Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De tropische geneeskracht van Indonesische kers

BotanischeLatijnse naamMuntingia calabura

Daun kersen is de naam in het Indonesisch. Soms wordt ook de naam ''ceri Indonesia''  gebruikt, omdat iedereen op de hoogte is van het feit dat in Europa ook een kersenboom groeit. Andere namen in het Maleisisch taalgebied zijn: kerukup siam’ of ‘buah ceri’. In het Engels kent men de vrucht beter onder de naam ''Jamaica cherry'' of ''Jamaican cherry''. Eigenlijk heeft de boom helemaal niets met Jamaica te maken. In de Filipijnen wordt de vrucht ''aratiles'' genoemd. Het hele jaar door een medicijn aan de tropische kersenboom. Op Nieuw Guinea is deze boom aangeplant en wordt het in tuinen neergezet. Muntingia calabura is een boom die het hele jaar door rode kersen geeft. Het zijn kleine, kwa consistentie enigszins melige, zoetzure vruchtjes die velen even tussendoor opeten. Ze worden zelden tot nooit op een markt verkocht aangezien er nooit vele vruchten aan een boom hangen; ze hangen in kleine hoeveelheden alle seizoenen van het jaar, voor zover je in de tropen van seizoenen kunt spreken, aan de boom.
Een thee van de bladeren bevat zeer veel antioxidanten met allerlei medicinale werkingen.

Muntingia calabura Vrucht en bloem Muntingia calabura

 


Traditionele werking Indonesische kers

Muntingia calabura Muntingia calabura

Muntingia calabura groeit vooral in het tropische deel van Zuid-Amerika en tropisch Azië. Met name in de landen Peru, Cambodja, Columbia, Vietnam en de Filipijnen is het een folkloristische geneesplant. Traditioneel worden delen van de boom ingezet bij maag en darmzweren, bij menstruatiestoornissen, bij spijsverteringsstoornissen, tegen krampen in darmen en baarmoeder, als rustgevend middel en als tonicum.


Medicinale werkingen Muntingia calabura

Er zijn veel verschillende wetenschappelijke onderzoeken naar Muntingia calabura en daaruit blijkt dat de plant werkingen heeft zoals antitumorwerking, antibacterieel, ontstekingsremmend, ontwormend, koortsonderdrukkend, pijnprikkelonderdrukkend, tegen verspreiding van kankertumors, bloeddrukregulerend, tegen zweren, en het beschikt over een redelijk sterke antioxidantwerking.
Wetenschappers benadrukken dat het synergische effect van bioactieve fytocomponenten zoals flavonoïden, saponinen, tanninen en steroïden een belangrijke rol spelen bij deze medicinale werkingen.


Indonesische Kers is Antioxidantrijk Fruit

Muntingia calabura Vruchten dichtbij huis

Er zijn vele onderzoeken gedaan naar de medicinale werkingen van de bladeren van Muntingia calabura. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het fruit over meer antioxidanten beschikt dan het blad.
Het fruit is daarom erg gezond om te eten. Uit duizenden wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat antioxidanten vrije radicalen vagen en elimineren. Vrije radicalen zijn de veroorzakers van een groot aantal ziekten zoals diabetes, obesitas, kanker, hartaanval, aderverkalking, ADHD, ziekte van Crohn, prikkelbaredarmsyndroom en Alzheimer.
Uiteindelijk zijn vele andere ziekten indirect verbonden met het feit dat mensen te weinig antioxidanten eten. Voorbeelden hiervan zijn psychische aandoeningen zoals vermoeidheid, depressiviteit, bipolaire stoornis, psychose en schizofrenie, maar ook ziekten die pas sinds kort de kop opsteken zoals voedselintolerantie en voedselallergie.


