Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Hoe maak je zelf kruidenboter?

Verschillende recepten voor heerlijke kruidenboter

Kruidenboter is te koop in supermarkten. Maar waarom zou je zelf relatief veel geld spenderen aan iets wat je in een ommezientje zelf veel lekkerder kunt maken? Kruidenboter is typisch zoiets waarvan het onzin is om het te kopen. Je kunt het prima zelf bereiden. Bovendien kun je het na een paar keer maken op je eigen smaak afstemmen. Er zijn vele variaties mogelijk met kruidenboter.
Zelfgemaakte kruidenboter is heel gezond. Het kan gebruikt worden als een onderdeel ineen medicinaalvoedseldieet, waarbij je kruiden gebruikt om oorzaken van ziekten weg te nemen.


Hoe maak je een basis kruidenboter?

Een kruidenboter kun je eenvoudig zelf maken. Ten eerste gebruik je een goede kwaliteit roomboter; het liefst biologische roomboter. Gebruik nooit sojaboter, margarine of andere namaakboter. Alle vegan smeersels uit de industrie zijn ongezond. Als je veganist bent, gebruik dan kokosolie als boter als je om je gezondheid geeft. 

Gewoon roomboter is nog altijd het meest gezond en in tegenstelling tot wat veel mensen denken word je van vet niet dik. Vetten zijn juist makkelijk te verteren. Het zijn suiker, goedkope oliën en witmeelproducten waarvan je dik wordt.

Kruiden kunnen door hun voedingswaarde en specifieke medicinale kenmerken helpen om je af te vallen. Er zijn veel kruiden die de lipolyse verbeteren, dat is het verbranden van vetten in het lichaam. Mosterd en waterkers zijn daar bijvoorbeeld goed in.

Er zijn diverse soorten kruiden die je kunt aanwenden om zelf kruidenboter te maken.


Kokosolie als basis voor boter

Als je veganist bent dan kun je in plaats van roomboter het beste kokosolie gebruiken. Kokosolie is zeer gezond, en ten opzichte van margarine soorten als vegan smeersels een veel beter alternatief als je gezondheid o de eerste plaats zet. Ook culinair gezien is kokosolie te prefereren, vooral als je extra virgin kokosolie gebruikt dan kun je dit met kruiden mooi op smaak brengen. Het enige nadeel aan kokosolie is dat als het warmer is dan 26 graden het dan gaat smelten. 

Je kunt ook humus gebruiken als ondergrond op een boterham. Humus kun je net zo goed met kruiden verrijken, alsof het kruidenboter betreft. 


Bieslook en peterselie

Kruidenboter kun je maken van kruiden die iedereen kent zoals bieslook en peterselie. Er zijn echter nog veel meer kruiden om in een kruidenboter te verwerken.

Probeer eens te experimenteren met oregano, dille of rozemarijn. Dit zijn bekende keukenkruiden die prima passen in een zelfgemaakte kruidenboter. Je hoeft er niet veel van doorheen te doen; slechts een beetje is genoeg.


Lente-ui past goed door een kruidenboter

Hoe maak je kruidenboter?

Een kruidenboter kun je maken door groene kruiden fijn te hakken. Hiervoor gebruik je een groot hakmes. 

Direct na het fijnhakken meng je de kruiden met roomboter door de boter en de kruiden samen te prakken. 

Deze boter kun je een paar dagen in de koelkast bewaren.


Vage scheidslijn groenten en kruiden

Behalve kruidenboter maken met keukenkruiden kun je kruidenboter bereiden met allerlei wilde groenten of kruiden. De scheidslijn tussen groenten en kruiden is niet echt duidelijk afgebakend.

Alle groene kruiden kun je in principe gebruiken als groente. Soms is een kruid zelfs de basis van een groente. Uit een selderijplantje is de groente bleekselderij doorgekweekt. Natuurlijk komt de knolselderij ook van deze plant.


Wilde kruiden

Hieronder volgen een aantal planten die je kan gebruiken als kruid in een kruidenboter. Als deze kruiden zijn te gebruiken als groente en bovendien beschikken ze over geneeskracht. Als je meer van de medicinale aspecten van één van de onderstaande planten wilt weten moet je op de link klikken. Tegenwoordig groeien steeds minder planten in het wild. Daarom kun je deze kruiden kweken in een kruidentuin om ze te gebruiken.


