Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Geneeskrachtige eigenschappen van groene thee

Aromatische weldaad bevordert vitaliteit en geheugen

Latijnse naam:Camellia sinensis
Nederlandse naam: Groene thee, theestruik
Duitse naam: Grüne Tee, Teestrauch
Engelse naam: Green tea

 

Camellia sinensis
Genieten van verkwikkende aroma's is al gezond, geneeskrachtig en rustgevend. Maar de moleculaire componenten in groene thee maken deze plant een betoverend medicijn voor lichaam en ziel. Wat is groene thee? Groene thee wordt gemaakt van dezelfde plant als zwarte thee, de Camellia sinensis. Het verschil ligt in het productieproces. Bij zwarte thee worden de blaadjes pas geplukt als ze volledig zijn geoxideerd en zwart zijn geworden, wat resulteert in een minder gezonde drank.

Groene thee daarentegen wordt gemaakt van jonge scheuten van groene theeblaadjes, die direct na het plukken in platte manden worden gedroogd. Hierdoor behouden ze meer voedingsstoffen, medicinale stoffen en hun weldadig aroma.


Van dezelfde theestruik Camellia sinensis

Naast groene thee worden ook oolong thee, witte thee, rode thee, kukicha en Pu-erh thee gemaakt van dezelfde theestruik. Van deze varianten worden groene thee en witte thee beschouwd als de meest gezonde vormen. 

Kukicha is een ayurvedische thee gemaakt van de twijgjes en steeltjes van de Camellia sinensis in plaats van de bladeren.

Theeproductie vindt voornamelijk plaats in China, India, Sri Lanka, Java, Iran en Japan.
Camellia sinensis Heerlijk kopje groene thee

 

Traditionele toepassingen groene thee

De theestruik werd al 5000 jaar geleden genoemd in Chinese boeken. In het begin kauwde men op de blaadjes, maar later begon men ze te drogen om het hele jaar door te kunnen gebruiken. 

Volgens oude medische geschriften zou thee goed zijn voor de vitaliteit, concentratie en alertheid. In de ayurveda wordt groene thee traditioneel gebruikt voor de behandeling van winderigheid, het reguleren van de lichaamstemperatuur, het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel, het bevorderen van de spijsvertering en het stimuleren van mentale processen. 

Groene thee heeft ook een natuurlijke antibacteriële werking en de aanwezige looistoffen of tannines maken het een remedie tegen diarree.


Belangrijkste ontdekkingen groene thee in wetenschap

Pas sinds 1980 begonnen wetenschappers de medicinale eigenschappen van groene thee te onderzoeken. Het blijkt dat regelmatige consumptie van groene thee het risico op cardiovasculaire aandoeningen vermindert. 

 

Mensen die regelmatig groene thee drinken, hebben ook een lager risico op maagkanker, darmkanker, slokdarmkanker en alvleesklierkanker. Dat komt door de werking van antioxidanten in de bladeren. 

Deze gaan oxidatieve stress tegen waardoor celschade en DNA schade kan ontstaan, wat voorwaarden zijn voor het degenereren van een gezonde lichaamscel tot een kankercel.

Camellia sinensis Botanische tekening groene thee


Medicinale eigenschappen Camillia sinensis

Wetenschappelijk onderzoek heeft verschillende medicinale activiteiten van groene thee aangetoond, voornamelijk vanwege de ontstekingsremmende werking. 

Dit verbetert verschillende aandoeningen in het lichaam en kan ziekten helpen voorkomen. Bevestigde medicinale eigenschappen van groene thee zijn onder andere:

 

  1. Anti-veroudering, bevordert vitaliteit,
  2. Neuroprotectief (bescherming van de hersenfunctie)
  3. Bescherming van bloedvaten tegen aderverkalking
  4. Anti-kanker effect
  5. Regulering van de bloedsuikerspiegel
  6. Antibacteriële werking
  7. Ontstekingsremmend effect
  8. Stimulering van vetmetabolisme
  9. Bevordering van de spijsvertering
  10. Groene thee bevordert mondhygiëne:


Antibacteriële werking groene thee

Een interessant feit is dat groene thee een antibacteriële werking heeft tegen pathogene organismen die tandbederf kunnen veroorzaken, waardoor het kan helpen bij het voorkomen van mondziekten zoals slechte adem, tandbederf, tandvleesontsteking en ontstekingen in de mond als gevolg van roken

 

Bovendien wordt het beschouwd als een preventief middel tegen mondkanker.

