Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De gezonde voordelen van de Palisota hirsuta  

Latijnse naam: Palisota hirsuta

Palisota hirsuta Foto yakovlev.alexey

Dit geneeskruid is lid van de familie Commelinaceae. In Ghana heet het Mpentem. Het heeft een aantal medicinale toepassingen in de Ghanese kruidengeneeskunde. De wortel wordt voorgeschreven bij anemie, dysenterie, maagpijn en het kan de bevalling van een kind soepeler laten verlopen.
De hele plant wordt gebruikt als pijnstillend middel en het kan gebruikt worden om epileptische toevallen te voorkomen. De bladeren helpen bij kolieken, reumatische aandoeningen, pijn en oorontsteking.

De bladeren zijn verder een natuurlijk antibioticum en worden bij bacterie-infecties ingezet.


Palisota hirsuta Geografische verspreiding


Palisota hirsuta is een pijnstiller

Dit geneeskruid is lid van de familie Commelinaceae. In Ghana heet het Mpentem. 

Het heeft een aantal medicinale toepassingen in de Ghanese kruidengeneeskunde. De wortel wordt voorgeschreven bij anemie, dysenterie, maagpijn en het kan de bevalling van een kind soepeler laten verlopen.
De hele plant wordt gebruikt als pijnstillend middel en het kan gebruikt worden om epileptische toevallen te voorkomen. 

De bladeren helpen bij kolieken, reumatische aandoeningen, pijn en oorontsteking. 

De bladeren zijn verder een natuurlijk antibioticum en worden bij bacterie-infecties ingezet.


Pijnstillende plant

Palisota hirsuta heeft pijnstillende werking en dat zou verklaard kunnen worden omdat het stoffen in zich heeft die zich binden aan periferale opioïde receptors die mensen hebben.

Onderzoekers vergeleken de werking van een extract van deze geneesplant met diclofenac en morfine. 

Het blijkt dat het plantenextract ongeveer op dezelfde manier werkt als morfine. De werking van morfine stopt, als het diabetesmedicijn glibenclamide wordt toegediend, en hetzelfde geldt voor het plantenextract van Palisota hirsuta.
Er was een belangrijk verschil met morfine want deze pijnstiller staat erom bekend dat mensen er tolerant tegen kunnen worden.

Dat betekent dat men steeds meer morfine nodig heeft om hetzelfde pijnstillende effect te verkrijgen. 

Bij toepassing van Palisota hirsuta treedt dit tolerantie-effect niet op. Dat spreekt in het voordeel van het onderzochte plantenextract.
De huidige medicatie tegen pijn is verre van ideaal, niet alleen om het tolerantie-effect maar ook om de bijwerkingen van farmaceutische pijnstillers zoals verslaving en aantasting van de darmflora of het microbioom.
De onderzoekers hopen met hun onderzoek naar het pijnstillende effect van Palisota hirsuta bij te kunnen dragen aan het ontwerpen van een nieuwe farmacologische strategie, gericht op een betere behandeling van pijn.


Diaserie Palisota hirsuta

  • Palisota_hirsuta_01
  • Palisota hirsuta kleiner
  • kleiner gemaakt
  • 640px-Palisota_hirsuta-Jardin_botanique_Meise_(4)
  • 640px-Palisota_hirsuta_(Commelinaceae)_(24076077949)
  • 640px-Palisota_hirsuta_(Commelinaceae)_(24148242540)
  • 640px-Palisota_hirsuta-Jardin_botanique_Meise_(2)


Bladeren tegen pijn door kankermedicijn

Kankertumors kunnen pijnlijk zijn. Helaas is de huidige toegepaste antikankerbehandeling, chemotherapie, bestralingstherapie en chirurgische ingrepen in 30% van de gevallen eveneens erg pijnlijk.
Daardoor wordt de kankerbehandeling gelimiteerd, want je kan mensen niet opzadelen met enorme pijnen die erger zijn dan de pijn van kanker.