Fotoserie Indonesische Kers

  • 06695jfFlowers,_fruits_and_seeds_of_Aratiles_Muntingia_calabura_Bulacanfvf_07
  • 06695jfFlowers,_fruits_and_seeds_of_Aratiles_Muntingia_calabura_Bulacanfvf_16
  • 8996Aratiles_Muntingia_calabura_trees_in_the_Philippines
  • 640px-Aratiles
  • Muntingia_Calabura_flowers_fruit
  • Jamaican_cherry_(Muntingia_calabura)_Ereke_Buton_Island_habit
  • Jamaican_cherry_(Muntingia_calabura)_Ereke_Buton_Island_fruit
  • Jamaican_cherry_(Muntingia_calabura)_Ereke_Buton_Island_flower


Bladextract Muntingia calabura tegen cariës

Tandartsen in het westen hebben lang de filosofie geleefd dat het gebit alleen achteraf verzorgd zoals gepoetst moet worden. Men leeft onbewust in het idee dat gaatjes nu eenmaal niet te voorkomen zijn, behalve door onthouding van suiker.
Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat suiker eten veilig kan als het gepaard gaat met de juiste stoffen in voeding en geneesplanten die de vorming van cariës voorkomen. Een bekend product dat gaatjes voorkomt is de kruidnagel. Maar ook bladextracten van bomen kunnen gaatjes voorkomen.
Een extract van het blad ban de Muntingia calabura heeft een antibacterieel effect op de Streptococcus mutans. Deze bacterie kan een enzymreactie initiëren waardoor glucose wordt omgezet tot een stof die tot cariës ofwel gaatjes in de tanden leidt. Niet alleen suiker maar alle koolhydraten leiden tot gaatjes in de tanden, vooral als ze geraffineerd zijn.
In ongeraffineerde producten zit over het algemeen nog stoffen die pathogene bacteriën de kans niet geven om gaatjes te veroorzaken. Het blad van Muntingia calabura beschikt over zeer sterke werking tegen gaatjes.


Pijnprikkelremmende werking Muntingia calabura

Muntingia calabura Onrijpe Jamaica kersen

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een extract van volgroeide bladeren van Muntingia calabura pijnprikkelremmende werking heeft. Het heeft invloed op receptors die ook door opiaten worden gebruikt. Opiaten zijn pijnstillende stoffen.
Opiaatreceptors zitten in ons hele centrale zenuwstelsel zoals de hersenen, de cortex en de ruggengraat. De pijnprikkels worden als het ware om de tuin geleid zodat pijn niet meer wordt ervaren. Normaal gesproken gebruiken medici daar synthetische producten voor of producten met sterke bijwerkingen zoals morfine.
De wetenschappers gebruikten onderzoeksmodellen met proefdieren en zien dat de proefdieren minder pijn hadden na toediening van een bladextract van Muntingia calabura. Dat heeft niet alleen met de opiaatreceptors te maken. Er zijn peptiden zoals bradykinine die bijdragen aan de pijnsignaaloverdracht.
Bradykinine wordt aangemaakt op een plek waar beschadiging voorkomt of in het bloed, teneinde allerlei geneesprocessen te ondersteunen. Maar omdat het ook pijnervaring doet toenemen, is het interessant dat een bladextract van deze tropische kersenboom pijnstillende werking heeft.
Pijn die wordt veroorzaakt door signaaloverdracht wordt gestopt door een enzymproces genaamd cyclo-oxygenase te onderbreken. Daar zijn synthetische medicijnen voor maar het bladextract van kersen doet hetzelfde.
De onderzoekers wijzen erop dat het heel goed mogelijk is dat een synergische werking van verschillende medicinaal werkzame stoffen bijdragen aan de brede spectrum van pijnstillend vermogen van deze plant.
Men wijst er vooral op dat de flavonolen rutine, quercitrine en fistine in Muntingia calabura zitten en deze stoffen hebben in andere onderzoeken bewezen dat ze een rol spelen bij pijnprikkeloverdacht.


