegen diarree van Euphorbia hirta

Euphorbia hirta Foto Nativeplants garden

De antidiarreewerking van Euphorbia hirta is op meerdere manieren getest en bewezen. Wetenschappers vermoeden dat quercetine in de bladeren van grote invloed is op de antidiarreewerking. In de onderzoeken werd muizen op verschillende manier diarree gegeven, bijvoorbeeld door toediening van castorolie. De ontlasting van de muizen herstellen aanzienlijk sneller als een bladextract van Euphorbia hirta wordt toegediend.
In een onderzoek waarbij 38 medicinale planten werden getest op antidiarreewerking bleek er slechts acht planten tegen diarree te werken op basis van hun antibacteriële en antiparasietwerking. 

Naast Euphorbia hirta waren dat de bladeren van Psidium guajava en Tithonia diversifolia, en de wortelschors van Alchornea cordifolia, Heinsia pulchella, Paropsia brazzeana, Rauwolfia obscura en Voacanga Africana.


Euphorbia hirta tegen kanker

Een extract van Euphorbia hirta is getest op verschillende kankercellijnen en daaruit blijkt dat het een antikankerplant is. 

De reden dat het bladextract kanker bestrijdt, is onder meer gelegen in de antibacteriële werkingen en de antioxidantwerking. 

Onderzoekers melden dat Euphorbia hirta bruikbaar is als toekomstig kankermedicijn.


Diuretische werking van Euphorbia hirta

Een diuretische werking is belangrijk, want als een plant ervoor zorgt dat meer vocht wordt afgedreven via de urine, dan worden ook meer afvalstoffen verwijderd uit het lichaam. Dat kan een belangrijke bijdrage zijn aan het herstel van een ziekte.
Acetazolamide en furosemide zijn standaard medicijnen om vocht te doen afdrijven. Net zoals alle standaard synthetische medicatie, hebben deze twee medicijnen bijwerkingen voor veel mensen. 

Bijwerkingen vertragen het herstelproces van een ziekte of zorgen ervoor dat er een nieuwe ziekte ontstaat. Uit onderzoek blijkt dat Euphorbia hirta  over net zo een goede vochtafdrijvende werking beschikt als acetazolamide, maar dan zonder bijwerkingen.


Fotoserie astmaplant

  • 640px-1393Grammatophyllum_scriptum_Chamaesyce_Euphorbia_hirta_Tawa-Tawa_Philippines_06
  • 640px-1393Grammatophyllum_scriptum_Chamaesyce_Euphorbia_hirta_Tawa-Tawa_Philippines_08
  • 640px-Hairy_spurge_(Euphorbia_hirta)_2
  • Asthma_Weed_(Euphorbia_hirta)
  • Asthma_Weed_(Euphorbia_hirta)_5
  • Asthma_Weed_(Euphorbia_hirta)_3
  • Asthma_Weed_(Euphorbia_hirta)_2
  • Asthma_Weed_(Euphorbia_hirta)_1
  • Asthma_Weed_(Euphorbia_hirta)_6
  • Euphorbia_hirta_2
  • Euphorbia_hirta_3
  • Euphorbia_hirta_plant
  • Asthma_Weed_(Euphorbia_hirta)_4


Antimalariawerking Euphorbia hirta

In Congo wordt Euphorbia hirta gebruikt als antimalariaplant. Uit vergelijkend onderzoek tussen verschillende geneesplanten blijkt dat Euphorbia hirta samen met Cryptolepis sanguinolenta en Morinda lucida over prima antiparasietwerking beschikt tegen de malariaparasiet die bekend is onder de naam Plasmodium berghei.
In de Democratische Republiek Congo werd een soortgelijk onderzoek uitgevoerd en daaruit bleek eveneens dat Euphorbia hirta tot de sterkste antimalariaplanten behoort. 

Meestal wordt de antimalariawerking toegeschreven aan bitterstoffen want deze zijn als hun concentratie hoog genoeg is, in staat om malariaparasieten te doden. 

De wetenschappers uit deze Afrikaanse republiek schrijven de antimalariawerking toe aan een veelvoud aan stoffen, namelijk: terpenen, steroïden, coumarinen, flavonoïden, fenolzuren, lignanen, xanthonen en anthraquinonen.


Onvruchtbaarheidswerking Euphorbia hirta

Euphorbia hirta wordt traditioneel gebruikt in sommige regio's van de tropen, als anticonceptiemiddel. Het blijkt dat spermakwaliteit dermate omlaag gaat dat de beweeglijkheid van spermacellen en de productie van spermacellen helemaal stil komt te liggen als deze plant een paar dagen lang wordt gebruikt.


Euphorbia hirta tegen psoriasis

Euphorbia hirta Foto: Vinayaraj

Psoriasis is een ziekte die naar schatting van wetenschappers 1 tot 3% van de wereldbevolking raakt. Vooral de ellebogen, knieën, genitaliën, schedel en romp worden getroffen door psoriasis. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat deze nare ziekte met soms verstrekkende sociale gevolgen verholpen kan worden met een extract van Euphorbia hirta.
Overigens zijn andere oplossingen ook voor handen. Vaak is een combinatie van een plantmedicijn en verandering van voedselpatroon meer effectief. Zonder dat patiënten het weten kunnen er in voeding diverse oorzaken zitten van huidziekten. Producten als bakoliën uit de supermarkt, wit meel, margarine en geraffineerde suiker zijn oorzaak van vrijwel alle huidziekten.
De lever staat in verband met de huid. Dat betekent dat als de lever iets minder goed werkt, vooral door gebruik van bovengenoemde categorieën industrieproducten, ziekmakende stoffen niet goed verwerkt kunnen worden en via de huid naar buiten gaan. In het laatste traject, als de stoffen door de huid naar buiten moeten, ontstaan ontstekingsproblemen die bij sommige mensen tot uiting komen in de vorm van psoriasis. Een andere uitingsvorm is eczeem.


Bronnen bij artikel over Euphorbia hirta

  • Laatste fotoVinayaraj
  • Veel foto's zijn van Nativeplants garden
  • Heel veel foto'sMokkie
  • Alle foto's: via Wikimedia commons
  • Antioxidant https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21771682/
  • Medicinale werkingen:  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249903/
  • Tegen jicht:  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7007754/
  • Medicinale werkingen:  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35838213/
  • Ontstekingsremmend: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1018364722004426