Afdoende pijnmedicatie zonder bijwerkingen is voorlopig nog een illusie, daarom blijven wetenschappers zoeken naar meer adequate medicijnen die pijn bestrijden.


Palisota hirsuta verzacht bijwerking chemotherapie

Ghanese onderzoekers waren geïnteresseerd of de wetenschappelijk bewezen antipijnwerking en werking tegen depressie van Palisota hirsuta gebruikt kan worden in een kankertherapie.

De bedoeling is om de bijwerkingen van een antikankertherapie tegen te gaan.

Men gaf proefdieren pijn door ze een synthetisch antikankermedicijn toe te dienen.

Daarna gaf men het plantenextract en het blijkt dat de pijn die het medicijn veroorzaakt inderdaad kan worden verzocht door een bladextract van Palisota hirsuta.


Palisota hirsuta P. hisuta in Ivoorkust Foto: yakovlev.alexey


Plant verslaat regulier medicijn

Artritis is een reumatische aandoening waardoor onder andere de gewrichten, of het kraakbeen in de gewrichten, ontstoken raken, kunnen opzwellen en pijn gaan doen. 

Er is helaas nog geen goede therapie met synthetische medicijnen tegen artritis terwijl de medische wetenschap al jaren hiernaar op zoek is.
Ghanese onderzoekers gooiden het over een andere boeg en bekeken of het plantextract van Palisota hirsuta pijnverlichtend kan zijn bij artritispijn. 

Ze zagen onder andere dat andere onderzoekers melden dat een monotherapie tegen artritis altijd minder goed werkt dan een therapie met meerdere medicijnen. 

Daarom bestudeerde de Ghanezen of het plantextract een onderdeel van een combinatietherapie kan worden.
Daarnaast probeerde men uit of het plantextract alleen een pijnstillende werking heeft. In de conclusie kunnen we lezen dat beide vormen van aanpak veelbelovend worden genoemd. 

Er wordt voorkomen dat het gewricht wordt 'vernietigd', zoals de onderzoekers dat noemen, en niet alleen de pijn verdwijnt maar ook de ontstekingen die ten basis aan de pijn liggen worden gestopt.
Deze ontstekingen kunnen het kraakbeen in het gewricht vernietigen, in de terminologie van de Ghanese wetenschappers.
Dokters hebben patiënten altijd verteld dat reumatische pijnen niet kunnen worden genezen, ze kunnen alleen behandeld worden, maar dat blijkt een achterhaalde uitspraak wanneer men zich gaat richten op geneesplanten

Reumatische aandoeningen kunnen genezen worden met de juiste planten, en iets wat niet in dit onderzoek is meegenomen, het juiste dieet. 

Uit eigen ontmoetingen en bezoek in Ghana kun je zien dat artsen wel degelijk voedingsonderwijs aan patiënten geven, zoals bijvoorbeeld te zien is in het Center for Plant Medicine Research in Ghana.


Sprookjes over reumatische aandoeningen

Sommige voedingsstoffen en vullingsstoffen dragen bij aan de verergering van reumatische aandoeningen. Voorbeelden hiervan zijn kristalsuiker, synthetische fructose, wit meel, margarine en bakolie.

Er zijn meer sprookjes over reumatische aandoeningen verteld, zoals dat het vooral voorkomt bij ouderen. 

Het blijkt steeds vaker dan mensen die de 30 nog niet gepasseerd zijn last hebben van reumatische aandoeningen.

Het is een teken van het paradigmaverschuiving in het algemeen dat er veel tegenstrijdige informatie wordt verkondigd door artsen en wetenschappers.


Hoe remt een plant ontstekingen, verlaagt het koorts?

Polyfenolen zijn rijk aan elektronen en kunnen door afgifte van een elektron aan vrije radicalen, die een elektron missen, de vrije radicalen onschadelijk maken waardoor oxidatieve stress een halt wordt toegeroepen. 