  • 640px-Camellia_sinensis_Japan
  • 640px-Çay-1
  • 640px-Csinensis
  • 640px-Flower_of_camellia_sinensis
  • DALL·E 2023-06-09 10.39.56 - glass of camellia sinensis
  • 640px-Samse-Shree-Ganga-Plantation
  • DALL·E 2023-06-09 10.39.04 - romantic picture of recognizable glass of green tea
  • 640px-Plantação_de_Chá_Gorreana,_Camellia_sinensis,_Ribeira_Grande,_ilha_de_São_Miguel,_Açores
  • Naturalis_Biodiversity_Center_-_L.2096367_-_Meerburgh,_N._-_Camellia_sinensis_Kuntze_-_Artwork_(cropped)
  • DALL·E 2023-06-09 10.40.09 - glass of camellia sinensis
  • 640px-Green_tea_3_appearances


Camellia sinensis als middel in de fytotherapie

Camellia sinensis wordt veel gebruikt in de fytotherapie, een vorm van plantengeneeskunde gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. 

Deze plant wordt gebruikt bij verschillende aandoeningen, waaronder vroegtijdige veroudering, huidveroudering, de negatieve effecten van straling (zoals röntgenstraling en bestralingstherapie), oogaandoeningen zoals maculadegeneratie en diabetische retinopathie, verschillende vormen van kanker (zoals mond-, slokdarm-, long-, maag-, darm-, alvleesklier-, dikkedarm-, borst-, baarmoederhals-, prostaat- en huidkanker), aderverkalking, hoog cholesterolgehalte, hartkrampen, hoge bloeddruk, mentale vermoeidheid, lichamelijke uitputting, spijsverteringsproblemen zoals diarree en gastro-enteritis, ziekten zoals de ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer, spierdystrofie en de ziekte van Duchenne, leververvetting, voedselvergiftiging, indigestie en schimmelinfecties, preventie van osteoporose, en nog veel meer.


Fytocomponenten in groene thee

Groene thee bevat verschillende inhoudsstoffen, zoals catechinen, proanthocyanidinen, flavonoïden, polyfenolen, methylxanthinen, fenolzuren, lignanen, difenylamine, etherische olie, syringinezuur, 27 mineralen, en de vitaminen B1, B2, B5, B9, C, vitamine K, E, U en foliumzuur, evenals enkele aminozuren, proteïnen, monosacchariden, polysacchariden, enzymen en chlorofyl. 

 

De polyfenolen in groene thee dragen samen met de vitaminen en mineralen bij aan de sterke antioxidantwerking, die helpt bij het bestrijden van vrije radicalen en het tegengaan van oxidatieve stress, een veelvoorkomende oorzaak van verschillende ziekten.


Contra-indicaties, interacties en bijwerkingen groene thee

Bij het gebruik van groene thee is het belangrijk om rekening te houden met contra-indicaties, interacties en mogelijke bijwerkingen. Matig of vermijd bijvoorbeeld het gebruik van groene thee in combinatie met cola en koffie vanwege het hoge cafeïnegehalte van deze dranken. 

 

Mensen met maagzweren, cafeïnegevoeligheid, nierproblemen, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, mensen die herstellen van zware wonden of operaties, mensen met bloedarmoede of inwendige bloedingen, en degenen die tandheelkundige of operatieve ingrepen ondergaan, moeten voorzichtig zijn met het gebruik van groene thee.

Camellia sinensis Good old kopje groene thee


Groene thee is veilig

Over het algemeen worden normale doses groene thee als veilig beschouwd, maar hogere doses en langdurig gebruik kunnen problemen veroorzaken. 

Het is belangrijk om uw arts te raadplegen als u specifieke medische vragen heeft over groene thee of als u medicatie gebruikt. Daarnaast moet suppletie nooit gezond voedsel vervangen.


Win professioneel advies in bij supplementgebruik

Het is altijd verstandig om voorzichtig te zijn en professioneel advies in te winnen voordat u nieuwe supplementen of kruidenpreparaten gebruikt, met name als u reeds bestaande gezondheidsproblemen heeft of medicijnen gebruikt.


Bronnen of wetenschappelijke literatuur: groene thee

  • Medische informatie: Fytotherapeutisch medicijn: Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, Geert Verhelst
  • Foto's: Thomas Dijkman (auteursrecht) of Publiek domein via Wikimedia commons
  • Internetlinks naar wetenschappelijke onderzoeken:
  • Medicinale eigenschappen: https://www.academia.edu/37122079/Camellia_Sinensis_Green_Tea_A_Review
  • Mondhygiëne: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4911733/