Tabel wildpluk kruiden voor kruidenboter

Doe er wat Keltisch zout door

Om een kruidenboter extra lekker te maken kun je er wat Keltisch zeezout of himalayazout doorheen doen. Dat maakt de boter wat zoutig maar wel met gezond zout. 

Voor het mengen met de boter kun je het zout, wat soms van grove korrel is fijn malen met een vijzel. 

Bovendien eet je de boter op een toastje of broodje en brood en zout zijn nu eenmaal een goede combinatie.


Pittige kruidenboter

Mensen die van pittige gerechten houden kunnen rode peper of zwarte peper door een kruidenboter doen. Dat maakt een kruidenboter extra heet en pittig. Peper moet je er gewoon gemalen doorheen doen en een hete peper moet je even fijnhakken. Hete peper heeft een overheersende smaak; houdt daar rekening mee. Verder is het een goed idee om eens kurkuma door een kruidenboter te doen. Hiervan wordt de boter knalgeel. Kurkuma is bovendien goed voor de lever.


Knoflookboter

Een van de lekkerste en meest gezonde boter is knoflookboter. Knoflook kun je in een knoflookpers helemaal fijn malen zodat het gemakkelijk door een boter kan worden gemalen. 

Sommige mensen gebruiken alleen de druppels die via de knoflookpers in de boter vallen. 

Dat kan ook, maar dan is het wel aan te raden de rest van de knoflookpulp te gebruiken voor in een soep of groentemix die je opbakt.


Groene scherpte aan je boter toevoegen

Allerlei kerskruiden zijn ook goed om een boter wat pittiger te maken, zoals tuinkers, bittere veldkers, waterkers, Oost-Indische kers. 'Kers' betekent van oorsprong in het Oud-Nederlands 'scherp'. In tegenstelling tot tropische scherpe kruiden zoals rode en zwarte peper kun je deze gewoon in je eigen tuin kweken. Je kunt ook denken aan wild mosterblad en mosterbloemetjes om een boter iets meer pit te geven.


Smul van geneeskrachtige bloemen

De geneeskracht van bloemen kun je ook toepassen in een kruidenboter. Zo maak je ze nog meer onderdeel van je kuur tegen een bepaalde ziekte. Bloemen zijn milde medicijnen zonder bijwerkingen. Behalve in een kruidenboter of bloemenboter kun je ze ook toepassen in salades.


Bloemenboter

Bloemen zijn om van te smullen. Bloemen kun je gebruiken om een heerlijke boter van te maken die niet in de winkels te koop is. Er zijn vele eetbare bloemen. Paardenbloemen, maarts viooltje, madeliefjes, calendula, Oost-Indische kers, lavendel en hondsdraf zijn planten waarvan je de bloemen kunt gebruiken om een boter van te maken. In feite komt elke eetbare bloem in aanmerking. Alle smulbare bloemen leveren een uitstekend ingrediënt voor een kruidenboter.


Eettips kruidenboter

  1. Kruidenboter is heel lekker op een hete stamppot van aardappelen, taro, pastinaak of boterbonen. Het smelt dan als het op de stamppot ligt.
  2. Kruidenboter kun je in principe op een hartige boterham met Hollandse kaas doen. 
  3. Een kruidenboter is eveneens lekker bij biologisch brood wat je bij de soep eet. 
  4. ´s Avonds genieten van een toastje met zelf gemaakte kruidenboter is een stuk gezonder dan chips eten. Kruidenboter past overal bij. 
  5. Je kunt zelfs een schijfje komkommer, courgette of een steel bleekselderij besmeren met kruidenboter.
  6. Een toefje kruidenboter in de soep of bouillon maakt het nog veel lekkerder.
  7. Doe wat kruidenboter op de gebakken aardappelen.
  8. Pof zoete aardappel en doe er kruidenboter op.
  9. Gril wortelen in de oven als je de over toch al ergens anders voor gebruikt. Doe op je bord kruidenboter over de hete wortel zodat het gaat smelten. 
  10. Rooster een in de lengte half opengesneden biologisch stokbroodje in de oven waarop je kruidenboter hebt gedaan.

Genees Smakelijk!


Bronnen Hoe maak je zelf kruidenboter?

  • Foto's: Wikimedia commons
  • Eigen creativiteit van de redactie lichtplant