Deze oxidatiestress is een ontstekingsreactie die wordt veroorzaakt door de vrije radicalen.
Elektronrijke polyfenolen zorgen ervoor dat de radicalen onschadelijk worden en de stress afneemt en uiteindelijk verdwijnt. 

Volgens Ghanees onderzoek is het hoogstwaarschijnlijk zo dat deze antioxidantwerking van Palisota hirsuta de oorzaak ervan is dat de plant een ontstekingsremmende en koortsverlagende werking heeft.


Flavonoïden maken de man

In Ivoorkust staat de Palisota hirsuta bekend als een afrodisiacum

Een erectie symboliseert mannelijke kracht en erectile dysfunctie, zoals wetenschappers het niet kunnen krijgen van een erectie noemen, is een groot mannenprobleem en een taboe in de gezondheidszorg. 

Mannen durven het niet snel te uiten dat ze last hebben van erectiestoornissen.
Onderzoekers wilden zien of de toepassing als afrodisiacum van deze geneesplant ook wetenschappelijk te staven is. 

Men hanteerde allerlei parameters die de sexuele activiteit in kaart brengen zoals het aantal keren dat een mannetjesrat de vagina van een vrouwtjesrat penetreert. 

Het blijkt dat ratten die het plantenextract toegediend hadden gekregen sexueel actiever waren dan zij die het zonder het plantenextract moesten doen.
In het plantenextract op basis van Palisota hirtusa zaten alleen de flavonoïden uit deze plant. 

Omdat de proefdieren duidelijk sexueel actiever waren, concluderen de onderzoekers dat het gebruik van de plant als afrodisiacum door gerechtvaardigd is door dit onderzoek. Het zijn de flavonoïden die het hem doen.


Wat zit er in Palisota hirsuta?

In Palisota hirsuta zit een behoorlijke hoeveelheid kalium, natrium en magnesium

Ghanese onderzoekers brachten in kaart wat de mineraleninhoud is van deze plant. 

Ze deden niet alleen dat, ze beschreven ook hoeveel secundaire metabolieten erin zitten. 

Onder deze term vallen categorieën als tanninen, triterpenoïden, fytosterolen, flavonoïden, coumarinen en reducerende suikers welke aldus allemaal in de plant blijken te zitten. 

Men deed dit onderzoek als voorloper van het maken van een monografie over de plant.
Reducerende suikers zijn overigens iets heel anders dan witte suiker

Het zijn monosacchariden die een elektron kunnen schenken aan andere stoffen. 

Ze worden in de voedselindustrie gebruikt om de kwaliteit van voedsel te meten. 

Vroeger werden deze reducerende suikers gebruikt om te bepalen hoeveel insuline een diabetespatiënt nodig heeft.


Wat is een monografie?

In een monografie staan de medicinale werkingen, de stoffen met medicinale waarde en alle bekende vormen van medicinale toepassingen van een geneesplant. 

Magnesium, dat in redelijk grote hoeveelheid in de plant zit wordt beschreven als een mineraal dat meehelpt aan de spijsvertering van koolhydraten en tegelijkertijd allerlei enzymen activeert. 

Wetenschappers kunnen gerichter vervolgonderzoek naar een medicinale plant doen als men weet welke stoffen erin huizen. 


Palisota hirsuta Foto Ji-Elle



Bronnen bij artikel over Palisota hirsuta

  • Kaartje geografische gegevens natuurlijke habitat: Thomas Dijkman
  • Foto's: Wikimedia commons
  • Foto in het bos, kleine plant: yakovlev.alexey
  • Foto bloeisel close-up:  yakovlev.alexey
  • Foto tweemaal Botanische tuin: Ji-Elle
  • Foto: in Ivoorkust: yakovlev.alexey
  • Foto bloeiende plant wild: Michael Wolf
  • Informatie is verkregen uit interviews
  • Wetenschappelijke informatie komt uit onderstaande studies die te downloaden zijn
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6