Antikankerwerking Muntingia calabura

Muntingia calabura Bloem van de Muntingia calabura

Het bladextract van Muntingia calabura heeft een wetenschappelijk bewezen antikankerwerking bij darmkanker. Darmkanker is één van de meest agressieve kankersoorten, samen met longkanker. Ratten worden de vreselijke ziekte kanker gegeven in een wetenschappelijk proefmodel, teneinde te onderzoeken of geneesplanten en medicijnen antikankerwerkingen hebben.
Het blijkt dat  de ratten veel minder snel kankertumors ontwikkelen als ze een extract van Muntingia calabura krijgen toegediend. Wetenschappers concluderen alleen daaruit al dat het blad mogelijk groot potentieel bezit om als kankermedicijn te dienen.
Daarnaast zien de wetenschappers dat allerlei antioxidantenzymen meer aanwezig zijn in de darmen van de ratten die dit bladextract kregen. Men schrijft dat dat een belangrijke bijdrage levert tot de reductie van oxidatieve stress, en oxidatieve stress is juist een factor die kanker veroorzaakt.
Het bladextract vangt vrije radicalen die allerlei schade veroorzaken en die de kankertumorgroei bevorderen. Verder zien de wetenschappers dat de oxidatie van bloedvetten een stuk minder wordt bij toediening van het bladextract van deze tropische kersenboom.
Dat zijn allemaal aanwijzingen voor wetenschappers dat het blad een krachtig kankermedicijn zou kunnen zijn. De wetenschappers zien er niet veel in om een stof te isoleren uit het blad maar zeggen juist dat de synergische actie van verschillende flavonoïden zoals rutine, galluszuur, ferulazuur en pinocembrine voor de hoge antioxidantwaarde zorgen.
Een synergisch effect kan alleen bereikt worden door samenwerking van meerdere stoffen in een plant. In de 20e eeuw werd er erg veel waarde gehecht aan het isoleren van een medicinale stof en medicijnen met maar één werkzame stof, het liefst in synthetische vorm. Maar in de 21e eeuw stappen wetenschappers massaal van dit denkbeeld af.
Zij zien veel meer geneeskrachtige waarde in de samenwerking van een groot aantal natuurlijke stoffen. Dat heeft er onder andere mee te maken dat uit allerlei onderzoeken blijkt dat deze samenwerkende kracht van plantaardig, heilzame stoffen voor beter geneespotentieel zorgt, en dat het zo blijkt dat synthetische stoffen eigenlijk mensen helemaal niet goed genezen.
Natuurlijke stoffen kunnen dat veel beter en zonder bijwerkingen. Echter, de medische praktijk loopt zeker 25 jaar achter op wetenschappelijk onderzoek. 

Er is een enorm gapende kloof waar te nemen tussen wetenschappelijke bevindingen en medische praktijk. In het geval van kanker loopt de medische praktijk ruim 70 jaar achter, aangezien de oorzaak van kanker al in de jaren 50 van de 20e eeuw is ontdekt door Nobelprijswinnaar Otto Warburg.


2 verschillende stoffen, 1 naam

Muntingia calabura Bladerdek Muntingia calabura

Uit ander onderzoek naar de kankerremmende werking van Muntingia calabura blijkt dat squaleen en linolzuur in deze boom een antikankerwerking heeft. Overigens bestaat er ook een maragarinefabrikant die zegt dat ze linolzuur door hun product heen den, maar dat is synthetisch linolzuur zonder enige medicinale waarde; dat heeft juist ziekmakende eigenschappen, maar we leven helaas in een wereld waarin twee totaal verschillende stoffen dezelfde naam mogen hebben van regeringen.
Een andere medicinale stof die dezelfde naam heeft als een ziekmakende stof is fructose. Fructose uit vruchten is zeer gezond maar synthetische fructose in jam van de industrie is ziekmakend.
Ook citroenzuur uit citrusvruchten is zeer gezond maar citroenzuur als ingrediënt op een etiket is zonder uitzondering een synthetisch en ziekmakende stof. 

Deze verwarring rond naamgeving van producten draagt veel bij aan de verwarring over voeding in het algemeen. Het is een overblijfsel van het foutief gebleken idee dat een kunstmatige stof dezelfde medicinale eigenschappen heeft als een natuurlijke stof.

In de 20e eeuw dacht men bijvoorbeeld dat kunstmatige vitaminen net zo gezond, of zelfs nog gezonder waren dan natuurlijke vitaminen, maar uit onderzoek in onze eeuw, de 21e eeuw, blijkt dat kunstmatige stoffen helemaal niet worden opgenomen door het lichaam en eerder als een gifstof worden gezien.
Lobby van bedrijven en overkoepelende, gesubsidieerde instellingen als het Voedingscentrum houdt media, journalisten en wetenschappers in Nederland en andere landen ervan af om deze waarheid onder ogen te zien. Daardoor wordt ontzettend veel verwarring gesticht en uiteindelijk mensen ziek gemaakt.
Indonesische kers, een ontstekingsremmende pijnstiller
Indomethacine is een ontstekingsremmende pijnstiller die in wetenschappelijke onderzoeken wordt gebruikt om te meten wat de ontstekingsremmende en pijnstillende werking van andere medicijnen, geneesplanten en medicinale voeding is.
Het blijkt dat het fruit van Muntingia calabura net zo ontstekingsremmend en pijnstillend is in een wetenschappelijk model op proefdieren, als indomethacine.

Muntingia calabura Indonesische kers met geel vruchtvlees


Muntingia calabura tegen diabetes

Het blad van Muntingia calabura bezit een hyperglycemisch effect. Hyperglycemisch betekent regulerend voor de bloedsuikerspiegel. Als de bloedsuikerspiegel te hoog is, wordt deze verlaagd door een bladextract, zoals een thee, maar als de bloedsuikerspiegel normaal is, wordt deze niet nog verder verlaagd.
Dat betekent dus dat het geen bloedsuikerspiegelverlager is, maar een regulator van de bloedsuikerspiegel. Het zal de bloedsuikerspiegel op een gelijk niveau pogen te houden, wat ook wel nivelleren wordt genoemd. Wetenschappers zien in dat de rijkdom aan antioxidanten waarover het blad beschikt de reden is dat het medicinale werkingen heeft.
Onderzoek uit 2013 laat zien dat het blad van Muntingia calabura tegen diabetes werkt. De onderzoekers noemen het een veelbelovend potentieel medicijn tegen deze ziekte. Ze wijzen erop dat de antioxidanten in het blad zorgen voor zijn beschermende en genezende werking van de ziekte diabetes.


Worden de wortels een nutraceutical?

Muntingia calabura Indonesische kersen

De wortel van Muntingia calabura wordt traditioneel al erg lang ingezet in Vietnam, als emmanagoog, een menstruatiebevorderend middel. Onderzoekers hebben de antibacteriële werking van de wortel getest. Het onderzoek onthulde de antibacteriële werking van de wortel van deze tropische vruchtboom op de volgende pathogene organismen: Alternaria solani, Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici, Pythium sp., Phytophthora sp., Rhizoctonia solani, Aspergillus niger en Colletotrichum sp. Uit ander onderzoek bleek al dat de bladeren een effect hadden tegen staphylococcen.
Uit ander onderzoek blijkt dat een waterextract van de wortel van deze plant veel antioxidanten bevat. De onderzoekers menen dat het mogelijk is dat in de toekomst de plant op basis van zijn hoge antioxidantwaarde tot medicijn wordt verheven, of dat het wordt aanbevolen als nutraceutical. Een nutraceutical is een relatief nieuwe term. De betekenis van een nutraceutical is: een voedselsoort met medicinale werking.


Fotoserie Muntingia calabura

  • 06695jfFlowers,_fruits_and_seeds_of_Aratiles_Muntingia_calabura_Bulacanfvf_07
  • 06695jfFlowers,_fruits_and_seeds_of_Aratiles_Muntingia_calabura_Bulacanfvf_16
  • 8996Aratiles_Muntingia_calabura_trees_in_the_Philippines
  • Jamaican_cherry_(Muntingia_calabura)_Ereke_Buton_Island_flower
  • 640px-Aratiles
  • Muntingia_Calabura_flowers_fruit
  • Jamaican_cherry_(Muntingia_calabura)_Ereke_Buton_Island_habit
  • Jamaican_cherry_(Muntingia_calabura)_Ereke_Buton_Island_fruit


Bronnen bij artikel over Indonesische kers

  • Traditioneel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25068675/
  • Antioxidant: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31953888/
  • Ontstekingsremmend: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25540923/
  • Medicinale werkingen:  https://www.tandfonline.com/doi/full/10.3109/13880209.2014.908397
  • Beschermend voor de maag:  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24380736/
  • Foto's: Wikimedia commons, publiek domein